Lagombackan sevendays header 2

Den bästa listan

Skrivet av Sandra Neuman 20.12.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Om Caroline säger att det är den bästa jul- och nyårslistan så finns det inget annat alternativ än att fylla i den listan.

 

Hur kommer du fira jul?

As usual ska jag jobba in julen med blommor och glada kunder sedan fira tillsammans med min familj, bröder och min mamma med man. Vartannat år firar vi den 24:e och vartannat dagen före, som vi har gjort sedan mina föräldrar separerade för 20-ish år. I år kör vi den riktiga julaftonen som julafton.

applen Medium

amaryllispaket Medium

 

Din viktigaste julprydnad?

Jag gillar värmen i nykarlebystjärnan, och förstås att det är symbolen för min stad. Jag väntar däremot på många fina julpyssel från barnen i framtiden.
Här skrev jag om stjärnan

 

Det bästa på julbordet?

Typ allt! Fast om jag bara skulle få välja en endaste så skulle jag välja gravad lax! Alla gånger. Det är så enkelt att göra. Det svåra är att minnas att ta fram laxen ur frysen i tid så att den hinner tina upp tills den ska gravas.

 

Julklappar före eller efter Kalle Anka?

Enligt traditionen äter vi alltid julmaten ungefär mitt i "kan du vissla Johanna" (som kommer efter Kalle Anka) och först efter julmaten öppnar vi julklappar.

 

Bästa julfilmen?

Polarexpressen. Jag såg den första gången runt julen 2006 och varje år sedan dess. Alltid är den lika spännande och lika magisk.

 

Plast- eller äkta julgran?

Det finns inget alternativ till en äkta julgran. Den ska vara smal, "ful" men med tjocka barr.

 

SN jul 1pepparkakshus Medium

 

Det sämsta med julen?

Att barnen blir som förbytta av spänning och förväntan. För dem är det säkert den bästa tiden på året, men för föräldrarna kan det vara en mardröm.

 

Det bästa med julen?

Maten förstås, och förhoppningsvis lyckliga barn.

 

 

Och how about nyårsfirandet?

SN nyar

 

Hur kommer du fira nyår?

Det har vi inte pratat om ännu, men vi tillsammans med våra vänner brukar turas om att bjuda den in den andra familjen. I år är det vår tur att bjuda.

 

Vad ska du ha på dig?

På nyår!? Det är ju flera veckor dit ännu, jag vet inte ens vad jag ska ha på mig imorgon.

 

Äter du någon speciell mat?

Sedan förr så hör räksmörgås nyårsaftonen till, men de senaste åren har vi ätit allt från varma smörgåsar till pajer och kött.

 

Vad ska du dricka?

Vin, eller fläderblomssaft blandat med bubbelvatten. Hett tips där.

 

Kommer du att göra nyårslöften?

Jag och Daniel brukar lova att älska varandra i ännu ett år. Visserligen har vi redan för flera år sedan lovat varandra evig kärlek, men det här är påfyllnadsdoser för att påminna oss själva.

 

Vad är det sämsta med nyår?

Det är så lång tid till tolvslaget att vi alltid hinner bli lite fööör trötta.

 

Vad är det bästa med nyår?

Precis det. Att det är ett nytt år att börja om på.

 


Jag skulle aldrig!

Skrivet av Sandra Neuman 31.07.2018 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Foodlys och Sevendays gemensamma veckotema är den här gången USA. Jag har över huvud taget inte någon koppling alls till USA annat än att min bror storstadssemestrade i New York en vecka förra året. Det var roligt att se alla bilder vi fick skickade åt oss på storstadsmiljön, brandbilarna, skyskraporna och förstås den klassiska starbucks-kaffekoppen med felstavat namn. 

 

Men skulle jag själv resa till USA om jag hade möjligheten? Aldrig!

 

blabarsAmerikanska buskblåbär är det närmaste USA jag kommer i mitt bildarkiv.

 

Inte ens fastän jag skulle klara av flygplansresan (jag får svindel bara jag gungar eller hoppar på en trampolin) skulle jag välja att besöka USA som första val.  Det är säkert bara fördomar, men det känns som om hela USA bara är väldigt fejk. Jag gillar inte deras matkultur, att man som privatperson kan inneha vapen, och tycker att deras val av president är bortom all kritik.

Jag tror att allt det här grundar sig i att Finland är ett väldigt tryggt land att bo i, USA not so much. Skulle alla gangsters plötsligt frysas (ni vet "freeze!") och inte kunna röra sig, alla vapen förvandlas till styroxkorvar, och alla anhängare till Trump fastna i en gruva så skulle jag kunna tänka mig ett besök i USA (i det alternativa universum skulle man förstås kunna teleporteras dit och jag skulle slippa flygresan). 

 

Så, då när jag är i USA skulle jag planera in två saker.

1. Besöka så många public gardens som jag bara skulle hinna med. 

2. Dricka kaffe och hänga med sevendaysbloggaren Petra och se till att få besöka många häftiga museum. Speciellt det här skulle vara the cherry on top!

 

JPEG bild 319044264F55 2JPEG bild 319044264F55 5

Visserligen Botaniska trädgården i Åbo, men kunde ju lika gärna vara något exotiskt ställe i USA

 

Jag tvivlar inte på att det vore en upplevelse att förverkliga den här hissnande fantasin om en USA-resa, men det kommer aldrig någonsin att hända. 

 


Evenemangslistan!

Skrivet av Sandra Neuman 06.07.2018

Så här ser ett riktigt lyckat evenemang ut: Glada barn, många bekanta, musik, upplevelser, kaffe, mat och workshops.

Tre evenemang i sommar jag vill tipsa om: Juthbackamarknaden, Nykarlebyveckan och matfestivalen. Ja, det var de tre jag först kom att tänka på nu.

Mitt pinsammaste minne från ett sommarevenemang: Det måste ha varit förra sommaren på kulturnatten när mina barn åkte karusell. Milea har varit väldigt förtjust i Pippi, och i någon film står hon på lilla Gubbens rygg. Milea stiger således upp på karusellhästen hon sitter på, och STÅR ett varv innan karusellskötaren saktar in och stannar. Det här hände alltså mitt på Nykarleby torg med en stor mängd bekanta ansikten runtom.

karusell

 

Ett evenemang jag önskar fanns: Mera parkhäng åt folket!

Parkhang1

Om jag skulle ordna ett eget evenemang: Så skulle jag samla alla bloggare i trakten och köra en stor bloggpicnic! Det hade jag på tapeten en gång för länge sedan i samband med juthbackamarknaden, men intresset var väl lite för litet så vi avblåste.

bloggpicnic 1

Ett härligt festivalminne: Vågar jag säga att jag aldrig har varit på en festival?!

I min stad ordnas det: Både sommarteater, sagovandring, matfestival, Nykarlebyveckan med kulturnatten och förstås den berömda juthbackamarknaden i augusti.

Fyra saker jag alltid tar med mig när det vankas event eller festival: Kamera, extrakläder åt barnen, snacks och slantar.

En person jag gärna gick på sommarevenemang med: Åh, vem ska jag välja?! Jag gillar förstås att umgås med min familj när det vankas evenemang som vi alla kan delta i. Men juthbackamarknaden rekommenderar jag att ni inte tar med barnen till överhuvudtaget. De är lätta att slarva bort i vimlet och så är det svårt att styra en mänsklig centipede i folkmassa.


SPRING i benen

Skrivet av Sandra Neuman 20.03.2018

VÅRDAGJÄMNING! Fastän det inte är så stor grej så är det ändå ett tecken på att det faktiskt händer i år igen. Våren ÄR i antågande fastän det inte alls ser ut så utomhus. Eligt prognoserna blir det vår först nästa månad... ja i södra Finland alltså, när den kommer till Österbotten får vi bara vänta och se.

Dagen till ära tar jag mig an Sevendays VÅRLISTA.

 

Min vår år 2018 kommer bli

Hur en tid på året kommer att bli är omöjligt att förutspå, men jag skulle gissa att min vår kommer att bli av den mer spännande sorten. Jag har aldrig tidigare haft så här stort växthus att använda mig av, så nu när det börjar vara sprängfyllt med sådda frön så borde det ju rimligtvis bli en väldigt grön och smakrik vår för min del.

var2

En sak jag ser fram emot

Just nu längtar jag allra allra mest till de dagarna när snön smälter så att det nästan syns och hörs. Det i kombination med vårfåglarnas sång. Oj vejtni! Annat jag ser fram emot är Euforiakörens vårkonsert (som jag innerligt hoppas kunna gå på), kaffe i solen, påskstifadon och att få hem hönsen! Nu i efterhand kom jag på att det jag innerst inne mest vill är att kunna börja vara vid villan igen. Det är en zon varmare (zon 3) så allt är igång mycket fortare där.

var4

var5

var6

 

Tre säkra vårtecken

Säsongsavslutningarna av alla möjliga tv-serier. Nu kommer ju mina kvällar att kunna fyllas av bokläsning, sådder och bloggskriverier.
Narcissernas ankomst! När butiksutrymmet fylls av gula lökväxter ÄR det vår oavsett vad vädret och FMI säger.
Energi! Min kropp kryper av längtan att få gå ut och pyssla i trädgården och jag känner mer hopp och livsglädje av att snart få stoppa ner händerna i jorden igen. Min räddning har varit vintersådderna nu i år.

JPEG bild 039498A4C964 1var1

 

Det här gör jag på vårdagsjämningen

Vårdagjämning, eller den sekund när solen skiner exakt lika mycket på både norra och södra halvan av jordklotet. Det är faktiskt bara ett ögonblick det handlar om, och det inträffar idag klockan 18:15 finsk tid. Men vad jag gör? Det är tisdag och ledig dag, jag har psykologtid, och efter dagishämtningen ska vi dricka kaffe och äta glasskaka med min mamma. Men månne jag inte hinner peta ner mina bortglömda vitlökar innan dess.

 

En låt jag kommer lyssna på i vår

Oh jag älskar Bruno Mars (ft. Cardi B) "Finesse", så den kommer jag säkert lyssna på en hel del. Överlag gillar jag musik som gör att man vill svänga benen lite och sjunga med.

http://youtu.be/LsoLEjrDogU

 

Det bästa med våren är

Att pausknappen äntligen slutar vara nertryckt och hela världen börjar vakna igen. Jag har riktig villa-abstinens och väntar på lite värme så att vi kan börja spendera mina lediga helger vid Kalapiträschi. Nu älskar jag våren på alla vis, så att försöka hitta det som är bäst är ganska svårt. Men det är ju liksom ett återuppvaknande efter vinterdvalan, så vad är INTE bäst då.

 

Så här klär jag mig i vår

Helst trädgårdsbyxor och min skitiga trädgårdsanorak. Jag skulle behöva en ny anorak men jag har ingen aning om var man skulle hitta en sådan. Det är det skönaste plagget ever att ha på sig på gården och spänner inte på någonstans alls. Den jag har nu har varit mossgrön men är numera mera blekt grön-beige, och köptes från församlingens missionsloppis för många år sedan. Bäst spenderade eurona (den kostade säkert inte mer än 3€) ever. 
Här är förra årets vårlista, och då hade jag samma klädsel... otippat!

var6lill

 

 

Det här hoppas jag händer i världen

Att folk skulle bli mer konsumtionsmedvetna och äta enligt säsong, inhemskt och gärna också betala de där extra centen för att få ekologisk mat. Det är de ekologiska jordbruken och vår jord värda.

 

Så skiljer sig våren 2018 från våren 2017

Mina barn är äldre så mina förhoppningar är att de ska kunna sysselsätta sig själva på gården ett tag så att jag hinner göra det mitt sinne brinner för. Mest skiljer sig förstås vädret, vi har mer snö och kallare nu än för ett år sedan, men ändå är förutsättningarna bättre nu än då eftersom den där tjocka iskakan inte trycker ner marken och förstör.


Veckans lista: Rädslor

Skrivet av Sandra Neuman 08.03.2018

Kategorier:
Taggar:

Jag har i hela mitt liv varit en riktig räddhare. Feg och försiktig. När jag var utbränd 2010 var jag som allra räddast och kunde inte ens promenera utomhus för att jag kände mig liten och utsatt. Men det vände, och nu är jag ganska modig av mig. Till en början tänkte jag hoppa över den här listan, men jag tror att det kan vara bra att reflektera lite över sina rädslor ibland.

JPEG bild 1A85EC8C063F 2

 

Det här är jag rädd för: Jag är en mamma, det skulle vara konstigt om jag inte skulle vara rädd för att det skulle hända något med mina barn. Det är inget jag går och tänker på hela tiden, men det finns i bakhuvudet. 


Så här reagerar jag, när jag blir rädd: Det beror helt säkert på vad det är jag är rädd för. Senast igår när jag gick till jobbet funderade jag över vad jag skulle göra om jag plötsligt skulle möta en varg (eller varghybrid). Skulle jag svänga om och springa? Skulle jag bli stel av skräck? Skulle jag skrika eller vara tyst?


En rädsla jag överkommit: Lågt blodsocker, det känns precis likadant som en panikångestattack. Det här har jag kämpat med i många, många år och egentligen är det först nu när jag äter lågkolhydratkost och inte behöver ta några stora mängder måltidsinsulin som jag sluppit den värsta rädslan för att blodsockret ska sjunka för lågt. Nu behöver jag inte gå omkring med 1 liter juice och sjutton stänger glukostabletter i ryggsäcken bara för att jag går runt kvarteret. Lågkolhydratkost i kombination med blodsockermätaren libre gjorde att mitt liv blev mycket, MYCKET, lättare.


Då var jag senast rädd: En praktikant lyckades lura mig att titta på ett avsnitt av youtubeserien "Jocke och Jonna -Spökjakt" under en kaffepaus och sedan vågade jag inte riktigt gå ner i källaren när jag skulle hem från jobbet. 


Så här övervinner jag min rädsla: Jag har blivit väldigt bra på att helt enkelt bara "glömma bort" det jag är rädd för, typ avaktivera rädslan och så försvinner den småningom.


Den hemskaste film jag sett: Jag har alltid haft lite svårt med skräckfilmer överlag, men ändå har jag ett slags hatkärleksförhållande till filmen "Bermudatriangeln" där en fritidsbåt försvinner i dimman och stöter på ett spökskepp som försvunnit någon gång i tiden. På det här skeppet händer en hel del mystiska saker och människorna från fritidsbåten blir knäppa. Hu!


Ett läskigt ögonblick i mitt liv: Jag återkommer till det utbrända året och panikångestattackerna. Att akut bli nersövd för att ryggmärgsbedövningen inte fungerar och babyn måste ut, är ingenting i jämförelse med en panikångestattack.

 

En person som får mig mindre rädd: Alla människor som i sig själv är lugna gör också mig mindre rädd. 


Rädsla för mig är: Det finns rädslor och rädslor. De riktigt djupa och seriösa rädslorna är de man inte själv kan göra något åt, men de går också att dela in i två kategorier. 1. Befogade rädslor som är bra att vara uppmärksamma på och 2. Rädslor som inte går att styra, och de är det egentligen ingen vits att man släpper fram för att tjuva energi.


Min kärlek till foton

Skrivet av Sandra Neuman 07.02.2018

Kategorier:
Taggar:

I mitt arkiv av foton finns det 16 år dokumenterat. Det är ungefär lika länge sedan digitalkameran hade någotsånär bra pris och pixlar för att vara något att ha. En liten nikon coolpix med 3.2 Mpx lyckades jag skramla ihop till år 2002, endast 15 år gammal. Trots flitigt användande hängde den med i 4 år innan jag blev student och uppgraderade till digital systemkamera.


Fotograferingsnörden i mig hurrar över veckans sevendayslista.

 

Jag fotar med

Man kommer riktigt långt med dagens mobilkameror och det är också den jag oftast använder. Men så har jag också en lite mer avancerad halvsystem i min ägo. Panasonic lumix LX100, en riktigt bra kamera som enkelt ryms med i väskan och som också är superenkel att använda.


Min bästa redigeringsapp/program

När jag började fota började jag också redigera i Photoshop elements och avancerade småningom till Photoshop. Jag förstår inte riktigt hur jag kunde allt det jag kunde och jobbade till och med i Photoshop på skolfoto norden en höst. Numera nöjer jag mig med snapseed och aviary på telefonen. Jag redigerar för övrigt alltid mina biler i telefonen, oavsett om de är fotade med kameran eller telefonen itself. Det är något som jag börjde med när jag ständigt hade sjuka axlar av allt fotoredigerande... med en liten iphone kan man till och med ligga i sängen och redigera!


Det senaste fotot jag tog

En busig liten dotter.

JPEG bild DEFB06AA3E93 1


Ett foto som får mig på bra humör

Det är så här jag trivs bäst. Med mycket grönska omkring mig.

bra humor

 


Jag fotograferar helst detta

Vardagsfoton! Jag har alltid varit väldigt svag för de foton man hittar i fotoalbum. Min mamma har dokumenterat mycket och varit duktig att göra album av bilderna, det är nog därifrån fascinationen kommer skulle jag tro. Här har vi en ganska färsk vardagsbild från ett besök på mommos arbete efter dagis.

JPEG bild 8E9AFE7E738B 1

 


En bild jag är stolt över

Man ska vara stolt över de foton som man på riktigt är stolt över, och för min del är det ganska många. De är sällan märkvärdiga, men de gör att jag känner att det här med fotografering är något som jag är bra på. Just den här bilden är från tiden när jag precis hade blivit utbränd, vi bodde i en lägenhet och jag längtade till ett eget hus. 


rainy 2 MARKT Medium


En bild som väcker minnen

Jag har tusen bilder som väcker minnen, men eftersom jag igår råkade trilla över ett bildspel jag gjorde i gymnasiet (diplomkurs i bildkonst, ungefär som studentexamen) får det bli den här. Det är en av de cirka 40 bilder som bildspelet bestod av (musiken: ted gärdestad -Jag vill ha en egen måne) från den ena gången när vi slog gräset vid villan och satte på störar. 

 

minne

 


Så här ser mitt bildflöde på telefon ut

Det kan se ut lite hur som helst. Men ofta är det ett par 2-3 foton föreställande samma motiv. Det blir sällan så som jag vill på första försöket, så då blir det några tulpanbilder eller olika vinklar på mina fröpåsar.

collagecollage

 

...Men ganska ofta kan det se ut på det här viset också när någon av barnen har fotat med ipaden. Jag har haft avstängt så att inga bilder från ipaden syns på min iphone, men varför det inte är så nu kan jag inte svara på.

PNG bild A970ECAAC401 1

 


En bild som jag bjuder på

Så här ser det för tillfället ut i vårt kök. Helgen när jag halkade var då när vi skulle riva tapet och tapetsera, nu blev det inte så och istället har min man jobbat på i sakta mak på kvällarna i hopp om att vi snart ska få upp tapeterna på väggarna.

 

JPEG bild 5D6407B49299 1


Mitt bästa fototips

Var redo! Och tveka inte om det känns som något du behöver dokumentera. Sedan spelar det inte så stor roll VAD du fotar med, det är bra mycket större chans att det blir ett foto om du ens försöker med mobilen än ingen alls. Och stäng av blixten om du inte har en extern jättebra blixt som går att rikta bort från motivet.


Mina gröna fingrar

Skrivet av Sandra Neuman 18.01.2018 | 3 kommentar(er)

Åh! Det här måste vara bästa veckolistan sevendays har kommit med hittills!! Som klippt och skuren för den trädgårdstomte som jag är. Nu kastar jag om frågorna lite så kommer alla grönväxt-relaterat tillsammans och sedan trädgården skilt.

 

Och jag är så taggad att det har tagit mig flera dagar att fylla i alla frågor ordentligt!

JPEG bild 772B1ABE50E4 3Rosengeranium, eller Dr. Westerlunds hälsoblomma som den också kallas. Doftar citrus när man rör i bladen.

 

Dessa grönväxter finns just nu hemma hos mig: 

Ok, you asked for it... 
Porslinsblommor (Hoya), Mönjelilja (Clivia), Peperomia, Fredskalla (Spathiphyllum wallisii), Rosengeranium (Pelargonium), Narrfikus (Clusia), Novemberkaktus (Schlumbergera), Orchidé, Gullranka (Epipremnum pinnatum), Svärmorstunga (Sansevieria), Älghornsbräken (Platycerium bifurcatum), Rumsgran (Araucaria heterophylla), Paradisträd (Crassula ovata), Kaktusar, Vandrande jude (Tradescantia fluminensis), Kantdracena (Dracaena marginata), Monstera, Echeveria, Bromelia, Kaffebuske (Coffea arabica), Kamelhårskalanchoe (Kalanchoë beharensis), Apostlalilja (Neomarica northiana), Asblomma (stapelia), Pillerfikus (Ficus deltoidea), Olivträd (Olea europaea), Calamondin = totalt 60+ stycken eftersom det finns flera av samma växt, men kanske olika varianter.

 

greenish21. Två olika peperomia. 2. Porslinsblomma och asblomma. 3. Porslinsblomma


En blomma/växt som alltid går som present:

Jag säljer överlägset flest orkidéer, juvelblommor (Bromelia) och våreld som går-bort-blomma, men ibland vill någon också ha någon slags grönväxt. Då tycker jag att Rumsgranen är prisvärd och brukar också vara omtyckt som inredningsväxt. Annars är tulpaner en bästsäljare den här årstiden.


Så får jag mina växter att klara sig:

Hemligheten är att välja växter som passar ens egna rutiner och vardagsliv. Tycker man om att gå omkring och pyssla med växter, vattna minst en gång per vecka så ska man välja sådana växter som ogärna vill torka ut, kanske kräver näring lite oftare och gillar att bli duschade. Nå typ sparrisar (fjädersparris, hängsparris), Sophora, Rumsgran, Bräken-sorter. Men om man är som jag och tycker bäst om växter som inte kräver så mycket, och lätt kan glömmas bort en månad utan att ta skada så ska man satsa på porslinsblomma, Peperomia, Svärmorstunga och alla de andra jag nämnde om i frågan om vilka jag har hemma.

 

Greenish 21. Det är högsäsong för tulpaner. 2. Min orkidé ska för första gången börja blomma om.


Så inreder jag med växter:

Ju fler desto bättre! Jag har ett minne av att min mommo alltid har haft många grönväxter i fönstren, och det har jag alltid tyckt om. Så nu när jag får göra vad jag vill med mina fönster så väljer jag att mer eller mindre fylla dem med växter, både i amplar och på fönsterbrädet. Vi har haft gröninredning som en kurs i skolan, så jag kan egentligen allt om vilka växter som passar var, i vilka krukor och hur man ska placera dem... Men är man en 'more is more' så går den där kursen lite förbi. Sen gillar jag att ha snittblommor på köksbordet också.

JPEG bild 772B1ABE50E4 1JPEG bild 772B1ABE50E4 2Övre bilden från vänster. Hängande porslinsblomma och bakom den två olika Paradisträd i lerkrukor. En rumsgran i zinkkrukan och till höger en Älghornsbräken.
Nedre bilden. Ett hörn av vårt vardagsrum. Egentligen tror jag att det är lite för mörkt åt Monsteran, men den verkar trivas tillräckligt bra iallafall.


Så ofta köper jag växter:

Nu som då, speciellt om vi får något fint till jobbet eller om jag tvingas kasta bort någon och det lämnar ett tomrum i fönstret. Överlag så finns det alltid rum för en till.

 

Den fulaste växten/blomman jag vet:

Det är en hemskt svår fråga. Alla är fina på något vis, men växten Pussmun (Nematanthus gregarius) är inget jag skulle vilja ha här hemma. Den är ful på riktigt! Till och med Saint Paulia är bättre än den.

 

 

Det om gröväxter. Över till Trädgården och odling...


Så mycket tid lägger jag på odling:

På våren verkar det finnas hur mycket tid som helst för köksträdgården medan grönväxterna inomhus får lida och förlita sig på att min man ger dem vatten... Ja eller det är för övrigt han som brukar vara den som kommer ihåg att vattna alla tider på året (skomakarens barn har ju heller inga skor ni vet). Men tillbaka till odling. Jag försöker ändå lyssna till min kropp och inte heller jobba sönder mig själv på att gräva gropar, rensa ogräs och så frön.


Mitt bästa odlingstips:

Odla ärtskott på fönsterbrädet nu fram tills det blir varmare utomhus. Det är billigt och gott att sätta på smörgåsen. När det kommer till utomhusodling är det en sån bredd att jag skulle kunna ge hur många tips som helst. Men. Har man inte odlat förr och vill börja på, så är det lättast att skaffa sig ett par pallkragar och boken "Odla i pallkrage". Sedan sår man det man själv vill äta och håller sig till anvisningarna bakom fröpåsen om rader och mellanrum mellan fröna... När man hållit på en stund kan man börja röra sig utanför de ramarna och odla tätare när man vet hur grödorna funkar.

JPEG bild 25C06301D0C5 1


I min trädgård vill jag odla:

"Vad vill jag inte odla?" skulle vara en mycket lättare fråga att svara på. Jag vill INTE odla vitkål och ruccola. Men jag vill odla allt annat typ... Speciellt Fänkål, morot, spenat och grönkål. Och Jordgubbar!

gronsakerna 

I något skede nu snart ska jag tipsa er om mina bästa trädgårdsböcker! Det tycker jag ni ska hålla utkik efter! Odla mycket nu och sköt om era växter!


Every day is coffee day

Skrivet av Sandra Neuman 08.01.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Det här året vill jag bryta denna ovana: Att somna på soffan var och varannan kväll är en riktig dum ovana som gör att jag sedan ligger vaken halva natten. Den borde jag definitivt sluta med.


Mina frukostvanor ser ut så här: Hela min morgon (arbetsdagar, för lediga dagar är de helt andra) ser ganska exakt likadana ut. Frukosten däremot kan jag variera beroende på kylskåpets utbud och vilken feelis jag har. För tillfället bakar jag ett muggbröd i mikron och äter det med smör, ost, medwurst och gurka på. Kaffet dricker jag i jobbet eftersom svart kaffe tar en evighet på sig att svalna.


Min träningsrutin är: obefintlig.


En ovana jag har blivit av med: Jag har varit svag för fredagschipsen, men i och med mina nya matvanor (som jag ska berätta om vid tillfälle) så har jag inte heller suget efter det.


Den här rutinen vill jag få in i mitt liv: Jag skulle vilja (orka) stretcha min stackars kropp mer på kvällen. Lära mig lite yoga liksom. Och dejta min man lite oftare.


Min rutin när jag läser bloggar: "ser någon an sevendays nyaste blogginlägg intressanta ut?" *klick*. Alltså jag saknar faktiskt bloggläsarrutiner för tillfället och borde hitta någon slags samlingsapp (nej inte bloglovin).


En ovana jag inte gillar hos andra: Jag avskyr rökning med hela mitt hjärta.


Mina matrutiner är: "Ät när du är hungrig" är det jag helst skulle följa, men tyvärr funkar det inte riktigt med barn i huset. De blir liksom hungriga mycket fortare.


Så kommer jag ur en ovana: Det gäller bara att lyckas programmera om sin hjärna till det man vill att den ska göra.


En rutin alla borde ha: Fredagsblommor! Man ska unna sig blommor och annat fint att titta på och njuta av.


Den här vanan vill jag fortsätta med i år: Mina matvanor, kaffedrickandet och tillräckligt med sömn-vanan. Och så vill jag förstås hålla igång med skrivandet här i bloggen.


Mitt hem, min borg

Skrivet av Sandra Neuman 02.01.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Det har varit en så pass omvälvande dagar för mig personligen (och då pratar jag inte bara om hur tungt det var att ta sparken till eftermiddagskaffet igår) så får inte riktigt till någon riktig text. Istället tänkte jag helt enkelt bara köra stenhårt på årets första sevendayslista om mitt hem.

 

Så här bor jag:

Jag och min familj bor i ett hus byggt 1864. Här är det vårt hem vår borg som gäller och vi har för det mesta lagom råddigt i diverse hörn av hemmet (speciellt diskbänken lyckas vi aldrig hålla tom). Vårt hus är skitdåligt planerat och jag skulle inget hellre än att riva ut alla väggar och göra planlösningen själv. Då skulle jag satsa på en mer öppen planlösning på nedre våningen och våra sociala utrymmen, och mer anpassade utrymmen på vinden.

 

kallbackan

 

Det bästa med mitt hem: 
Känslan i ett gammalt hus är en helt annan än i ett nybyggt. När vi första gången kom in i det här huset på visningen så kändes det glatt i hela kroppen och jag tror att både jag och Daniel sa att vi ville bo här.


Här har jag bott tidigare i mitt liv:
Jag har inte bott i särskilt många städer, men ett flertal hem.
Innan jag flyttade hemifrån hann jag bo i det hus som jag ser som barndomshemmet, en lägenhet och sedan i ett gammalt hus med megastort kök. 

När jag flyttade hemifrån 2006 bodde vi en tid i en pikuliten etta på Brändö i Vasa innan jag skaffade en egen etta på övre våningen i ett trähus på Hedbergsvägen i Vikinga. Efter det hann vi med idrottsgatan i Vikinga innan vi flyttade tvärs över stan till en lägenhet på Kungsvägen i Roparnäs. Av alla ställen i Vasa så har jag bäst feelis från trähusettan i Vikinga.

Vid årsskiftet 09-10 övergav vi Vasa och flyttade hem till Nykarleby. Då bodde vi i lägenheten bredvid min mommo och moffa på Staketgatan innan vi köpte hus. Cirkeln är sluten och vi kan konstatera att det är här vi ska bo och bli gamla.

 

kungsvagskokKungsvägen, Vasa

vardagsrum MediumStaketgatan, Nykarleby

 

Mitt drömhem:
Skulle jag få möblera om planlösningen lite i det här huset så är det här mitt drömhem. Jag gillar framför allt att det är så nära till allt härifrån och att det tar 5 minuter för mig att GÅ till jobbet. Att det är uppförsbacke när jag ska hem igen gör att det kanske tar lite mer än 5 minuter.


Så här skulle jag beskriva min inredningsstil:
More is more kanske. Jag trivs inte alls när det finns väggar som är tomma och kalla. Jag gillar inslag av tyger i form av gardiner, mattor och kuddar och framför allt är det jättejättetråkigt om jag inte får ha grönväxter i fönstren.

 

JPEG bild F3C48F7855FC 2


En plats jag ännu vill bo på:
Jag vill inte bo någon annanstans än här, men som alternativ så önskar jag att jag hade en egen liten stuga vid villan. Vi är många som vill vistas i Kalapää på sommaren och snart kommer vi inte att rymmas att sova på vinden längre.


Lägenhet eller hus:
Vi har testat på lägenhet, och jag är INTE en lägenhetsmänniska. Jag behöver kunna gå ut på egen gård och bara njuta av att inte behöva gå någonstans. Här räcker det med att jag går ut på trappan så kan jag blicka ut över mina rabatter.


Sambo eller ensamboende:
Jag har faktiskt aldrig bott ensam fastän jag har hyrt en egen etta i Vasa. Vi varierade oss bara vems lägenhet vi bodde i för veckan men det orkade vi inte med särskilt länge innan vi bytte två små lägenheter mot en större.

 

JPEG bild F3C48F7855FC 3Hedbergsvägen, Vikinga


Då flyttade jag hemifrån:
Hösten 2006 efter att jag tagit studenten och inte sökt in till en endaste skola. Mitt enda alternativ då var att flytta in till min pojkvän Daniel i Vasa och hoppas på att få ta ett mellanår på en kreativ linje på FKF.

 

En person med ett vackert hem:
Nina! Eller Ninas fd hem iallfall, och jag slår vad om att både mellanhuset och det kommande huset är precis lika fina hem. Liksom Anna. Och så har min moster Ninna ett varmt och mysigt hem som jag tycker mycket om.


Jag HAR min drömkarriär

Skrivet av Sandra Neuman 07.11.2017 | 3 kommentar(er)

Jag jobbar som: Florist på Amalia inspiration, och jag är stolt över min arbetsplats, Anna som jobbat fram de här tre butikerna och vår fina webshop.


Karriär i jobbet för mig betyder: Jag är inte särskilt karriärlysten av mig längre, kanske för att det känns som att jag har nått mitt mål nu redan. Det var på hösten 2006, efter studenten och jag hade mitt mellanår på FKF i Vasa. I studierna ingick en praktikperiod på valfritt företag (lite som praoveckorna i nian i högstadiet) och eftersom mammas kompis precis hade tagit över rodret på Asta blomster- och presentaffär så tyckte jag att det verkade som ett bra alternativ. Jag trivdes i atmosfären och blev bra vän med floristen (som numera har blomaffär Akleja i Purmo) efter att ha fått testat binda buketter och göra arrangemang. Efter den veckan började jag jobba hårt för att komma mig in i branschen i just den här butiken. Vägen har varit lång och kantad med besvikelser och ett år som utbränd, men nu är jag här och har nått mitt mål att kunna cykla eller gå till jobbet och sedan få betjäna min hemstads befolkning med buketter och blommor. #lifegoals

 

JPEG bild 4F1ECF22E8B5 23


Tre saker jag kan göra, för att nå mina mål är: En viktig sak som jag ska göra för att inte gå bakåt i min karriär är att inte jobba mer än vad jag gör nu (eftersom jag varit utbränd och inte har någon som helst energireservoar att falla tillbaka till). Sedan gäller det att hålla sig inspirerad (det gör jag genom att följa florister på instagram)... och mätt! 


Det här är mitt nästa mål i karriären: Nej, jag har inga ytterligare mål att nå. Jag vill inte ha en egen blomaffär eller jobba heltid. Jag vill ha det precis så bra som det är nu som anställd och jobba 4 dagar i veckan.

Här ser jag mig själv om ett år: Jag står fortfarande vid amalia och skrattar med mina kunder :)
Tre saker jag lärt mig under mitt arbetsliv: Är du glad så är kunderna glada. Det är kunderna som gör att jag kan jobba med det jag gör, så jag värnar om dem. Lägger jag kärlek i buketterna så syns det.

 

JPEG bild 4F1ECF22E8B5 16

 

En person jag ser upp till, karriärsmässigt: Min mamma! Nu jobbar inte hon i min bransch, men jag tycker att det är så strongt att i över 30 år varit akutvårdare och sett en hel del som jag själv inte skulle vilja se. Det är mamma som sagt att när man hör ambulanssirenerna så ska man inte tycka att det är hemskt, man ska tänka att nu är det någon som får hjälp.


Mitt drömjobb: Det är det jag har. Jag är alldeles för hemmakär för att ta familjen med mig till norge för att jobba som florist där. Det är klart att det vore intressant att se sig runt i floristvärlden, men jag skulle nöja mig med studieresor för att hälsa på, hämta inspiration och lära mig av andra.

 

JPEG bild EDFB9D3FD01B 3

 

Som anställd är jag den här typen: Vi brukar säga att jag och Daniel måste vara de perfekta anställda med barn som nästan aldrig är sjuka, och när de är det så får de det överstökat på ett eller två dygn. Dessutom är inte Daniel och jag heller sjuka särskilt ofta. *ta i trä*


Som chef är jag den här typen: Nej, jag är inte chefstypen alls... men om jag skulle vara chef så skulle jag säkert vara den där snälla som bjuder på kaffe åt mina anställda. Och jag hoppas att jag skulle vara rättvis och uppmuntrande.


Ett mål jag uppnått i min karriär: Det har jag kanske redan gjort klart för dig läsare vid det här laget? ;) Men det sanna målet är väl att jag är självsäker i det jag gör och vet att det är det här jag är bäst på (inte bäst som i bättre än andra, utan bäst av det JAG kan göra). Det är också sånt som kunderna känner av och återkommer till.


Så här jobbar jag aktivt för att lyckas på jobbet: Dricker kaffe och är utvilad. Det är sanning att man måste vara utvilad, annars går det inte. Så kommer man långt på att vara glad, trevlig och prata med kunderna.. känna in hurudana de är och vara på deras nivå och tillsammans med deras sinnesstämning.