Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna april 2015

vårpiff

Skrivet av lagombackansandra 29.04.2015

Kategorier:
Så här tidigt på våren brukar jag ännu bara gå omkring och drömma om säsongen , klämma på fröpåsarna och peta lite i jorden.  Inte krypa omkring och rensa löv ur rabatterna, räfsa och piffa. Men ser ni, om en vecka behöver gården iallafall vara representabel ;)    På samma gång kröp jag idag runt i gruset och samlade upp björnbärsbuskens minsta kvistar. Inte av estetiska skäl, utan helt och hållet pga säkerhetsrisken. De är hiskeligt vassa de där små taggarna, så om Leon går barfota och råkar stiga på en sån... Aj!!   

Staketet avdramatiseras

Skrivet av lagombackansandra 29.04.2015 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Se där! Nu har staketet fått ett mer anständigt utseende (så anständigt det nu kan bli med lite cirkusrandigt). Vilken tur man har en bror med handcirkel i bakluckan. Jag skulle eventuellt kunna tänka mig lite mer schabbiga grindar nu också istället för de vita som skymtar till höger i bild. Nu är ni alla välkomna att kika in över staketet igen.   


stolpe, stolpe. In!!

Skrivet av lagombackansandra 27.04.2015 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:
Ikväll ömmar min kropp ordentligt, men alltså förstå hur skönt det är stt ÄNTLIGEN ha staket vid nästan hela tomtgränsen!!  På något ställe ska det ännu finjusteras eftersom ett träd helt plötsligt stod i vägen... Den som slog ner stolparna hade tydligen inte fått tillräckligt detaljerade instruktioner. Jag tror att vi ska lösa problemet genom att slå ner en till stolpe och placera en liten dold grind till vänster om trädet. Man vet aldrig när man behöver äntra granntomten.       Gallret är mest tillfälligt tills jag kommer på en bättre lösning och tills det på sikt kommer lite mer buskage vid staketen.

Crazy lady to be

Skrivet av lagombackansandra 26.04.2015 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:
Pinterest är världsbäst, det vet väl alla... Men hur tänkte det när den här bilden kom upp bland de som är "utvalda för mig"?    Borde jag alltså sluta titta på smarta lösningar på vattenskålar och foderautomater?

Både sorg och spänning på gården

Skrivet av lagombackansandra 22.04.2015 | 3 kommentar(er)

Vår finfina famnhöna Freja hade bokstavligen trillat av pinn idag på förmiddagen och sprätter nu på de maskrika ängarna. Med tanke på att hon inte varit sig själv de senaste dagarna, och bara blivit slöare och slöare, så blev jag faktiskt inte särskilt förvånad. Jag trodde att hon fått för sig att ruva eftersom hon slutade värpa och dagtid låg i ett hörn i hönshuset, för på nätterna satt hon ändå med de andra på pinnarna. Det som har hänt är sannolikt att hon fått i sig något olämpligt så systemet stockat igen. Synd på fin fågel. Bara någon timme efter det tråkiga fyndet satte jag mig i bilen och hämtade hem två nya hönor.    Av alla fina höns som fanns kvar föll de här två damerna mig i smaken. Egentligen fanns det en mörkare som var otroligt fin, men jag ville inte ha ännu en mörk (då vi ändå har en kolsvart och en svartspräcklig från förr), så istället fick den beigespräckliga (Lotta) följa med tillsammans med en ljusgrå (Bella). Men nu ska ni få höra något riktigt spännande också! Jag berättade för uppfödaren att jag har en höna som ligger och ruvar i värpredet. Och han tyckte att jag skulle sätta befruktade ägg under henne så vi får kycklingar. Nå, nu har vi ju ingen tupp här på gården, så istället fick jag med mig 7 (högst antagligen) befruktade ägg åt Prillan att ruva på.   Så får vi se om det dyker upp några kycklingar om 21 dagar! DET om något är väl spännande!!! 

återvunnet staket

Skrivet av lagombackansandra 22.04.2015

Kategorier:
 Jag vill prata lite om vårt staket.   Folk som går förbi slänger alltid en blick efter sig som för att kolla om det verkligen är sant. Då vet jag faktiskt inte om det är sättet detär byggt på, eller materialet som drar till sig uppmärksamhet. Det är färdigt så när som på att det ska sågas till upptill, så sedan blir det kanske mindre konstigt. Martin Timell har gjort på det här viset, så därför testar vi att bygga först och sedan såga av brädorna. Men, materialet då, tänker ni. Ja, det är gammalt virke som legat i över 10 år, och håller det bara 2-3 säsonger så har det ändå gjort mer nytta än de senaste 10 åren. Jag kan bara inte tänka mig att köpa nytt virke till ett staket, när det finns naturligt grånat att använda. For free. Precis det, och därför känns det ännu mer dumt att inte använda av det som finns. Det som jag eventuellt kunde tänka mig att göra är att stryka på något lager med järnvitriol, men inte förrän jag ser hur det börjar se ut när det torkar upp. Till och med spikarna är sånt som vi hittat vid Daniels hemgård.

En otrolig dam

Skrivet av lagombackansandra 22.04.2015 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:
    Jag sa ju att Freja är en märklig höna som vem som helst kan hålla i hur som helst. 

i de sista solstrålarna

Skrivet av lagombackansandra 21.04.2015

 Jag har alltid tyckt att vår trädgård gör sig allra bäst i kvällssolen. Och det gör jag fortfarande.      Vi bor så högt upp att det knappt finns några hus eller träd som skymmer de sista solstrålarna för dagen. Vi drömmer om en liten bastu vid tomtgränsen mot min brors (det är gaveln av hans uthus som syns på bilden i motljus här ovanför), där vi kunde tvaga upp oss på helgerna. Det här området är förresten det som står nästa i tur för förändring. Framsidan av uthuset är färdigt, och lekparken kräver inga större ansträngningar, så i år ska jag sätta tid och energi på odling och kompost. När vi flyttade hit för 4,5 år sedan fanns det inget av värde bakom uthuset. Tre stora, skuggande pilar, en buske och ett bortglömt jordgubbsland längst bort i hörnet. Pilarna skuggade så mycket att det som skulle föreställa gräs, mest innehöll fuktig mossa. Nu har vi ett grönsaksland som badar i solljus från tidig förmiddag och ända tills solen går ner, växthus och en stor hönshage... Och ändå finns det outnyttjad mark, som med stor sannolikhet ska användas till odling.   Vid växthuset planterade jag ner en rabarbertuva förra året, och nu när de är så här små och spröda, är de jättegoda att knapra på! En riktig delikatess!

kompostfynd

Skrivet av lagombackansandra 21.04.2015

Vi har en stor "komposthög", som jag hellre bara skulle kalla kompostmaterial (fast om man gräver lite gissar jag att det finns mycket fin kompostjord), där vi slängt lite allt möjligt genom åren. Ikväll samlade jag ihop de största grenarna, julgranen och en hel del annat ris som vi ska föra bort imorgon när Daniel slutar tidigare (Ekorosk har insamling av trädgårdsavfall under kontorstid, och eftersom Daniel jobbar de tiderna är det sällan vi hinner dit). På komposthögen hittade jag en stor mängd lökar som jag absolut inte har något minne av att jag skulle ha lagt dit. Några narcisser och (antagligen) pärlhyacinter fanns det, men också en lök som jag hade svårare att identifiera.    Jag har på riktigt ingen aning om vad det ens skulle kunna vara, så för att ta reda på, satte jag ner alla lökar i krukor vid växthusväggen. Visar det sig vara salladslök så blir det säkert en fin plantering ändå ;)

Lite rabarber bara

Skrivet av lagombackansandra 17.04.2015 | 2 kommentar(er)

Titta, den första rabarbern i år! Och det en helt makalös smak i den lilla späda saken som sträckt sig uppåt under en stor kruka. Jag har läst om det på många ställen, att man ska ställa en hink/kruka över rabarbern för att få tidig skörd, men så krävs det en ganska stor kruka åt stora plantor. Förra året planterade jag en by liten rabarber vid växthuset, så nu passade jag på när krukorna räckte till.