Lagombackan sevendays header 2

Den lyxiga amaryllisen

Skrivet av Sandra Neuman 14.11.2016 | 4 kommentar(er)

När vi besökte min bror i helgen fick vi stiga in till en färdig julpyntad lägenhet. För mig som länge redan har haft julkänslorna på ytan så kändes det inte särskilt konstigt med tomtar och julgardiner. Bara mysigt. Så fort jag hinner ska jag plocka ner våra jullådor och inventera. Senast nästa vecka går vi all in inför lillajul.

Det vi däremot har, som inte många andra har i sina julhem ännu, är blommande amaryllisar. Lökarna beställde jag i sommar och när de levererades i november hade garden-modellen, med flera små lökar, redan jord runt rötterna och knoppar på gång. Den är i full blom och den andra har slagit ut sina första knoppar nu i helgen.

 

JPEG image 73BB9ED96629 5

JPEG image 73BB9ED96629 6

Jag tycker om amaryllisar, och de som är vita och gröna funkar ju faktiskt också jättebra att ha både före och efter den röda perioden vid jul. Vid något tillfälle ska jag nog ha en röd amaryllis också, men de brukar bli i snitt-format när jag ändå bara vill ha dem över själva julhelgen.

Brukar ni ha julblommor i hemmet under december?


Floristen svarar: Bröllop

Skrivet av Sandra Neuman 07.03.2016 | 4 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Det blev inte den rusning med frågor angående bröllopsblommor, som jag hade hoppats, men två frågor kom det iallafall. Om någon ännu har något ni undrar över, så ställ gärna frågor i kommentarsfältet så fyller jag på i inlägget.

 

Hej! Jag undrar hur man gör jätterosbuketter av rosenblad? Hur länge håller en sån bukett? Kan den se fräsch ut en hel lång dag? 

Buketten kallas Glamelieros, men jag har för mig att den också kallas rosmelie när det specifikt är rosblad den är gjord av. Liljor är också vanligt att man gör glameliebuketter av. Jag själv har aldrig gjort en sådan, inte ens under studietiden, men tekniken är en sån som man lär sig ändå så det borde inte vara några problem för en utbildad florist att göra en glamelieros. Däremot tar det ganska lång tid, och det i sin tur gör glameliebuketter dyrare än andra brudbuketter.

Man plockar helt enkelt isär en ros och använder kronbladen som man limmar eller stiftar fast runt en ros till den storlek man önskar. Eftersom kronbladen inte har någon som helst tillgång till vatten är hållbarheten inte heller lika bra som om man använt en annan teknik. Men ett par dagar håller den sig fin så länge man förvarar den rätt (täckt med plast i svalt utrymme) och duschar med vatten. Jag skulle kanske ändå inte rekommendera en sån bukett om man har sitt bröllop mitt på varmaste sommaren eftersom värmen försämrar hållbarheten märkvärt på de flesta blommor som inte har tillgång till vatten.

 

Hurdan bukett/vilka blommor skulle du rekommendera åt en som vill ha det väldigt enkelt, gärna vilda blommor? :)

Då beror det mycket på vilken årstid du tänker på, men jag gissar på sommarhalvåret när du pratar om vilda blommor? Typ vallmo, daggkåpa, stjärnflocka är såna jag kommer på på rak arm, men så undrar jag också om du menar riktigt vilda blommor som man hittar på ängar eller i dikeskanten? I så fall är det mycket viktigt att man plockar sitt material senast dagen före, och låter blommorna stå och dra i sig vatten för att bli saftspända. Hoppar man över det steget kommer blommorna att sloka efter en kort stund.

Om vi bortser från det där med vilda blommor, och bara ser till enkelheten så tycker jag att de enklaste buketterna (inte att tillverka utan till utseendet) är en tät bukett med nejlikor. Det kan nästan inte bli enklare än så, och speciellt med vita nejlikor så stjäl inte buketten någon uppmärksamhet alls. Överlag är en helt vit bukett den mest osynliga oavsett om det är rosor, nejlikor eller pioner.

Du får gärna specifiera din fråga i en kommentar, så kan jag utveckla mitt svar.

Stjärnflocka, inte särskilt vild men förekommer i mångas trädgårdar. Definitivt en av mina favoritperenner.

 

Jag har länge drömt om vita eller ljusrosa pioner i min brudbukett. Men kommer att gifta mig på vintern och inser ju att pioner bara är att glömma. Vilka blommor funkar på vintern? Vill inte ha så mycket (om något alls) grönt i min bukett.

Pioner tycks vara sånt som många gärna skulle vilja ha i sin brudbukett, och den ÄR ju fin. Det finns många fina rosor som påminner om pioner till utseendet. Prinsessan Sofia hade flera olika trädgårdsrosor i sin bukett, och om du googlar på trädgårdsros så finns det otaliga mängder. 
Det är svårt att göra en bukett helt utan grönt, speciellt svårt blir det att täcka undertill så att inte tekniken syns. Personligen tycker jag att buketterna ser mer levande ut med lite grönt som variation, men det är såklart upp till bruden at bestämma. 

 

Jag undrar lite om blommor anpassat efter årstid. Jag antar att många (som jag) drömmer om en viss sorts blommor, men att man inte får tag på dem året runt. T.ex. pioner är väl bäst på försommaren? Eller kan man få tag på dem hela året? Och ranunkler?

Så är det, pioner är en sån som finns att fås under sommarhalvåret, men det finns i princip alltid något motsvarande om man är öppensinnad. Som trädgårdsrosor istället för pioner. Ranunkel igen är det säsong för just nu (vinter/vårvinter) och hålls i samma kategori som tulpaner och anemoner som alla slår ut fort och blommar ut när det är varmt.
Det enklaste är att gå in till en lokal florist och diskutera blommor och tillgänglighet. De som hållit på i åratal vet säkert mer på rak arm vad som finns eller inte finns att få tag i, men annars tar den som inte vet säkert reda på. Vi har en bok där man ser tillgängligheten under de olika årstiderna, så då är det lätt att kolla.