Visa alla inlägg skrivna april 2018
Örnar, höns & barn
Vet ni idag har extrapoängen för den här mamman rullat in! Inte nog med att vi spelade ”rita & gissa” till morgonkaffet så orkade jag äntligen veva ihop varsin odlingslåda åt barnen. Mileas intresse för själva odlingsfasen är ännu inte särskilt stort, att äta grönsaker är mer hennes grej, men så är hon ju faktiskt inte mer än 3,5 år. Storebrodern som är hela fem år tycker att köksträdgården är kul och vill gärna vara med och gräva, vattna och greja.
Deras pallkragar placerades på en superbra plats intill norrstaketet (jag tänkte framåt och ska låta pumpor välla ut ur lådorna senare i år) och byggdes upp enligt lasagnemodellen. Det känns så otroligt dumt att fylla en pallkrage med jättejättemycket jord när det går utmärkt att grunda med vilket organiskt material som helst och låta maskarna sköta jobbet med att fixa jorden. Iallafall om man inte tänkte odla sånt som går mycket på djupet, som morot och palsternacka typ. Dessutom blandade jag i bokashi så det kommer inte ta länge innan det har förvandlats till mull.
Och sedan får man äta glass och titta på film i växthuset om man orkar vara ute hela dagen.
Pappan i huset har mest pysslat med ett nytt hönshus hela dagen. Det blir vårt tredje hönshus på tre år. Det ser inte mycket ut för världen just nu, men det svåraste är redan förbi -att komma igång.
Dagens häftigaste var ändå när en kråka plötsligt kom flygande från vattentornet och verkade alldeles hysterisk. Det visade sig vara en stor örn som inkräktat på kråkans revir. Nykarlebys vattentorn är ungefär 50 meter högt, och örnen i fråga befann sig inte högre än så när den seglade över vårt hustak. Bilden här ovanför ger ingen rättvisa alls.
Nu pausar jag trädgårsarbetet en arbetsdag för att binda buketter istället, men siktar på att orka så lite imorgonkväll.
Den bästa känslan
Den här känslan som jag har i kroppen precis nu, är en av mina top 5 känslor. Kroppen är trött, men bara av rent kroppsarbete i fantastiskt vårväder. Kroppsarbetet, torra händer, jordiga naglar, brännande kinder och damm mellan tårna (det blir så med crocs på fötterna) och förnöjsamheten över det som är avklarat är en oslagbar kombination.
Jag har så mycket jag skulle vilja skriva just nu, men tröttheten vinner så istället ska jag titta på ännu ett avsnitt Big bang theory för att orka fortsätta jobba i köksträdgården imorgon.
Du kan också : Kål
När jag första året hade ett eget grönsaksland, det var på 2011 tror jag bestämt, så hade jag många av de vanliga basgrönsakerna, men också grönkål. Varför jag valde att ha grönkål redan från början tror jag att beror på att jag har i minnet hur otroligt god min fammos grönkålssoppa är. Det är en gröda som har etsat sig fast i smakminnet och gör det omöjligt för mig att vara utan.
Jag fick ett önskemål att skriva om broccoli och blomkål, men jag passar på att dra alla kålar över samma kam eftersom de i slutändan har ganska samma "skötselråd".
Kål kan man gott förodla inomhus för att få till en riktigt bra start som ger större och kraftigare plantor att plantera ut. Jag har en av mina inomhusodlingar i tamburen där det är lite svalare men ljust, och det är ett perfekt ställe att driva upp bland annat kål. Det som också går utmärkt är att vinterså kål och låta dem växa upp utomhus eller i växthus/drivbänk/plastlåda. Det finns mycket som funkar med kål, så det borde vara ganska omöjligt att misslyckas med själva uppdrivningen.
I år har jag sått kålsorter direkt i växthuset (februari/mars) men också drivit upp inomhus. Här ser ni skillnaden.
Jag skulle vilja påstå att man gör klokast i att utnyttja båda sätten för att få plantor i olika stadier och på det viset också skörd vid olika tillfällen.
Läs mer om den händelsen i mitt inlägg "Så stor!"
Kål är alltså ganska enkelt att så, det är först i ett senare skede det blir problematiskt. Det finns en mängd skadedjur som älskar kål, speciellt kålmalen och kålfjärilarna. Därför är det viktigt att täcka kålodlingen med fiberväv eller kålnät (eller täta spetsgardiner) under hela säsongen så att de från början har svårt att komma åt att tugga på bladen. Det räcker med att en liten skrått kommer åt maten så lägger den sina ägg som sedan blir till larver och slutligen nya fjärlilar/malar som i sin tur lägger sina ägg. Ja ni ser problemet.
Mitt andra tips för kålodling är att ge mycket näring. Kålplantor kräver näring för att kunna växa sig stora och fina och på det viset också lättare kunna klara sig vid eventuella skadedjursangrepp. Jag använder kissvatten redan från att kålen är små plantor och står fler i samma kruka (fler plantor = krävs mer näring).
Övre bilden: Broccoli sådd i växthus
Nedre bilden: Brysselkål och Blomkål som stått svalt och ljust inomhus och fått kissvatten som näring.
Här kommer en mer lättöverskådlig lista över Good to know om kål.
-Går bra både att så direkt och att förodla. Förodling rekommenderas ändå.
-Vid förodling behöver kålplantan omplanteras 1-2 gånger.
-Är småplantorna långa och rangliga gå det bra att plantera ner stjälken vid omplantering.
-Täck med fiberväv eller kålnät redan från sådd och ända till skörd.
-Ge mycket näring
-Odla ogärna kål på samma ställe åren efter varandra. Helst ska det gå 4 år emellan.
Mitt sista råd är att bara kasta dig in i det och försöka på många olika sätt för att hitta det som passar dig bäst.
En förbaskat dålig vår
Jag träffade precis på min odlingsintresserade granne vid postlådorna. Det är en äldre dam som som besitter mycket odlingserfarenhet och kunskap.
-"Något sånt här har jag då aldrig varit med om!" sa hon och syftade på att det varit så förbaskat kallt den här våren. "Det är ett dåligt år för odlare."
-"Men du har väl mycket på gång i växthuset?" fick jag som följdfråga.
I växthuset är en del på gång, men långt från så mycket som jag skulle vilja ha. Det skulle helst få prunka av gröna blad den här tiden, men istället har spenaten precis börjat skymta sina första karaktärsblad (de där man äter) och smörgåskrassen växer så långsamt att jag inte ens ids börja klippa av den ännu. Jag hoppas innerligt att det är en slags förskjutning i årstiderna som orsakar det här, att årets april egentligen motsvarar mars. Då är årets oktober som september. Ska vi sikta på det nu då, universum?
Jag hade gärna haft soligt väder idag på min hemma-dag, men som tur är hade jag inga utomhusuppgifter på min att-göra-lista idag.
Jag behöver ha en TO DO-lista för att få ordning på tankarna, och det har visat sig funka väldigt bra för mig. När jag har uträttat en punkt så kryssar jag för den i min antecknings-app så vet jag vad jag har kvar att göra. För att inte lämna med en massa outrättat gör jag korta listor som faktiskt är möjliga att hinna med mellan 9 och 15 när barnen är på dagis. Mer om listor och sånt ska jag skriva om mot slutet av veckan. Nu ska jag slänga lite potatisar på groddning och så lite sallatsfrön.
Den lilla grodd jag har
Tack och lov för att det tinar hela tiden nu och jorden blir varmare och torrare för varje dag som går. I helgen när jag hade glömt att bunkra upp med trädgårdsjord på påse fick jag låna ur en pallkrage i köksträdgården. En bit ner i jorden fanns en liten sockerärt som grott. Jag trodde inte att det var möjligt för sockerärter att självså sig, övervintra och börja gro efter köldperioden. Nu vet jag att det går, eller åtminstone att sorten 'bamby' kan göra så.
Den här lilla grodden fick flytta in i växthuset för att förhoppningsvis ge oss ett par goda skidor småningom.
Upp, upp och iväg!
Det önskades lite vardag mellan dynghögar och växthusuppdateringar. Om jag skulle hinna så skulle det bli skriverier om allt, men läget är så att jag har nästan oändligt mycket trädgårdsrelaterat att plita ner så det ryms helt enkelt inte med det andra. Vi tappar tänder, bygger lego, tränar på att cykla, spelar fotboll, lyssnar på Frozen-sånger, jobbar, går i dagis... och förutom att fälla träd så klättrar vi också i dem. En del högre än andra. Det är också höghöjdsklättraren som har tappat sin första tand och tränar på att cykla med trampcykel.
Leon har alltid varit den försiktiga av våra två barn, och ändå är det han som drar iväg högt upp i en lönn. Om jag sa att jag är imponerad av fönsterodlade gurkor så är jag åtminstone hundra gånger mer imponerad av min son.
Varde ljus!
I början av veckan ljusande livet lite för oss här på källbacken. Då kom Tage och fällde en stor hägg som skuggat köksträdgården från den sena eftermiddagssolen och gjort en stor yta obrukbar.
När vi kom hem på måndagskvällen när trädet hade fällts var det direkt mycket ljusare. Det är så roligt att äntligen kunna dra nytta av den delen också och inte bara odla kirskål och nässlor. Jag tror att jag ska ha potatislandet där nu det här första året, så behöver jag inte lägga tid på att göra alla nya odlingsbänkar på samma gång.
Bilderna här ovanför är från början av veckan, nu är i princip all snö borta och det är inte ens blött i trädgårdslandet! Hurra! Nu börjar det tunga kroppsarbetet med att djupgräva de odlingslådor där materialet sjunkt undan
Där kartongen ligger ska jag bygga en odlingsbädd för att få upp lite höjd. Det är lite nivåskillnader så nu när jag har materialet ska jag passa på att bygga uppåt.
Gurka i köksfönstret
Jag är djupt imponerad av dem som kan skörda växthusgurkor från fönsterbrädet den här årstiden. Ja ni läste rätt, gurkplantor i köksfönstret. Men nej inte jag... Jag är alldeles för förvirrad för att komma ihåg att vattna regelbundet, och gör man inte det så är risken stor för att gurkplantorna drabbas av spinnkvalster.
Det här är växthusgurka i växthus, det är tillräckligt avancerat för att jag ska lyckas. Från 2014 dessutom, då när vi ännu bara hade en ettåring att hålla reda på.
Nu när vi ändå är inne på gurka. Ungefär nu någon gång kan du börja så gurkväxter (melon, pumpa, zucchini, frilandsgurka och växthusgurka). De växer snabbt och ska sättas ut först då frostrisken definitivt är över, och det brukar vara i mitten av juni. Jag brukar köpa färdiga gurkplantor och sätta ut, bara för att jag inte orkar (eller har utrymmet) driva upp alla grödor.
På två dagar blott
Jag älskar jämförelsebilder och speciellt på våren när det verkligen syns skillnad. Här är köksträdgården på tisdag och på torsdag. Alltså bara två dagar emellan och ändå är skillnaden så här enorm! Igårkväll gick jag runt och fantiserade hur jag ska göra för att få mer odlingsyta och hur mycket hallonbuskar jag ska sätta där hönsgården står nu. Här i nedre kanten där jordgubbslådorna står ska jag istället sätta tre odlingslådor á 1x3 meter (håll tummarna för att mina ögonmått stämmer och att de ryms).
Godmorgon
För någon kväll sedan hängde jag fiberväv innanför dörren till växthustunneln. Dörren är gles och ovanför är plasten inte ens riktigt fäst i ramen, så det är ett riktigt draghål. Om det inte bara är så att det har varit riktigt varmt i natt, så har det funkar över förväntan! +10 grader visade termometern imorse när jag tittade till läget vid 9-tiden. Det borde ge en bra skjuts framåt för det som gror här inne.