Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna juli 2015

omgång 2

Skrivet av lagombackansandra 30.07.2015 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Ni vet väl att grönsaker som växer snabbt, som spenat, ruccola, rädisor, sallat, sommarmorot, är sånt som går väldigt bra att så en till omgång av nu i mitten av sommaren och skörda i höst?   Jag slutskördade vårens spenat för några dagar sedan och ska så en ny omgång så fort jag bara hinner. Direkt bladen blir stora som ett öra (första bästa jämförelse jag kom på) så plockar jag dem och låter plantan växa vidare. Det triggar lite så den inte går i blom lika fort. Dessutom tänkte jag så lite i växthuset inför hösten, men där är det ännu så varmt på dagarna, så inget skulle gro.

Energigivande kvällssyssla

Skrivet av lagombackansandra 29.07.2015 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Kvällsljuset här uppe på backen är fantastiskt, har jag berättat det?      Vi har återgått till vardagen med en pappa som är på jobbet på dagarna och en mamma som hinkar kaffe och gäspar mellan blöjbyten och måltider. Då har också det där behovet, av att få vara ensam en stund på kvällen, återvänt. Vad passar då inte bättre än att få hänga med mitt tjejgäng bakom uthuset en stund? Hönsen står för bakgrundsljudet när jag i kvällssolen (ja den ÄR precis så fantastisk som det låter!) får stoppa ner händerna i odlingsbäddarna. De här två senaste kvällarna har jag satsat på att få ner pluggplantor i landet. Jag fyller helt enkelt upp tom yta med förödlade betor, ärtor, sallat, bönor och grönkål så att så lite mylla som möjligt ska så bar och bli urlakad.

Snigel snigel på bönan där

Skrivet av lagombackansandra 27.07.2015

I år försöker jag driva upp små plantor och plantera ut vartefter det blir utrymme i någon odlingslåda. Med betoning på försöker. 1 juli sådde jag flera bönor, grönkål... ja jag har till och med glömt VAD jag sått.  hönor27 (Medium)

 Sniglarna uppskattar iallafall min lathet och kalasar glatt på de små bönplantorna. Jag har ingen aning om det hinner bli några bönor att kalasa på själv när de ännu är så här små, men chansen finns ju att det blir en lång och varm höst. Zucchini har vi kunnat börja skörda nu iallafall. Förra året fick jag inte en enda duglig zucchini på min enda planta, så i år har jag garderat mig med 12 plantor, och tänkte sälja överskottet på REKO. Egentligen odlar jag zucchini mest för att det är roligt, enkelt att få skörd, och för att plantorna är fina. Frukten smakar inte särskilt mycket tycker jag, men den är perfekt att musta till grytor, soppor och såser med!

hönor28 (Medium) hönor26 (Medium) Ikväll kanske jag skulle plantera ner de där utsatta små bön-stackarna.


Envisa ladies

Skrivet av lagombackansandra 26.07.2015

Vet ni vad dehär två damerna har gemensamt? hönor2 (Medium) hönor14 (Medium)  De skulle båda två hemskt gärna ruva lite grann. Märta hann nätt och jämt lämna sina kycklingar innan hon hoppade in i ett värprede igen för att ruva, och nu tyckte tydligen brahman Idun också att det skulle vara roligt att bli mamma.  Det är 8:onde gången på tre månader (det är så länge som vi har haft höns) som någon av dem vill ruva, men de här tre sista gångerna har jag satt stopp. Dels börjar det räcka med kycklingar för i år, och dels skulle inte kycklingarna hinna växa till sig så mycket som de borde innan det blir för kallt. Till våren, om de vill ruva då också, så ska de få släppa lite kycklingar till världen. Men tills dess får den som försöker ruva sitta i en egen liten bur för att bryta ruvningen. Jag har testat att sätta kallt under hönan som ruvar, men det har inte alls funkat för att avbryta. 

En nykomling

Skrivet av lagombackansandra 26.07.2015 | 2 kommentar(er)

Jag har ju inte presenterat nyaste tillskottet för er. Säg hej till Silkes-Lena! En vit silkeshöna som flyttade hit för nästan två veckor sedan nu. Straxt innan hon skulle få gå in till de andra upptäckte jag att hon hade väldigt långt gången benskabb (kalkben/fotskabb/fotkvalster, kärt barn har många namn), så nu har hon fått bo ensam sedan dess för att undvika att de andra också drabbas. Silkes-Lena har börjat se lite rufsig ut eftersom åkomman ska behandlas med exempelvis ricinolja som smörjs in på benen för att kväva kvalstren. Vid månadsskiftet ska hon äntligen få stiga in i hagen med de andra! hönor12 (Medium)   Fotskabb är en väldigt vanlig åkomma i små flockar med höns, och alla drabbas mer eller mindre någon gång.

Busy days

Skrivet av lagombackansandra 25.07.2015 | 2 kommentar(er)

Idag har jag varit 28 år i exakt en vecka. Det är därför vi är helt och håller upptagna med att möblera om i rabatterna. Ja eller Daniel tar hand om ungarna och undertecknad gräver och delar perenner. Att trädgårdsmästaren har födelsedag på sommaren är väl en himla tur för alla inblandade, av flera orsaker.
  1. Man kan (förhoppningsvis) bjuda på födelsedagskaffet på terrassen. 
  2. Man kan baka jordgubbstårta.
  3. Om någon frågar vad man önskar sig i present kan man svara växter, mylla eller annat man för tillfället är i behov av.
  4. Det måste vara världsenkelt att hitta present åt mig som är trädgårdsmästare och har födelsedag precis mitt på sommaren!
I år hade jag perfekt terrassväder och kunde njuta i kvällssolen tillsammans med släkten. Jag fick både en redig skottkärra, en solhatt och presentkort. Det sistnämnda förvandlade jag enkelt till en baklucka full med klätterväxter och mylla vid Sunds, och DÄR kan vi knyta ihop säcken med orsaken till att det sker en ommöblering på utsidan. Dessutom behövde flera växter delas, få mera utrymme eller helt enkelt plockas fram ur skuggan under andra stora växter.  Jag kan säga ÄNTLIGEN har mina perenner växt till sig så att jag kan börja fylla ut "hålen" i rabatterna. De hålen har varit fyllda med smultronplantor som fort växer till sig och täcker myllan. Nu rivs smultronen obarmhärtigt bort och ersätts med daggkåpa, lungört, potentilla, alunrot och astilbe. Det finns smultronplantor om någon vill ha?!   Jag ogillar blommande daggkåpa, så jag brukar föredra att klippa bort blommorna. Det blev en väldigt stor bukett, och eftersom jag snart börjar jobba passade jag på att öva på spiralen innan jag skänkte hela bunten till jobbet.      Idag fortsätter ommöbleringen och bevattningen. Det går åt en hel del vatten till växter som blir flyttade den här årstiden. 

Calamondin

Skrivet av lagombackansandra 24.07.2015

Kategorier:
Jepp, det kommer lite frukt i år också på vår calamondin! Men de tar sån god tid på sig att mogna, så jag brukar ha färdiga frukter lagom till den gravade laxen på julbordet. Men de kommer, de kommer.höns och trädgård 2_Medium

I grönsakslandet

Skrivet av lagombackansandra 23.07.2015

Det är redan en vecka sedan den här bildkavalkaden togs, så grödorna är inte alls så där små mera, utan börjar faktiskt ha växt till sig rejält! Men än så länge är det bara spenat och sallat som skördas flitigt.höns och trädgård 45_Medium höns och trädgård 44_Medium höns och trädgård 43_Medium höns och trädgård 42_Medium höns och trädgård 41_Medium höns och trädgård 40_Medium höns och trädgård 39_Medium höns och trädgård 38_Medium höns och trädgård 37_Medium höns och trädgård 36_Medium

Björnbär to be

Skrivet av lagombackansandra 23.07.2015 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:
Jag hinner inte riktigt med i svängarna, och skulle egentligen kunna blogga femton gånger per dag nu under högsäsongen. Men skulle jag göra det så skulle jag istället inte hinna med vare sig familjen, eller ironiskt nog det jag bloggar om. Björnbärsbusken blommade rikligt i år igen, och vi kan nog vänta oss en hel del bär. Bara vi skulle få någon sommarvärme vill säga. höns och trädgård 31_Medium höns och trädgård 30_Medium höns och trädgård 29_MediumHumlorna har surrat flitigt!!

En älskvärd växt

Skrivet av lagombackansandra 22.07.2015

Kategorier:
Taggar:

höns och trädgård 60_Medium höns och trädgård 61_Medium höns och trädgård 16_Medium höns och trädgård 21_Medium

 

 

Har jag sagt att jag älskar klätterväxter? Och då speciellt humle? Där vi bodde när jag ännu bodde med mamma, täckte humlen in fasaden vid dörren och ett köksfönster varje år. Det är något med lummigheten den ger, som tilltalar mig. Den vid mammas fick aldrig några kottar, så den skulle aldrig ha dragit till sig flugor så som kottarna gör. När huset blev sålt och vi fick höra stödet ska totalrenoveras, tänkte jag på humlen och såg för mitt inre hur rötterna slets upp och slängdes bort. Dessutom ville jag ha av jyst den humlen som inte får kottar. Så jag kollade med nya ägaren om det var okej att jag grävde upp lite humle, innan jag for dit och grävde.

 

höns och trädgård 22_Medium höns och trädgård 27_Medium höns och trädgård 25_Medium höns och trädgård 24_Medium höns och trädgård 28_Medium

Nu har vi tack vare den humlen, en väldigt lummig och trivsam terrass.