Lagombackan sevendays header 2

Coronapandemin och floristbranschen

Skrivet av Sandra Neuman 07.07.2020

”Du har ju säkert haft en svår start med ditt företag så här i coronatider?” 


Alla som ställer den frågan blir lika förvånad över svaret.


Nej, tvärtom! Jag har faktiskt haft en bättre start än vad jag förväntat mig. Mycket tack vare pandemin.

bukett pioner austinros 


Blomsterbranschen är en av de branscher som inte påverkats särskilt negativt av coronapandemin och restriktionerna med den. Det har visserligen varit färre bröllops-,  begravnings- och stora uppvaktningsbuketter. Men istället har medmänskans empatiska sida lett till ett uppsving av den vardagliga och ganska sällsynta ”Jag bryr mig om dig-buketten”.

 
Vi är många florister runtom i landet som vittnar om samma fenomen. Snittblommorna har haft åtgång. Blombud har varit vardagsmat när födelsedagskalasen uteblivit och de som har jobbat hemifrån har behövt en fredagsbukett för att markera för sig själv att det är helg.

 

Floristgaraget-solrosbukett juni juli 377


Det har cirkulerat filmer på some där man kan se hur hink efter hink av snittblommor slängs på hög i Holland när de inte blivit sålda. Kanske är det annorlunda ute i europa oh världen. Kanske det bara vi här i Finland som återupptäckt charmen med att visa varandra uppskattning med en spontan blombukett?


Men hur jag älskar att omtanke-buketten har gjort comeback! För finns det egentligen någon bukett som är lika uppskattad som den?


10 år som fru

Skrivet av Sandra Neuman 02.07.2020

Lite galet är det ändå att det redan har gått tio år sedan jag gifte mig med min bästa vän. På midsommarafton firade vi tennbröllopsdag med att bjuda på tråkig bullalängd från Oravais hembageri till eftermiddagskaffet vid villan. Så där innan vi gick över till att fira midsommarafton med fiskbuffé och sallader.


Tio år, vad man lär sig på den tiden. Om sig själv, om sin partner och hur man funkar tillsammans. Ingen av oss är väl likadan som för tio år sedan, men som tur är har vi växt och förändrats tillsammans.

Man blir som man umgås så länge man tillåter och accepterar, och kanske är det också det som behövs för en livslång kärlek. Acceptans. Livet är som det är just nu, acceptera och agera utifrån det.

SDbrollop 115

Jag fick faktiskt tio röda rosor av min man (som han handlade direkt ur blombilen. Det är så det funkar i floristfamiljer), men min enda önskan var egentligen att få en ny ring.

Min förlovnings- och vigselring har blivit flera storlekar för stora nu när gravidkilona äntligen gett med sig. Eftersom vi ändrat storleken på dem redan flera gånger är risken att de inte håller för fler förändringar.

Att välja en som inte är helt slät kändes strategiskt för mig som helst stoppar ner händerna direkt i jorden utan att använda handskar. Den stora frågan är bara vad vi ska gravera in? Vi funderar på ”Nytt decennium installerat 2020” men frågan är om det ryms.

IMG 2589 2


Så vill du förstås veta hur man gör för att lyckas med äktenskapet? Det vet bara du och din partner. Men det finns en del som gör förutsättningarna lite bättre.


-Lyssna på och prata med varandra. Det känns som en kliché men äktenskapet kommer inte bli bra om man inte lyssnar och pratar.

 
-Acceptans. En del mänskor har lättare att acceptera nuet och släppa obetydligheter. Andra inte. Då behöver partnern acceptera det också, att behandlingstiden för tex problem kan vara längre för den andra.

 
-Närhet. Vi mår bra av närhet men det behöver inte alltid handla om att hamna i sängen. Gå hand i hand, kramas, smek den andra på kinden. Och säg ifrån om du inte riktigt vill bli berörd just då (då touchar vi acceptans igen!)


-Skratta. Förhoppningsvis har ett par samma sorts humor så att man kan skratta tillsammans. Vi är alltid på topp när vi får skratta åt varandra, med varandra. Då laddar vi verkligen relationen.


...och så min personliga favorit. Är du ett pms-monster är det en fördel att informera din partner när det är dags. Jag är ett riktigt monster, är butter, misstolkar, har ingen humor alls. Min stackars man blir offer för massa ologisk bitterhet och det är orättvist.


Regnet kom med nässelvatten

Skrivet av Sandra Neuman 30.06.2020

Ni vet det där avsnittet när Pippi Långstrump vattnar sina blommor när det regnar? Tommy och Annika förstår inte riktigt varför, men egentligen så har Pippi en riktigt bra point där.

Om jorden är riktigt torr och du vattnar så rinner det mesta mot sidorna och väldigt lite hamnar vid växternas rötter. Är jorden däremot fuktig så klarar den av att ta emot mer fukt och skickar ner det djupare.

Igår när regnet äntligen kom sprang jag därför ut och gödselvattnade i hela trädgården. Jag har gjort nässelvatten som passligt nog var klart att använda nu.

Nässelvatten är den mest förmånliga näringen (ja guldvatten också förstås) du kan ge åt dina sommarblommor och grönsaksplantor, och väldigt effektivt också. 

floristgaraget luktarter

NÄSSELVATTEN
Köp dig ett ämbar
Plocka nässlor och sätt i hinken. Du kan fylla med så mycket nässlor du vill.
Fyll på med vatten
Låt stå och gotta till sig i några veckor
Blanda i vattenkanna 1/10 och vattna ut

Nässelvatten luktar skunk, så om du vill kan du ha ett lock på ämbaret. Då kan du istället behöva gå och lyfta på det någon gång för att lätta på trycket. Har du åkerfräken kan du boosta din brygd med det så blir det lite bättre effekt.

Efter att ha sprungit omkring i regnet belönade jag min insats med att plocka den första buketten luktärter ur min odling. Luktärter är en tacksam typ som ger mer blommor ju mer du plockar. Det du!


En runda i odlingen

Skrivet av Sandra Neuman 28.06.2020

Vi blev på något vis fast i en icke så Finländsk sommarhetta där naturen suktar efter regn. Förhoppningsvis närmar det sig ett slut och i bästa fall får vi ordentligt med regn nu inkommande vecka. Det är liksom inget som vill växa när det är så här varmt och torrt.

Floristgaraget rosenskara antiquity

I helgen har jag grävt efter kirskålsrötter, vattnat och sått ringblommor bara för att inte ha tomma odlingslådor. Blåklinten börjar bli skördeklar så nu kan jag äntligen gå bakom uthuset när jag behöver något blått till mina buketter.

Nyss satte jag faktiskt in en fröbeställning inför nästa års odlingssäsong. Jag ska försöka mig på att driva upp perenner men jag passade också på att ta frön till de sommarblommor som jag vet att jag vill odla igen. Som luktärter, linaria och rosenskära till exempel.

Att planera ett år i förväg kan faktiskt vara riktigt klokt. Just nu förbereder jag ytor i hela (gamla) köksträdgården för att kunna göra en odlingsplan, så i höst och tidigt nästa vår.

Det är klart att jag njuter också! Här ska jag bjuda på en liten tur så här söndagen till ära.


Nu börjar den stora utplanteringen

Skrivet av Sandra Neuman 14.06.2020

För någon vecka sedan hade jag en kund som sa att i år blir det århundrades varmaste sommar! ”Igen?” Tänkte jag då, men nu börjar jag faktiskt tro att påståendet är sant.


Tretton dagar in i juni och inte en droppe regn den senaste veckan.

odlingsguldet


Ett regn eller tre hade varit välkommet och fördelaktigt när sommarblommorna ska planteras ut. Jag har inte haft särskilt bråttom med den punkten på min to-do-lista. Dels för att det har varit onödigt varmt och torrt, men också eftersom jag har sått det mesta i förväg och på det viset har jag haft ett försprång och inte behövt stressa.


Stressat har jag ju gjort ändå. Ni vet sånt där som man skulle vilja få gjort men inte hinner/kan så stressar lite undermedvetet.

grasklipp odlingsbaddarPlantering sommarblommorsnittblomsodlingzinniaplantor

 
Nu är jag ändå på gång med utplanteringen. Att jag skulle vänta så här länge hade sin naturliga orsak. Nu kom grannen till sin hemgård för att klippa gräset och jag fick 10+ skottkärror fulla med gräsklipp att sätta på mina odlingsytor. Det går att sätta gräsklipp i efterhand också, men det är lättare att sprida ut på en oplanterad yta och sedan plantera.

 
Igår hann jag inte plantera ut mer än en bädd, men de flesta ytorna är färdiga bara att plantera. Idag ska jag fortsätta i värmen och belöna mig med en glass vid andra sjön senare.


Keep on breathing

Skrivet av Sandra Neuman 12.06.2020

När blombilen precis har lämnat av ett lass med pinfärska snittblommor, de behöver snittas och sättas i egna vaser, helgbuketter tillverkas och så har jag papper som flyger runt i odlingen. DÅ känner jag starkt för att skriva.

Floristgaraget nykarleby

Kanske för att jag tog mig en liten stund när jag bara satt i stolen, andades, lyssnade på pelarasparnas skramlande löv i vinden och tänkte goda tankar om dagen. Kanske är det därför jag fick ett kreativt flow och prompt behövde fota mina tovsippor och yogadam, skriva lite och bara få ut lite av den där kreativiteten i text.

Floristgaraget är så mycket mer än bara mitt företag och levebröd. Det är mer än bara snittblommor komponerade i buketter. Floristgaraget är samtidigt upplevelsen av lugn och ro, att det är tillåtet att ha lite blad på golvet, att allt inte alltid behöver vara så perfekt.

Sandras yogadamtovsippor


Allt är så vackert i trädgården nu och jag älskar att se kombinationen av allt tillsammans. Jag blundar för sniglarna och ogräset. Struntar i hönsens tjat om att få komma ut, och till och med tussarna från maskrosorna som blåser runt med vinden är obetydligt.

Just idag ska det bli en bra dag med världens finaste buketter, för det har jag och universum bestämt.

Hoppas att du får en fin fredag och en glad helg!


Ut i världen mina små bebisar!

Skrivet av Sandra Neuman 02.06.2020

Lite visste jag i höstas när jag bestämde att växthuset skulle vara blomsterhus i år, att hela trädgården skulle blomstra istället för att bara ge oss mat.

tulpaner kallbackenTulpanerna satte jag ner sent i oktober-november och nu blommar de så grannt

 

Istället för sallat, ärter, och morötter ska hela havet blomstra. Det är synd att vattentornet med sitt café är stängt i sommar, annars hade det varit ganska vackert att beundra uppifrån tror jag.

När jag bestämde mig för att testa på entreprenörsskapet kändes det ganska logiskt att satsa på blommor istället för allt ätbart. Det jag tycker om är egentligen att odla, sedan är jag inte alltid så bra på att ta tillvara allt. Därför tror jag att ett blomsterhav kan vara mer användbart för mig än ruttna sallatshuvuden.

luktarterLuktärterna hör faktiskt inte till dem som behövt stå inne under ljus, men det får ni höra mer om en annan gång.

 

Under våren har jag använt en del av garaget till att driva upp plantor. Dahlia, gladioler, lejongap, eterneller av olika slag, aster, zinnia, harsvans, rudbeckia och what not. De har fått kärlek och ljus i mängder och vatten när det behövts. En del har planterats om i större krukor medan några bara fått finna sig i att stå trångt.

Nu börjar det äntligen vara dags att plantera ut mina bebisar. Ett skede jag faktiskt känner mig lite nervös över. Det är lite som att släppa taget och låta ens barn cykla ensam runt kvarteret när ens plantor ska planteras ut i stora världen.


Kikar in för att säga hej

Skrivet av Sandra Neuman 28.05.2020

Minns ni tiden när man bloggade på det sättet? När man bara "kikade in för att säga hej", publicera en bild och sedan dra vidare.

Så gör jag idag. Fastän jag egentligen har en lång lista på texter att skriva ner, bilder att publicera och videon att göra. Men STUDENTHELGEN gott folk. Jag har ett hav av gudomligt doftande rosor i garaget som var och en omsorgsfullt ska packas och levereras hem till ungdomarna.

Här har jag inte tid att sitta, men ville bara säga hej.

[insert glad florist here]
Floristgaraget sandra


Du vet den där gången med halm?

Skrivet av Sandra Neuman 24.05.2020

När jag studerade hade vi ett ämne där vi analyserade rum för att kunna välja rätt grönväxter med de förutsättningar som fanns.

Vi mätte rummets storlek, tittade på färger och allt sånt. Men en punkt tyckte jag lite extra mycket om. Övergripande helhet... eller om det var känsla? något övergripande iallafall.
 
När jag tänker efter är jag inte alls så detaljerad av mig. Till exempel har jag nästan aldrig brytt mig så mycket om texter i låtar. Inte heller ogräs är särskilt viktigt om det som en helhet ändå känns bra.

I trädgården kör jag all in på övergripande känsla och i andra hand tar jag detaljerna. Något som har irriterat mig i många år är när gångarna mellan odlingslådorna täcks av ogräs. Helheten blir liksom inte bra då.

halm odlingodlingsbaddar halm 


Tänk er den eufori jag kan känna nu när jag närmar mig den punkten där alla gångar är ogräsfria och täckta med halm. Det är faktiskt det enda jag har satsat några slantar på i år, att köpa rotspärr och jordgubbsplast att sätta under halmen. Däremot har jag satt mycket mer tid på gångarna than never before. Tid och energi är något som jag äääääääntligen har mer av.
 
Om du inte har ett riktigt besvärligt rotogräs där du odlar kan du bra ha markduk (maisemointikangas) istället. Jag har kirskål, vitrot och nässlor lite här och där, så därför måste jag ta i ordentligt. Ja du kan till och med ha dagstidningar eller paffbitar under, men då måste du räkna med att det året efter har förmultnat och ogräset kan ta sig upp igen.


Hjälp en trögstartad bloggare

Skrivet av Sandra Neuman 21.05.2020 | 2 kommentar(er)

Hej!

Nu börjar jag på riktigt sakna att skriva blogginlägg, så nu måste jag bara börja någonstans känner jag. Bara skriva utan att tänka, utan att pausa och bara skriva, skriva, skriva (och egentligen inte radera, men nu gjorde jag det iallafall).

Vet ni hur svårt det är att sedan länge vara bloggare och plötsligt bli egenföretagare? 

Tillsammansodlingen skogFloristgaraget kreativ bukett

Det är närmast en identitetskris! Iallafall om bloggens huvudsakliga ämne (blommor, buketter, trädgård och odling) plötsligt också är ens levebröd. Men jag gör väl likadant som jag gjorde när jag sa upp mig och blev egenföretagare -det är bara att slänga sig ut och se hur det blir.

Egentligen borde jag stå ute i garaget nu. Binda några buketter och förbereda inför morgondagen. Men så satte jag mig ner för att ladda telefonen en stund och här sitter jag nu och drar mig för att stiga upp och gå ut igen. Jag tror att jag ska dricka en tekopp så får jag iallafall upp värmen. Jag satt i trädgårdslandet och band ihop en stomme till ett begravningshjärta i kvällssolen. Trots att det var vindstilla, lugnt och inte särskilt kallt, så satt jag kvar lite för länge.

Om ni kunde hjälpa en lite trögstartad bloggare på traven så vore jag hemskt tacksam om ni säger vad jag ska skriva om. Thank you so much!