IMG 8538

Visa alla inlägg skrivna september 2020

DESSA KURSER TAR JAG DENNA PERIOD PÅ HELSINGFORS UNIVERSITET

Skrivet av Isabel Bjon 03.09.2020

Jag bloggar ju ofta inte om min skolgång, men idag så tänkte jag ÄNTLIGEN gå in på detalj över vad jag studerar och vilka kurser som jag har denna period! De flesta har ju börjat universitet den här veckan och likaså har jag. Jag har dock endast haft 4 föreläsningar hittills i veckan och har en till föreläsning imorgon. Men alltså om det är någonting positivt med Corona, så är det att personer som jag (som lider utav panikångest) kan studera hemifrån och inte behöva gå igenom paniken och ångesten för att bara gå på en föreläsning. Som jag har nämnt tidigare så ska jag dock börja gå i psykoterapi och i fredags träffade jag för första gången min psykoterapeut. Så förhoppningsvis kommer jag kunna vara panikfri då Coronakrisen är över och jag faktiskt måste gå på föreläsningar eheh... Men nu till kurserna. Jag har gått lite overkill med kurserna och anmält mig till 7 KURSER! Men jag vill ta vara på distansundervisningen så länge jag kan, därav lägger jag till lite extra arbete nu. Jag tänkte att jag skulle först skriva va kurserna heter, deras studiepoäng och en liten beskrivning till:

1) Introduktion till statistik (5sp)

Alltså fyfasiken vad jag har haft otur med denna kurs... Jag gick ju långmatematik i gymnasiet och tänkte att denna kurs skulle vara lätt som en plätt - men NEJ, det var den verkligen inte. Jag har nu skrivit 3 ggr tent i denna kurs och blivit underkänd alla gånger. Så det är väl nog bäst att jag går om den, även om jag skulle fått tenta den en gång till.

2) Toisen kotimaisen kielen suullinen ja kirjallinen taito, suomi (CEFR B1) (2sp)

Ja, inte vet jag vad jag ska säga om denna kurs bara att den är välbehövlig!

3) Rättsvetenskaplig metod 1 (5sp)

Denna kurs är obligatorisk för mig att gå i och viktigt när man ska skriva vetenskapliga texter, specifikt lagtexter och juridiska texter då mitt huvudämne är rättsvetenskap. Här finns en beskrivning på målen utav denna kurs: man ska lära sig att förstå och förklara särdragen i rättsvetenskaplig metod och kunna formulera forskningsfrågeställningar som kan undersökas med juridisk metod.

4) Modern politisk teori (5sp)

Denna kurs hör till statskunskap med förvaltning, vilket är mitt biämne. Det är tydligen en helt ny kurs för Svenska social- och kommunalhögskolan, så det ska vara väldigt intressant! Har dock inte fått liksom en detaljerad uppfattning riktigt ännu om vad kursen kommer handla om förutom det självklara: modern politisk teori. 

5) Forskningsmetodik med kvalitativ ansats (5sp)

Jag tror också denna kurs är obligatorisk... Men jag har fått den uppfattningen att man genom kursen ska lära sig att läsa, analysera och skriva samhällsvetenskaplig forskning med kvalitativ ansats. Kanske inte världens mest intressanta kurs, MEN den behövs - detsamma med kursen rättsvetenskaplig metod 1.

6) Arbetsrätt (5sp)

Första kursen i rättsvetenskap, wuhuu! Arbetsrätt är ju inte något som jag specifikt skulle vilja arbeta med eller någonting jag finner speciellt intressant, men det kan vara välbehövligt då man är ute i arbetslivet! Man ska alltså lära sig om arbetsrättens allmänna principer, individuella arbetsrätten och den kollektiva arbetsrätten.

7) Political Opinion (5sp)

Andra kursen i statskunskap med förvaltning, dessutom en engelsk kurs. Såg nu att hela 72 personer är anmäld till denna kurs - WOAW! Tur jag inte behöver vara på plats då hahaha. xD Tbh orkar jag inte översätta och skriva vad kursen handlar om så jag kopierar rakt från flamma: "The aim is to convey knowledge about various theoretical and empirical points of departure applied in the analysis of political values, attitudes and reasoning. The course provides students with insights into social psychological models explaining political orientations and the impact of different social factors on political opinion and behaviour."

Nu då jag lägger upp kurserna så här så verkar det som väääldigt mycket! Men jag har inte så fullt smockat schema egentligen. Det enda dåliga med dessa kurser är att många av dom sker på samma gång... Vilket gör att jag kommer missa några föreläsningar eller vara tvungen att avsluta ena föreläsningen tidigare för att hoppa till en annan osv. Men för mig är det helt fine ändå! De flesta föreläsningarna bandas ju in så att man kan se dom i efterhand. Hoppas ni gillade det här konceptet och kommentera om ni vill att jag ska göra samma koncept inför nästa period. Ha det så bra! <3IMG 1806IMG 1807