Lagombackan sevendays header 2

5 bra-att-ha i trädgården

Skrivet av Sandra Neuman 19.06.2016 | 1 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Det här inlägget ska handla om vilka perenner jag tycker att det är bra att börja med, men det blev lite väl mycket svammel i inledningen. Jag ber om ursäkt för det.

 avdelare rosmarin

 

Min semester del 1 är officiellt slut, ungefär nu. Imorgon är jag tillbaka på jobbet lagom till bröllopsbinderier och midsommarbuketter. Det ska till och med bli skönt att slippa hänga med familjemedlemmarna dag och natt (Vi sover mer eller mindre varje natt alla fyra på 160cm), få lite distans till hemmalivet och konversera med andra vuxna än de som trillar framför en.

Särskilt mycket trädgårdsnörderi har jag inte sysslat med förrän nu de senaste kvällarna... och nätterna. Ja ni läste rätt. De här ljusa sommarnätterna vi har just nu begränsar inte utomhuslivet alls ibland. Två nätter har jag inte kommit in förrän mot 01, men då har jag också fått gjort så himla mycket att det har lugnat ner stressen över att ingenting blivit gjort.

 

Senaste vinter var väldigt hård för en del växter, och hela våren har det från många håll beklagats över rosor som dött, plommonträd som först kommit igång men sedan dukat under iallafall, alunrot, klematisar och pioner som inte längre finns där de en gång fanns. Det är tragiskt, men tyvärr något som kan hända (och händer!) på våra breddgrader. Vi hade en mycket våt höst och sedan kom det plötsligt en köldknäpp som var ödesdiger.

 

Också i vår trädgård har vi haft massdöd. Ett äppelträd med inympade kvistar från mitt barndomshem. Ett plommonträd som jag fick av min mamma till examenspresent. Alunrot, klematisar, vinrankan, and so on. Det är inte konstigt att det funnits stora kala fläckar och en allmänt deprimerad känsla. Det har inte varit vackert att stå på trappan och titta ut över planteringarna.

 

Men så en kväll när regnet slutade hälla ner och Daniel gick upp för att natta barnen hände det. I fem timmar kröp jag omkring som en annan tok och grävde upp, delade, grävde ner, vattnade, rensade och blev myggbiten. Nu är jag mer in på rätt känsla igen och smultronen är inte längre det man ser mellan alla andra växter. Nu är jag tacksam över att jag har de där perennerna som sprider sig hejvilt och ger upphov till många nya plantor varje år. Det är liksom ett undermedvetet, smart val jag gjort. Framför allt är plånboken väldigt glad.

 

Stjärnflockan, Astrantia major.

 

 

The big 5 som jag tycker att man kan ha som backup i sin trädgård, för att kunna dela och fylla ut med där det behövs, exempelvis vid såna här svältperioder:

 

  1.  Daggkåpa. Limegrön och passar bra ihop med det allra mesta. Växer snabbt till sig och sprider sig gärna.

  2.  Ormbunkar och Funkia. De två får stå på samma punkt för jag tycker att de är jämlika. Tål skugga och breder ut sig där den står. Den fyller helt enkelt lätt upp utrymmen. Funkian tar några år på sig att växa sig stor, men när den väl gör det så är den lätt att dela.

  3.  Stjärnflocka. Nu snackar vi storspridning! Den här växer upp i gruset eller vad som nu finns i närheten. Men som tur är den omtyckt av många, så det finns antagligen alltid folk runt om en som vill ha av den här skönheten. Blommar med stjärnliknande rosa/lila eller vit/lime blommor i juni-juli.

  4. Spetsmössa. Går superbra i skuggiga lägen tillsammans med ormbunkar, men är i skillnad till den lågväxande och täcker marken bra. Också lätt att dela.

  5. Tretandsfingerört (som jag aldrig minns vad den heter utan får googla på "potentilla"). Också en storspridare, men sprider sig med revor och hålls mer bara på det område där den sätts ner. Vintergrön och lätt att dela.

 

De här 5 (6) är alla sådana som jag är glad över att jag har i min trädgård vid behov. Det är tack vare dem jag inte behöver gräva ner några jättestora summor nu för att få det att se ut för något igen.

Daggkåpan har dessutom fina blommor som är finfina i alla sorters buketter.

Kommentarer

  • Kitty 20/06/2016 12:34am (5 år sen)

    JAg har nog fått sätta ut lite pengar iår, men är tacksam över de växter jag har att dela och flytta på för att fylla ut. Finns nog ändå luckor hos mig ännu... Usch så mycket vintern tog!
    /Kitty

Skriv en kommentar