Lagombackan sevendays header 2

Julboost 1.0

Skrivet av lagombackansandra 13.12.2015

Kategorier:

Känslan för dagen: Idag börjar vårt julstök! Ja minsann! Min bror (som förresten är egenföretagare och bland annat renoverar, bygger och snickar skafferier. Jaja, han har våtrumscertifikat och är en hejare på att kakla också. KLICK.) levererade vårt nya köksbord från Vasa. Självklart är bordet inte alls nytt, utan snarare tvärtom -gammalt, och i rangligaste slaget. Men i och med att det här bordet med själ kom in i vårt kök så blev det med ens mer julstämning. Här skulle det förstås ha varit en mysig bild på bordet, men någon sådan har jag icke haft möjligheten att fota. Dels har det inte visat sin mest fotogeniska sida ännu (mjölkburkar och skruvdragare är inte så snyggt på bild), men så har vi befunnit oss på bortaplan en ganska stor del av dagen.  Här!

 

  

 

Vid Lundagård i Purmo! Ett passligt utflyktsmål en ledig lördag före jul. Här finns så otroligt många grejer att titta på, och så många olika användningsområden för allt. Jag var alldeles matt efteråt, av alla intryck och idéer som seglade genom huvudet. De blev handlat en glasburk som jag tänkte ha snittamaryllis eller en liten julgran i, lite krokar och skyltar, och en liten ställning att sätta tex in- och utgående post i. Jag måste definitivt återvända inom kort, för att fortsätta botanisera! Den lilla butiken är som ett loppis där man eliminerat allt skräp!  

 

 

Ikväll började vi bulla upp inför julen. För några år sedan hade jag det här trevåningsfatet fullassat med äpplen, lussekatter (som skådebröd), nötter och allt vad det nu var. I år är det dags igen, och dessutom avancerar vi! Nu tänker jag att hela pysselskåpet i köket ska fyllas med julens läckerheter, bara att ta för sig. Förstås satsar vi mest på barnvänligt som både färsk- och torkad frukt och nötter. Visst kommer chokladen fram också, men fokus är på det barnvänliga. Imorgon fortsätter julboosten.


Istället för julgardiner och pappersstjärnor

Skrivet av lagombackansandra 07.12.2015 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

I år har vi inga julgardiner i fönstren i vardagsrummet... Ja vi har faktiskt inga gardiner alls i 3/4 fönster. För att ändå få den där ombonade julkänslan som jag tycker så mycket om, så tog jag till ett lite udda knep. 

 

  

 

-Amaryllis hängande i fönstren. Det är så enkelt att vem som helst klarar av det. Man hänger upp en snitt-amaryllis upp och ner, och fyller stjälken med vatten. Nu har vi ganska varmt i vardagsrummet, och speciellt vid fönstren där elementen finns, så då håller de inte så länge. Men jag tror att bara man skulle dra ner värmen lite så det inte blir så jättevarmt precis där amaryllisen finns, så skulle den nog blomma ett par veckor. Vackert är det hur som helst, och jag rekommenderar starkt!


En julig Lillajul 

Skrivet av lagombackansandra 29.11.2015 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Varje år ordnas det julmarknad här i stan, i samband med julöppningen. Så också idag. Julöppningen i sig är inte längre särskilt välbesökt sedan marknaden flyttade från normens skola bredvid torget, till stjärnhallen i utkanten av centrum. De år jag inte stått vid butiken och sålt, har jag liksom många andra besökt marknaden, om inte annat så för stämningen. I år hade jag däremot turen att både få jobba OCH gå på marknad! 

 

  Tack till bordsgrannen Kotilan-Riikka som förevigade den glada Amaliaförsäljaren!

 

 

Jag tycker om äkta, redigt hantverk, så jag har svårt att hålls börsen stängd på marknader. Förra året köpte jag en liten bock av säv, och den var så fin att den fick stå framme hela året. I år fick det bli en stor modell av samma bock, tillverkad av en duktiga kvinna i Larsmo. Förresten ska ni titta in hos tidstjuven, där skymtar både undertecknad och många fina foton från marknaden. I år var också året när vi gav oss själva en Nykarlebystjärna till julklapp istället för att springa runt och leta något annat. Jag har längtar efter en sån stjärna ungefär lika länge som jag bott hemifrån, alltså 9 jular, men aldrig fått tummen ur.  

 

 

 

Självklart har vi en lillajulgran också. En äkta. I år inte en som är stulen eller ens hämtad ur egen skog... Jag frågade snällt på marknaden om jag kunde få en av dem som funnits som prydnad på scenen, så jag inte behövde börja gå i skogen efter en lång dag. Och det fick jag. Så stort tack till Nkby Älvorna för årets lillajulgran! De små julgransbollarna i glas har hängt med ända sedan något av de första åren Daniel och jag bodde i Vasa. Ska det vara julgransbollar ska de definitivt vara i glas och inte plast (fastän de nu studsar bättre enligt katterna).  

 

     

 

När jag var liten lämnade alltid lillajultomten ett par paket under granen så länge vi åt mat vid Fammos. För Daniel lär de ha slängt in dem genom dörren. Här på Källbackan lämnar han dem tydligen i hönshuset. Kreativ tomte det där. I paketen fanns det ett pussel och varsit batteridrivet tärneljus åt barnen. Väldigt uppskattat ska ni veta! Hoppas ni också hade en fin Lillajul, och att den första adventssöndagen blir skön! Själv ska vi på ett 9-årskalas till Edsevö.


Julens trender 2015

Skrivet av lagombackansandra 04.11.2015 | 1 kommentar(er)

När Carro i sin blogg så snällt frågar om det är för tidigt att skriva om julen och hur det är med trender vid jul, så måste jag helt enkelt haka på och skriva lite jag också. Jag är en obotlig pinterestmissbrukare och pinnar precis ALLT som är inspirerande på något sätt. Den här senaste tiden har det blivit väääldigt mycket julbilder och julpyssel. Det kan vara därför, eller så kan det bero på att vi redan för några veckor sedan tog in de första julstjärnorna till jobbet. Svar: Nej det är absolut inte för tidigt för att blogga om julen.

 

IMG_5728

 

Julen är en ganska intensiv tid för oss florister, och julen börjar (iallafall i tankarna) ganska tidigt och når sin topp på självaste julafton. Redan nu är det amaryllislökar, julstjärnor, de första julgrejerna, kransar och förberedelser av olika slag. Med andra ord är det inte alls konstigt att jag helst av allt vill slänga ut julen redan på juldagen, då har jag fått enough! När vi pratar om trender. Jag minns under studietiden hur vi inför julen körde iväg till partihandeln SHT-tukku i Seinäjoki för att bygga upp en utställning med årets trender.

 

East kran (Medium)

nordic light (Medium)

WEST (Medium)

East

Då var det bland annat "Nordic light", "East" och "West" som tillhörde årets trender (2009), jag gissar att "south" också fanns med, men att den inte rymdes med. I år är det lite annat på tapeten. För mig som nästan är lite "mitt i smeten" när det kommer till jul, så är det väldigt intressant att titta runt på trenderna lite (trots att vi här inte är särskilt trendmedvetna, utan snarare följer fjolårstrenden och det klassiska nordiska jultemat. Här är trenden för julen 2014). Trendstefan har det här på klart, och redan i januari i år besökte han en julmässa i frankfurt, och rapporterade sedan om årets jultrender. Trendlistan är från början Trendstefans, men bloggaren "Annas jul" hade sammanfattat det så bra, så här kommer hennes egna ord (baserat på stefans rapport) om årets jul.

  1. Hantverk (och här får även jaktstugeteamat plats). Träsaker, träfärgat, Kanske träkulor istället för glitter. Djurkulor i granen mm.
  2. Blått. Blåa julgranskulor verkar det ha funnits gått om, likaså blåaväggar i montrarna.
  3. Vitt (här hänger transparent och även de arktiska djuren med). Om Älgjulgranskulan hamnade i trend ett så hamnar isbjörnsjulgranskulan här. Trend Stefan gissar lite löst på pingviner och isbjörnar i NK:s skyltning i år, blir kul att se om det går att förutspå så.
  4. Marint. Jultomtar till sjöss, julgranskulor som båtar och fiskar, Makramebollar (skulle jag även sätta under trend ett),
  5. Målad natur. Förra året var trenden med mycket natur inne som kottar, grenar mm. I år ska vi även måla dem. Såg bland annat i hans bilder en amaryllis där lökarna var målade.

Själv väljer jag ändå kanske det klassiska med en modern tvist, mycket rött och naturfärger, naturmaterial och gran! Definitivt gran! Tänk så hemskt att granen är på väg ut enligt trendguruna!

 

20131222 söndag 10 (Medium) 20131211 onsdag 1 (Medium)                 20131215 söndag 9 (Medium) 20131202 lördag 17 (Medium)

Jag märker hur hemskt dåligt med julbilder jag egentligen har. För att få några med känsla i måste jag gå tillbaka några år... Eventuellt har det att göra med småbarnsåren vi har bakom oss.


jul-ivern

Skrivet av lagombackansandra 19.10.2015 | 4 kommentar(er)

Kategorier:

SNART är det jul, och jag är redan nu i mitten av oktober så sjukt taggad att jag nästan skulle kunna slänga på julmusiken och sälja julstjärnor och amaryllisar istället för höstglöd och Calluna. Men några veckor ännu ska vi behärska oss på den fronten.

 

20131222 söndag 9 (Medium) amalia1 (Medium)

Under mina 3 år som mammaledig har jag saknat en arbetsrelaterad sak mer än allt annat -julruschen. Den tiden börjar i månadsskiftet oktober-november och pågår exakt fram till 24.12 på eftermiddagen när vi stänger dörren efter sista kunden. Då brukar borden nästan gapa tomma efter att de flesta julstjärnor, amaryllisar och planteringar är sålda. Den där känslan att omsorgsfullt få packa in en julstjärna så att bladen inte går bryts, binda stora fina buketter med amaryllisar och juläpplen, packa in julklappar, dricka glögg på kaffepausen... och så min älskade spellista på spotify, den där som heter "jobbjul" och som har hängt med under flera år. Snart är vi där igen! Någon annan som väntar ivrigt?