Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna maj 2016

Har du erfarenhet av en dålig praktikplats?

Skrivet av Sandra Neuman 31.05.2016 | 4 kommentar(er)

Kategorier:

Alla har vi varit praktikanter. Nu eller för hundra år sedan.

Många praktikanter har hamnat på en dålig praktikplats. Städat skåp eller sorterat skräp hela dagarna.

 

Det här är Viika som precis har avslutat en sex veckor lång praktikperiod på Amalia, och jag tror faktiskt att hon är ganska nöjd med sina veckor här.

 

Fastän man studerar till interiörsassistent (typ inredare) så kan man bra ha praktik på en affär som Amalia. Förutom snittblommor har vi både inredningsdetaljer och grönväxter, och det sistnämnda är en stor del av inredning. När man studerar till florist så är faktiskt gröninredning (inredning med grönväxter) en stor del, och en svår sådan!

Inte nog med att Viika visade sig vara en naturbegåvning på att binda buketter (och jag försökte övertala henne att bli florist), jag hittade dessutom en riktigt fin vän. Att bli kompis med sin praktikant kan säkert ha både för- och nackdelar, men vi liksom klickade så bra med våra personligheter.

 

Viikas skyltning, jag är så himla stolt ^^

 

Men för att återgå till ämnet. Bra och dåliga praktikplatser. Jag har själv inte stött råkat ut för att behöva städa hela mina praktikperiod, men har många bekanta som diskat vaser och bara stått och snittat varje dag.

Jag tycker att det är jätteviktigt att man som handledare ger sin praktikant det som det är tänkt. Viika hade exempelvis kundbetjäning och exponering av varor som huvudsaklig uppgift, så då fick hon självklart betjäna kunder och skylta i butiken. Men det är också klart att man hamnar att snitta de dagar det kommer nya snittblommor, vattna, plantera och allt det som hör vardagen till i en blomsteraffär.

Det jag menar är bara att man ska ta väl hand om sina praktikanter, för det är så himla surt om man spenderar 6 veckor på en arbetsplats och inte får ut ett jota. Åtminstone jag vill ge mina praktikanter bästa möjliga upplevelse och erfarenhet av praktikplatsen.

 

Har ni varit med om det, att ni haft praktik inom ett specifikt område men mestandels fått göra något helt annat? Berätta gärna din erfarenhet i kommentarsfältet.


Visste ni...?

Skrivet av Sandra Neuman 30.05.2016

Kategorier:
Taggar:

Visste ni att jag är expert på att hitta flerklövrar? Inte bara fyrklövrar utan också fem- sex- och till och med sjuklövrar hittar jag. Just like that! 

Den här tuvan har nog något genetiskt fel för den svämmar över av flerklövrar. Jag funderar på om jag kanske borde gräva upp den och plantera den i en kruka eller något för att bevara den. Dessutom är det ju inne med klöver och oxalis (som liknar klöver), så en fyrklöverkruka kanske vore något!


En helg som sög musten ur mig

Skrivet av Sandra Neuman 30.05.2016 | 1 kommentar(er)

Jag är inte lite trött heller, utan ganska jättemycket. Ibland känns det som att ju mer man arbetar, desto sämre sover man, fastän det nästan vore tvärtom. Då pratar vi alltså om fysiskt arbete, inte arbete som i sånt man får pengar till lön.

I natt har jag legat halvvaken och vänt och vridit mig ganska mycket utan att ha hittat en sovställning som passat för min värkande kropp. De 45 minuter som barnen "snoozade" (det vill säga rev sönder böcker, bråkade med varandra, sparkade sin mamma osv) kändes som många, många timmar eftersom jag hann somna om lika många gånger som jag vaknade. Det är kanske ganska bra att jag är hemma med barnen idag, så jag nu inte bara står som en zombie i blomkylen.

 

Jag har faktiskt varit ledig hela helgen, som uppladdning inför studentveckan tänkte jag. Imorgon kommer flera hundra studentrosor som ska putsas och snittas, så det är liksom bra att vara utvilad så man inte skär sig själv istället för rosorna. Men, en ledig helg kan också betyda fullt program.

På lördag hade jag en heldag med min mommo och moffa i Jeppis. Vi har en student att fira på lördag, och vi behövde alla tre lite plagg till kalaset. Shopping med morföräldrarna är underskattat. Man måste inte hålla dem i handen, inte bli arg när de springer iväg, de tjatar inte att de måste ha en plasttraktor och så har de egna pengar att handla för. Ett mycket praktiskt shoppingsällskap! Höjdpunkten var, hör och häpna INTE BH-provingen i Lindex provrum, utan kaffestunden vid Urban Life & Coffee. Jag älskar deras nymalda bryggkaffe, och tar det helst svart för att få ut mest smak.

 

 

 

Igår bjöd världen på det perfekta trädgårdsarbetsvädret i form av lagom varmt och mulet, och aningen för mycket mygg. Daniel fick hålla i spaden en stor del av dagen när vi grävde ner vårt 10-årsträd, flyttade en odlingslåda och flyttade jord lite hit och dit. Det tog bara två veckor för oss att få ner det där prydnadsäppelträdet i jorden efter att vi köpt det. Vi är jättesnabba. Not.

 

 

Jag passade på att skola om pumpor, squash och gurka och lägga ut dem i tunneln för att småningom få flytta vidare till friland. De fick bästa möjliga start i livet här inomhus under växtbelysningen, så det var riktigt starka plantor jag hade att göra med. I år är jag mycket senare med squashen än vad jag brukar vara, men av erfarenhet vet jag att det inte gör någonting, squash kommer vi att få hur mycket som helst av ändå. Vi har ännu kvar från förra årets skörd både som inläggning och i frysen trots att vi äter hela tiden.

 

Tunnelväxthuset har visat sig ha varit en riktigt bra investering. Se så mycket småplantor jag kan driva upp utan att drunkna inomhus! Så mår de så mycket bättre här också där det är lite svalare jämfört med inomhusluft, och mycket ljusare och fuktigare. Kålen började jag plantera ut igår, men innan jag har införskaffat mer fiberduk och byggt ordentliga konstruktioner till den, så är det enkare om plantorna får stå i tunneln och växa till sig.

 

Idag är vi som sagt väldigt slöa här i huset, så vi har inte alls bråttom ut i solen. det blev kanske en överdos av utomhusluft igår.


Den dagen det brann

Skrivet av Sandra Neuman 27.05.2016 | 1 kommentar(er)

Ikväll hade någon målat vattentornet i en brinnande röd färg. Min moffa brukar alltid prata om att "he blir grannvädri imårån när solen kastar bakett se". För min del behöver det inte vara superfint väder på dagen, men till kvällen får det gärna vara varmt, soligt och skönt. Men okej då, jag kan unna er som får vara lediga imårån lite solsken på dagen också.

 

 

Själv ska jag jobba imorgon, göra en kistdekoration, några bordsarrangemang till en examensfest och säkerligen också massproducera helgbuketter till glada kunder.

 

Jag hade tänkt gå på djupet idag också och berätta om jordärtskockor, men tröttheten tar överhand så det får dröja.


Svettstänk och den oschyssta melonen

Skrivet av Sandra Neuman 24.05.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Vilken respons det kom på inlägget om samtalsterapi! Jag är på riktigt väldigt överväldigad, för jag själv ser det inte som ett hjältedåd att skriva om att gå till en terapeut eller att må dåligt. För mig är det i nivå med att beklaga sig över en vidrig förkylning, migrän eller ryggskott. Men så har jag också fått höra att "man kan tycka och tänka själv, men inte visa det utåt", liksom att allt alltid ska vara toppenbra men inombords så smälter man till en liten pöl.

Nu frångår jag blommor och bin (btw stängde jag in 4 getingar i tunneln igår när jag inte vågade jaga ut dem) ganska mycket, men i perioder så blir den här tyngden så påtaglig och jag behöver få bearbetat det som varit.

 

 

Och pöl. Det blir man också till när man ska iväg någonstans med två ungar. Det gick bra att klä på. Det gick bra att få in dem i bilen. Det gick bra att handla grönsaker på torget och det gick bra i järnhandeln när jag skulle köpa hönsmat. När det inte längre gick så bra längre var vi vid supermarketen och mina två guldklimpar sprang omkring med varsin minikärra. Åh hjälp mig! VAR kan man få parkera sina barn när man ska handla? Finns det någon städskrubb eller kan man få panta dem tillsammans med flaskorna? Jag höll på att dö när 3-åringen plötsligt flyttade en 3-kilos melon från en kärra till den andra och 1-åringen körde omkull. Som final fick jag fundera över varför jag valde att handla 2 blöjpaket, ett storpack hushållspapper OCH den där melonen just den här gången. Why oh why?

 

Tycker ni kanske att det är färdigsvamlat nu. Well, well. ...Och ja. Ni vet väl att det är superenkelt att kommentera sevendays-bloggar nu? INGEN Captcha! Tjohoo! Bara en ruta att kryssa i.


Men varifrån kommer ilskan?

Skrivet av Sandra Neuman 23.05.2016 | 8 kommentar(er)

Nu tycker jag att inkörsperioden här på sevendays är slut för min del. Nu har jag kört stenhårt på trädgård och blommor (som ju är mitt ämne) sedan jag kom hit, så nu känns det som att det är dags att ta bloggandet till next level. Next level för min del innebär mer annat än trädgård. 

Exempelvis så finns det ett ämne jag brinner för riktigt på riktigt, och det är psykisk hälsa. Att må bra med sig själv, sin omgivning och sin familj känns nästan som en konst. Det här är något som jag själv har kämpat med i många, många år. Och inte bara för mig, utan för alla så är det alltid ett lika hett ämne.

 

mental 1389919 1280

Idag fick jag flera timmar egentid när Daniel och barnen var på ett kalas. Den egentiden satte jag i köksträdgården och framför allt på att plantera jordgubbar. Så länge jag planterade de där 60 plantorna lyssnade jag på podcasts och då framför allt på det avsnitt av Monday Glory som heter "Har du upplevt psykisk ohälsa?", ett avsnitt som jag bara har väntat på att få tid att lyssna på.

Många tankar hann passera under podcastens gång. Om relationer, om studier, om panikångest, om terapisessioner, om det förflutna and so on. Jag går själv i terapi just nu, och har gjort det sedan förra hösten. Jag stod inte ut med att hålla alla tankar, ilska och besvikelse inom mig, så för mig var det ett viktigt beslut att söka mig till en terapeut. Av erfarenhet vet jag att samtalsterapi är något mycket användbart för mig, och ett sätt att lätta på lasten.

Som Sara och Emilia nämnde om i pod-avsnittet, så är det inte alltid terapeutens uppgift att ge svar. Min terapeut har lång erfarenhet och är mycket skicklig på att förklara och ge påståenden som jag själv kan reflektera över. Jag vet inte hur många gånger jag har tänkt "Aha! Är det därför". Man lär sig så sjut mycket om sig själv samtidigt som man löser sina inre konflikter.

Jag har så otroligt mycket skräp och tung, mörk massa som har samlats inom mig ända sedan jag var liten. Den här sorgen, besvikelsen och ilskan har varit dold och obearbetad under en lång tid. Först när jag gick till psykolog för första gången, 2010 när jag var utbränd, och rotade i mitt förflutna fick jag en käftsmäll och insåg vad som har gnagt. Jag förstår inte hur jag kunnat ignorera verkligheten och inte sett vad som pågått. Om och om igen har jag blivit ledsen, besviken och mycket sårad, men ändå fortsatt som om ingenting har hänt.

Nu förra måndagen när jag satt i samtalsterapi pratade vi mycket om det undermedvetna och hur det kommer upp i drömmar om natten. Dagtid kan vi kontrollera det undermedvetna och bara släppa fram utvalda delar, men under natten har vi ingen kontroll alls. För mig var det så tydligt att jag har ilska inom mig. Många gånger har jag drömt att jag har varit arg, och då pratar vi inte bara lite arg utan riktigt förbannad på någon. Det har varit olika vem jag har varit arg på, men ofta är det min man, min mamma eller mina bröder. Alltid någon som står mig nära i verkliga livet och som jag inte har någon orsak att egentligen vara förbannad på. Alltid i drömmarna är jag förbannad, gråter, skriker och försöker förklara något för personen/personerna. Men alltid beter de sig likadant, bara rycker på axlarna och ignorerar mig totalt. Jag ser själv tydligt vad det är mitt undermedvetna försöker bearbeta, min terapeut höll med.

 

raven 1317295 1280

 

 

Nu senaste samtalsterapi kunde jag också konstatera att jag har bestämt mig. Terapeuten frågar ofta hur det kändes då när jag gjorde si eller så, tänkte på ett visst sätt eller agerade på ett annat. Jag har blivit stark under de här månaderna, kunnat släppa det här mörkret och ignorera. Jag kan inte sörja det jag förlorar, för det gör mig så mycket lyckligare och gladare inombords. Det känns lite som om jag haft ett ankare runt foten i hela mitt liv, och att det nu lossnat. Jag känner mig lätt, fri och stark.

Jag vill bara slå ett slag för samtalsterapi och hur hälsosamt det kan vara att gräva i sitt inre, sitt förflutna och granska sin livssituation. Jag trodde aldrig att jag påverkades så mycket under alla dessa år. Men det har visat sig att ju mer jag tänker igenom hela min ungdomstid, desto mer förstår jag varifrån en del av mina sämre egenskaper kommer. Nu när jag är medveten om dem, så har jag så mycket enklare att jobba bort dem... För de är inte jag! Det är bara något som jag har lärt mig att är rätt sätt att vara på.

three 1312869 1280

De finns de som tycker att man ska hålla känslorna inom sig när man mår dåligt, att inte andra behöver få veta om det. Men det tycker inte jag. Mår man dåligt så ska man få berätta om det är det man vill. Man ska alltid vara sig själv.

Nu levlade jag upp ganska ordentligt så här direkt, men det var det här som jag så jättegärna ville skriva om nu, och som jag gått och funderat på i flera dagar.

 

/frid-i-sinnet-Sandra

 

Jag valde att använda illustrationer från pixabay i det här inlägget bara för att det inte skulle bli alltför privat.


När det äntligen lossnar

Skrivet av Sandra Neuman 21.05.2016 | 1 kommentar(er)

När Finland spelade sig vidare till VM-final i ishockey, och många av er satt och hurrade i tv-soffan. Gissa vad vi gjorde då?!

 

image7

Ja så här ser jag ut när jag cyklar hem från jobbet. Hjälm på huvudet, koncentrerad och tydligen med glasögonen på sned. Eller om det är jag som är sned. Ungefär samtidigt som jag cyklade in på gården försvann solen bakom tunga moln, och det började blåsa kraftigt. Jag som hade tänkt viga hela kvällen till nyttigt trädgårdsarbete.

Efter kaffe med min bror Filip struntade vi i den pågående hockeymatchen och trotsade ändå vädret. Vi har ungefär en miljon projekt, men ett av de viktigare är den större sandlådan som barnen är i behov av.

 

image9

image10

image11

 

Och så länge Daniel grävde där sandlådan ska vara (och badade barnen) så hann jag med en hel del.

 • Plantera mynta (grönmynta, ananasmynta, ingefärsmynta och jordgubbsmynta) i betongringen.
 • Plantera ner de övriga örterna (oregano, timjan, rosmarin och koriander).
 • Och fylla på gräsklipp i jordgubbslådorna.

 

Imorgon är jag ensam hemma ganska länge, så då ska jag bland annat plantera mina 60 jordgubbsplantor (bounty), förhoppningsvis så lite mera, och plantera ner diverse plantor som ligger utspridda överallt.

 

image12

Jag skulle nästan vilja påstå att det är den mest intensiva perioden på säsongen nu, och vi behöver då verkligen inte vara rädda att gå sysslolösa. Men det leder i sin tur till att det ser väldigt råddigt ut på gården just nu. Inget växer i lådorna, gångarna är det fortfarande gräs i och högar med torra kvistar ligger fortfarande och väntar på att bli hackade. Men ni ska få se om några veckor, då är det andra tider i köksträdgården!

 

Sandra, med mycket jordiga fötter.


Gräset ÄR grönare på andra sidan

Skrivet av Sandra Neuman 20.05.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

I denna sena stund, när jag själv sitter och avnjuter en skål med glass, klipper min man gräs. Grannens gräs.

 

För vet ni vad. Här är det uttrycket "gräset är grönare på andra sidan" som gäller. Den lilla gräsmatta som vi har kvar är så trögstartad på vårarna att andra redan klipper när vårt gräs börjar skifta i rätt färg. Helt värdelöst för mig som behöver gräsklipp att täcka odlingarna med.

Som tur är, har våra grannar inte lika trögt gräs som vi har. Oturligt nog handlar det om ett bygge på ena sidan om oss, och ett sommarboende på den andra. Den tredje grannen har en robotgräsklippare. Men de två förstnämnda har gett oss tillåtelse att klippa och samla in deras gröna guld. Och det är väldigt bra för oss som har så mycket att täcka i år.

Om någon har mycket gräsklipp så får ni gärna säga till så kommer jag och hämtar.


Våra 10 år

Skrivet av Sandra Neuman 18.05.2016 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Syttende mai är mitten av vår första majmånad, norska flaggor och förhoppningsvis gårrvakärt väder. För oss är det den där dagen vi minns som väldigt kall och blåsig, när Daniel planterat skog hela dagen medan jag stått i glasskiosk och haft svindel. Vi minns den dagen som den dagen när vi hade dejtat färdigt och förkunnade att det var vi. Daniel sa: "Hoppas do ha njuti åv singellivi, fö no komber do aldri ti få göra he meir".

 

 

Alltå 10 år! Det är en så galet lång tid att det är svårt att få grepp om. Vad vi har hunnit med på den tiden sedan!

Vi har:

 • Flyttat 6 gånger och bytt stad 1 gång.

 • Haft en överenergisk labradorvalp som sedan fick flytta till Replot.

 • Förlovat oss på den 2:a årsdagen.

 • Avklarat våra utbildningar som totalt kan räknas till 3 stycken.

 • Haft ett storslaget bröllop med fantastiskt bra musik.

 • Köpt ett 150 år gammalt hus.

 • Byggt en trädgård

 • Producerat 2 finfina ungar

 • Skaffat höns

 • Uthärdat en besvärlig burnout-tid.

 • och mycket mycket mer...

 

Det var i januari 2006, jag bodde hemma i Nykarleby och var abiturient i Topeliusgymnasiet. Jag hade nyss blivit djupt besviken över en pojkvän och hade nästan bestämt mig för att bli nunna. En kväll (som alla andra kvällar) satt jag med datorn i famnen och chattade på x3m-communityn, så där som man gjorde på den tiden. En typ tog kontakt privat och funderade hur läget ser ut i gymnasiet nuförtiden. En typ som var väldigt trevlig och var lätt att skriva med. Han hade själv varit abiturient i samma skola 5 år tidigare, så vi hade en del att prata om.

Inte hade jag då en aning om att det var min framtida make och pappa till mina barn jag chattade med. Vi brukar skämta och säga att Daniel skickade flaskpost åt mig. Det var nämligen så att ungefär 10 år före vi träffades hade jag och mina bröder plockat upp en flaskpost vid strandkanten. Den flaskposten hade Daniel kastat ut i vattnet några hundra meter bort där de har sin villa. 

Det om det. Här finns det förresten en artikel där vi har varit med och sagt vårt om "första dejten".

 

Hurra för oss och må det bli många fler fina år tillsammans med min bästa vän!

 


Trädgårdsdag 1 av många

Skrivet av Sandra Neuman 16.05.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jösses vilken dag! ...och vilket flow!

Det är inte många minuter som vi har varit inomhus och det känns både i muskler och på kinderna. Vi har hyrt en kvisthackare från Sport Johans och låtit den tugga i sig många, många kvistar från de fallna häggarna. Den tuggade och tuggade enda tills det slog lite slint och något gick snett. Det var förstås strax efter att Sport Johan stängt för dagen och vi inte hade möjlighet att få hjälp.

 

Ja hello!

 

 

Från och med idag och en vecka framåt är det jag som bossar över sevendays insta-konto. Det här peppar förstås lite och det har blivit en hel del uppdateringar under dagen. Jag hoppas att det fortsätter i samma takt, för det är sannerligen roligt att få bjuda in på det viset. Här hittar ni direktlänk till instagram.

Daniel har semester den här veckan så vi passar på att få gjort så mycket som möjligt utomhus. Bland annat siktar jag på att så och sätta potatis (check på det senare!), få ordning på odlingsbänkarna och få igång växthuset. Men så har vi också en gungställning som ska byggas och jordgubbsplantor som ska köpas och planteras. Så ja, det är en vecka full med sysselsättning.

 

Milli är en cool liten brud som gärna äter spenat.

Det är inte lätt att veta var man ska börja

 

Men nu så är ju den tidiga potatisen satt. Morot och palsternacka sådd liksom bondbönor, persilja och spenat i mängder. Jag hade planerat att utnyttja precis hela dagsljustiden till trädgårdstid. Så dök det upp väldigt mörka moln bakom vattentornet. Det mullrade några gånger in mot landet och regnet var bara ett faktum.

 

 

Man ska inte låta ett bra flow försvinna, så när det regnade utomhus, satt jag inomhus och sådde bönor, rödbetor, sallat och grönkål. Att förgro plantor är så praktiskt bara man har utrymme med dem.

 

Nu är det sovdags för en trött trädgårdsnörd. Morgondagen börjar jag med samtalsterapi och fortsätter i samma stil som idag.

 

Tack och godnatt!