Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna april 2016

Violer, vårens blomma

Skrivet av Sandra Neuman 29.04.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Nu känns det i luften att det verkligen börjar bli vår. I helgen är det vappen och 1 maj, och då om någon gång ska man fira våren tycker jag. I många skolor kröner man årets vårflicka som en hyllning, och det kokas munkar och bryggs mjöd. Personligen förknippar jag den här helgen med startskottet för blommor på trappan.

Jag har haft violer på trappan en lång stund redan, men så ser de också lite ruggiga ut i kanterna efter de kallaste nätterna. Violer tål ner till -5 grader ungefär, så det är kanske inte konstigt att de tog skada av -10 de första nätterna.

 

Idag när jag kom till jobbet hade vi ett hav av violer på golvet, en fantastiskt fin syn. Och inte blir det sämre av att gå närmare och titta på dem heller. Min egen favorit är orange och gula violer, men också rosa och lila funkar bra.

Violer är inte svåra att plantera. Det man kan tänka på är att doppa ner dem i vatten före så att de verkligen är genomvåta när man planterar dem (det handlar om kapillärkraften som gör att jorden runtom stjäl fukten ur det man planterar. Ja och det gäller allt man planterar). Sedan ska man undvika att violer torkar ut alltför mycket och plocka bort utblommade blommor. Plockar man inte bort blomskruttarna så riskerar man att de sätter frön och slutar blomma.

När man anser sig vara färdig med violer för våren, och hellre vill ha sommarblommor i sin kruka, så kan man bra plantera ner violerna i marken. På det sättet sköter de sig själva och kommer upp år efter år.


Snygg-tuppen.

Skrivet av Sandra Neuman 27.04.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Evert ville visa upp sig lite ikväll. Då måste han ju få göra det offentligt tycker jag. Snygg-Evert.


Hur målar man ett hus?

Skrivet av Sandra Neuman 27.04.2016 | 6 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Redan när vi flyttade in i det här huset 2010 fanns det i planerna att renovera fasaden. Främst skulle det handla om att skrapa och måla, men västra gaveln får ta emot hård vind och regnpisk så där kan det också behövas nytt material.

Men hur gör man? Var börjar man? Och vad kostar det att måla ett hus? Och hur sjutton ska vi veta om vi behöver byta fasaden på den där gaveln eller inte? Vi har väl nog tänkt göra det här projektet på talkokraft med tanke på den ekonomiska situationen. Att måla ett hus, hur svårt kan det vara liksom?

 

Da house. Det här är när vi precis flyttat in, men huset är det samma, liksom bilen och uthuset... Sedan har det ändrat väldigt mycket runt omkring.

 

Och vad gör vi med fönstren? De behöver också renoveras en aning, men eftersom glasen är gamla (ni vet såna som är bubbliga och vågiga) så får man vara väldigt försiktig.

 

Ja ni hör ju. Vi behöver hjälp.


Uppradat

Skrivet av Sandra Neuman 27.04.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Så här lugnt och fint uppradat kan det vara på morgonen när jag släpper ut flocken i sin hage. Tuppen Evert är precis så stor som han ser ut att vara. Och kammen ÄR enorm. I och för sig kan det hända att han ser mycket större ut på bilden eftersom det är 2-månaderskycklingarna och de allra minsta hönorna som sitter bredvid.

 

På nedersta pinnen från höger. Evert (isbar), Maggi (silkesblandning), Sibylla (appenzeller), 3x random kyckling.

På översta pinnen från vänster sitter Kjelle (marantupp), random kyckling, Helmi (dvärgkochin), random kyckling, Cornelia (svart dvärgkochin), Snöfrid (isbarkyckling) och random kyckling.

Nere i vänstra hörnet syns Hildegard, araucanan som värper blå ägg.


För ergonomin från salongen

Skrivet av Sandra Neuman 26.04.2016

Kategorier:

Vid det här laget så vet ni säkert allihopa att jag är en riktig trädgårdsnörd. Det är så det blir den här årstiden. Men för att bevisa att jag faktiskt också gör annat än petar i jord, så ska ni idag få se ett inköp, nästan en investering skulle jag vilja påstå.

 

Hepp! En vrålsnygg sadelstol att ha vid skrivbordet! Ända sedan vi fick skrivbordet av min mommo och moffa har jag funderat över hurudan skrivbordsstol som passar till. Man lägger bara inte en billig jysk-stol vid ett så här gammalt fint skrivbord. Alternativen har varit gammal och matchande stol, eller en så modern att det nästan skär sig. I vårt hem räknas den här sadelpallen faktiskt till modern.

Stolen second hand-fyndade vi nu när Studio parfait ska stänga och säljer sina inventarier. De ordnar förresten en loppis för att få bort ännu mer grejer. HÄR kan ni läsa om det evenemanget.

 

Ps. Det här är ett riktigt praktexempel på hur man gör när man lämnar all oreda utanför bilden. Resten av skrivbordet fylls nämligen av rentvätt, räkningar och annat stuff.


Rensa nu?

Skrivet av Sandra Neuman 25.04.2016 | 3 kommentar(er)

Taggar:

Mina händer är precis så där torra och ömma som de alltid är efter en heldag i jorden. Att jag aldrig lär mig att hålla handskarna på.image5 

Skulle det inte vara för att energin faktiskt tar slut till sist, så skulle jag eventuellt aldrig gå in. Det finns så mycket på to do-listan, och det inte ens alltid som jag går enligt prioritet. Att rensa alla rabatter är då verkligen inte alls viktigt, men ändå var det precis vad jag gjort hela dagen.

image6

En del säger att man ska låta alla löv, blad och annat organiskt material ligga kvar och förmultna. Andra tycker att man ska räfsa bort det och jag tycker att man kan göra det om man vill. Det är inte bara för det estetiska och att det på en gång ser mycket mer städat och livfullt ut. Det finns faktiskt en stor fördel med att rensa så här tidigt på våren. Ogräs.

Känner man till dem, hur de ser ut, så kan man göra sig mindre besvär senare på året genom att rensa redan innan de får en chans att växa och sprida sig.

image7Maskros

image8Revsmörblomma

image9Nässlor

och gräs är alla fyra sådana som bara finns där under höstlöven. Ta bort dem nu så slipper ni ta dem senare när de har djupa pålrötter, långa revor eller hunnit växa in i någon perenn.

 

Att det inte finns så mycket trädgårdsarbete att ta itu med ännu gör det ännu smartare att rensa ogräset nu istället för sedan när grönsaksfröna borde sås.


En död fotograf

Skrivet av Sandra Neuman 22.04.2016

Kategorier:
Taggar:

Året var 2010, inte alltför länge sedan med andra ord, och vår fotoklubb hade kommit på idén att göra en fotobok om vår stad. Ett foto för alla 365 dagarna. Nykarleby 365.

 

Bra idé, javisst. Fint resultat också! Ja förutom den lilla detaljen att vi var många som tappade lusten att fota efteråt. Och det i sig var en förlust som resulterade i att hela fotoklubben dog ut.

 

Jag började jobba, studera till florist och producera barn. Men den där riktigt djupa kärleken till att fota återfann sig aldrig. Det kan jag sörja ibland, men samtidigt vet jag att allt har sin tid och att ivern att krypa omkring med en systemkamera i handen säkert återkommer vid en annan tidpunkt i mitt liv. Jag sålde till och med bort min Nikon D90 efter att den legat i hyllan ett år till förmån för min iphone (det funkar inte alltid så bra med småbarn och systemkamera tyckte jag).

 

Flera fotoklickar (vår fotoklubb hette fotoklickarna) jag råkat på i mitt jobb, har konstaterat samma sak ännu 6 år senare; boken tog musten ur oss. Jag har slutat jaga efter motiven. I jobbet brukar jag fota produkter till vårt instagramkonto, här hemma försöker jag dokumentera barnens framfart och trädgårdens förändringar. Men de där riktigt konstnärliga bilderna låter jag bli att jaga. De får komma till mig istället.

Ikväll fick jag äran att ligga bredvid min sovande son i soffan. Kvällsljuset är magiskt och jag hörde till och med fåglarna sjunga i träden utanför. Den bilden kunde jag bara inte låta glida iväg från mig.


Den brann upp!

Skrivet av Sandra Neuman 21.04.2016

Varmbänken, den satte igång med raketfart och toppade efter en vecka på 68 grader. Ännu en vecka efter att jag satt myllan och sått frön hölls temperaturen på 50 grader.

Men sedan tog bränslet slut.

Efter 2 veckor började temperaturen sjunka ganska drastiskt för att idag bara visa ynka 8 grader. Vilken besvikelse, men samtidigt också en stor lärdom till nästa försök; när man tror att man har tillräckligt med kol-material (halm/löv) så får man sätta åtminstone lika mycket till. Det behövs otroligt mycket av den varan för att det ska kunna brinna så länge som det är tänkt.

Men nu vet jag, och jag känner att jag redan har fått mycket mera kunskap om att bygga en varmbänk, och har mycket mer kött på benen för att försöka igen till hösten.

 

Den här superba varmbänken har numera nerdegraderats till kallbänk. Jag är bara glad åt att det är slutet av april och inte slutet av februari. Det som har grott kommer att klara sig finfint trots att värmepannan har stannat, det kommer bara inte att växa i den takt som jag hade tänkt mig. 


Kallbänksgroddar

Skrivet av Sandra Neuman 19.04.2016

Kategorier:
Taggar:

SN groddar april 2016SN groddar april 2016 2

 

Visst gror det också i varmbänken, men kallbänken är inte mycket sämre vill jag påstå! Nu ser jag spår av allt jag sådde på påsken, trots att det växer ganska långsamt. Det jag sådde i höstas har inte alls grott, så där får jag snällt så nytt.


När trädgårdsnörden shoppar

Skrivet av Sandra Neuman 19.04.2016

Kategorier:
Taggar:

Gårdagens NÖT-möte-ämne, pioner, var ingenting för mig egentligen. Det fanns flera pioner här när vi flyttade in, men de har liksom mest bara försvunnit i ommöbleringen av trädgården. Poff så är de borta. Nämen ärligt talat så minns jag inte vad det blev av dem. Pioner är inget jag är särskilt förtjust i som sagt. Jag dunstade från mötet efter en timme och prioriterade att hinna hem och träffa min bror som var i stan.

Och som ni kan se så hann jag med den planerade shoppingen.

 

Jag hade kunnat ta med mig många fler buskar hem, men det fick räcka med tre buskar och en klättervildvin för den här gången!. Det här är vad jag kom hem med.

    • Ginnalalönn som ska planteras vid staketet mot gatan (norr)
    • Schersmin (jag minns inte på rak arm vilken av dem det blev, en småblommig iaf.)
    • Körsbärskornell, bara för att det lät så spännande i beskrivningen.
    • Ett fågelbad att hänga upp i något träd. Vi har så många småfåglar här på backen att de behöver ett eget spa.

 

Mina röda fina gummistövlar jag hade förra året hade fått alldeles för många sprickor för att ens kunna klassas som användbara i trädgården, jag tror till och med att de blivit bortslängda. I samma veva bestämde jag mig för att nästa par stövlar fick vara crocs (de är lite mjukare i materialet så jag tror att de inte spricker lika lätt). Då kan man kalla det flow att hitta ett par nästan oanvända crocs-stövlar på en facebookloppis för bara 15€. Mina fötter är glada åt att inte behöva svettas i de fodrade vintergummistövlarna längre.