Vad hände i stormen?
Vi har överlevt stormen Aila och har som bäst en till liten storm på besök i Österbotten. Nu blåser det från motsatt riktning så att allt det som klarade sig senast kanske ger upp. Det känns lite som att det är hösten som kämpar för att visa att det är dags för träden att fälla löven, oss att plocka undan sommaren och blommorna att gå hädan.
Aila ställde inte till det så värst mycket för mig ändå, förutom störd nattsömn. Men jag som trodde att mina dahlior skulle klara sig bra vid sydsidan av uthuset trodde fel. De låg längs marken som ett plockepinn-spel, och hade de klarat stormen hade själva blomman blåst av. Min ena floristgaraget-skylt hade blåst iväg och spruckit i kanten... men that's it. Vi kom lindrigt undan ändå.
Stormprepping garden style
Gaah! Varför ska det behöva komma en hård storm NU när äppelträden fortfarande dignar av frukt och alla sorter inte ens är mogna att plockas?
Igår struntade jag helt i att stormpreppa när det var så otroligt fint väder att jag bara ville njuta av att plocka blomfrön och rensa i odlingslådorna. Det betyder att jag måste hysteripreppa idag istället, och att göra det garden style kan vara lite knepigt. När höststormarna kommer brukar det mesta redan ha frusit ner och träden tappat både blad och frukt. Det mesta har du hunnit plocka bort och trampolinen nerpackad inför vintern.
Jag har inte ens tänkt på att börja plocka bort trädgårdsmöblerna eller städa undan säsongen. Men, för att hjälpa både dig och mig tänkte jag lista lite vad vi behöver skynda oss att göra nu idag för att inte allt ska förstöras.
Montera ner trampolinen!
(jag har aldrig gjort det men nu måste jag bara försöka lista ut hur man gör)
Plocka undan allt som kan tänkas blåsa bort från gården.
Trädgårdsmöbler, hinkar, leksaker, krukor, lyktor osv.
Kolla träden och se till att inte parkera bilen så att den blir träffad om något skulle ge vika.
Har man blommor, och speciellt stora eller höga så finns det en risk att de blåser sönder.
Plocka dem, ta in och njut av dem istället.
Se till att växthuset är ordentligt stängt!!!
Jag har varit med om att mitt blåst sönder en gång, så jag tänker faktiskt sätta ett lås på dörren så att den säkert inte blåser upp. Blåser dörren upp tar vinden tag i hela huset och då tror jag det kan vara tack och adjö för det. Jag behöver eventuellt också skruva åt konstruktionen lite. Det kan du också kolla, att skruvarna sitter åt ordentligt.
För övrigt gäller det att ladda upp med vatten, batterier, ljus och tålamod. Telefonerna kan man ladda upp också ifall det blir långvariga strömavbrott, men så kan man ju passa på att avvänja sig lite och spara på strömmen.
Det om det, nu ska jag gå ut och ta ner trampolinen!
Snittblomsodlingen på Källbacken
Det har vuxit väldigt trögt i min trädgård hittills i år och det kändes länge som att det inte ens växte. Balansen mellan sol, värme och regn har varit ganska dålig så jag skyller på den.
Nu har det däremot varit mycket bra tillväxtväder den senaste veckan-veckorna med värme och solsken, regn- och åskskurar. På det utlovas nu också en augustimånad varmare än juli! Det är det jag har hoppats på hela tiden, att det ska bli en varm höst och då är en varm sensommarmånad en bra början!
Men det växer ju iallafall!Som du ser är det grejer på gång hela tiden. Nere till vänster har vi nyss täckt en yta med jordgubbsplast för att inte behöva trimma brännässlor hela tiden. Växthuset är för tillfället inte i bruk men vi har bestämt att ha gurka där nästa år. Min man fäälas upp på uthusvinden och har lämnat kvar en stege... den stör mig men ger iallafall lite stöd åt rudbeckiorna där bakom.
Luktärterna måste jag nästan ge ett helt eget inlägg. De bara producerar och producerar hur mycket blommor som helst!
Gamla jordgubbslandet gör sig bra för blommor tycker jag. Den här röda närmast är en Rudbeckia hirta 'sarhara' som jag sådde tidigt i våras och har vårdat ömt för att få många fina blommor att använda till buketter. Först nu börjar de blomma men sedan borde de blomma hela hösten istället. Silverek är tjusiga och fina att använda i riktigt småpyssel som kransar, flask- och gravdekorationer.
Jag hade nästan gett upp att få gladiolerna att blomma (de svärdlika bladen ganska nära i bild)
men nu har de faktiskt börjat skicka upp stänglar med blomknoppar också. Hurra!
Några inlägg bakåt kan du se hur mycket mer frodigt det är i mina lådor och bäddar. Och så en sista bild som bevisar (för mig själv) att jag visst har blommor att plocka i min trädgård fastän det gått lite trögt hittills. Den här plockade jag in åt mig själv i måndags när jag hade lite ledigare dag (som slutligen inte blev så ledig heller).
Den innehåller Rosenskära, Aster, Broksalvia, Rölleka, Älggräs, Lejongap, oregano,
blodtopp och de där silvriga bladen som jag aldrig minns namnet på.
Från grönsaker till blommor
I år har vi bott i hus i tio år, lika länge som vi har varit gifta. När vi flyttade hit i augusti 2010 var gården som en vit canvas och jag kunde inte alltför mycket om trädgårdsskötsel, odling, näring, jordmån eller kompost.
Jag hade visserligen studerat till trädgårdsmästare där vi det första året touchade olika inriktningar. Men jag ville ju jobba som florist, så inget av det där lät jag fastna på min hårdskiva. Jag minns hur lost jag kände mig när vi gick igenom perenner och ingen annan än prästkrage såg bekant ut.
Den nivån befann jag mig på. Med noll erfarenhet och en gård med mycket gräsmatta.
Efter tio år kan jag mycket mera. Jag har lärt mig att odla grönsaker från frö, bygga rabatter, plantera, beskära, dela och ta frö.
Nu är jag där igen, på ruta ett och ska lära mig själv hur jag bäst driver upp sommarblommor för att kunna använda dem i buketter. Vilka perenner jag ska satsa på för att få bukettmaterial och hur jag måste gödsla för att få dem att växa. Jag vet att det tar tid, kräver experimentella misslyckanden och en plan för hur jag ska göra i framtiden.
Om det tar tre år för ett nystartat företag att bli lönsamt så tar det minst lika länge innan man vet hur en växt funkar -tycker jag. Så nu ett par år framåt kanske jag bara har olika färgers blåklint, luktärter och ringblommor att sätta i buketterna. Liksom innan jag får till knepet med dahlia och lejongap.
Nu ska jag gå ut och sätta stöd åt mina nerregnade riddarsporrar, peta upp en miljon små vitlöksbebisar och plantera ner pioner och rosor.
Trevlig helg!
Ut i världen mina små bebisar!
Lite visste jag i höstas när jag bestämde att växthuset skulle vara blomsterhus i år, att hela trädgården skulle blomstra istället för att bara ge oss mat.
Tulpanerna satte jag ner sent i oktober-november och nu blommar de så grannt
Istället för sallat, ärter, och morötter ska hela havet blomstra. Det är synd att vattentornet med sitt café är stängt i sommar, annars hade det varit ganska vackert att beundra uppifrån tror jag.
När jag bestämde mig för att testa på entreprenörsskapet kändes det ganska logiskt att satsa på blommor istället för allt ätbart. Det jag tycker om är egentligen att odla, sedan är jag inte alltid så bra på att ta tillvara allt. Därför tror jag att ett blomsterhav kan vara mer användbart för mig än ruttna sallatshuvuden.
Luktärterna hör faktiskt inte till dem som behövt stå inne under ljus, men det får ni höra mer om en annan gång.
Under våren har jag använt en del av garaget till att driva upp plantor. Dahlia, gladioler, lejongap, eterneller av olika slag, aster, zinnia, harsvans, rudbeckia och what not. De har fått kärlek och ljus i mängder och vatten när det behövts. En del har planterats om i större krukor medan några bara fått finna sig i att stå trångt.
Nu börjar det äntligen vara dags att plantera ut mina bebisar. Ett skede jag faktiskt känner mig lite nervös över. Det är lite som att släppa taget och låta ens barn cykla ensam runt kvarteret när ens plantor ska planteras ut i stora världen.
Min blomsterodling spricker
Jag ligger bredvid mitt barn och väntar på att John blund ska komma, lyssnar på min mage som bearbetar mitt hemligt ätna godis och funderar.
Vi påbörjar vår tredje hemma-vecka imorgon och jag hoppas innerligt att den inte blir lika hysterisk som denhär utan mer som den första. Matlistan är så gott som färdigt fixad; gröt till lunch och pulled pork i olika former till middag. Vi tillredde en tvåkilosbit idag för att ha ett par dagar, så slipper man tänka på den detaljen iallafall.
Imorgon ska det visst vara soligt och ”bara” en minusgrad... sedan på tisdag när mina beställda påskblommor kommer så kommer också snön. Bra timing kan man tycka! Det är inte alltid roligt att vara blomsterhandlare när vädret gör precis som det själv vill. Jag får väl bygga ett bord med tak över för att skydda dem lite och slänga fiberduk över till natten, eller så lyfter jag helt enkelt in dem i garaget.
I år kommer mina odlingslådor inte innehålla särskilt många grönsaker. I år är året när det ätbara (förutom vitlöken) får ge vika för en makalös blomsterprakt som från vattentornet kommer se fantastisk ut. När jag nu kan försöka fixa lite egna snittblommor så är det ju självklart att jag ska göra det. Kombinera odling med buketter. En del blomfrön är faktiskt riktigt bra på gång i garaget under belysningen, och jag hoppas att sommaren blir gynnsam för min testodling så att jag vet vad jag vill odla mer av nästa år.
Dåligt samvete
Det känns inte bra i maggropen just nu ska jag säga. Samvetet gnager, men jag har redan lagt mig i sängen med en katt på magen. Jag är så trött och ögonlocken tunga.
Jag tänker på de stackars törstiga tomaterna i växthuset. Hur länge sedan är det ens de fick vatten? Hjälp! Lördags kanske, innan vi åkte mot villan? Nej så länge sedan kan det inte vara, måste ha varit i måndags. Men de är säkert törstiga nu.
Hur mycket det än känns i samvetet, så behöver jag sova just nu. Kanske hinner jag ta en svängom med vattenslangen innan jag cyklar till jobbet. Nu bestämmer jag att jag ska börja sova och skippa snoozen imorgon.
När värme ljus och värme räknas
Det känns lyxigt att ha ett svalare utrymme att använda när plantor ska drivas upp i förväg. De får verkligen inte för varmt och behöver inte heller vattnas stup i kvarten. Omgången på bilden är den som jag sådde (här) förra veckan och först idag vattnade jag dem efter sådd.
De lite längre hunna rotselleri, pensé och purjolök vattnar jag nästan ännu mer sällan. Vi kan säga att jag förbereder dem för en varm och torr sommar ifall vi råkar få en sån.
Det är det här som händer när förhållandet mellan värme och ljus är som det ska. Växterna trivs och behöver inte daltas med.
och vet du vad! Jag lovade en beginners guide to grönsaker, så den ska jag försöka knåpa ihop nu i dagarna!
I år sår jag: KÅL
Det pratas väldigt mycket om sådder nu, både på bloggar och på alla trädgårdsgrupper. I mitt huvud är det stundvis väldigt intensivt också men inte så där hysteriskt som det brukar kunna vara (thank you mindfulness!). Jag ska så, men jag brukar föredra att invänta mildare väder för att kunna vara ute utan att förfrysa fingrarna.
Här är texten om det första jag sådde utomhus i år: Spenat och sommarblommor
Jag har betat av ett par sommarblommor redan, men vad mer planerar jag att så? Du som vill veta läser vidare, ni andra kan blunda.
I år tänkte jag försöka mig på kål igen. Det är en sån där grönsak som jag inte har orkat med varje år i och med de envisa skadedjuren (kålmal, kålfjäril och deras larver) som så gärna vill vara med och äta av skörden. Fiberduk hjälper jättebra mot dessa skråttar men då ska man inte ha en katt som tycker om att hoppa upp på dukarna. Varje år är det likadant, Nelson förstör fiberdukarna en efter en. Nu har jag investerat i ett mer hållbart alternativ för att orka testa igen -kålnät!
Vår frys har varit fylld med GRÖNKÅL, men vi har hittat så många användningsområden att vi nu i månadsskiftet februari-mars bara kan tillreda en maträtt till. Det säger en hel del om att vi inte kan odla för mycket grönkål iallafall. Och den är tacksam att odla eftersom det kommer ganska mycket av bara ett par plantor.
De sorter jag fastnat för är 'half tall' och 'dwarf green curled' och i år har jag också 'scarlet curled' som är lila.
BLOMSTERKÅL odlade jag första gången förra året och upptäckte nu i vinter att den var jättegod att gå och plocka i sig direkt från plantorna. I år tänker jag odla ännu mera av den, och inte bara i växthuset utan också på friland.
Sorter: 'Kalettes garden mix' och 'autumn star'
En rotsak som min fammo och faffa alltid hade som råkost åt oss när vi var små är KÅLRABBI. Den går också att ugnsrosta, steka och sätta i soppor... Men det visste jag inte när vår lärare i frilandsodling (under studietiden i Vasa) en gång frågade mig vad man ska använda den till -Vi hade bara ätit den rå.
'Delikatess weisser' och 'Wiener blå' (lila) är de jag testat.
KÅLROT har jag aldrig testat förut, men jag tycker det är en väldigt god rotsak att använda i rotmos, soppor, stekt, ugnsrostad och förstås också som råkost.
Sorten jag ska testa i år heter 'best of all', så vi får väl se!
Svedjerova
Också ROVA hade min fammo och faffa väldigt mycket av och är lite av en nostalgi-gröda för mig. Svedjerovor har jag odlat tidigare och de är också väldigt goda, men jag letar fortfarande efter den där rätta sorten för mitt smaksinne.
I år ska jag testa sorten 'Goldana'. Svedjerovan jag odlat heter 'Enon kanta'.
Visste du att RÄDISA tillhör samma familj (Brassicaceae) som kål? Därför listar jag den här tillsammans med alla de klassiska kålarna. Rädisor vet jag inte riktigt hur jag ska förhålla mig till. De kan vara så sjukt starka om man inte vattnar dem tillräckligt, och ingen i det här huset vill riktigt äta dem som de är. Men sedan upptäckte vi att de är fenomenalt goda att ugnsrosta!
De sorter jag har i lagret är 'Easter egg', 'Cherry belle', 'Diana' och 'Pink beauty'. Det är bara 'cherry belle' jag har odlat tidigare.
En relativt ny favorit för mig är TATSOI och PAK CHOI. Det började med att jag köpte en salldspåse på reko innehållande en kruka pak choi. De tål lite frost så därför är de särskilt bra att plantera ut i växthus tidigt på året.
'Summer breeze', 'Joi choi' och 'green fortune' är pak choi-sorterna jag har testat på. Tatsoi-sorten heter inget särskilt.
KINAKÅL är ju gott, så då tänker jag att det är värt att testa! Jag har inte odlat den förr, så det blir spännande att se hur det går.
Sort: 'Wong bok'
SPETSKÅL är lite knepigt tycker jag, eller så är det bara som det verkar med alla de här skadedjuren. Men i år ska jag banne mig odla fram några spetskål för att se om det faktiskt är så mycket godare än köpta huvudkål, som det sägs.
De jag ska odla är 'Express' och 'Early Jersey Wakefield'
Avslutningsvis önskar väl alla sig ett eget hav av egna BROCCOLI och BLOMKÅL? Det ska jag försöka mig på i år. Blomkål har jag lyckats bra med hela två gånger tidigare och broccoli har jag haft en sprouting-variant av.
I år blir det Blomkål 'snowball', Broccolo 'Romanesco', Broccoli 'Waltham' och Broccoli 'italian green sprouting'
Den här serien där jag presenterar vad jag ska så i år kommer jag sätta under taggen GRÖN19 för att jag själv enklare ska hitta inläggen igen.
5 februari
Äntligen kom jag mig för att så de växter som behöver sås nu för att hinna. Purjon är redan en bra bit på väg, och nu är också rotselleri och pensé i jorden.