Lagombackan sevendays header 2

#arewethereyet?

Skrivet av lagombackansandra 05.01.2016 | 1 kommentar(er)

img_0709

 

 

Man vet att det håller på att vända när solen orkar upp bakom grannens hus, och solstrålarna hinner träffa norrväggen i vardagsrummet. Det är ungefär nu som jag börjar sukta efter tulpaner i vas och planera årets sådder för att kunna beställa frön så småningom.

 

img_0710 img_0713 img_0712

Vi är bara inte riktigt där ännu. Det syns klart och tydligt om man tittar in i växthuset där grönkålen nu har börjat sloka (på julen hämtade jag in några av de lila bladen för att dekorera faten), och på tunnorna som är alldeles igenfrostade. I år har jag förberett för att kunna ha en varmbänk på sydsidan av uthuset, bredvid hönsgården, och det är det jag längtar mest efter nu. Att få slänga massvis med hästdynga och hönsgödsel på hög och se hur det det börjar ryka och brinna (alltså inte med lågor, utan som i att förmultna), och sedan förhoppningsvis lyckas få späda spenatblad att växa upp relativt tidigt i vår. Varmbänk har jag aldrig haft tidigare (bara provat på i växthuset, och då gick det inte riktigt enligt planen), men hur svårt kan det vara? Ska vi säga att vi kickar igång odlingsåret precis just nu?


#lotsofsnow

Skrivet av lagombackansandra 04.01.2016

För exakt ett år sedan hade vi tydligen snö. Nu, not so much. Jag kan inte säga vad jag föredrar, snö eller inte snö, men våren känns på något vis inte alls lika avlägsen när vi inte har det där vita vintertäcket. Visst längtar jag efter trädgårdssäsongen, men med så många projekt som vi fortfarande har inomhus så är det bara bra om vintern drar ut på tiden.


No hätä

Skrivet av lagombackansandra 07.12.2015

Kategorier:
Taggar:

Hur man enkelt får det att dofta gott på hela vinden, undrar ni. -ha ett lakan att hänga på "tork" utomhus några veckor. Inse att det aldrig kommer att torka. Häng det inomhus på vinden istället. Njut


Rapport från hönshuset

Skrivet av lagombackansandra 06.12.2015 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Det är mycket skriverier om vårt lands självständighet idag. Vi firar inte alls i år, inte ens med balen på tv. Jag har jobbat alldeles för mycket de senaste dagarna, och har ännu två dagar framför mig innan det blir lite längre ledigt. Med andra ord är jag ganska slutkörd och orkar inte alls med något extra. I hönshuset firas det desto mera. Typ. Igår kläcktes det nämligen två kycklingar, och idag kom det två till, alla ur våra egna ägg.  

 

  

 

Den främre gula kycklingen är en renrasig dvärgcochin (det är Josef, röd porslin, och Lisen, sotfärgad, som är föräldrarna till den), och den bruna på nedre bilden har en appenzeller som biologisk mamma. De andra två har jag ingen aning alls om vems ägg de kommit ur. Det här är en appenzeller: 

 

 

Så ni förstår att det är spännande att få se hur den börjar se ut som vuxen


Prickig chick

Skrivet av lagombackansandra 04.12.2015

Kategorier:
Taggar:

 

Appenzeller-hönorna är fortfarande de coolaste brudarna i hönshuset


Hönsen hälsar hej!

Skrivet av lagombackansandra 30.11.2015

Kategorier:
Taggar:

 Lisen är den enda som låter sig lyftas av Lenni

 

Och hönshuset mår bra. Hönorna är stundom lite rastlösa märker man, men så vill de inte heller gärna gå ut fastän de får. Jag vet faktiskt inte alls hur många värpande hönor vi har för tillfället. 9 kanske?! Men det betyder inte att vi får 9 ägg/dag. 4-6 skulle jag säga att det rör sig om för tillfället, och då är det en som ruvar och en som har kyckling. Vi har 3 tuppar, men bara en som väsnas. En av dem är en värphybrid, och har redan blivit så stor att man gott kunde få några portioner av honom. Ungtupp lär nästan vara lite delikatess har jag hört. Nu borde jag bara hitta någon som kan komma hit och demonstrera en slakt.


Mycket vitt

Skrivet av lagombackansandra 23.11.2015

Kategorier:

 

 

Det känns sorgligt att veta att allt det här vita vackra antagligen kommer att smälta bort ganska snart :( Men kanske våra sängkläder råkar torka istället ;)


De rädslorna, förr och nu

Skrivet av lagombackansandra 23.11.2015

Kategorier:
Taggar:

När jag var liten fanns det några saker som jag var extremt rädd för. Möss, jordbävningar, bränder och åska. Nu när jag är vuxen är det kanske bara bräder jag fruktar, men det är inget jag går omkring och är rädd för dagligen.  

 

Härom dagen hade vi faktiskt en liten mus i säcken med hönsfoder. Jag varken skrek eller sprang iväg. Jag hämtade Leon så han skulle få se. Det finns andra saker än möss och åska att vara rädd för. Jag är rädd för våldet som kommer allt närmare oss här i trygga Finland. Jag är rädd för att förlora någon närstående.  Vi är bortskämda med en trygghet som rent av är unik i vår värld. Tänk bara... vi har varken krig, jordbävningar, orkaner, tsunamin, stora skogsbränder, svält, sjukdomar, farliga djur eller ens farliga åskväder. Vad vi har är fyra vackra årstider med temperaturer som rör sig mellan -30 och +30.

Vi har stora fina sjukhus som gör allt som står i deras makt för oss och våra nära. Hos oss dör till exempel väldigt få mammor vid förlossningen, och eventuella komplikationer löser oftast sjukvårdarna galant. Vi kan återuppliva människor med hjärtstopp, och bara det låter så otroligt i mina öron. Är det inte egentligen väldigt lite vi inte kan göra inom sjukvården. I helgen somnade en ung man från grannkommunen ändå in i cancer, trots våra fantastiska sjukhus. Hela trakten är berörd och Janne Grönroos gråter i radio. Jag kände faktiskt inte Basti, men när en ung människa dör så kommer det ändå så nära.  Jag har ingen som helst point att komma till. 


Vår snöfyllda småstadsidyll

Skrivet av lagombackansandra 23.11.2015

Kategorier:

Skrivbordet var fullt med fjärilstavlor och andra prylar, så jag kom mig aldrig så långt som att tömma gala-bilderna ur kameran... Men de kommer!!  Istället kan jag återge kvällen med lite snöiga iPhonebilder från källbackan. 

 

            

 

Det gick upp ett ljus vid kvällsmaten, att det med stor sannolikhet beror på aktivitetsbrist att barnen mest bara är sura och slåss. Då gick vi ut hela familjen och åkte lite pulka och spark nerför gatan. När vi korsade de andra gatorna tänkte jag på det som mamma berättat om när hon var liten, bodde på källbacken och de brukade åka spark nerför gatan. Då var kanske trafiken lite annat, men så länge man är försiktig så går det an. Leon ville göra snöänglar (det har han lärt sig från appen "små byggare" där en byggarbetare gör en ängel i våt cement), och byggde också en snögubbe mitt på gatan. Så kan vi också konstatera att Milli är en sån som tycker om fart och fläkt, våghalsig som hon är. Alla utom Daniel somnade sedan gott. Det är därför jag bloggar nu mitt i natten, för att jag alltid piggnar till sedan när jag förflyttar mig från soffan till sängen.


Julens trender 2015

Skrivet av lagombackansandra 04.11.2015 | 1 kommentar(er)

När Carro i sin blogg så snällt frågar om det är för tidigt att skriva om julen och hur det är med trender vid jul, så måste jag helt enkelt haka på och skriva lite jag också. Jag är en obotlig pinterestmissbrukare och pinnar precis ALLT som är inspirerande på något sätt. Den här senaste tiden har det blivit väääldigt mycket julbilder och julpyssel. Det kan vara därför, eller så kan det bero på att vi redan för några veckor sedan tog in de första julstjärnorna till jobbet. Svar: Nej det är absolut inte för tidigt för att blogga om julen.

 

IMG_5728

 

Julen är en ganska intensiv tid för oss florister, och julen börjar (iallafall i tankarna) ganska tidigt och når sin topp på självaste julafton. Redan nu är det amaryllislökar, julstjärnor, de första julgrejerna, kransar och förberedelser av olika slag. Med andra ord är det inte alls konstigt att jag helst av allt vill slänga ut julen redan på juldagen, då har jag fått enough! När vi pratar om trender. Jag minns under studietiden hur vi inför julen körde iväg till partihandeln SHT-tukku i Seinäjoki för att bygga upp en utställning med årets trender.

 

East kran (Medium)

nordic light (Medium)

WEST (Medium)

East

Då var det bland annat "Nordic light", "East" och "West" som tillhörde årets trender (2009), jag gissar att "south" också fanns med, men att den inte rymdes med. I år är det lite annat på tapeten. För mig som nästan är lite "mitt i smeten" när det kommer till jul, så är det väldigt intressant att titta runt på trenderna lite (trots att vi här inte är särskilt trendmedvetna, utan snarare följer fjolårstrenden och det klassiska nordiska jultemat. Här är trenden för julen 2014). Trendstefan har det här på klart, och redan i januari i år besökte han en julmässa i frankfurt, och rapporterade sedan om årets jultrender. Trendlistan är från början Trendstefans, men bloggaren "Annas jul" hade sammanfattat det så bra, så här kommer hennes egna ord (baserat på stefans rapport) om årets jul.

  1. Hantverk (och här får även jaktstugeteamat plats). Träsaker, träfärgat, Kanske träkulor istället för glitter. Djurkulor i granen mm.
  2. Blått. Blåa julgranskulor verkar det ha funnits gått om, likaså blåaväggar i montrarna.
  3. Vitt (här hänger transparent och även de arktiska djuren med). Om Älgjulgranskulan hamnade i trend ett så hamnar isbjörnsjulgranskulan här. Trend Stefan gissar lite löst på pingviner och isbjörnar i NK:s skyltning i år, blir kul att se om det går att förutspå så.
  4. Marint. Jultomtar till sjöss, julgranskulor som båtar och fiskar, Makramebollar (skulle jag även sätta under trend ett),
  5. Målad natur. Förra året var trenden med mycket natur inne som kottar, grenar mm. I år ska vi även måla dem. Såg bland annat i hans bilder en amaryllis där lökarna var målade.

Själv väljer jag ändå kanske det klassiska med en modern tvist, mycket rött och naturfärger, naturmaterial och gran! Definitivt gran! Tänk så hemskt att granen är på väg ut enligt trendguruna!

 

20131222 söndag 10 (Medium) 20131211 onsdag 1 (Medium)                 20131215 söndag 9 (Medium) 20131202 lördag 17 (Medium)

Jag märker hur hemskt dåligt med julbilder jag egentligen har. För att få några med känsla i måste jag gå tillbaka några år... Eventuellt har det att göra med småbarnsåren vi har bakom oss.