Lagombackan sevendays header 2

Konsten att plocka björnbär

Skrivet av lagombackansandra 11.08.2014 | 3 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

IMG_2206.JPG Det är sannerligen inte så enkelt att plocka björnbär.

För det första hänger de nya skotten ner så mycket att det gör det omöjligt att komma sig fram utan att håret och kläder trasslar in sig, och man har rivsår överallt.

Men för det andra är det inte ens lätt att veta om bären är mogna nog att plockas. Det är en konst, och det krävs övning för att hitta den där tiden mellan omogen och övermogen. Den tiden är hårfin. Bären skiftar sakta från gröna till rödaktiga, sedan lite mot kolafärgat och sist svart. Men tro inte att de är färdiga för att de är svarta inte! Nix! Jag vet inte riktigt hur länge det tar från att de har blivit svarta tills det att de är färdiga, men jag skulle gissa på några dagar om vädret är fint.

Vill man plocka bären när de är som allra godast, ska man känna på dem mycket försiktigt (jag brukar säga att man ska tänka att man spelar råttfällan och känna lika lätt som på de spelpjäserna) och utan att behöva anstränga sig kan man lätt plocka dem. Måste man vrida/rycka/dra så är de antagligen omogna ännu.

Ett sista tips för att uppnå de godaste bären är att titta på dem. När de är färdiga sväller bärplupparna (ni vet, de är som hallon och består av många pluppar) upp och hela bäret ser större och saftigare ut. Ser ni skillnaden här nedan? IMG_2266.JPG

 

Alltså, två enkla punkter.

1. De ska nästan falla dig i handen

när du rör lätt vid bäret.

2. Bären ser svullna och saftiga ut, och är mjuka.

Ni måste tro mig när jag säger att om ni en gång smakat ett björnbär som är moget på riktigt, så vill man vänta den där extra dagen innan man plockar nästa. Den här mängden plockade jag nu ikväll, och hälften åt jag upp direkt.

 

IMG_2265.JPG

Kommentarer

 • Mia 12/08/2014 6:35pm (7 år sen)

  Blir så sugen på att skaffa en björnbärsbuske! Fast jag vet absolut ingenting om såna... växer buskarna som hallon ungefär, kan de "stå för sig själva" eller behöver de mycket stöd? Nåt speciellt man behöver tänka på innan man slår till? :)

  • iminsagarden 12/08/2014 7:04pm (7 år sen)

   Man behöver inte veta så mycket om björnbärsbuskar :) de fungerar som hallon fast är mycket, MYCKET taggigare!! Placeras helst soligt, torrt och vindskyddat :)

   • Gun Boberg Oja 09/10/2019 11:06pm (19 månader sen)

    Det finns taggfria björnbär.

  • iminsagarden 12/08/2014 7:09pm (7 år sen)

   De kan nog stå för sig själva, men när de börjar ge stor skörd blir kvistarna tunga och behöver stödas iaf. Sedan skjuter de gärna rotskott runt sig, men de går bra att gräva upp och plantera ner någon annanstans, eller ge bort :)

 • maria 13/08/2014 6:14am (7 år sen)

  jadu, i england plockade jag björnbär i parken nära där vi bodde. Minns att taggarna var helt knäppt riviga och fastnade i kläder och hud. De bästa bären var så högt upp att man inte räcktes och förutom taggar fastnade man i superstarka spindeltrådar som fanns lite överallt.
  Jag tycker det är mycket trevligt med björnbär trots utmaningen att plocka dem, men pga hur vildväxta de var i england är jag lite nervös för att ta in dem i trädgården. De spred sig upp i träd och över buskar och växte nästan som ogräs-parasiter i parken. Lite som murgrönorna fast mera aggressiva att närma sig. :)

  jag har förstått att trädgårdsvarianterna är lite mera lätta att hålla efter? men jag är fortfarande lite skeptisk. :) äppel- och björnbärspaj är gott iallafall.

  • iminsagarden 13/08/2014 6:34am (7 år sen)

   Jag tror inte att du behöver vara orolig över att de skulle bete på samma sätt här :) De är rätt lätta att hålla efter ändå :)

 • fruthorsell 08/09/2014 6:36pm (7 år sen)

  Har fått flera liter björnbär plockade och skulle vilja göra något av dem. Jag blir dock inte klok på om det vita fästet i bären ska sitta kvar om man tex gör sylt och marmelad? De verkar svåra att rensa bort? Köpta björnbär är de ju borttagna på.

  • iminsagarden 08/09/2014 6:40pm (7 år sen)

   Jag tror inte att den vita "mitten" går att ta bort på något enkelt sätt... Faktum är att jag nog aldrig har upplevt att björnbären lossnat från den vita mitten hur mogna de än varit :)

Skriv en kommentar