Visa alla inlägg skrivna mars 2018
Påsktipset!
Haha, nu trodde ni kanske att jag är så pigg och energisk att jag påskpysslat och vill ge tipset vidare... men så är icke fallet. Tvärtom! Igår jobbade jag hela dagen med stressen flåsande i nacken, och efter stängning körde jag runt med bud. Det tog länge innan jag kände mig nerstressad och till följd av det är tröttheten påtaglig idag.

Över till tipsen då.
1. Jag håller på att städa bland mina kategorier här på bloggen och göra det mer överskådligt och lätthittat. Kategorierna använder jag för att kategorisera inläggen, och taggarna gör att du som läsare kan hitta specifika ämnen som jag skrivit om (titta i drop down-listan i högra kanten eller skriv in ett relaterat ord i sökfältet).
2. PÅSK-taggen vill jag speciellt framhålla nu när det är skärtorsdag och hög tid att plocka fram kvasten, fjädrarna och påskalammet.
Hopplösheten
De här vintern håller oss i ett järngrepp och snödrivorna är ofattbart stora. Våren vad håller du hus?
Nu brinner det
Hur läget är med min dynghög till varmbänk? På söndag hade temperaturen inte stigit särskilt mycket och jag rådfrågade mina trädgårdskaffevänner och fick länkat till Sara Bäckmos blogginlägg om vad man kan göra när en varmbänk inte blir varm. DEN HÄR länken är viktig så den ska ni spara om ni tänkt er en varmbänk i framtiden.
Eftersom det var söndag och vi inte hade något särskilt program bestämde jag mig för att gräva om hela skithögen. Jag tror att orsaken till varför min varmbänk aldrig blev varm var för att den plattats ut och blivit mer bred än hög och därför hade svårt med starten. När man burit flera hinkar varmvatten och kämpat en tid är det lätt att man börjar överdriva, så för att få högen att hållas där den skulle satte jag en pallkrage runt. Och en till. Och en till. Och ännu en. Fyra pallkragar hög blev den och sedan hällde jag över ungefär 40 liter 80°C varmt vatten och stampade runt.
Det är ett svettigt och fuktigt arbete att trampa igång en varmbänk i ett växthus.
DÅ kom den igång och nu 2 dygn senare spurtar den med nästan en grad i timmen som bästa hastighet. Jag följer slaviskt med termometerns display i bokhyllan, antecknar och fyller i min graf. Som jämförelse har jag en varmbänk jag gjorde för 2 år sedan och vars temperatur steg som en raket på väg till rymden. Den varmbänken höll sig inte varm längre än kanske 2 veckor innan bränslet tog slut och den svalnade*
För att försöka isolera lite täckte jag in pallkragarna med halm. Jag började nerifrån och band fast en handfull halm igången med ett stadigt band. Under den översta halmen har jag också ett täcke och en matta för att värmen inte ska stiga uppåt och smita ut den vägen. Sedan är det ju ganska bra förutsättningar från förr med skyddet som växthuset ger.
Nästa steg är att bara invänta en peak och att temperaturen sedan ska sjunka under 50 grader igen innan jag sätter på ett lager jord att odla i. Förhoppningen är att värmen ska hålla i sig ett par veckor och ge grödorna i varmbänken en riktig lyxstart!
*
Här byggde jag min första varmbänk
https://sevendays.vasabladet.fi/bloggar/lagombackan/varmbank-nr-1
En mellanuppdatering
https://sevendays.vasabladet.fi/bloggar/lagombackan/en-vardefull-glashylla
Om när varmbänken svalnade kan ni läsa här
https://sevendays.vasabladet.fi/bloggar/lagombackan/den-brann-upp
Framtidens ketchup
De dagar när jag är ledig från mitt betalda arbete som florist, så är jag istället anställd av mig själv och jobbar med att fixa mat åt oss. Jag klarar inte av ett 7-dagarsarbete sedan utmattningen för snart 8 år sedan, så den optimala lösningen för mig är att få lön i pengar ett par dagar i veckan och lön i mat de andra dagarna. Det är inte alltid jag gör något för köksträdgården fastän jag är ledig, men jag försöker göra något litet varje dag.
Idag har jag haft två punkter på agendan. Flytta om växtbelysningen och plantera om tomaterna. Att jag startat en tvättmaskin och städat i tamburen är en bonus.
När jag sådde tomaterna använde jag små krukor gjorda av tidningspapper och tack vare det kunde jag idag bara sätta ner hela krukan i en större kruka och fylla på med jord. Enklast möjliga. Och det som är så bra med tomater är att du kan plantera ner långa skrangliga stjälkar och så bildas det nya rötter längs med... och ännu ett tips! Använd tomma mjölkburkar till tomater. Klipp upp i hörnen och vik ner så kan du enkelt göra högre krukor vartefter plantorna växer. Det här sättet gör att tomatplantorna blir väldigt stadiga och knubbiga istället för klena och skrangliga.
Nu måste jag ta hand om tvättmaskinsinnehållet innan jag ska hämta barnen från dagis. Lämna gärna en kommentar om det är något mer specifikt du undrar över eller om du vill att jag ska skriva om något särskilt. Eller så berättar du bara vad som inspirerar dig här i min blogg.
Blomsterhälsningen
Jag ska bespara er skitprat den hör gången och istället helt enkelt bara plocka fram något vackert ur bilder-appen.
Det här hantverket till exempel. Det är en mindre gravbukett, alltså en sån som är bunden i handen och inte har någon vattenförsörjande stickmassa eller plasthandtag. Många väljer den här modellen vid urnnedläggning eller om man inte delar blomsterhälsningen med någon.
Skitvloggen
Latsorken i mig tyckte att det här med vloggande egentligen är ganska behändigt, så när jag ändå skulle stå och trampa en stund på varmbänken så passade jag på att hålla låda samtidigt. Och så vill jag påminna om att jag inte är någon expert, jag är mer typen som bara testar och ser hur det går.
Jag bjuder på alla dåliga vinklar och konstiga bilder i filmen. Och snälla, håll tummarna för att den här skithögen ska starta nu!
Jag kunde inte hålla mig i år heller
Doften som spred sig över källbacken ikväll var inte från någon som eldade, inte tjära eller ens stalldoften från Åkes hästar. Det doftade varmbänk.
Jag hade inte tänkt mig en sån här stor hög med varmbänksmaterial i växthuset... men när jag nu hade en hel släpkärra med färsk dynga så är det inte vettigt att låta det ligga någon annanstans än i varmbänken. Min skottkärra är fastfrusen (och kommer antagligen sitta fast ganska länge ännu) så istället för att springa fram och tillbaka med en grep i gången så fick jag ta vår stora pulka till hjälp.
Tidigare hag jar bara byggt upp varmbänkar i befintliga odlingslådor, så att bara slänga ihop en hög är något helt nytt för mig. Förhoppningarna är att varmbänken främst ska hjälpa till att hålla en jämnare temperatur i växthuset under hela dygnet, men det är inte sagt att den ens kommer igång eller håller värmen särskilt länge. Men då är det så.
Som ni ser är det inte mycket svängrum i växthuset. Under massan av halm gömmer sig en varm hög med dynga av åsna, lama och ko, kanske lite andra djur också, det är svårt att veta. Oturligt nog har jag ingen termometer att köra ner i varmbänken, men så är det först efter något dygn temperaturen peakar, så jag hinner skaffa en imorgon.
Vill man göra en varmbänk kan man kontakta vilken närliggande föus eller stall som helst och fråga om de har färskt stallgödsel, bäst är det om man använt halm som underlag istället för spån eller torv. De flesta med häst eller kor har en ganska bra dagsranson med bajs att avvara. HÄR finns ett inlägg om den första varmbänken jag lagade för två år sedan.
Jag är faktiskt lite rädd att jag har satt för lite torrt material i min varmbänk så att den kommer att "brinna upp" alldeles för fort, men förhoppningsvis kan jag ännu röra om lite i grytan för att blanda ner lite av de tre småbalarna med halm jag har isolerat runt med.
Stay tuned för vidare uppdateringar.
Youtubaren Sandra
Varsågod, en växthussnabbis med kisande ögon från en solig tisdag i mars.
SPRING i benen
VÅRDAGJÄMNING! Fastän det inte är så stor grej så är det ändå ett tecken på att det faktiskt händer i år igen. Våren ÄR i antågande fastän det inte alls ser ut så utomhus. Eligt prognoserna blir det vår först nästa månad... ja i södra Finland alltså, när den kommer till Österbotten får vi bara vänta och se.
Dagen till ära tar jag mig an Sevendays VÅRLISTA.
Min vår år 2018 kommer bli
Hur en tid på året kommer att bli är omöjligt att förutspå, men jag skulle gissa att min vår kommer att bli av den mer spännande sorten. Jag har aldrig tidigare haft så här stort växthus att använda mig av, så nu när det börjar vara sprängfyllt med sådda frön så borde det ju rimligtvis bli en väldigt grön och smakrik vår för min del.
En sak jag ser fram emot
Just nu längtar jag allra allra mest till de dagarna när snön smälter så att det nästan syns och hörs. Det i kombination med vårfåglarnas sång. Oj vejtni! Annat jag ser fram emot är Euforiakörens vårkonsert (som jag innerligt hoppas kunna gå på), kaffe i solen, påskstifadon och att få hem hönsen! Nu i efterhand kom jag på att det jag innerst inne mest vill är att kunna börja vara vid villan igen. Det är en zon varmare (zon 3) så allt är igång mycket fortare där.
Tre säkra vårtecken
Säsongsavslutningarna av alla möjliga tv-serier. Nu kommer ju mina kvällar att kunna fyllas av bokläsning, sådder och bloggskriverier.
Narcissernas ankomst! När butiksutrymmet fylls av gula lökväxter ÄR det vår oavsett vad vädret och FMI säger.
Energi! Min kropp kryper av längtan att få gå ut och pyssla i trädgården och jag känner mer hopp och livsglädje av att snart få stoppa ner händerna i jorden igen. Min räddning har varit vintersådderna nu i år.
Det här gör jag på vårdagsjämningen
Vårdagjämning, eller den sekund när solen skiner exakt lika mycket på både norra och södra halvan av jordklotet. Det är faktiskt bara ett ögonblick det handlar om, och det inträffar idag klockan 18:15 finsk tid. Men vad jag gör? Det är tisdag och ledig dag, jag har psykologtid, och efter dagishämtningen ska vi dricka kaffe och äta glasskaka med min mamma. Men månne jag inte hinner peta ner mina bortglömda vitlökar innan dess.
En låt jag kommer lyssna på i vår
Oh jag älskar Bruno Mars (ft. Cardi B) "Finesse", så den kommer jag säkert lyssna på en hel del. Överlag gillar jag musik som gör att man vill svänga benen lite och sjunga med.
http://youtu.be/LsoLEjrDogU
Det bästa med våren är
Att pausknappen äntligen slutar vara nertryckt och hela världen börjar vakna igen. Jag har riktig villa-abstinens och väntar på lite värme så att vi kan börja spendera mina lediga helger vid Kalapiträschi. Nu älskar jag våren på alla vis, så att försöka hitta det som är bäst är ganska svårt. Men det är ju liksom ett återuppvaknande efter vinterdvalan, så vad är INTE bäst då.
Så här klär jag mig i vår
Helst trädgårdsbyxor och min skitiga trädgårdsanorak. Jag skulle behöva en ny anorak men jag har ingen aning om var man skulle hitta en sådan. Det är det skönaste plagget ever att ha på sig på gården och spänner inte på någonstans alls. Den jag har nu har varit mossgrön men är numera mera blekt grön-beige, och köptes från församlingens missionsloppis för många år sedan. Bäst spenderade eurona (den kostade säkert inte mer än 3€) ever.
Här är förra årets vårlista, och då hade jag samma klädsel... otippat!
Det här hoppas jag händer i världen
Att folk skulle bli mer konsumtionsmedvetna och äta enligt säsong, inhemskt och gärna också betala de där extra centen för att få ekologisk mat. Det är de ekologiska jordbruken och vår jord värda.
Så skiljer sig våren 2018 från våren 2017
Mina barn är äldre så mina förhoppningar är att de ska kunna sysselsätta sig själva på gården ett tag så att jag hinner göra det mitt sinne brinner för. Mest skiljer sig förstås vädret, vi har mer snö och kallare nu än för ett år sedan, men ändå är förutsättningarna bättre nu än då eftersom den där tjocka iskakan inte trycker ner marken och förstör.