Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna mars 2012

Trädgård och korv.

Skrivet av lagombackansandra 31.03.2012 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Den som har följt mina skriverier en längre tid är kanske bekant med att jag kan vara väldigt entusiastisk över något emellanåt, och sedan dämpas ivern en aning för något annat häftigt. Det är bland annat därför jag har så otroligt svårt att ha en renodlad temablogg. Jag kan inte bara skriva om inredning, grönväxter, trädgård, diabetes, vardagsliv och diabetes. Det går inte. Men jag har märkt, att det gärna blir så att vintern är mer inredningsinspirerande och våren, sommaren och hösten går i trädgårdens tecken. Men det är ju ganska naturligt också, att man flyttar ut till sommaren, och det är jag nog inte ensam om.

Jag läste i någon av mina hundra trädgårdstidningar om ett trädgårdsprogram som visas på sveriges kanal 8, en kanal som knappast många av oss har här i Finland. Då är det ju himla tur att Sverige har fått för sig att ha alla de här play-sidorna på nätet. svtplay.se, tv3play.se, tv4play.se, kanal5play.se, tv6play.se, tv8play.se och så vidare. Där kan man i princip se alla svenskproducerade program, inklusive trädgårdsprogram. Trädgårdstoppen rekommenderas varmt åt alla trädgårdsentusiaster. Jag tittade på två avsnitt på raken och fick tonvis med ideér!Men visst kan jag blogga om annat också, bara jag vill. Jag kan berätta att vi hade tänkt inleda grillsäsongen ikväll, men ungefär direkt jag uttalat orden "grilla korv" gick solen i moln och det blev svinkallt. Så vi grillade korvstackarna inomhus i köksspisen istället, och goda blev de för det! Ursäkta. Daniel, grillade korvarna.

Och när jag tittat på de där två avsnitten av trädgårdstoppen fick jag så mycket inspiration igen att jag började planera. Har ni sett att Daniela är gravid igen?! Och den nyheten fick mig att tänka på den dagen vi har småttingar som springer omkring på gräsmattan och sparkar bollar i rabatten så att den längsta alliumstjälken knäcks och snubblar in i buskarna så de har vinbärsklet i hela ansiktet. Ja, ni förstår. Hur kombinerar man drömmen om en fantastisk trädgård, med drömmen om barnen?

Man kunde ju kanske skippa en av drömmarna och satsa antingen på familj eller trädgård, men hur roligt är det? Lite utmaning i livet får man väl ändå tåla. Jag tror jag har en lösning på gång. En barnvänlig del, och så den där delen där trädgårdsmästaren får härja fritt och odla vilka giftväxter som helst.

Planteringsivern

Skrivet av lagombackansandra 30.03.2012 | 3 kommentar(er)

Kategorier:


Jag orkade inte läsa bloggar, facebooka eller titta på tv ikväll... jag ville bara ligga i soffan under filten och bläddra i trädgårdstidningarna. Jag fick två tidningar i postlådan idag, trots att jag bara prenumererar på en, så jag kunde inte för något i världen förstå varifrån "underbara ideér" kom helt plötsligt... tills jag förstod att det var en extratidning till "drömhem och trädgård". Och förutom de två så hade jag tre olästa, eller påbörjade tidningar. Med mig i soffan hade jag två katter på ryggstödet.

Man  bara, "vill haa!". Reportaget om det här växthuset, fanns i en av tidningarna, och där fanns det minsann inspiration att hämta! Titta på växthuset! Planteringsbordet! Den murade odlingsbänken!!! Gaaah!! Jag blir tokig av planteringsiver!!!!

Har ni förresten sett att det utlovas sol imorgon?? Men tyvärr också minusgrader och blåst från norr. Blåst?! Heter det verkligen så? Nå, ni fattade säkert vad jag menade. Vilken tur att vi har långsidan av huset mot söder, och likaså långsidan av uthuset. Lucky bastards.

Uthuset och bölden

Skrivet av lagombackansandra 29.03.2012 | 1 kommentar(er)

Kategorier:


Daniel är en sparare, och jag är en slängare. Sen så tar vi ganska enkelt på det där med att städa båda två, så det gör att det samlas ganska mycket i vårt uthus mellan varven. Men fastän vi inte är så bra på det där med att städa så är iallafall jag en sån där som gärna drar igång en rejäl röjning nu som då. Uthuset brukar städas ordentligt på våren och hösten, bara för att få bort allt som samlats under vintern, resp. sommar, för det är inga årstider man vill hålla på i uthuset.
Jag spenderade tre timmar i uthuset idag och röjde undan lådor och annat skräp (bland annat en stor papperspåse med julklappspapper från julklappsutdelningen) ur de fyra olika rummen. Samtidigt städade jag upp lite bland trädgårdsprylarna, så gott jag nu kunde. Det är ju alltid skönt att veta var man har sina grejer sedan när man på riktigt behöver dem.

Jag tappade orken lite på eftermiddagen när jag såg hur såret på Nelsons ryggslut börjat se ut. Det började som ett liiitet, litet hål, ungefär som att en klo eller en näbb gått genom huden. Det har varit bra nu en stund, men idag hade hålet blivit stor som en tumnagel, och det kom något äckligt blodblandat var som rann i pälsen (oj vad ni njuter av bilderna ni får i huvudet nu!)... Jag menar, vem blir inte lite deppig när man inser att man måste ta sitt djur till en svindyr veterinär. Och det är just sådana gånger blir man så otrooooligt glad om man råkar ha en kunnig vän på facebook som kan säga att det med all säkerhet är en böld, och att det räcker med att man sköljer tills det växer ihop. Jag hann redan se min välbehövda nya vårjacka flyga iväg.

Och härmed förklarar jag vårbruket inlett!

Skrivet av lagombackansandra 28.03.2012 | 3 kommentar(er)

Kategorier:


Och i nykaabi sken solen när vi kom hem från Vasa! Lite från och till, men den sken i allafall, och det  var ju det som var det viktigaste. Jag satte Daniel att laga mat och jag själv klädde på mig trädgårdskläderna och gick ut i trädgården. Det om något är avkoppling efter en skoldag, och nu fick jag äntligen planterat mina vårväxter i de vårgröna krukorna. Anemoner, krokus, potatisnarcisser, murgröna och bellis, en härlig färgkombination. Jag tror inte det blir så kallt att de flesta fryser bort, den enda jag är lite nervös över är bellisen... men sen igen är det ju inte hela världen om den råkar frysa heller.

Vi körde bort kaninen Siws (vila i frid) gamla rävbur till skrothögen ikväll, och jag förklarade mina trädgårdsvisioner för Daniel. Ibland tror jag det är bättre att peka och visa vad man menar och tänker, annars kan det bli något fel i kommunikationen. Nu tror jag faktiskt att Daniel förstod mina tankegångar, och att det här är ett projekt som jag verkligen vill få till.


Solen har gjort sitt här i den lyckliga staden idag. Det har försvunnit mycket snö i rabatterna och till och med något jordgubbsblad tittade upp i jordgubbslandet. Speciellt i rabatten mot vägen hade det äntligen smält upp, så nu börjardet titta upp knoppar från diverse lökar jag stoppade ner i höstas. Innan jag hittade det där lök-inlägget mindes jag inte riktigt vad det var jag hade satt. Allium visste jag att var en sort, och tulpaner förstås... Men nu visade det sig ju att jag har ornithogalum och triteleia också!

Jag sparar skoldagen i bilder, tills imorgon när jag inte är så trött. Gonatt.

Gungeli gung

Skrivet av lagombackansandra 28.03.2012

Kategorier:

Vi var ganska överrens om att en sån här gungsoffa, fast i vitt, skulle passa alldeles utmärkt på vår veranda.Det våras, på riktigt!

Skrivet av lagombackansandra 27.03.2012

Kategorier:
23/3

27/3Det är sick hur mycket snö det har smält de här senaste dagarna!! Titta bara! Snart kan man börja säga att det är vår på riktigt!! Och jag kan faktiskt inte låta bli att sparka ut snön så det smälter fortare, det är mitt trädgårdshjärta som styr handlingen.


Den här bilden kommer att få leda mig i mitt trädgårdslandsprojekt bakom uthuset till våren. Det kommer att bli bra, och det kommer att påminna om trädgårdslandet min fammo och faffa när de bodde bredvid Juthbacka. Det var stort och alldeles fullt med smaker! Det här ska bli mitt egna lilla hörn av trädgården.

Kärlekspåsarna

Skrivet av lagombackansandra 27.03.2012

Kategorier:

Jag råkade köpa fröpåsar, flera stycken faktiskt. För det är ju faktiskt lite enklare att göra upp någon sorst odlingsplan när man vet vad man ska odla och när det ska förkultiveras och sättas ut. Och så har jag något konkret vårtecken att fingra på tills jag får sätta spaden i jorden.

Det blev lite av varje. Två sorters störbönor, sallad, dill, morot, tre olika märgärter, två olika rudbeckior och akleja bland annat. Rädisor hade jag fast hur mycket som helst här hemma, så de ska jag försöka mig på sedan också för att bli kvitt gamla fröpåsar. Och därmed kan jag konstatera att inköpen stillade hungern efter våren en aning. Nu letar jag uppgifter om var man kunde få tag i större lass med matjord så vi får fylla ut där det kommer behövas, och facebook levererar tips. Men om ni besitter något riktigt bra ställe där man kan få tag på jord så går det bra att tipsa vidare åt mig ;)Från alla de här trädgårdstidningarna jag slukat nu de här senaste dagarna har jag fått så sjukt mycket inspiration, och den ursprungliga planen förändrats lite, eller kanske snarare utvecklats. Nu vill jag inte ha murat trädgårdsland längre, utan gärna i flera olika odlingslådor för att göra saker och ting lite enklare. Bland annat ogräshanteringen kan jag tänka mig att blir lite enklare, och likaså när man, som jag, kör med fiberduk över hela sommaren.

Leilas fröpåsar

Skrivet av lagombackansandra 27.03.2012

Kategorier:

Leila har visserligen riktigt fina fröpåsar i sin store, men sen så är ju fröpåsar en sån där sak där innehållet faktiskt är viktigast.

...fast det är klart, man kunde ju sätta ett par påsar i någon glasburk, som stilleben.En måndag, ungefär som vilken annan.

Skrivet av lagombackansandra 26.03.2012 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jag har haft program idag, och lite motgångar på det då förstås. När jag skulle ta bolus till lunchen vägrade pumpen att samarbeta och larmade två gånger om "ingen dosering". Det betyder oftast att man satt kanylen på ett dåligt ställe där det kommer något hårdare emot, så att det blir ett motstånd och så slipper inte insulinet in. Det här fattade jag ju inte själv, utan det berättade diabetesskötaren åt mig idag när jag var dit. På kvällen när jag bytte kanyl så hände precis samma sak, att den klagade på "ingen dosering", och jag fick byta kanyl för tredje gången idag (första gången skulle också reservoaren fyllas på).

Jag hämtade Adam från förskolan idag också, ibland får man det privilegiet som kusin. Ett av barnen på förskolan beundrade min tuppkam, och sedan förvånades att man kan ha en "vuxen" kusin.


Vet ni förresten varför det regnade så brutalt idag?? För att jag inte hade tagit in tvätten som jag hängde ut igår. Förlåt. Men vi kan ju trösta oss med att det säkert försvann några mm snö, och så fick vi ju en svag regnbåge också som tack för tålamodet.I trädgårdstidningarnas våld

Skrivet av lagombackansandra 26.03.2012 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jag känner mig lite galen som är så beroende av trädgårdstidningar just nu. I lördags köpte jag en och redan igår ville jag ha en ny att sätta tänderna i, så det är tur att den här ivern bara infinner sig nu innan man kan börja gräva runt på riktigt i rabatterna.

Jag vet precis vad jag ska odla i alla tre landen (potatis/bönor/övriga grödor) och det där att få se hur rabatterna ser ut i år väntar jag på också. Förra våren (som var vår första vår här) grävde jag ju upp alla lupiner och pioner som tagit över, så att jag skulle få rum med något eget också... och eget blev det! Jag fyndade på växtloppis i Monå, vid plantskolor och trädgårdscenter, grävde upp ur grannarnas rabatt och fick ta del av svärmors genorisitet. Inget ser ut som det gjorde när vi flyttade in, och knappt någon av de ursprungliga perennerna finns kvar längre. Då kanske ni förstår denna iver.
Igår när jag tog med mig Daniel på en inspektionsrunda i trädgården trampade vi upp var och hur stort vårt nya potatisland blir. Förra året hade vi bara ett minimalt land där vi trottade ner en hel säck med sättpotatis, det gick bra, men var trångt! I år blir det betydligt större så vi sannolikt har potatis hela vintern sedan. Någon gång här i början av året åt vi upp de sista av våra egna potatisar, och att jämföra dem med köpta finns inte ens i min vokabulär. Det är något särskilt med det man odlat själv.
Som på bilden ovan förvarar vi potatis förresten. Det här är köpta, men då tvättar vi bara av dem lite och sätter dem i korgen, som vi sedan hänger på en spik i källaren under köket. Praktiskt så det susar om det!

Och för tillfället är det här det enda ätbara som odlas hos oss. Odlas av misstag kanske man kunde säga dessutom. Annars odlar vi inte så mycket lök i trädgården här heller, det fick jag nog av i skolan.