header2

Uttryck dig själv

Skrivet av Anders Nylund 28.09.2019

Under sommaren kodade jag en webbsida: http://alkoselain.com. Jag är glad att jag vågade publicera (lägga den ut på nätet) den fastän den är kanske lite kontroversiell. Idéen med hela sidan är att visa alla produkter som Alko har att erbjuda. Det råkade sig att jag hittade en excel fil med alla Alkos produkter och jag ville göra något med det.

När den till någon grad var färdig tänkte jag om jag skall publicera den eller inte. Under tiden jag kodade och började anse att det här kunder ju vara någonting som jag kunde lägga ut tänkte jag "vad kommer andra tycka om den?", "den är inte snygg och den är dåligt kodad". Men till slut bestämde jag mig och publicerade den.

Under sommaren var jag på många intervjuer, och jag blev förvånad att många hade kollat in min GitHub profil, och på webbsidan. Det hade använt den och tagit en titt på koden. De var glada över det. Sidan är en konkret bevis på vad jag kan, och ett exempel på vad min nivå i kodning är. Intervjuarna kunde på basis av det analysera min tekniska kunskap, och se min stil på koden, vilka tekniker jag använder, hur jag tänker och löser vissa problem.

Det som jag vill komma fram till är att det lönar sig att publicera det som man håller på med. Det kan hända att någon kritiserar det och säger negativa saker om det, men till största delen är det positivt feedback som man får.

Själv har jag kämpat med att publicera det jag gör, och jag kämpar ännu. Men jag försöker bättra på mig och försöker publicera så mycket som möjligt av det som jag gör och på det viset uttrycka mig själv.

Till sist vill jag säga att jag uppmuntrar ingen att dricka alkohol. Med måtta :)


Tomater och motivation

Skrivet av Anders Nylund 12.09.2019 | 1 kommentar(er)

Skolåret har börjat och studierna är igång igen.  För mig kommer skolåret vara lite annorlunda och jag kommer inte att tillbringa mycket tid vid skolan. Istället kommer jag att studera till största delen självständigt och ensam. Jag har nämligen börjat på mitt diplomarbete, eller för att vara exakt så har jag börjat på med den stegvist nu på sommaren.

Diplomarbetet eller "dippan" är samma som Pro Gradu, förutom att de som studerar teknik så blir diplomingenjörer och gör diplomarbetet. Nivån och storleken på jobbet är samma. 30 studiepoäng. Ugh. En hel del jobb. Det har min motivation också märkt. 

Själv har ja oftast helt bra motivation med skoluppgifter, och inte haft större problem med att hitta motivationen. Men av någon anledning så har jobbet med dippan kommit igång katastrofalt långsamt. Plötsligt är städning och att diska mina favorithobbyn och twitter erbjuder mycket intressanta artiklar, nyheter och ideér om nya programmeringsverktyg som jag vill testa på en gång. Allting förutom att sitta och läsa och analysera artiklar intresserar mig just nu.

Jag har problem med att jag stiger plötsligt upp och går och gör någonting annat. Jag kan t.ex. märka att vattenglaset är tomt, så jag går och fyller den fastän jag inte är törstig. Jag gör allt annat än sitter och studerar.

Pomodoro

För att fixa det här har jag börjat testa med en ny teknik som jag hört om, men inte prövat förut. Pomodoro. Läs mera om det här: https://en.wikipedia.org/wiki/Pomodoro_Technique. Kort, så går tekniken ut på att ha tidsbestämda perioder av jobb var emellan man har korta pauser. Efter fyra perioder tar man en lång paus och börjar på nytt igen.

Själv har jag inte ännu tagit tekniken så långt att jag bestämmer på förhand vad jag skall jobba med. Men tekniken har hjälpt mig att sitta kvar och jobba på det som jag skall på riktigt göra. Då jag har en timer som tickar och går ner så får jag lite press att snart är tiden ute, och jag har inte fått någonting gjort. Det hjälper mig att sitta kvar.


Meetups

Skrivet av Anders Nylund 10.09.2019

Taggar:

Meetups är tillfällen var man samlas ihop inom ett visst ämne. När jag flyttade till Helsingfors hade jag aldrig hört om det förut. Det var en klasskamrat som frågade om jag var intresserad, så jag följde honom dit. Meetups var något för mig och har sen dess deltagit aktivt i dem.     

Förra veckan deltog jag i Frontend Finlands andra meetup som hostades av Liquid Studio Helsinki som är en dotterbolag av Accenture. Jag hade inte deltagit i Frontend Finlands första meetup, så därför visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Det var 120 förhandsanmälda, men kanske 50 dök upp sist och slutligen.  

Talks på Frontend Finland

De hade ordnat 3 talks, som alla var mycket olika och innehållet i dem varierade:

Första talken var presenterad av Yi Zhuang, en frontend developer på Liquid Studio. Talkens titel var "Build large scale B2C Enterprise Application with AWS Serverless and Contentful Headless CMS". Han berättade om hur de i teamet hade med hjälp av AWS och Contentful byggt upp en dynamisk applikation, var innehållet är hanterad från Contentful så att vem som helst kan ändra innehållet på sidan. Jag tyckte det var häftigt att applikationen var så snabb, fastän html-koden blev genererad för varje http-begäran.

Andra talken av Barbara Rebolledo, Design Lead at Fjord Helsinki, handlade om "Design ops: How to bridge the gap between design and development when building digital service". Mycket intressant talk som diskuterade om problemet med design och implementation. Problemet är att designen blir ofta gjord först i projekten, och implementeringen kommer senare. Barbara argumenterade för att dessa två olika faser av ett projekt borde i verkligheten gå hand i hand.    

Tredje och sista talken hölls av Maciej Jasica, project manager på HeroDOT: "Communication is key - but how? about the way members of cross-functional teams should communicate with each other to lower the risk of misunderstanding and mismanagement". Maciej berättade om en stort projekt som han deltagit i. Han berättade överlag om hur man hanterar kommunikation i stora projekt. Det är ett stort problem inom kodning och han hade många intressanta pointer.  

Som man ser så varierar innehållet och nivån på talken ganska mycket. Därför gillar jag också att gå på meetups, för jag får nya intryck och ser nya saker som jag annars inte skulle komma i kontakt med.

Varför meetups?

Meetups blir organiserade av hobbyister och entusiaster som är intresserade av något. En grupp människor intresserade av samma ämne samlas och diskuterar om ämnet, men också av vad som helst annat. Intresserade får möjligheten att höra på nya saker och få nya impulser, men också nätverka med andra. Dessa tillfällen är gratis men man måste anmäla sig på förhand så att arrangörerna vet hur många är påväg. 

Företag inom IT har sett möjligheten med meetupen och därför erbjuder att agera som värd i deras faciliteter eller kontor. Pga bristen av kodare så kan företagen lite i smyg marknadsföra deras jobb och andra möjligheter till deltagarna. Personligt tycker jag att det här är no big deal. Men jag förstår också om någon inte är intresserad av allt "onödigt", och att de bara vill höra talksen och möta nya människor. Företagen som fungerar som värde bjuder också oftast på drycker (alkoholhaltiga och alkoholfria) och snacks som t.ex. pizza. Det här var riktigt märkligt för mig i början, men har senare förstått att det är en sätt att locka kodare till meetupen och att visa företagets bästa sidor.

Själv söker jag efter meetups på https://www.meetup.com/ och på https://meetabit.com/.  I dessa två hittas sörsta delen av alla meetups inom IT i Helsingfors. På meetup.com finns det också mycket mer än IT. https://www.eventbrite.com/ har också meetups och andra evenemang, men inte några som jag deltagit i. 

Det bästa med meetups är kanske det att man får lyssna på experter som faktist vet mycket om området som de talar om. Ofta blir man fast i sin egen värld och tror att saker som man själv jobbar på är samma som alla andra jobbar på. Med att lyssna på talks på meetups så ser jag att andra löser mycket olika problem på mycket intressanta sätt.  Jag har inte själv ännu hållit någon talk, men har som mål att hålla en i något skede. Kommer definitivt att posta en inlägg när det blir aktuellt.
IMG 20190905 173149 01IMG 20190905 173209 01IMG 20190905 184719 02Sista bilden från tredje talken av Maciej Jasica var kvällens höjdpunkt. Visa ord :)


Morjens!

Skrivet av Anders Nylund 06.09.2019

Vad roligt att ha fått möjligheten att joina Sevendays som bloggare!

Tänkte att som första inlägg göra en kort presentation av mig själv och berätta vad min blogg kommer att handla om.

Vem är jag?

Har växt upp i Nedervetil och levt ungdomsåren där. Där spelade jag fotboll om somrarna och ishockey på vintrarna. Jag lade ner en hel tid på idrott, men med tiden märkte jag att tappat intresset för det med tiden. Har sedan flyttat efter studierna först till Vasa, och sen nu senare till Helsingfors. Nu i detta skede studerar jag och jobbar på sidan om.

Vad handlar bloggen om?

Bloggen handlar om programmering/kodning/web-utveckling (ett kärt barn har många namn) i stora drag. Jag själv tycker om att reflektera över det som jag gör och tänker, och därför vill också dela med mig det via bloggen. Innehållet kommer att handla om både saker som är personliga för mig, men också om allmänna grejer inom kodning.

Vem är bloggen till för?

Om du är intresserad av att veta vad vardagen som kodare ser ut, så är den här bloggen precis för dig. Alla kodare och speciellt icke kodare är mycket mera än välkomna till min blogg för att läsa och kommentera!

Varför skall du som läsare följa bloggen?

Kodning och programmering som yrke har växt den sista tiden och behovet av kodare ökar hela tiden. Jag har också märkt att intresset för det har vuxit på samma gång. Nu vill jag berätta och visa min synvinkel på hur det är att vara kodare. Jag vill inte visa bara för mig häftiga saker, utan också diskutera de mera tuffa och svårare ämnen. Slutligen vill jag också visa att kodning är inte något 'black magic fu**ery', utan sist och slutligen relativt simpelt.