Lagombackan sevendays header 2

Efter kålmal kommer rapsbagge

Skrivet av Sandra Neuman 11.06.2019

mizuna rapsbaggerapsbagge pak choiKålmalen och rapsbaggen har gått hårt åt kålen i år

odlingslador 10 junisallatsplantorSallatsplantor sådda för knappt en månad sedan är lätta att plantera ut och ger snabbt skörd

spindelbarnIngen ohyra på det sättet, men jag får lite obehag av att ha en klunga med spindelbebisar i växthuset.

 

Kålhuvuden, blomkålsbuketter och broccoli i stora mängder kan jag bara drömma om i år. Det blev till assigt, så att säga. Inte nog med att kålmalarna kommer och kalasar med alla sina kusiner, farbröder och deras kusinskusinsbarns kompisar så har de bjudit in en till skrått. Rapsbaggen. Den visar sig vara den där som inte tar hänsyn till någon annan alls. Vräker i sig utan att dela och bara lämnar ett skelett av kål kvar. Pak Choi och mizuna är tydligen deras favorit.

Jag hade avsatt en av mina bättre odlingslådor till kål, men blev tvungen att ta bort allt... ja eller det som fanns kvar av kålsådderna och börja om. Inte med kål utan med andra grödor som inte kräver att jag står och tittar efter ohyra varje kväll.

Att välja vad du sår tangerar lite vår hälsovecka här på sevendays. Att bara odla sånt som du själv orkar med. Som nu kål. Det är en väldigt betungande gröda som kräver mer av din tid än till exempel sallat, mangold och ärtor. Min köksträdgård ska inte bidra till någon utmattning. Den ska bidra till glädje, motion och mat på bordet


Vad flyger?

Skrivet av Sandra Neuman 27.05.2019

Kategorier:

IMG 0312IMG 0326Går du på gräsmattan flyger de upp. Sitter man på verandan flyger de runt en. Har man en köksträdgård är de som galna och finns precis överallt. Men vad är det för några som virvlar runt till förbannelse?

Tro det eller ej. Kålmalen är mer galna än någonsin i år och nöjer sig inte med att besitta rädisblad, smörgåskrasse och de stackars små kålplantorna. De finns på allt grönt. Kålmalen kommer med varma vindar från utlandet på försommaren och har bara en uppgift att fylla. De lägger ägg på undersidan av korsblommiga växters blad.

Kål, blomkål, broccoli, brysselkål, andra kålsorter och Raps är viktiga grödor för att kålmalens larver ska kunna få bästa möjliga start i livet. Äggen läggs på undersidan av bladen där de kläcks och på det viset har larven tillgång till mat direkt. När larven äter blir det hål med en skelettliknande, tunn, hinna över.

Det finns inga bekämpningsmedel som jag egentligen, med gott samvete, skulle rekommendera att använda. enklaste är att täcka sina kålsådder med fiberduk eller kålnät direkt vid sådd eller utplantering, gräva ner kanterna i jorden för att göra det ännu lite svårare för malen. Någon slug rackare kommer ändå ta sig in, och då kommer det finnas glupska larver som vill ha din mat. Kläm ihjäl dem. Allra bäst är det att bekämpa både kålmalens och -fjärilens larver med att klämma sönder dem.

Det kan ta några år av mycket tvivel, små hoppfyllda stunder, klämmande, reträtt och orkeslöshet innan du inser att den där egna kålen ändå är värt alla de besvär den för med sig att odla. 


En snabbis om ohyra

Skrivet av Sandra Neuman 15.02.2016 | 2 kommentar(er)

Som en vändagsbonus fick min mamma en konditionsgranskning av sina grönväxter. Det hela började med att mitt vältränade skadedjursöga spanade in små streck som sprang omkring på ödesträdet i köksfönstret. Som den snälla dotter jag är bad jag om en pannlampa för att se de små odjuren och kunna bekämpa dem.

 

Bilden blev så här randig för att jag belyste bladet med pannlampan. Men här syns de stora feta tripsen.

 

Det finns några vanliga skadedjur som är lätta att bekämpa. Trips är en av dem. Man sätter på sig en pannlampa och så bekämpar man dem mekaniskt, alltså helt enkelt klämmer man ihjäl dem med fingrarna. Så länge det inte finns jättemånga djur på växten så brukar jag föredra den här metoden så slipper man klotta med såpvatten.

Då är trips nästan de minst äckliga skadedjuren att klämma sönder (efter bladlöss kanske). Ullöss ger mig rysningar i nacken, och då finns det inte egentligen något annat effektivt sätt att bekämpa dem. Ni får googla ullöss för att se hur de ser ut.

 

Kort guide om hur man kan bekämpa några vanliga skadedjur:

  • Trips klämmer man alltså eller så kan man duscha bort dem med duschen och sedan granska så det inte lämnat kvar några. De syns som små streck som "rinner" runt på bladen
  • Bladlöss klämmer man också, och/eller duschar med såpvatten + t-röd (googla på exakt recept). De brukar sitta som feta små gröna grisar längs med stjälken på växten.
  • Ullöss måste man också bekämpa mekaniskt, men eftersom jag har lite obehag för dem så brukar jag ha hushållspapper som jag "torkar" bort dem från kvistarna med. Ullöss ser ut som det låter, det är som små vita luddiga högar på stjälken, och så sitter de vanligen i förgreningar.
  • Sköldlöss är tack och lov inget som vanligtvis angriper. De är lite svårare att bekämpa då de har den där skölden som de skyddar sig med. Mekanisk bekämpning och sedan torka med någon såplösning är nästan det enda alternativet. De kan vara svåra att upptäcka, men bladen blir glansiga och kladdiga, och på stjälken finns rostfärgade små sköldar.
  • Spinn drabbar ofta växter som är känsliga för att torka ut. Typ murgröna. Det är pyttepyttesmå spindeldjur som väver nät på undersidan av bladen. Jag skulle kasta alla växter som drabbas bara för att det är så himla svårt att få bort alla små djur. Alternativt kan man försöka med såpvatten, helst med lite t-röd i.

 

  • Växter som drabbats hårt av vilket skadedjur som helst kan man alltid kasta. Risken är stor att ohyran annars vandrar över till närliggande växter, och är man inte uppmärksam har man dem plötsligt på alla växter.
  • Om du misstänker att du kan ha någon slags ohyra på en växt så är det enkelt att googla fram de här fem skadedjuren och se om de passar in, och sedan följa de råd som ges.

 

Men framför allt ska ni komma ihåg att det lättaste är att vattna växterna regelbundet (enligt skötselråden för den specifika växten) för att undvika skadedjur.