EMMA GEISOR 1

Min hud

Skrivet av Emma Geisor 27.01.2020 | 3 Kommentarer

Goddagens!

Som man kan läsa i min bloggbeskrivning, så har jag skrivit att jag är en hudvårdsjunkie. Idag tänkte jag berätta hur och varför.

Jag har ända sedan jag varit 13 år mått dåligt över min hud. Jag fick akne. Och precis som då man är tjock, så folk kommer med tips och råd för hur du ska leva ditt liv, vare sig du vill eller inte. Alla som har hud. Hud som är slet, hud som är torr, hud som inte har akne, kommer med sina tips och föreslår "undvik mjölkprodukter", "du måste tvätta huden" eller "ät inte choklad". Och likadant som då man är tjock, så hjälper aldrig dessa råd. Det ända man signalerar är hur fel personen som är tjock/har akne är. 

Aaja, en kort rant om det. 

IMG 20200127 093412Jag har hatat min hud. Gömt den med smink. Jag har provat alla mediciner (utom roaccutan), dieter och "finnmedel". Faktiskt spenderat hundratals euro, genomlidit alla olika biverkningar. Huden har förändrats, men likadant som med kroppshatet så har inte det gjort något mot de elaka tankarna.

Nu har jag märkt att för att acceptera min hud, så är det precis som med min kropp, jag behöver se den för vad den är. Sluta gömma den, ta på den, ge den kärlek, låta den bara va.... 

Då jag får elaka tankar om t.ex. mitt gäddhäng, så tar jag mig tid att känna på det, ta bilder, skaka loss och kanske skriva en text någonstans på Some. Och det funkar. Jag "exponerar mig". Jag märker att det bara är gäddhäng. And that's it. Det behöver inte vara snyggt, det behöver inte ha någon laddning alls, det bara är.

Likadant gör jag med huden. Istället för att täcka över exakt allt med en supertäckande foundation, så låter jag den va. Jag smörjer den. Gör ansiktsmasker och känner på den. Det blir lite av en ritual varje dag. Att stå framför spegeln och se och känna. Jag har alltid känt mig tvungen att sminka mig om jag ska lämna hemmet. Men jag bestämde mig en dag för att låta bli. Och så länge som tankarna om att sminka är ett måste för att "se bra ut", så kommer jag göra det. För varje dag blir jag mer van. Min hud är bara hud. Vare sig den är finnig, oljig, torr eller knottrig. Så får den va. 

Haha känner mig lite knäpp då jag skriver detta. Har jag verkligen reflekterat så här djupt om något som hud? Tydligen. Med det sagt så hoppas jag ni har en fin dag. Ni kan ju berätta hur er relation till er hud är? Känner du dig tvungen att sminka dig för att passa in? 

Pok. 

Kommentarer

 • Maria 27/01/2020 2:11pm (6 månader sen)

  Hej! Ville bara inflika att ifall du nångång är intresserad av att testa Roaccutane (eller Isotretionin) så var inte rädd. Kuren ÄR hård men den fungerar också. Jag åt Isotretionin i 4 månader i höstas mot min rosacea och bölderna försvann. Jag gömde mig bakom lager på lager med smink och ibland fungerade inte ens det eftersom bölderna och sårskorporna var så tydliga. Bästa med kuren var att man inte behövde tvätta håret mer än 1 gång per vecka :D men visst, den torkar ut också, läppar, hårbotten, slämhinnor. Men sånt finns krämer till. Även om min kur var kort så skulle jag nog rekommendera att testa ifall man vill se om den fungerar och för att iaf utesluta den isf :) Även om min rådnad är kvar så fick jag liiite bättre självförtoende iaf med ett aningen lenare ansikte. :) Kram

  • Emma Geisor 27/01/2020 9:46pm (6 månader sen)

   Tack för tipset! och vad härligt att höra att du fått hjälp av medicinen! Jag har numera ganska lindrig akne. Den beror väldigt mycket på min menscykel. Just nu är den som värst.. Men blemmorna är inte sjuka, så som de var när jag var yngre. Så tycker inte jag behöver någon medicin mera just av ovannämnda orsaker. Men tusen tack för tipset ändå! :)

  • Ewaz 29/01/2020 5:04pm (6 månader sen)

   För ev kommande läsare vill jag ändå påminna om att Roaccutan kan ge en del allvarliga biverkningar, så den som över väger att testa bör nog ändå tänka sig för en extra gång. En nära vän blev tillfälligt bättre av Roaccutan, men fick bestående biverkningar på synen. De flesta allvarliga biverkningarna som anges är sällsynta, men förekommer. Fundera på om det är värt risken.

 • Heidi 28/01/2020 10:12am (6 månader sen)

  Jag hade som du också prövat allt som fanns mot acne och satt ut stora summor pengar på olika krämer och mediciner. Inget hjälpte. Förrän jag hörde om zink. Helt vanliga zinktabletter från apoketet! Som ett kosttillskott bara. Min acne försvann och har aldrig kommit tillbaka. Nu, 10-15 år senare är ärren också ganska bleka. Värt att pröva på en burk!

  • Emma Geisor 02/02/2020 12:11pm (5 månader sen)

   Tack för din kommentar! :)

 • Evelina 04/03/2020 1:23pm (4 månader sen)

  Hej, inte för att komma med störande tips mennn :--))) Men acnatac (receptbelagt) fungerade ganska bra för mig! Men det är kanske en av grejerna som du testat. Kram! :)

  • Emma Geisor 04/03/2020 5:37pm (4 månader sen)

   Tack för din kommentar :)

Skriv en kommentar