Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna juli 2019

Semesterdrycken

Skrivet av Sandra Neuman 20.07.2019

Kategorier:
Taggar:

BDC66D52 8191 4DC0 88CA 0D882B747881

Det här gott folk, är en semesterfrappé som intogs på min mammas terrass idag klockan 15. Nu välkomnas två veckor familjetid, roadtrip, trädgårdsarbete och villaliv.


Dåligt samvete

Skrivet av Sandra Neuman 18.07.2019

vallmoknopp

Det känns inte bra i maggropen just nu ska jag säga. Samvetet gnager, men jag har redan lagt mig i sängen med en katt på magen. Jag är så trött och ögonlocken tunga.


Jag tänker på de stackars törstiga tomaterna i växthuset. Hur länge sedan är det ens de fick vatten? Hjälp! Lördags kanske, innan vi åkte mot villan? Nej så länge sedan kan det inte vara, måste ha varit i måndags. Men de är säkert törstiga nu.

 
Hur mycket det än känns i samvetet, så behöver jag sova just nu. Kanske hinner jag ta en svängom med vattenslangen innan jag cyklar till jobbet. Nu bestämmer jag att jag ska börja sova och skippa snoozen imorgon.


På 32-årsdagen

Skrivet av Sandra Neuman 17.07.2019 | 1 kommentar(er)

Någon frågade nyligen om jag har haft någon 30-årskris, men det kan jag inte påstå. Att bli 32 känns inte heller någonstans i kroppen. Idag  den 17:de juli är det min födelsedag och jag tänkte visa hur jag har firat i flera dagar i år. Det är mest bara bilder, för nu plötsligt har jag hittat ivern att fota igen. Håll till godo.

Och vad får en 32-årig trädgårdsmänniska för presenter egentligen?

villarosmamma och barnmileas fiskstrandkantstrandgras

Vi tjuvstartade med ett litet kalas på villan i söndags. Om man behöver slippa stress är ett kalas hemma (då behöver man städa) inget att satsa på, så då informerade jag klanen att den som är på villan är bjuden på tårta till eftermiddagskaffet. En envåningstårta med jordgubbar och grädde, en mini-vegantårta och ett turistbröd slapp jag undan med. Och inte behövde jag städa heller. Abborrarna ville däremot inte vara med på något firande, så de valde att inte alls nappa på erbjudandet.

 

sandra 7 arDen här bilden från 1994 fick jag av mamma idag. Jag minns den där dagen när vi lekte med påslakan i blåsten vid villan.
Och jag minns hur mycket jag tyckte om den där my little pony-tröjan.

fodelsedagsbarntartason i motljusEtt glatt födelsedagsbarn, hennes tårt-snåla avkomma och en tårtnjutare i motljuset.
Födelsedagshelikoptern härstammar kanske den också från 1994 eller något liknande.

solrosfiskarsvattenstankJag vet att jag behöver pusha på med lite födelsedagsönskningar åt olika håll, därför föräras jag också alltid med nödvändigheter som jag vill ha/behöver. I takt med att jag förstorar köksträdgården blir vattenslangen otillräcklig. En sån här snygg förlängning från fiskars känns som en ganska smidig lösning för att nå ända bort till plommonträden. Det finns inget bättre sätt att testa en ny vattenslang än att låta barnen springa genom ett sirligt regn i motljus.

garden florafodelsedagsperennerschersminFör ett par år sedan förlorade jag mitt gula plommonträd 'Onega' till vinterns hårda grepp. Sedan dess har jag sörjt de söta små frukterna och hela tiden tänkt på att jag borde skaffa ett nytt. När mommo å moffa en dag frågade vad jag önskade mig till födelsedagen blev svaret enkelt. Ett plommonträd. När jag så igår hämtade ett sånt från Garden flora i Bennäs passade jag på att förära mig själv ett par perenner till min 32-årsdag. Riddarsporre, Astilbe, Älggräs, Veronika och Dvärgbergenia. Precis sånt som en trädgårdsmänniska behöver ha.

Den bästa presenten kommer ändå efter helgen 
när två veckor semester hägrar.


Poppy den vackra

Skrivet av Sandra Neuman 12.07.2019

Kategorier:
Taggar:

68B5A8E1 F9F2 4F77 8F8F B95071A32E0BAC3BEB85 147A 48C8 8C1D 8DB544AAD188215D23CB 3222 4C46 BE16 EFD4C6713AC9

Ibland känns bildtexter och förklaringar bara väldigt överflödiga.

Låtom oss bara beundra dessa vackra vallmon istället.

 

(någon gång ska jag nog skriva ett mindre poetiskt inlägg om vallmo och sådd och sånt. Men nu ska vi bara njuta)


Om sanningen ska fram

Skrivet av Sandra Neuman 11.07.2019

Kategorier:
Taggar:

C43D8B0B 5CB8 444F B196 CED29A13F058A2AD4E76 D46D 4AD0 B039 6F1E7306536BSka jag vara ärlig så smyger jag i mig ganska många jordgubbar på kvällarna när jag är ute i köksträgården för att vattna. Man ska passa på när inga barn ser, då hinner man få sin beskärda del. Annars står de där som fågelungar och väntar på att få beträda den heliga marken (jordgubbslandet).

Min stora dröm är att ha så stort jordgubbsland att vi i första hand kan frysa in våra egna jordgubbar till vintern. Jag är snart där. I nuläget har vi 6 rader som alla är cirka 5-6 meter långa och producerar ordentligt mycket jordgubbar. Trots att vi fick tävla med getingarna förra året så kunde vi frysa in några liter av våra egna bär. Ett par rader till ska nog rymmas innan jag kan känna mig nöjd.

För åtta år sedan när vi byggde upp vårt första jordgubbsland (där hönshuset finns nu) hade jag ett önskemål om sort. Honeoy. När jag studerade till trädgårdsmästare vid SYI (första året gick jag i SYI men sedan ändrades namnet till YA) skördade vi både i växthusen, på friland och plockade jordgubbar till försäljning. Då fanns det en rad, den närmast skolan, med de sötaste och mest smakrika jordgubbar jag någonsin hade smakat. Namnet etsade sig fast i minnet och när jag skulle välja sort till mitt egna jordgubbsland tog jag inte bara polka som är den vanligaste. Jag valde honeoy och bounty, som båda är väldigt söta och goda.

Vilka sorter tycker du bäst om?


Varför är kamomill så bra att ha?

Skrivet av Sandra Neuman 11.07.2019

Kategorier:
Taggar:

75030891 E6C0 405D A699 27013B6C088BC86D213C 897B 4CC1 96B3 15812491C419ADCE7AC9 0721 400B 96E5 CC0DA99BF5F89A817A93 7E7A 421C 8F12 F8B2FA0095C2FA3991DA 450C 4145 BC46 AE10B9217BE4EA7749E0 DA22 4335 AF14 9356F7B2AD1CE53F7640 FE70 442B B6D9 3A0A65E07541

Med tanke på att det är ett par år sedan jag sådde kamomill har jag väldigt mycket av de små näpna blommorna i köksträdgården. Jag försökte begränsa dem och flyttade ihop lite småplantor, men ändå har de tagit över en hel gång mellan två odlingslådor. De frösår sig hejvilt så jag har skördat en del från gångarna också innan vi har trimmat ner gräset.

Som tur är upptäckte jag i våras att kamomillte på egen kamomill är bra mycket godare än köpisvarianten som mest smakar torrt högsommargräs. Te på kamomill smakar nästan lite sött, blomstrande och piggt. Så är det vackert med en blomma i tekoppen också.

Kamomill har många bra egenskaper och har i urminnes tider flitigt använts i medicinskt syfte. Det är till och med så att den kan klassas som en av de mest användbara örterna. Den är inflammationshämmande, bakteriedödande, avslappnande, motverkar matsmältningsbesvär och lindrar mensvärk. Sånt tackar man inte nej till att ha i köksträdgården.


Ljusparken i Nykarleby

Skrivet av Sandra Neuman 06.07.2019

Kategorier:
Taggar:

Ikväll besökte vi vår stads nyaste utflyktsmål. Ljusparken.

Ljuspark nykarlebytitta ett flygplanstappsalvialjuspark utflyktljusparken i nykarlebyljusparken nykarlebymilea pa stennykarleby kraftverk

I samband med att vårt vattenkraftverk byggs ut passar Nykarleby kraftverk på att göra något för stans invånare och gör i ordning en ful slänt intill ån. När de första planritningarna släpptes för allmänheten kändes det som att det här aldrig kommer att hända. Men nu är en del av parken öppen för allmänheten och jag måste säga, väl värt ett besök! Kvällsljuset är fantastiskt och tack vare nivåerna känns det som en helt annan värld bort från stadstrafiken. Jag väntar ivrigt på en brygga så man kan börja sitta och meta med barnen.

Parken planeras öppna officiellt under Nykarlebyveckan i augusti, men redan nu går det att besöka en del av den. Om du skriver in till exempel Lybecksgatan 1 i någon kart-app så finns ljusparken norr om den. Ovanför ljusparken finns Topeliparken precis vid busshållplatsen, den är också rolig att gå runt i med sina många gångar.


Grekiska tomater på en terrass i Nykarleby

Skrivet av Sandra Neuman 06.07.2019

Kategorier:
Taggar:

grekiska tomatergrektomatblomma

Om jag misslyckades totalt med tomatamplarna i år så har det gått desto bättre för de grekiska tomaterna! I mitten av april fick jag tomatfrön från Grekland. Det kändes sent att börja så tomater då, men jag tänkte att det får bära eller brista. Nu är det nästan så att de grekiska tomatplantorna är större och starkare än de jag köpt av experten Sandra Konttinen på Garden Flora i Bennäs (tips! Väl värt ett besök!). Och då står mina plantor på terrassen och inte i växthuset.

Om du är skarpögd kanske du noterar att det verkar gå bra med hinktomater jämfört med ampeltomater. Jag tror att det bara beror på att i ampeln var det tre plantor och därför behövde vattnas mer ofta. Jag har bara satt en planta per hink så det finns gott om utrymme att magasinera vatten i jorden.


Tack Bäriking!

Skrivet av Sandra Neuman 06.07.2019

Kategorier:
Taggar:

forsta jordgubbarna

Det finns en del viktiga uppgifter man har i livet.

Att fylla frysen med jordgubbar inför vintern

är en av de viktigaste. Faktiskt.

 

Jag brukar inte köpa en hel låda jordgubbar så här tidigt på säsongen. Men suget vet ni. Från min försäljningsdisk har jag utsikt över hela torget och där finns en man som år efter år står och säljer bär. Vi kallar honom Bäriking. Nu har jag sett honom stå där varje dag i två veckor. Någon gång har jag handlat en liter jordgubbar för att ha något att njuta av till kaffet och trots att det inte varit alltför varmt den senaste tiden så har det smakat utsökt. Lite syrliga är de, men det tror jag inte att man bryr sig om där i februari när man behöver jordgubbskräm. Eller smoothie.

Vi har ett par liter jordgubbar kvar från förra året, men det är gott med både jordgubbssaft och glass!


Min svagaste punkt

Skrivet av Sandra Neuman 05.07.2019 | 1 kommentar(er)

 

tomatampel fail narbildtomatampel failed

Nu är det bevisat att jag är världssämst på att odla tomater i ampel. Jag behöver aldrig mera pröva, för nu vet jag att det inte är min grej. Min mamma är expert på tomatamplar och har varje år en som bara levererar och levererar. Då tror jag förstås att jag ska kunna göra likadant. Men icke. Mitt liv är inte till för att springa och vattna amplar varje dag.

Om jag ska lyckas får jag nog hänga upp ett badkar där det finns en stor mängd jord att mätta med vatten. DÅ skulle tomatplantorna kanske överleva.