EMMA GEISOR 1

Jag har formulerat mig dåligt

Skrivet av Emma Geisor 17.01.2020 | 2 Kommentarer

I mina två senaste inlägg har jag lyft fram hur nyårslöften kan påverka oss negativt. Och det utesluter ju självklart inte att det även finns bra sidor med nyårslöften. 

Meningen med mina inlägg var aldrig att smutskasta någon. Jag har inte reflekterat över nyårslöften förr, så som jag gör nu. Och jag har haft det svårt med att sätta ner tankarna i textform, så att det blir tydligt och inte stötande. 

För att förtydliga vill jag förklara att poängen var att betona att du inte behöver ha nyårslöften. Du behöver inte revolutionera dina vanor varje gång den första januari. 

Sen var också poängen att lyfta hur vissa löften, speciellt löften om kost och träning, triggar många. Inte bara kring nyår. Det är också en skillnad på att säga: 2020 vill jag äta mer grönsaker. Och att säga: 2020 ska jag sluta äta kolhydrater, för att jag känner mig så tjock och ohälsosam efter all choklad jag ätit vid jul. Förstår ni? 

Summan av kardemumman: Inläggets mening var att lyfta upp nyårslöften ur ett annat perspektiv, mitt perspektiv. Avslutar med en kommentar, jag fick på ett av inläggen, som jag tycker var välformulerad och beskriver hur jag tänker. 

"Och dessutom är det hälsosamt för de flesta tjocka att gå ner i vikt så länge det är frisk viktnedgång så jag menar man kan ju försöka bli motiverad istället...." Jag tycker det är otroligt naivt att skriva på det här sättet, för det finns sååå många historier om att gå ner i vikt på nätet, i tidningar, överallt. "Inspiration" finns nog, var som helst när man vill ta del av den. Men en person får inte nödvändigtvis inspiration av folks hälsohets på nätet, tvärtom skulle jag säga, kommer sånt inifrån efter egna reflektioner. Annars skulle väl alla vara smala och "hälsosamma" hela tiden, så mycket "pepp" som vi matas av ;-) ingen försöker väl bestämma över vad man får säga i some, snarare bara säga att vi alla borde tänka efter lite. Man kan ju säga nej till bullen på jobbet med en kort förklaring istället för att proklamera hela sitt liv över nätet och genom det vara en del av det som får många unga att må dåligt idag."

Amen. Tack för mig. Pok. 

Kommentarer

 • Linda 17/01/2020 1:31pm (6 månader sen)

  Jag tycker absolut inte att du formulerat dig dåligt, tvärtom - du är väldigt bra på att formulera dig. Jag förstår vad du menar och delar din åsikt till en viss del. Blogg-, Facebook- och Instagramvärlden är full av folk som gör tusen saker tusen gånger bättre än vad man själv nånsin kunde. Jag tror att vi alla är ganska eniga där. :) Frågan är hur man handskas med all information. Jag läste kommentarerna på dina senaste inlägg, t.ex. av Hanna, och kan inte mer än hålla med henne till fullt. Jag har själv ingen blogg, men är aktiv på både Facebook och Instagram. De flesta av mina inlägg handlar om min löpning och annan träning, min familj, kläder, resor eller aktiviteter som vi besöker. Mitt liv helt enkelt, det som jag gillar. Jag har vänner som inte tränar, andra som inte har en familj, jag har vänner som kanske inte har råd med alla resor eller aktiviteter vi gör. Skulle jag sluta skriva om sånt som någon i min vänlista kunde bli lite småstressad av, skulle jag lika gärna kunna sluta helt och hållet. Jag hoppas verkligen att mina vänner istället tycker om att följa med vårt liv, och inte jämför sig. Jag jämför mig inte med dem heller. Jag tror i botten handlar det om att vara tillfredställd med livet. Och det tror jag blir lättare med åren (läs: själv dryga 40...).

  • Emma Geisor 20/01/2020 6:22pm (6 månader sen)

   Tack snälla för komplimangen! <3

   Och ja, meningen var ju att lyfta det mer som ett strukturellt problem. Och inte att bestämma över vad folk delar med sig på sociala medier. :)

 • Sanna 17/01/2020 2:02pm (6 månader sen)

  Tycker inte du alls formulerade dig dåligt i föregående text tror det är bara det att många tänker för personligt och på sig själv istället för å se de mera brett, strukturellt typ.. typ att ska int jaaaag få berätta om mina mål å jaaag blir minsann int osv. Sen tror jag faktiskt inte på folk som menar att de minsann nog bara blir "inspirerade", vi blir alla skadade eller påverkade på nåt sätt vissa e bara mer eller mindre blinda för det. Krävs en viss kunskap och analysförmåga innan poletten faller ner å blir glad över att du kanske får fler människor till att tänka till även om de inte nödvändigtvis håller med. :)

  • Emma Geisor 20/01/2020 6:21pm (6 månader sen)

   Ååh tack snälla för din kommentar! Precis vad jag behövde göra! <3

Skriv en kommentar