Lagombackan sevendays header 2

Visa alla inlägg skrivna maj 2020

Kikar in för att säga hej

Skrivet av Sandra Neuman 28.05.2020

Minns ni tiden när man bloggade på det sättet? När man bara "kikade in för att säga hej", publicera en bild och sedan dra vidare.

Så gör jag idag. Fastän jag egentligen har en lång lista på texter att skriva ner, bilder att publicera och videon att göra. Men STUDENTHELGEN gott folk. Jag har ett hav av gudomligt doftande rosor i garaget som var och en omsorgsfullt ska packas och levereras hem till ungdomarna.

Här har jag inte tid att sitta, men ville bara säga hej.

[insert glad florist here]
Floristgaraget sandra


Du vet den där gången med halm?

Skrivet av Sandra Neuman 24.05.2020

När jag studerade hade vi ett ämne där vi analyserade rum för att kunna välja rätt grönväxter med de förutsättningar som fanns.

Vi mätte rummets storlek, tittade på färger och allt sånt. Men en punkt tyckte jag lite extra mycket om. Övergripande helhet... eller om det var känsla? något övergripande iallafall.
 
När jag tänker efter är jag inte alls så detaljerad av mig. Till exempel har jag nästan aldrig brytt mig så mycket om texter i låtar. Inte heller ogräs är särskilt viktigt om det som en helhet ändå känns bra.

I trädgården kör jag all in på övergripande känsla och i andra hand tar jag detaljerna. Något som har irriterat mig i många år är när gångarna mellan odlingslådorna täcks av ogräs. Helheten blir liksom inte bra då.

halm odlingodlingsbaddar halm 


Tänk er den eufori jag kan känna nu när jag närmar mig den punkten där alla gångar är ogräsfria och täckta med halm. Det är faktiskt det enda jag har satsat några slantar på i år, att köpa rotspärr och jordgubbsplast att sätta under halmen. Däremot har jag satt mycket mer tid på gångarna than never before. Tid och energi är något som jag äääääääntligen har mer av.
 
Om du inte har ett riktigt besvärligt rotogräs där du odlar kan du bra ha markduk (maisemointikangas) istället. Jag har kirskål, vitrot och nässlor lite här och där, så därför måste jag ta i ordentligt. Ja du kan till och med ha dagstidningar eller paffbitar under, men då måste du räkna med att det året efter har förmultnat och ogräset kan ta sig upp igen.


Hjälp en trögstartad bloggare

Skrivet av Sandra Neuman 21.05.2020 | 2 kommentar(er)

Hej!

Nu börjar jag på riktigt sakna att skriva blogginlägg, så nu måste jag bara börja någonstans känner jag. Bara skriva utan att tänka, utan att pausa och bara skriva, skriva, skriva (och egentligen inte radera, men nu gjorde jag det iallafall).

Vet ni hur svårt det är att sedan länge vara bloggare och plötsligt bli egenföretagare? 

Tillsammansodlingen skogFloristgaraget kreativ bukett

Det är närmast en identitetskris! Iallafall om bloggens huvudsakliga ämne (blommor, buketter, trädgård och odling) plötsligt också är ens levebröd. Men jag gör väl likadant som jag gjorde när jag sa upp mig och blev egenföretagare -det är bara att slänga sig ut och se hur det blir.

Egentligen borde jag stå ute i garaget nu. Binda några buketter och förbereda inför morgondagen. Men så satte jag mig ner för att ladda telefonen en stund och här sitter jag nu och drar mig för att stiga upp och gå ut igen. Jag tror att jag ska dricka en tekopp så får jag iallafall upp värmen. Jag satt i trädgårdslandet och band ihop en stomme till ett begravningshjärta i kvällssolen. Trots att det var vindstilla, lugnt och inte särskilt kallt, så satt jag kvar lite för länge.

Om ni kunde hjälpa en lite trögstartad bloggare på traven så vore jag hemskt tacksam om ni säger vad jag ska skriva om. Thank you so much!


Trädgård + spontanitet + Kreativitet = Energi

Skrivet av Sandra Neuman 03.05.2020

Någonstans på vägen från det att skolorna stängde den 18 mars och fram tills idag så har jag totalt tappat bort mig själv. Jag har varit konstant trött och inte alltid haft inspiration till att göra något alls. Arg, oharmonisk och obalanserad. Något slags sparläge har jag gissat att jag befunnit mig i.

Idag fann jag harmonin igen. Jag har inte förstått att lyckan hänger ihop med spontan kreativitet och att det är kreativiteten som föder energi. Nu kan jag bara prata för mig själv och hur jag med min kromosomuppsättning fungerar, men holy crap så lycklig man blir av trädgårdsarbete! Aldrig känner jag mig mer lycklig eller harmonisk som då jag haft ett ordentligt trädgårdsskov, har jordiga händer, brännande kinder och eventuellt väldigt sjuk rygg.

Floristgaraget odlingFloristgaraget odlingsladorFloristgaraget varm odling

Däremot skulle det vara hälsosamt att förstå när det är bäst för en själv att avsluta och gå in för kvällen. Men är det något som men adhd-människa är dålig på så är det att avsluta projekt, och det går tydligen att tolka på flera sätt. Dels är det svårt att få projekten avslutade i den mening att de är färdiga (fullständiga). Den andra aspekten är att det är svårt att avsluta ett flow. Kanske tio gånger ikväll hann jag tänka "bara jag gjort det här ska jag gå in" innan jag faktiskt tog mig själv på orden och gick in.

Det är något i den där jorden som gör mig lycklig och som gör att jag inte vill sluta gräva efter rötter och ogräs. Jag är kanske lite konstig, men att sortera ut kirskålsrötter är på något konstigt vis väldigt tillfredsställande i mina ögon. Att stoppa ner händerna i jorden och krafsa sig fram längs rötterna för att hitta något slags början. Att bända upp en bit jord och sila den genom fingrarna tills bara rötterna finns kvar i handen. Det är total lycka! Jag skulle gärna krypa runt en hel dag och sortera bort rotbitar bara någon annan sköter om att bända upp jorden. Tur för mig att vi har ett stort obrutet område bakom uthuset och att det är smockfullt av kirskål. Jag tror ändå att vi sätter tur inom situationstecken. "Tur". För det känns nästan lite övermäktigt som det är nu. Men lucky me som har barn som tycker om att gräva! Jag ska försöka få med dem i flowet så får de samtidigt utlopp för lite energi.

sandras jordiga hander

Blir bra dehär!