bloggheader6

Underproduktion av sköldkörteln

Skrivet av Caroline Eriksson 24.04.2017 | 1 Kommentarer

Ni som är bekanta med Jakobstad, kanske är bekanta med Kvarnbacksgatan och den lilla backen som går från den gamla busstation upp till vattentornet. Den är inte så brant, alls, men när jag var elva år var det den brantaste backen jag bestigit. På väg till skolan ringde jag mamma för att säga ”Jag orkar inte”, och när en människa säger de tre orden så ska man söka hjälp.


Jag som annars var sprallig och hungrig på livet, blev trött och orkade ingenting. Fick problem med hyn, och blev riktigt torr i hela ansiktet. Typiska tonårsbesvär kan man ju tänka, men det här var något annat.

 

Det visade sig att jag hade underproduktion av sköldkörteln. 

 

IMG 4
Gamma bild. Jestas vad jag har varit vithårig! 

 

Vad innebär det med underproduktion av sköldkörteln?

Det betyder att sköldkörteln, som reglerar ämnesomsättningen i kroppen genom att bilda livsviktiga hormon, inte tillverkar tillräckligt. Det betyder då att kroppen till sist går på sparlåga.

 

Symptomen på problem med sköldkörteln?

Som jag skrev så blev jag trött, orkeslös och andfådd av minsta ansträngning. Man kan bli nedstämd, få yrsel, hudutslag, problem med minnet, menstruationsstörningar och ändrad vikt. Koncentrationssvårigheter, frusenhet med mera..

Det här är dock individuellt och kan vara svåra symptom att märka, eftersom kroppen och människan lär sig stegvis på samma gång sjukdomen utvecklas att leva med symptomen.

 

Symptomen är också olika beroende på om man har under- eller överfunktion av sköldkörtelns produktion. T.ex blir du mer upp i varv, viktnedgång, svårt att sova med överproduktion.

 

Vem får underproduktion av sköldkörteln?

Vem som helst, men det är snäppet vanligare bland kvinnor. Och flest personer är i medelåldern och uppåt som kan råka ut för det. Genom ett blodprov så kan du få svar på om du har problem med sköldkörteln.

 

Hur mår jag idag?

Jag har ju ätit thyroxin nu i ungefär femton år. Varje morgon är det samma visa, och det går så automatiskt att jag inte tänker det. Nu måste jag erkänna att det är evigheter sedan jag kolla upp mina värden, och borde verkligen försöka vakna tidigt en ledig dag för att åka till labben, eftersom blodprovet måste tas före 10 på morgonen. 

Dock försöker jag att hålla min sköldkörtel i skick genom att vila, inte stressa i onödan m.m.. även om det kan vara lättare sagt än gjort. ;)

Men min filosofi är att kroppen är en helhet, och för att uppnå optimal hälsa så måste man just se till helheten. 

 

 

Det här är ju en vanlig sjukdom, vanligare än man kanske tror, men eftersom symptomen kan vara diffusa kan det ta länge innan man märker att man borde få hjälp.

 

Har du frågor om sköldkörteln?

 

Kommentarer

  • Mia 25/04/2017 10:16pm (5 år sen)

    I ;) underproduktion i sköldkörteln, eller underproduktion av sköldkörtelhormon, eller underaktiv sköldkörtel.. Jepp hej hej från punktkn...aren. :)

    • Caroline Eriksson 25/04/2017 10:46pm (5 år sen)

      Hej hej, från en som tydligen inte är punktknullare. ;) :D :D Hypotyreos. Kärt barn har många namn.

Skriv en kommentar