Lagombackan sevendays header 2

Varmbänk nr. 1

Skrivet av Sandra Neuman 05.04.2016 | 3 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Först vill jag bara varna känsliga läsare, den här texten innehåller mycket skitprat.


...och det bokstavligt talat


På min to-do-lista har det länge funnits en punkt som heter varmbänk. Det är en slags lasagne av stallgödsel och halm som brinner (förmultnar) och avger värme. Med hjälp av värmen från förmultningsprocessen kan man sedan värma upp jord där man sår sina grönsaksfrön och därmed få skörda mycket tidigare än annars.

 

De här rödbetsbladen tänkte jag plantera ut i varmbänken sedan.

 

I söndags kom då dagen jag har väntat på i flera år. Dagen när det faktiskt blev en varmbänk. Jag tror inte att jag hade kommit mig för att starta en varmbänk om det inte hade varit för pallkragarna vi handlade för några dagar sedan. Vi hinner helt enkelt inte bygga allt själva och pallkragar är otroligt enkla att använda.


Min kompis Emma har flera hästar och mycket stallgödsel, så vi roadtripade vi till Socklot på kaffe och skithämtning. Barnen var överförtjusta över alla hundar och katter att titta på, och över brödet och bärkvargen det bjöds på till kaffet.

 

Jag kände mig aningen galen där jag stod böjd över släpvagnen full me spånblandad hästbajs och sorterade för att få bort en stor del av spånet. Om jag minns rätt så är spån lite trögstartat i en förmultningsprocess och därför brukar man föredra hästbajs som är blandat med halm. Något sådant har jag inte lyckats hitta, så då får man snällt stå och sortera istället*.


Tillverkningen kan jag tycka att är ganska enkel, det är bara att tänka lasagne och varva de olika materialen. Förutom hästbajset använde jag halvbrunnen hönsgödsel och ren halm. Det man ska tänka på är att det ska finnas tillräckligt mycket material (kol) som kan brinna, annars kommer varmbänken att svalna av ganska snabbt. Läs Sonjas blogg om ni vill veta mer om varmbänkar, hon har lite bättre koll med sin erfarenhet.

 

*Det är mycket enklare än det låter. Man mockar bara upp gödslet i en hög, så rullar bajsbollarna ner.

 

Avslutningsvis placerade jag en tredje pallkrage på min varmbänk och fyllde den med halm och placerade fönster ovanpå, allt för att isolera och minska på värmeutsläppet uppåt. På kortsidorna har jag också pallkragar så där fyllde jag med halvbrunnen hönsgödsel. På långsidorna av varmbänken fick jag ta till en bänk och en lastpall för att få halm att hållas som isolering.

 

Här har vi den färdiga konstellationen, plus två hungriga och frusna barn som tyckte att de var dags att gå in.

 

 

Nu är det redan 1½ dygn sedan vi gjorde varmbänken, och det har varit spännande ska ni veta. Jag har sprungit ut och tittat på temperaturen åtminstone 3 gånger per dag för att hålla koll. Termometern är ca 10-15 cm ner i varmbänken och nu för en timme sedan var det hela 39 grader varmt där! Otroligt eller hur!? Då kan det ännu bli nästan dubbelt varmare om det vill sig, innan det vänder och börjar sjunka igen. Det är då när det börjar sjunka under 50 grader som man kan sätta på jord och börja så. 

 

Vad jag ska så vet jag inte riktigt, det får jag fundera över ännu en tid. Vad har ni som provat på varmbänk odlat?

Ni som har testat på varmbänk och skrivit om det, så får gärna länka i en kommentar. Alla framgångar och misslyckanden är värda att läsa om.

 


 

Eftersom jag själv inte kan bidra med särskilt mycket erfarenhet och kunskap om varmbänkar, så har jag istället grävt fram några länkar värda ett besök.

 

Skillnadens trädgård:
-Filmklipp om hur man gör en varmbänk.

-Alla inlägg taggade som varmbänk.

 

Sonjas trädgårdsprojekt:

Här, här, här och här får man följa med hur det går med Sonjas varmbänk.

 

Husmor Anna:

Anna har nyligen fått bebis och har kanske inte tid med någon varmbänk just nu, men för några år sedan fick vi läsa HÄR om hur man gör en varmbänk, och hur man gör och man misslyckas första gången.

 

Kommentarer

 • Hanna Stigzelius 05/04/2016 1:43pm (5 år sen)

  Lasagne, haha! Men intressant och smart påfund :)

 • Milla 06/04/2016 9:57am (5 år sen)

  Spännande! Var har ni annars köpt pallkragarna? Vi står lite i valet och kvalet om min man ska bygga nya odlingslådor eller om det blir köpta pallkragar...

  • Sandra Neuman 06/04/2016 10:17am (5 år sen)

   På en fb-loppis där en här i stan bjöd ut dem ganska förmånligt :)

   • Milla 07/04/2016 9:51am (5 år sen)

    Jisses vilken tur du hade! *avis*

 • Kitty 06/04/2016 8:21pm (5 år sen)

  Va snyggt det blev! :)
  Jag har ringt och meddelat en bekant att jag ska koma och plundra deras hästskithög snart! :) Varifrån skaffar du halm? Vi har bara hö hemma som vi ger åt kaninerna...
  /Kitty

  • Sandra Neuman 06/04/2016 9:18pm (5 år sen)

   Vi köpte en stor rundbal med halm i höstas så vi skulle ha åt hönsen hela vintern (och kanske också med tanke på drömmen om varmbänk ;) ). Så jag köpte av en annan hönsmänniska här i nkby :)

Skriv en kommentar