Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna juni 2012

Frukter och bär i sagarden 2012

Skrivet av lagombackansandra 27.06.2012 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Jag blir så glad av att gå omkring i trädgården nu när man börjar se resultatet av det man petade ner i våras. Salladen har jag redan använt mig av i någon vecka, likaså alla örter i örtlådan. Ser ni förresten hur grå mina odlingslådor har blivit fastän de är nya för i år, allt tack vare järnvitriol.

 Till och med potatisarna har fått fart fastän vi satte ner dem så sent i år. Det är den tidiga sorten 'solist' (?) Daniel valde i år. Förra året hade vi också gräsklipp på bänkarna, så torkar inte jorden ut alltför mycket, plus att det ser snyggt ut!


Jag vet faktiskt inte om 'solist' är en bra potatis att förvara i kallkällare till senare i höst. Åtminstone sorten vi hade i fjol var en bra "källarpotatis" som vi använde oss av först mot julen.


Nåväl, vi äter ganska mycket potatis, så vi lär nog få uppätet den här skörden också innan den blir dålig. Potatis är nästan det enklaste att räkna kolhydrater i (inte nypotatis), då de blir äggstora!


Nu är det bara grönt och fint ovanför jorden, medan knölarna mognar under jorden.En av de mer intressanta projekten jag har i sommar, är sommarzuccinin. De är alla sådda samtidigt, men den stora plantan på övre bilden satte jag ut under fiberduk redan i slutet av maj, medan de tre överlopps blev utsatta först i mitten av juni. Man ser ju att den större haft mer utrymme att växa på, fått bättre gödning och friskare luft. De kommer alla att ge zuccini, men jag tror minsann att den större kommer att ge lite bättre skörd.

Smultron har jag både vid tomtgränsen och i paradrabatten vid grusgången (ni vet den där där jag har både damm och paraplyalm) och blommar gör de minsann! De flesta borde vara av en vild variant jag tagit från villan, men så är de uppblandade med månadssmultron. Turligt nog ser man på bären vilka som är vilka, så kan man njuta lite extra av de vilda.

Jordgubbar, smultron och hallon har alltid varit lite av mina favoritbär, och ett eget jordgubbsland har alltid varit av hög prioritet. Förra året anlade jag ett fint jordgubbsland med sorterna bounty och honeyoy och i år är det så stort och fint och har många fina blommor som tyder på en fin jordgubbsskörd senare i sommar. Vet ni, det är dyrt att anlägga ett ordentligt jordgubbsland, men det är så otroligt värt varje cent sedan när man ser hur stora jordgubbsplantorna blir efter bara ett år (gödsel?! Nada!).
Vi börjar ha en hel del bärbuskar här på gården nu också (vi började med noll stycken när vi flyttade hit för snart 2 år sedan), och flera av dem ger bär också. Det är egentligen kanske bara ballerinabärbusken och körsbärsbusken som inte ger något i år ännu. Ballerinan förstår jag, eftersom den blev planterad nu i vår, men körsbärsbusken är redan ett år gammal och börjar vara ganska stor, men ändå har den inte ens blommat i år?!

En som också blev planterad i år men som som till skillnad från ballerinan bär karter, är honungsbäret (bärblåtry). Det om något är jag nyfiken på att se hur det smakar. Den lär vara söt och god.


Redan förra året gav björnbärsbusken, som då var nyplanterad, ganska bra skörd... men det är inget mot vad den kommer att ge i år! Som ni ser är busken full av vita blommor som alla, var och en ska bli till ett björnbär! Det som förvånar mig är att björnbärsbusken som är ett år äldre, inte har ens en femtedel så många blommor. Det tyder ju helt klart på att den inte trivs tillräckligt bra där den finns nu.

Svarta vinbär och krusbär planterade vi också ner i år, och de ger båda skörd redan nu! Den uppstammade svartvinbärsbusken ger klart mycket större skörd (men den är säkert också mycket äldre eftersom den är uppstammad!) än Hildur, den uppåtsträvande svartvinbärsbusken med stora bär.Det verkar inte bättre än att den plantskola därifrån Sunds tar sina plantor, har aningen äldre träd och buskar än vad Blomqvists plantskola har. Det spelar ingen större roll för mig, men det är ju faktiskt kul att få skörd redan första året. Nej men vänta nu, körsbärsträdet (skuggmorell) är ju faktiskt från Lepplax! Och det ger skörd redan nu! 

Däremot är päronträdet 'pepi' på nedre bilden från Sunds trädgård, och det tycks ge skörd redan i år! 'aune' från förra året är lite trögare, men det är grönt och fint iallafall, och vi kan ju alltid hoppas att det inspireras av sin kompis 'pepi' till att få frukt nästa år!


Plommonträdet (som jag inte har något namn på, men som troligen är en gul 'onega') har jag flyttat runt sedan jag blev färdig trädgårdsmästare i maj 2010. Först hade vi det på balkongen hela sommaren innan vi satte ner det i jorden här på gården i augusti. Där vi satte ner det var det väldigt vått och dessutom sprang labradoren vi hade då runt där så att linan drogs över det stackars trädet mest hela tiden. Jag flyttade det på våren, men det blev inte bättre av det, så nu i våras gav jag det hedersplatsen i örtagården där det är både soligt och varmt. Nu belönas mitt tålamod och envist pollinerande med svällande frukter. Så i bästa fall kan jag njuta av gula plommon till hösten.Något som vi också i bästa fall kan njuta av mot sensommaren, är vindruvor. Vinrankan 'zilga' som jag införskaffade i år, har två små vindruvsklasar på varsin gren. Det borde vara helt okej att låta dem växa till sig om man ska vara nogrann med beskärningen, men det är en sak jag ska kolla upp ännu.

Ni ser, det där hörnet mot söder/väster är alldeles ypperligt för de där lite känsligare växterna som behöver lång tid på sig för att få mogna frukter.

Förutom dessa har jag ju trädgårdslandet och bönlandet, men där har det inte riktigt tagit sig ännu så det får ni se i ett senare skede. Sen glömde jag också bort blåbärsbuskarna, hallonbuskarna och vinhallonet.Lyxjorden och girighetsjorden

Skrivet av lagombackansandra 19.06.2012 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Det är det här som är skillnaden på att köpa kvalitetsjord i säckar, eller snåla med billig jord i kubikmeter. I lyxjorden finns det inte en massa ogräsfrön som börjar gro ungefär samtidigt som grödorna gror. Men leker man snåljåp så får man nästan skylla sig själv sedan när man får ligga på knä och rensa bort ogräs från grönkål. Som tur är ser man faktiskt skillnad på ogräs och grödor.

Men så ni vet, så löns det att köpa den där dyrare lyxjorden (blomtorget har en bra och billig som heter Belinda... 8 säckar för 22€ tror jag det var.) om man inte vill rensa ogräs hela semestern. Fast sen är det kanske inte så roligt för plånboken om det är 4½ kubik jord man behöver ha. Då löns det igen att rensa ogräset.


Vallmokjol i sommarsol

Skrivet av lagombackansandra 15.06.2012 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Filip har fina vallmon.


Juncus i skrevan

Skrivet av lagombackansandra 14.06.2012

Kategorier:
De är sociala typer de där myggorna... men lite väl närgågna kan man tycka ibland. Okej, alldeles jättemycket för mycket närgågna faktiskt när jag tänker efter!! Vi var ute och sysslade lite en stund ikväll, men jag tror vi mest dansade runt för att vifta bort myggen. De är tokiga!!!
Daniel fixade betongplattor runt jordgubbslandet så att vi lättare ska kunna hålla gräset i trim (mwahaha!)... Jag yrade runt som vanligt och gjorde här och sedan lite där och så vidare till en tredje grej och gjorde lite där. Bland annat fyllde jag jord i cementringen så att jag äntligen kunde plantera ut de tre överloppsplantorna sommarsquasch.
Det börjar ta sig i den här show-off-rabatten vi har anlagt under våren. Det enda som egentligen saknas är några växter, och så många, många stenar till fortsättningen av stenmuren. Sen börjar det kanske vara klart... så småningom. Nädå, jag tror inte det blir färdigt någongång... den här rabatten får ni nog dras med länge ännu.

Den som tittade på säsongens sista äntligen hemma kanske såg att Bosse Rappne satte ner en damm i ett trädäck?! Noterade ni att en av växterna han satte ner sedan var en Juncus, ett sånt där grymt fuktkrävande gräs? Om Bosse Rappne har ett sådant i sin damm, så är det väl självklart att också jag ska ha juncus i min damm.


Imorgon börjar jag dagen med det årliga tandläkarbesöket, och hoppas på att Siv säger samma sak som förra året. "Om alla skötte tänderna lika bra som du så hade jag inte haft något jobb".Det vildvuxna livet

Skrivet av lagombackansandra 12.06.2012 | 5 kommentar(er)

Kategorier:
Jag gillar det naturligt, för jag är en ganska naturnära och naturlig människa. Så min trädgård blir ganska naturlig också, helt naturligt alltså.Jag älskar de där trädgårdarna som är planerade, som har fason i sig, men jag själv skulle för det första inte orka rensa ogräset, och för det andra har jag inte råd att anlägga fiiina stengångar runtom i gården.


 Jag har inte suttit på knä och rensat ogräs en endaste gång ännu i år. Vad är det för skillnad att rensa bort det, det kommer ju ändå bara tillbaka... och sen så ger ogräset ett så mycket mjukare intryck än en helt rensad, och kal rabatt. Om det är så att ogräset tar över och hindrar de huvudsakliga växterna att växa så är det en annan sak, då skulle jag också rensa. Var och en får självklart göra som de vill... om man vill ligga i rabatterna och rensa ogräs hela dagarna så får man göra det, men jag föredrar att göra sånt som behövs göras före att peta bort småskräp.


Är det inte ett fantastiskt hav av förgätmigej jag har tillsammans med fänrikshjärtat?! Och en bit bredvid har jag de ljuvligaste gula bollarna (okej, jag kommer inte på vad de heter här och nu...) som lyser upp gräsmattan. Förra året blommade det bara en gul boll, men antalet har utökats, som ni kan se!


Jag har till och med ett sånt där lite mer hemligt ställe där man kryper in, och det är lite mörkare och mer mystiskt....okej, ni fattar det naturliga. Men till och med i den anlagda rabatten är det lite vildvuxet nu när astrantian börjar ta sig.


Och liljekonvaljerna är plockade på egen gård. Det finns verkligen allt på vår tomt; skogen, landet, gräset, stenarna, grödor and so on. Det doftar verkligen gott om dem!

Så, en stel trädgårdsuppdatering. Jag trotsade myggen och knotten för bilderna, så jag hoppas ni njuter.


De goda nyheternas dag

Skrivet av lagombackansandra 06.06.2012 | 2 kommentar(er)

Kategorier:Vi har den perfekta kvällssolen för motljusfotografering, eller hur?

I går låg jag på soffan hela dagen, och därför fick jag heller ingen ordning alls på blodsockret på hela dagen. Idag har jag därför trotsat tröttheten och både städat upp inomhus och spenderat mestandels av eftermiddagen utomhus i diverse jordhögar. Det är tur att gula och orange vallmo sprider sig så lätt att jag inte behöver ha dåligt samvete över att plocka lite plantor från Filips gård och sätta i mina krukor vid trappan. Billigt och garanterat mycket snyggare än köpisblommor!

Jag fick finfina nyheter igår, förresten. Min småkusin som bor i Canada kommer hit nu till helgen! Anette är bara fyra år yngre än mig, och när vi var yngre brevväxlade vi (mest för att min fammo tvingade mig). Ofta berättade hon om sina utställningsdjur och hur det hade gått på olika utställningar... vad hon ställde ut för djur?! Tjurar. I breven stod det ganska ofta också om det vi har gemensamt; diabetes. Vi har aldrig förr träffats, eller ens pratat med varandra, och nu för några dagar sedan flög hon och hennes mamma över atlanten till Sverige där de har släkt. Det var oklart om de skulle komma över till Finland, men tydligen har jag turen på min sida, för nu på fredag landar de i Vasa!
Det är så sjukt egentligen... jag har två (fd) brevvänner långt borta. Anette i västra Kanada, och Prue i Australien. För tillfället är Prue här i Europa och reser runt, men vi har ingen möjlighet att träffas, och det är ju tråkigt nu när vi är såå nära varandra. Det var efter jag fick det tråkiga beskedet att möjligheten inte fanns, som jag fick höra att Anette skulle komma hit. Tänk! De två brevvännerna längst bort kommer hit samtidigt!! Det om något är väl finfina nyheter?!Det här är också en finfin nyhet. Det förvildade kirskålsområdet vid komposten växer på beget, så det är bara att rulla ihop kirskålsmattan till en kirskålsrulltårta och transportera bort. Piece of cake! ...typ. För det blir ju en ganska stor och tung rulltårta. Men ni ser ju hur enkelt det är att bara "skala bort" mattan iallafall.

Nå, imorgon ska jag jobba igen efter fyra lediga dagar. Jag har ingen aning om hur jag ska orka stiga upp så tidigt så jag kan vara på plats redan klockan 9, nu när min kropp är bortskämd med att få sova till 11 på dagarna. Jag vet vad ni tänker... "sitter hon där och bloggar och klagar på att hon ska upp tidigt när klockan nästan är 12 på natten!!". Men nu är det så att onsdagskvällar är en av de bättre. Först Grey's anatomy och sedan body of proof, säsongsavslutning för båda ikväll dessutom.Dirty jobs.

Skrivet av lagombackansandra 04.06.2012 | 5 kommentar(er)

Kategorier:

Nu är det bara 6 dagar kvar tills "järnnätterna" är över. Det är på söndag, den 10:nde juni, som man ska kunna plantera ut sommarblommor och annat känsligt utan att vara rädd för att frosten tar dem.

Äh, jag tänkte att det nog inte kan vara så stor skillnad på några dagar, så jag planterade ut mina örter redan idag... mest var det för att jag kompletterade med några nya örter idag och hade inte plats för dem inomhus längre, så det var lika bra att sätta ut dem.

Jag besökte Sunds trädgård idag på min Jeppisresa. Örten jag var ute efter fanns inte, men däremot hittade jag den länge sökta sötfockeln (Stevia) som används som sötningsmedel både här och där nu för tiden. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med dem ännu, men med tiden kommer jag kanske på något.


Att jag för det första gjorde en Jeppis-resa idag, berodde på att jag hade dejt med min diabetesskötare för att få tillkopplat sensorn till insulinpumpen. Höjdpunkten av den dejten var definitivt när det nya HbA1c-värdet togs, och det visade så lågt som 8.5% jämfört med för en månad sedan när det var så högt som 10.1%. HbA1c är ett medelvärde för 3 månader, jag vet inte riktigt hur det mäts ur blodet, eller hur jag ska förklara vad som är bra eller dåligt med de värdena... men så mycket kan jag säga, att jag har inte haft så ett så här bra värde på säkert 8-9 år, så då förstår ni iallafall min lycka.
Att jag på vägen hem fastnade i en polisrazzia där polisen hakade upp sig på att jag hade fel efternamn på körkortet är en annan sak. Nu är jag väl illa tvungen att släpa min ända till någon som tar passfoton, och sedan fixa det där körkortet så jag får rätt namn på.
En sån här gräsklippare utan motor, som man skuttar för hand hade vi tänkt införskaffa till de mindre gräsmattorna så att jag kunde ha hand om dem... Turligt nog hade vi en vid villan, som dessutom inte blev använd längre, så då tog vi hem den. Jag har alltid tyckt om den här gräsklipparen, och att klippa gräset med den här är ju mest bara rogivande.Min snälla Daniel har vänt upp och ner på fjolårets potatisland så att jag ska kunna odla bönor och ärtor där i år. Och imorgon ska de små bönorna ner i jorden så de får börja gro. Något annat som kommit sig ner i jorden redan ikväll är sparrisen. Den fick en riktigt bra plats på baksidan av uthuset, mot en södervägg, så den kommer säkert att bli ett fint exemplar en vacker dag.


 Jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig till med det här jordgubbslandet. Jag vill ju ha något mellan bänkarna och på sidorna för att dölja jordgubbsduken och samtidigt hindra gräset för att växa in i landet. Jag vet bara inte vad ännu.

Det blir lite hastigt och lustigt med texten nu mot slutet... Klockan är redan mycket, och dessutom har jag högt blodsocker som jag borde göra något åt. Hur som helst ville jag bara dokumentera vilken blomsterprakt päronträdet 'pepi' bär redan nu det första året (eller till och med första månaden). Jag hoppas att åtminstone hälften av blommorna skulle bli till små fina päron.
Päronträdet 'aune' däremot har inte minsta lilla blomknopp i år heller. Det är tydligen en kinkigare sort som kräver några år på nacken innan det ger något tillbaka.Och som avslutning får ni en bild på ett av mina partytrick -att hitta fyrklövrar. Idag hittade jag både den femte och sjätte för säsongen, och det bara på vår gårdsplan.