Lagombackan sevendays header 2

Nu brinner det

Skrivet av Sandra Neuman 27.03.2018 | 0 Kommentarer

Hur läget är med min dynghög till varmbänk? På söndag hade temperaturen inte stigit särskilt mycket och jag rådfrågade mina trädgårdskaffevänner och fick länkat till Sara Bäckmos blogginlägg om vad man kan göra när en varmbänk inte blir varm. DEN HÄR länken är viktig så den ska ni spara om ni tänkt er en varmbänk i framtiden.

Eftersom det var söndag och vi inte hade något särskilt program bestämde jag mig för att gräva om hela skithögen. Jag tror att orsaken till varför min varmbänk aldrig blev varm var för att den plattats ut och blivit mer bred än hög och därför hade svårt med starten. När man burit flera hinkar varmvatten och kämpat en tid är det lätt att man börjar överdriva, så för att få högen att hållas där den skulle satte jag en pallkrage runt. Och en till. Och en till. Och ännu en. Fyra pallkragar hög blev den och sedan hällde jag över ungefär 40 liter 80°C varmt vatten och stampade runt.

 

JPEG bild 393F3AEAF410 1JPEG bild 393F3AEAF410 2JPEG bild 393F3AEAF410 4JPEG bild 393F3AEAF410 6Det är ett svettigt och fuktigt arbete att trampa igång en varmbänk i ett växthus.

 

DÅ kom den igång och nu 2 dygn senare spurtar den med nästan en grad i timmen som bästa hastighet. Jag följer slaviskt med termometerns display i bokhyllan, antecknar och fyller i min graf. Som jämförelse har jag en varmbänk jag gjorde för 2 år sedan och vars temperatur steg som en raket på väg till rymden. Den varmbänken höll sig inte varm längre än kanske 2 veckor innan bränslet tog slut och den svalnade*

 

JPEG bild 99DF8D7DFBB9 1JPEG bild 99DF8D7DFBB9 2

För att försöka isolera lite täckte jag in pallkragarna med halm. Jag började nerifrån och band fast en handfull halm igången med ett stadigt band. Under den översta halmen har jag också ett täcke och en matta för att värmen inte ska stiga uppåt och smita ut den vägen. Sedan är det ju ganska bra förutsättningar från förr med skyddet som växthuset ger.

Nästa steg är att bara invänta en peak och att temperaturen sedan ska sjunka under 50 grader igen innan jag sätter på ett lager jord att odla i. Förhoppningen är att värmen ska hålla i sig ett par veckor och ge grödorna i varmbänken en riktig lyxstart!

 

JPEG bild 393F3AEAF410 5JPEG bild 393F3AEAF410 8

 

*

Här byggde jag min första varmbänk

https://sevendays.vasabladet.fi/bloggar/lagombackan/varmbank-nr-1

 

En mellanuppdatering

https://sevendays.vasabladet.fi/bloggar/lagombackan/en-vardefull-glashylla

 

Om när varmbänken svalnade kan ni läsa här

https://sevendays.vasabladet.fi/bloggar/lagombackan/den-brann-upp

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar