Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna november 2015

Hönsen hälsar hej!

Skrivet av lagombackansandra 30.11.2015

Kategorier:
Taggar:

 Lisen är den enda som låter sig lyftas av Lenni

 

Och hönshuset mår bra. Hönorna är stundom lite rastlösa märker man, men så vill de inte heller gärna gå ut fastän de får. Jag vet faktiskt inte alls hur många värpande hönor vi har för tillfället. 9 kanske?! Men det betyder inte att vi får 9 ägg/dag. 4-6 skulle jag säga att det rör sig om för tillfället, och då är det en som ruvar och en som har kyckling. Vi har 3 tuppar, men bara en som väsnas. En av dem är en värphybrid, och har redan blivit så stor att man gott kunde få några portioner av honom. Ungtupp lär nästan vara lite delikatess har jag hört. Nu borde jag bara hitta någon som kan komma hit och demonstrera en slakt.


En julig Lillajul 

Skrivet av lagombackansandra 29.11.2015 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Varje år ordnas det julmarknad här i stan, i samband med julöppningen. Så också idag. Julöppningen i sig är inte längre särskilt välbesökt sedan marknaden flyttade från normens skola bredvid torget, till stjärnhallen i utkanten av centrum. De år jag inte stått vid butiken och sålt, har jag liksom många andra besökt marknaden, om inte annat så för stämningen. I år hade jag däremot turen att både få jobba OCH gå på marknad! 

 

  Tack till bordsgrannen Kotilan-Riikka som förevigade den glada Amaliaförsäljaren!

 

 

Jag tycker om äkta, redigt hantverk, så jag har svårt att hålls börsen stängd på marknader. Förra året köpte jag en liten bock av säv, och den var så fin att den fick stå framme hela året. I år fick det bli en stor modell av samma bock, tillverkad av en duktiga kvinna i Larsmo. Förresten ska ni titta in hos tidstjuven, där skymtar både undertecknad och många fina foton från marknaden. I år var också året när vi gav oss själva en Nykarlebystjärna till julklapp istället för att springa runt och leta något annat. Jag har längtar efter en sån stjärna ungefär lika länge som jag bott hemifrån, alltså 9 jular, men aldrig fått tummen ur.  

 

 

 

Självklart har vi en lillajulgran också. En äkta. I år inte en som är stulen eller ens hämtad ur egen skog... Jag frågade snällt på marknaden om jag kunde få en av dem som funnits som prydnad på scenen, så jag inte behövde börja gå i skogen efter en lång dag. Och det fick jag. Så stort tack till Nkby Älvorna för årets lillajulgran! De små julgransbollarna i glas har hängt med ända sedan något av de första åren Daniel och jag bodde i Vasa. Ska det vara julgransbollar ska de definitivt vara i glas och inte plast (fastän de nu studsar bättre enligt katterna).  

 

     

 

När jag var liten lämnade alltid lillajultomten ett par paket under granen så länge vi åt mat vid Fammos. För Daniel lär de ha slängt in dem genom dörren. Här på Källbackan lämnar han dem tydligen i hönshuset. Kreativ tomte det där. I paketen fanns det ett pussel och varsit batteridrivet tärneljus åt barnen. Väldigt uppskattat ska ni veta! Hoppas ni också hade en fin Lillajul, och att den första adventssöndagen blir skön! Själv ska vi på ett 9-årskalas till Edsevö.


Mycket vitt

Skrivet av lagombackansandra 23.11.2015

Kategorier:

 

 

Det känns sorgligt att veta att allt det här vita vackra antagligen kommer att smälta bort ganska snart :( Men kanske våra sängkläder råkar torka istället ;)


De rädslorna, förr och nu

Skrivet av lagombackansandra 23.11.2015

Kategorier:
Taggar:

När jag var liten fanns det några saker som jag var extremt rädd för. Möss, jordbävningar, bränder och åska. Nu när jag är vuxen är det kanske bara bräder jag fruktar, men det är inget jag går omkring och är rädd för dagligen.  

 

Härom dagen hade vi faktiskt en liten mus i säcken med hönsfoder. Jag varken skrek eller sprang iväg. Jag hämtade Leon så han skulle få se. Det finns andra saker än möss och åska att vara rädd för. Jag är rädd för våldet som kommer allt närmare oss här i trygga Finland. Jag är rädd för att förlora någon närstående.  Vi är bortskämda med en trygghet som rent av är unik i vår värld. Tänk bara... vi har varken krig, jordbävningar, orkaner, tsunamin, stora skogsbränder, svält, sjukdomar, farliga djur eller ens farliga åskväder. Vad vi har är fyra vackra årstider med temperaturer som rör sig mellan -30 och +30.

Vi har stora fina sjukhus som gör allt som står i deras makt för oss och våra nära. Hos oss dör till exempel väldigt få mammor vid förlossningen, och eventuella komplikationer löser oftast sjukvårdarna galant. Vi kan återuppliva människor med hjärtstopp, och bara det låter så otroligt i mina öron. Är det inte egentligen väldigt lite vi inte kan göra inom sjukvården. I helgen somnade en ung man från grannkommunen ändå in i cancer, trots våra fantastiska sjukhus. Hela trakten är berörd och Janne Grönroos gråter i radio. Jag kände faktiskt inte Basti, men när en ung människa dör så kommer det ändå så nära.  Jag har ingen som helst point att komma till. 


Vår snöfyllda småstadsidyll

Skrivet av lagombackansandra 23.11.2015

Kategorier:

Skrivbordet var fullt med fjärilstavlor och andra prylar, så jag kom mig aldrig så långt som att tömma gala-bilderna ur kameran... Men de kommer!!  Istället kan jag återge kvällen med lite snöiga iPhonebilder från källbackan. 

 

            

 

Det gick upp ett ljus vid kvällsmaten, att det med stor sannolikhet beror på aktivitetsbrist att barnen mest bara är sura och slåss. Då gick vi ut hela familjen och åkte lite pulka och spark nerför gatan. När vi korsade de andra gatorna tänkte jag på det som mamma berättat om när hon var liten, bodde på källbacken och de brukade åka spark nerför gatan. Då var kanske trafiken lite annat, men så länge man är försiktig så går det an. Leon ville göra snöänglar (det har han lärt sig från appen "små byggare" där en byggarbetare gör en ängel i våt cement), och byggde också en snögubbe mitt på gatan. Så kan vi också konstatera att Milli är en sån som tycker om fart och fläkt, våghalsig som hon är. Alla utom Daniel somnade sedan gott. Det är därför jag bloggar nu mitt i natten, för att jag alltid piggnar till sedan när jag förflyttar mig från soffan till sängen.


För säkerheten

Skrivet av lagombackansandra 19.11.2015

Min mamma (hej mamma!) har alltid kallat mig till "Knaperfia" för att jag funnit det mycket tillfredsställande att knapra bort tejpbitar och sånt. Den talangen är nu säkrad för framtiden i och med mina barn.  

 

 

Därför har jag för säkerhets skull kollat upp mina krukväxter med Giftinformationscentralen för att säkert inte har något som är giftigt här hemma. Det skulle jag rekommendera att alla föräldrar gör, bara för att vara på den säkra sidan. Om ni inte ver vad ni har för växter kan ni, om ni vill, skicka en bild åt mig så kan jag försöka mig på ett namn. "Vardagsflowsnabelagmailpunktcom" är adressen.


Plantera amaryllislöken NU om den ska blomma vid jul

Skrivet av lagombackansandra 13.11.2015

Har ni satt amaryllislökar någon gång? Jag menar så där riktigt från start? I år är det första gången jag testar, och då mest så att jag kan sälja dem på jobbet. 

 

  

 

Men om ni har tänkt sätta amaryllis från lök så är det hög tid att göra det nu om den ska ha en chans att blomma till jul. Och hur man gör? Det är sist och slutligen ganska enkelt.

 • Det tar ca 6-7 veckor att driva en amaryllislök till blomning vid 22 grader. Vill man att det ska gå fortare så får man ha den varmare.
 • Väck upp rötterna genom att ha dem i vatten ett dygn. Observera att knölen inte ska vara i vattnet, utan bara rötterna.
 • Plantera knölen så att minst halva är ovan jord. Och välj en tung kruka eftersom amaryllis blir lååååång.
 • Vattna genom jorden riktigt ordentligt vid planteringen. Det är länge till nästa bevattning.
 • Låt den stå varmt och mörkt tills knopparna kommer upp (har man inget mörkt utrymme kan man täcka krukor med en huva av något slag.
 • När blomstänglarna kommer upp kan man ställa den ljust och börja vattna igen. Men vattna sparsamt och gärna på fat så blir inte stängeln för lång.
 • Man kan reglera hur snabbt den ska växa med temperaturen. Om den växer för snabbt ställer man den svalare, och för långsamt varmare.

Nu när jag vet hur enkelt det är, så tror jag att jag ska satsa på att beställa hem lite häftigare amaryllislökar nästa säsong! 


Julens trender 2015

Skrivet av lagombackansandra 04.11.2015 | 1 kommentar(er)

När Carro i sin blogg så snällt frågar om det är för tidigt att skriva om julen och hur det är med trender vid jul, så måste jag helt enkelt haka på och skriva lite jag också. Jag är en obotlig pinterestmissbrukare och pinnar precis ALLT som är inspirerande på något sätt. Den här senaste tiden har det blivit väääldigt mycket julbilder och julpyssel. Det kan vara därför, eller så kan det bero på att vi redan för några veckor sedan tog in de första julstjärnorna till jobbet. Svar: Nej det är absolut inte för tidigt för att blogga om julen.

 

IMG_5728

 

Julen är en ganska intensiv tid för oss florister, och julen börjar (iallafall i tankarna) ganska tidigt och når sin topp på självaste julafton. Redan nu är det amaryllislökar, julstjärnor, de första julgrejerna, kransar och förberedelser av olika slag. Med andra ord är det inte alls konstigt att jag helst av allt vill slänga ut julen redan på juldagen, då har jag fått enough! När vi pratar om trender. Jag minns under studietiden hur vi inför julen körde iväg till partihandeln SHT-tukku i Seinäjoki för att bygga upp en utställning med årets trender.

 

East kran (Medium)

nordic light (Medium)

WEST (Medium)

East

Då var det bland annat "Nordic light", "East" och "West" som tillhörde årets trender (2009), jag gissar att "south" också fanns med, men att den inte rymdes med. I år är det lite annat på tapeten. För mig som nästan är lite "mitt i smeten" när det kommer till jul, så är det väldigt intressant att titta runt på trenderna lite (trots att vi här inte är särskilt trendmedvetna, utan snarare följer fjolårstrenden och det klassiska nordiska jultemat. Här är trenden för julen 2014). Trendstefan har det här på klart, och redan i januari i år besökte han en julmässa i frankfurt, och rapporterade sedan om årets jultrender. Trendlistan är från början Trendstefans, men bloggaren "Annas jul" hade sammanfattat det så bra, så här kommer hennes egna ord (baserat på stefans rapport) om årets jul.

 1. Hantverk (och här får även jaktstugeteamat plats). Träsaker, träfärgat, Kanske träkulor istället för glitter. Djurkulor i granen mm.
 2. Blått. Blåa julgranskulor verkar det ha funnits gått om, likaså blåaväggar i montrarna.
 3. Vitt (här hänger transparent och även de arktiska djuren med). Om Älgjulgranskulan hamnade i trend ett så hamnar isbjörnsjulgranskulan här. Trend Stefan gissar lite löst på pingviner och isbjörnar i NK:s skyltning i år, blir kul att se om det går att förutspå så.
 4. Marint. Jultomtar till sjöss, julgranskulor som båtar och fiskar, Makramebollar (skulle jag även sätta under trend ett),
 5. Målad natur. Förra året var trenden med mycket natur inne som kottar, grenar mm. I år ska vi även måla dem. Såg bland annat i hans bilder en amaryllis där lökarna var målade.

Själv väljer jag ändå kanske det klassiska med en modern tvist, mycket rött och naturfärger, naturmaterial och gran! Definitivt gran! Tänk så hemskt att granen är på väg ut enligt trendguruna!

 

20131222 söndag 10 (Medium) 20131211 onsdag 1 (Medium)                 20131215 söndag 9 (Medium) 20131202 lördag 17 (Medium)

Jag märker hur hemskt dåligt med julbilder jag egentligen har. För att få några med känsla i måste jag gå tillbaka några år... Eventuellt har det att göra med småbarnsåren vi har bakom oss.


Jag blir äcklad

Skrivet av lagombackansandra 03.11.2015 | 6 kommentar(er)

Kategorier:

Jag somnade som vanligt på soffan ikväll, mitt i mitt pinterestande, och hann inte alls titta på solsidan som jag hade tänkt. Så nu när jag piggnade till lite för mycket så surfar jag runt och har tid att granska en bild jag sett i mitt flöde redan en tid. Denna. 

 

Den kommer från matfuskets Fb-sida, och är väl ingen riktig nyhet egentligen. Vi är vana med att se hur produkters sockerhalt mäts i sockerbitar. Jag blir lite äcklad men samtidigt jätteglad att mamma har lyckats få oss barn så sockernonschalanta som vi är. Iallafall har jag fått för mig att också mina två bröder ofta tycker att "det här är för sött".  Det här är något som hänt utan att vi från vår sida har ansträngt, och då pratar vi ändå den tid när vi mer eller mindre kunde räknas som unga vuxna (jag har inte riktigt koll på tidslinjen märker jag, men skulle gissa på de senaste 10 åren). Där ser man att föräldrarna har inflytelse på barnen också efter ungdomsåren. Det gör det desto viktigare att fortsätta tänka efter hurudant beteende man vill lära ut åt sina avkommor. Stort tack till Mamma för att vi inte behövt vänja oss vid efterrätter eller söta bakverk annat än vid högtidliga tillfällen. Tack för att vi har haft chipsdag på fredag, godisdag bara på lörda, och sedan fått tugga på morötter och frukt som snacks resten av veckan. Vore det inte för att mammas sockerfria livsstil haft effekt också på omgivningen, så skulle jag troligtvis inte ha en så strikt syn på socker åt mina egna barn. Jag hoppas förstås på att kunna hålla mina barn från dolt socker så länge som det bara är möjligt. Och det är verkligen inget som är särskilt svårt så länge man är säker på sin sak. Leon är snart 3 år och vet inte vad lördagsgodis är, han tycker inte heller att det ätbara är det viktigaste på kalas. På kalas finns det människor han tycker om och som gärna ger sin uppmärksamhet. Det är bättre än alla sötsaker i världen. Att undvika att ge sötsaker är en självklarhet, men lika självklart är det för mig att inte köpa hem smaksatt yoghurt, sötad müsli, saft eller glass (det sistnämnda finns nog oftast i vår frys, men tas bara fram sent på kvällen). Vi äter frukt. Banan och äpplen, ananas, kiwi, persika, you name it. Sött, ja. Men inget tillsatt socker. Helst ekologiskt. Vi äter smörgåsar, turkisk yoghurt, Grynost, filmjölk, salta pinnar, smörgåskex, majsbågar, skorpor, popcorn, ost och annat som mer eller mindre är helt utan tillsatt socker. Jag blir bara så hemskt tacksam över mina val, och får ett akut bloggbehov, när jag ser bilder som denna.


Skrivet av lagombackansandra 01.11.2015

Kategorier:
   Jag tar det här som ett tecken på att det vankas viloperiod. Fast i och för sig hade spaden faktiskt tjänat oss i fem år av hårt trädgårdsarbete.