HE

SKÖNHETSIDEAL

Skrivet av Emelie Svenlin 27.08.2017 | 3 Kommentarer

Nu behöver jag få skriva av mig lite angående en grej. Ni som följer mig på Instagram har säkert redan sett mitt lilla utbrott där, och nu tänker jag fortsätta här på bloggen. Känner för att uttrycka mina åsikter lite till, för jag berörs verkligen av detta ämne. Skönhetsideal.

Igår när vi gick förbi ett skyltfönster på kvällen reagerade vi starkt på att skyltdockorna där var så otroligt tunna. Allvarligt. Sjukt smala. Benen var lika smala som mina handleder, och midjan likaså. Dessutom hade dockorna bröst och var väldigt långa. Detta är ett ideal väääääldigt få kan likna. För allvarligt, hur många har storlek 32 och ändå är över 170 cm långa? Finns det ens såna kläder? Hurdana byxor ska man klä dockorna i? Företaget har knappast rätt storlek till dem? Eller?

IMG 7733

För oss tjejer i dagens samhälle (nu skriver jag om tjejer då jag som tjej lättare relaterar till idealen och pressen vi har på oss) har det lagts upp sjuka skönhetsideal. Vi ska vara långa, trådsmala, ha synlig midja, men ändå ha stora bröst och välformad rumpa. Helst vara vältränade också, utseendemässigt alltså. Dock ska man inte ha för mycket muskler, för då är det också fel. Enligt idealen ska vi dessutom uppfylla allt detta, men ändå inte vara ätstörda, alltid vara on point och absolut inte lägga för mycket tid på utseende, helt enkelt bara vara "naturligt vackra". Lol. Naturligt vackra, enligt idealen alltså. OMÖJLIGT.

Jag vet ju själv hur det är med krav och komplex. Alla har väl varit där nångång. Velat ädra på massa saker på sin egen kropp och utseende. Funderat på varför man själv inte har en så platt mage som modellen i tidningen, eller varför brösten är så små och benen så korta. Man vill ju vara fin och accepterad i samhället, man vill ju vara "fin" i andras ögon. Men varför ska man behöva ändra på något för att känna att man är det? Varför har vi alla dessa kroppskomplex? Jo, för att vi hela tiden utsätts för massa reklam och press från sociala medier och andra håll. Detta får så många att må dåligt över sig själva och sina egna kroppar och utseenden, och så ska det helt enkelt inte få vara. Man ska tycka om sig själv och sin kropp som den är. Vikten eller nummern på kläderna ska inte spela nån roll alls. Man ska kunna acceptera sig själv oberoende av storlek på byxor.

Här har faktiskt klädföretagen en viss makt. De kan påverka. Att så många ändå väljer att ha pinnsmala skyltdockor stående i sina skyltfönster, DET är sjukt. Jag hoppas att klädföretag och butiker någon gång (SNART) kommer underfund med att det kanske hade varit rätt bra med olika storlekar på dockorna. REALISTISKA storlekar. För vi är ju alla olika. Vi har olika form, färg och utseenden. Varför då bara heja på kroppshetsen hos oss tjejer? Varför uppmuntra oss till att se ut som de trådsmala dockorna och modellerna? Ingen ska behöva känna att man måste vara modellsmal för att vara accepterad och "snygg". Ingen. 

Jag blir bara så fruktansvärt arg på allt detta. Arg på att det ens finns ideal. Kan man liksom aldrig få bli nöjd? Nu får det ju ändå vara nog, vi lever i 2017, och då borde vi väl ändå ha lärt oss att alla ser olika ut och att alla ändå är lika mycket värda? De butiker och företag som fortfarande kör på de pinnsmala dockorna kan dra iväg nånstans långt bort. Fy på er.

Bloggen

 

Kommentarer

 • Felicias mode 28/08/2017 9:59am (4 år sen)

  Så bra skrivet, håller med dig till 100%! Att företag ens har sådär smala skyltdockor är ju så hemskt!! :O

  • Emelie Svenlin 29/08/2017 9:13pm (4 år sen)

   Tusen tack! Jamen absolut.

 • Danielas Dagbok 29/08/2017 9:51pm (4 år sen)

  så himla bra och viktigt inlägg!!

  • Emelie Svenlin 29/08/2017 10:05pm (4 år sen)

   <3<3<3

 • Saga 13/09/2017 10:33am (4 år sen)

  Vad bra skrivet! Börjar också bli så trött på dessa smalideal, att man ska vara storlek 32 och 170+cm enligt klädföretagen för att passa in! Har själv haft enorma kroppskomplex och lite bättre har det blivit nu men minns hur jag under min tid som skidåkare alltid tänkte att "om jag var lite smalare vore jag också lite snabbare". Men pressen kommer som sagt från alla håll, från modemagasin, klädföretagen, idrottsvärlden och så vidare.

  • Emelie Svenlin 13/09/2017 7:39pm (4 år sen)

   Tusen tack! Ja, alltså man blir ju bara så trött på det och det är ju påverkbart liksom. Företagen har ju faktiskt makt i denhär frågan, så det irriterar mig att de inte gör något alls för att förbättra situationen... Kram på dej!

Skriv en kommentar