Lagombackan sevendays header 2

Off to Fjällbacka

Skrivet av Sandra Neuman 06.07.2018

Här kommer ett boktips för den som ännu inte har läst Camilla Läckbergs nyaste, 'Häxan'.

Läs den! 

Jag har aldrig varit så uppslukad av en bok förut och märkte att jag saknade fortsättningen i storyn när jag till exempel jobbade. Till en början hade jag svårt att hålla reda på vem som var vem i de parallella berättelserna, men efter ett par hundra sidor lärde jag känna karaktärerna och kunde lättare skilja dem från varandra.

Det händer något i boken precis hela tiden och det har varit mycket svårt att låta bli att läsa varje lediga stund. Till och med på lunchpauserna har jag tagit mig an ett kapitel eller ett par sidor beroende på kundströmmarna och kapitellängden.

 

JPEG bild 3CB1EB8B4A96 1JPEG bild 3CB1EB8B4A96 2

 

I tisdags hade jag tänkt göra en EFIT (ett foto i timmen), men mot kvällen insåg jag att jag hade med boken på hälften av bilderna. Den är bra alltså! Många otippade vändningar och avslöjanden, lite kärlek, flyktingfrågor, mobbing, mordutredningar och så vidare.

Nu får jag checka av en andra bok av 10 i Fjällbacka-serien. Änglamakerskan och Häxan. Min nästa blir ett hopp bakåt till Predikanten eftersom jag hittade den på missions-loppis härom dagen.


En bokmal i kläm

Skrivet av Sandra Neuman 13.02.2018 | 1 kommentar(er)

Ack hur skönt är det icke att få sitta i veterinärens väntrum och läsa en bok medan kissekatten blir steriliserad. Skrållan uppfattade knappast situationen lika angenäm, men vi tyckte att det var bäst att få undan det innan frassmånaden mars är här.

JPEG bild 13F7BC5D00A0 2

Jag har saknat en riktigt bra bok att sluka, så nu när jsg varit sjukledig i tv veckor har jag börjat beta av min ”de-här-ska-jag-läsa-någon-gång-hög”. Martina Haag som jag tidigare har tyckt mycket om, tröttnade jag på efter en halv bok. Sophie kinsella har jag också gillat fastän jag tycker att hennes stil är lite tjatig.

I somras när vi hade loppisrace sålde mamma några av sina böcker här också. Ett par av böckerna ”råkade” lämna i min ägo. Babben Larsson gillar jag in action, men som författare var det ingen höjdare... däremot blev jag mycket förälskad i Camilla Läckberg! Boken jag läser heter ”Änglamakerskan” och jag nästan lever på Valö med karaktärerna när jag läser, så bra föll den mig i smaken. Jag har sett ett par av filmatiseringarna, men jag tror att de böckerna går bra att läsa ändå.

JPEG bild 13F7BC5D00A0 1

Naturligtvis ska bokmärket matcha innehållet i boken.


Boktips! Skillnadens trädgård

Skrivet av Sandra Neuman 15.03.2016 | 4 kommentar(er)

Kategorier:

Igår kom den äntligen efter en veckas transportsträckaBoken. Den bok som jag har längtat efter lika mycket som våren. Sara Bäckmos bok om Skillnadens trädgård. Jag bevakade adlibris som en hök och till slut släpptes den äntligen förra måndagen.

När jag fick den i min hand så kändes den nästan som en skatt. 175 sidor sprängfyllda med ovärdeliga tips och ideér nerskrivna av drottningen av enkel odling. När Daniel kom hem från jobbet och tog över ansvaret för barnen kunde jag rymma upp på vinden med min bok. Dagar när barnen varit extra besvärliga behöver jag den där stunden för mig själv, och nu i vinter har det antingen inneburit att jag mockat i hönshuset, eller läst böcker på vinden.

Jag sträckläste halva boken innan jag lite av misstag somnade. Efter några timmars sömn kunde jag ändå inte sova, så då läste jag andra halvan av boken.

 

Innan jag recenserar boken måste jag erkänna att inspirationen flödade ganska brutalt där efter halv 3 i natt när boken tog slut. Inspirationen var stor och hungern ännu större, så det är kanske inte alls konstigt att skinkan på min smörgås fick sällskap av vintersallat, ärtskott och vitlöksblast. Den där vintersallaten har visat sig vara otroligt god, så jag får nog så mera av den.

 

Men boken då. Det är definitivt en bok jag rekommenderar både åt den som vill börja odla men inte riktigt vet var att börja, och den som hållit på ett tag med behöver inspiration. Det är ingen typisk trädgårdsbok där det finns listat olika grödor och hur man bäst odlar dem och vad man använder dem till. Boken koncentrerar sig helt och hållet på att berätta om själva trädgården där Sara odlar. Lite som om man sammanfattat hela hennes blogg i en bok. Men samtidigt, trots att det är så himla personligt, finns det mängder av tips att ta vara på. Hur täckodlar man? Hur bygger man upp en trädgård? Hur kan man tänka för att få ut mest ur sin trädgård. Att sånt.

 

Stort grattis till din fantastiska bok Sara! Den är överväldigande.


Mina tre podd-tips

Skrivet av Sandra Neuman 11.02.2016 | 2 kommentar(er)

Nu är det verkligen fart på tövädret och snön har ingen chans. Det är blixthalt på vägarna här uppe på källbacken och broddar rekommenderas verkligen för att komma sig helskinnad ner till stan. Men, direkt man når esplanaden är asfalten bar och känslan av vår kommer ännu närmare. Det kändes det lite som om jag gick nerför berget där Elsa i "Frozen" bosatt sig.

 

 

Igår när jag jobbade stod jag med kniven i handen i princip hela dagen och snittade blommor. Ett väldigt enformigt arbete som med några års erfarenhet går per automatik. Iallafall jag känner att händerna gör en sak medan tankarna kan vara någon helt annanstans. Just den här gången var odling och längtan efter våren den överväldigande tanken och under mina arbetstimmar hann jag både såga ner träd och bygga staket. I hjärnans planeringscenter alltså.

Ibland lyssnade jag på radio extrem, men mellan 10 och 12 kommer sån musik som jag har svårt att njuta av, så då passar jag på att lyssna på podcasts. Om man står i kassan har man kind of ansvar över det som kommer ur högtalaren, så det går inte riktigt med vilka snusk-poddar som helst (därför brukar jag bara lyssna på Ted och Kaj när det inte är några kunder).

Men så finns det sådana poddar som passar perfekt också. Jag pratar om odlarna, odla med P1, och lite marthapodden på det. Speciellt odla med P1 har blivit en favorit. Där svarar experterna på lyssnarnas frågor, och man lär sig faktiskt riktigt vettiga saker. Som att om man odlar bondbönor ska man inte odla solrosor eftersom de är bärare av bomullsmögel, och att det lätt drabbar bondbönor. Se där ja!

Ni får hemskt gärna komplettera med liknande poddar om ni känner till någon som saknas i listan.

 

Ja, på min kaffepaus spontanshoppade jag dessutom ett tunnelväxthus på Fb-gruppen trädgårdsentusiaster i Österbotten.


Till bokhandeln

Skrivet av lagombackansandra 13.10.2015 | 1 kommentar(er)

Det är egentligen ganska få av dagarna på en vecka som vi utövar något slags trädgårdsarbete. 3 dagar står jag vid Amalia och betjänar kunder, binder buketter och vattnar blommor (på tal om det ska jag ta itu med de tre frågor som hittills kommit in). 3 dagar lägger jag all energi på att överleva treårstrotsen och på kvällen är det för mörkt för att göra något utomhus. Det slutar med att söndagen är den dag som vi kanske får något gjort. 

 

  

 

Missförstå mig rätt. Det är inte för att vi måste gräva, fixa och dona, utan för att vi vill. Åtminstone jag får nästan lite abstinens om jag inte slipper ut för använda kroppen och andas frisk luft. Idag hade jag gärna grävt en ny bädd åt sparrisen, men på något vis blev hela dagen lite sned när jag och Milea steg upp halv 9, och Leon en timme senare. Istället tog vi puky och vagn och gick in till stan. Jag behövde få justerat glasögonen och handlat ett nytt häfte för trädgårdsanteckningar. Men förstås fanns det en hel del annat att titta på i vår fenomenala bokhandel, och både tuschpennor och presentpapper kom med oss hem. Ja och det där anteckningshäftet förstås.

 

  

 

Och för att binda ihop säcken kan jag berätta att boken Nyskördat såg ut att innehålla både det ena och det andra intressanta receptet för den som odlar mycket spännande. Mitt tips till jultomten.