Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna oktober 2015

Det ser ut som ett hav av halm

Skrivet av lagombackansandra 25.10.2015

 

 

Så såg det ut idag innan ännu en till odlingsbädd blev tillverkad, våta tidningar spridda över gräsmattan. Härifrån sett är nästa års potatisland längst bort, sedan en bädd med sparris och närmast en bädd med två rader vitlök.  

 

 

Jag var tvungen att ta ett foto innan jag gick in, för att senare kunna titta hur det började se ut. Här är alltså den nyaste odlingsbädden grävd (eller påfylld. Det fanns inget att egentligen gräva i eftersom hela landet redan är alldeles för lågt och lätt blir översvämmat), den närmast mig, och två rader vitlök är satt i den. Bakom den bädden är, från vänster, potatislandet, sparris och en bädd med två rader vitlök.. Och efter den bädden en krusbärsbuskar och ett familjeäppelträd. Jag måste vara övertydlig för min egen skull så jag förstår senare vad det är jag försökt förklara. Förutom de två vitlöksbäddarna fick jag äntligen förberett vårens varmbänk. 

 

 

Jag har en rotspärr underst (det finns bland annat fräken här), jord och sedan ett rejält lager halm som isolering och på det en presenning. Träramen och stenarna är bara som vikt så att inget ska blåsa iväg. Det är tänkt att halmen ska isolera så att tjälen inte går alltför djupt, medan presenningen i sin tur ska göra det lättare att få bort eventuell snö när det är dags att starta varmbänken. Hur det lyckas får vi se om fem månader, typ i mars. En väldigt produktiv dag med andra ord, men så var det min enda lördag på hela månaden också, och dem ska man verkligen se till att ta vara på. Next up i grönsakslandet: en bädd för jordärtsskocka!


Renlighetskomittén samlades

Skrivet av lagombackansandra 24.10.2015

Kategorier:
Taggar:

 

 

Så kom solen fram och alla fjäderfän låg utspridda och badade i dammet.


Into the woods of källbackan

Skrivet av lagombackansandra 21.10.2015

Kategorier:

                  

 

Det var verkligen i sista minuten vi kom oss ut idag. Hade det tagit liite lite längre så hade vi nog råkat ordentligt i luven på varandra, 2,5-åringen och jag. Han har en envishet mycket värre än sin mor (hmm) och ett nonschalant sätt som jag minns att min ena bror vann många stridigheter med mot mig. Men så kan det också bero på min stundvis väldigt korta stubin och att jag kan vara ett brutalt pms-monster. Hur som helst kom vi oss ut efter att ha bråkat om vilka skor som skulle på fötterna, och traskade saaaaakta iväg till skogen. Vi är lyckliga som får bo bara ett kvarter ifrån en vacker skog med många stigar, höga tallar och sällsynta stenmurar i. Dessutom finns det två hästar att säga hej till. Milea sov i vagnen, Leon sprang omkring, och jag passade på att testa nya kameran (panasonic lumix Lx100) lite mer ingående. Jag älskar macrofunktionen och hur enkelt det är att fokusera fastän skärpedjupet är så litet. Älskar't! 


Liten, liten Sandra

Skrivet av lagombackansandra 20.10.2015 | 3 kommentar(er)

   

Alla fruktträden beskurna! Check! Päronträdet 'pepi' hade hunnit bli vansinnigt högt, men det var inget florist-trädgårdsmästaren inte kunde råda bot på.


Min köksträdgård börjar bli för liten!

Skrivet av lagombackansandra 20.10.2015

En följetång om vitlök. Ja jag känner att jag måste börja göra mig av med lite  bloggmaterial innan det börjar samlas på hög.

 

            

 

En del vitlök är satt i de nya odlingsbäddarna där jag till våren tänkte att det också skulle rymmas lite rotsaker och annat gott. Men jag har ännu cirka 40 klyftor som ska hitta sin plats innan det fryser på på riktigt... Problemet är bara att den där platsen inte riktigt finns för tillfället, men jag hoppas verkligen att jag ska hitta utrymmet så vi får riktigt många fina vitlökar att skörda nästa höst! Min tanke är att gräva nya odlingsytor där det ryms. Alltså här.  

 

 

Det syns inte riktigt bra, för solen höll på att gå ner bakom carleborg så det blev ett rätt svårfotat ljus, men det är till vänster när man kommer in i köksträdgården genom grinden. Trädet som står mitt i tidningshavet är vårt familjeäppelträd (så kanske de som besökt oss vet ungefär var vi rör oss). Efter tidningarna på marken syns först en nyanlagd sparrisbädd och sedan nästa års potatisland... Ska vi gå ännu längre så ligger det en nersågad hägg på stenlagret*. Nästa steg är i alla fall att få hämtat hem matjord så vi får byggt upp bädden till vitlöken... Så behöver jag också sätta jordärtsskocka. Men det är en annan historia. *där vi har samlat alla stenar som vi förtillföllet inte haft användning för.


Pumpahuvud

Skrivet av lagombackansandra 20.10.2015

Kategorier:
Taggar:

Oj veit ni så roligt att ni lämnade så många hälsningar på jul-inlägget! Fabulöst!!  Med det sagt får ni se ett par tisdagsbilder.  

 

    

 

Tisdag betyder väldigt mycket snittblommor, och idag också väldigt stora pumpor.


jul-ivern

Skrivet av lagombackansandra 19.10.2015 | 4 kommentar(er)

Kategorier:

SNART är det jul, och jag är redan nu i mitten av oktober så sjukt taggad att jag nästan skulle kunna slänga på julmusiken och sälja julstjärnor och amaryllisar istället för höstglöd och Calluna. Men några veckor ännu ska vi behärska oss på den fronten.

 

20131222 söndag 9 (Medium) amalia1 (Medium)

Under mina 3 år som mammaledig har jag saknat en arbetsrelaterad sak mer än allt annat -julruschen. Den tiden börjar i månadsskiftet oktober-november och pågår exakt fram till 24.12 på eftermiddagen när vi stänger dörren efter sista kunden. Då brukar borden nästan gapa tomma efter att de flesta julstjärnor, amaryllisar och planteringar är sålda. Den där känslan att omsorgsfullt få packa in en julstjärna så att bladen inte går bryts, binda stora fina buketter med amaryllisar och juläpplen, packa in julklappar, dricka glögg på kaffepausen... och så min älskade spellista på spotify, den där som heter "jobbjul" och som har hängt med under flera år. Snart är vi där igen! Någon annan som väntar ivrigt?


En Batman

Skrivet av lagombackansandra 18.10.2015

Kategorier:
Taggar:

 

 

Se där kom den första kycklingen! Den fick heta Batman för sina svarta dun. Nu väntar vi på att det andra ägget också ska kläckas.


Kycklingfabrik

Skrivet av lagombackansandra 17.10.2015

Kategorier:
Taggar:

Nu är det spännande i hönshuset igen!! Det är kycklingar på gång, och den hör gången är det våra egna ägg de kommer ur. Pappan till kycklingarna vet jag att är Herman, men  nästan vem som helst av hönorna kan i princip vara mamman. 

 

 

Båda äggen har sprickor i sig, så imorgon blir det spännande att se hur långt de hunnit.


Ett tips

Skrivet av lagombackansandra 13.10.2015

Kategorier:
Taggar:

Jag tänker inte gå in på ämnet desto mera just nu ikväll, men läs DET HÄR inlägget om självhushållning, skrivet av en av våra österbottniska självhushållningsdrottningar, Maria (En annan är Anna. Tipsa gärna om fler!). 

 

 

Någon gång när jag inte ligger på soffan och halvlyssnar på fredagens idol ska jag skriva mer om självhushållning. Återkom!