Visa alla inlägg skrivna december 2020
Tack och hej, 2020
Tidigare år har jag alltid sammanfattat vad jag gjort under det gångna året i ett blogginlägg i slutet av december. Det här året har jag bloggat mindre om vad jag gjort än någonsin tidigare. Därför känns det extra roligt att skriva en liten sammanfattning av det gångna året.
Det här året har på många sätt varit annorlunda och blev långt ifrån hur jag föreställde mig. Nu när jag tänker tillbaka inser jag ändå att jag faktiskt har det väldigt bra och att det här året inte bara har varit usch och tvi, trots en pandemi.
I januari och februari spelade jag revy hemma i Pörtom tillsammans med ett härligt gäng. En del föreställningar spelade jag trots att jag var lite förkyld. Tänk att man fortfarande gjorde så för mindre än ett år sedan! Spelade revy som vanligt trots att man hade lite förkylningssymptom. Det känns ju nästan oroligt! Jag minns att föreställningarna överlag flöt på väldigt bra, att jag var extra imponerad av alla duktiga unga medverkande och tacksam gentemot alla som kom och såg våra föreställningar.
I början av året fick jag också jobb som Art Director för Finlands Svenska Skolungdomsförbunds (FSS:s) medlemstidning Elevbladet. Som Art Director producerar jag Elevbladets layout och grafiska element samt illustrationer till tidningen. Under det här året har jag lärt mig mycket nytt om layout och fått utvecklas massor. Det ska bli roligt att fortsätta som Art Director under nästa år.
Jag har också väldigt trevliga och duktiga kollegor, som jag önskar att jag hade kunnat träffa mera under det här året. Eftersom FSS har sitt kontor i Helsingfors och jag studerar och bor i Vasa, har jag i huvudsak jobbat på distans, vilket såklart många andra också har gjort under det här året. Jag tycker att distansarbete har fungerat väldigt bra för min del, men det vore ju såklart roligt att kunna träffa kollegor lite oftare. Tur att jag hann besöka Helsingfors innan pandemin bröt ut!
När sommaren kom var det tänkt att jag skulle få se solen gå ner bakom horisonten i Platanias, Kreta tillsammans med mamma, men istället fick jag se solen gå ner hemma i Vasa istället. På grund av pandemin var vi tyvärr tvungna att avboka vår Kretaresa, som vi båda hade sett väldigt mycket framemot. En resa till Åland tillsammans med revygänget avbokades också. Jag saknar verkligen att resa och drömmer om att snart kunna göra det igen.
I år träffade jag en person som har blivit väldigt viktig för mig och som gett mig orsak att besöka Åbo några gånger under hösten. Jakob är inte bara min pojkvän, utan också min bästa vän och jag är tacksam åt att ha fått dela de senaste månaderna med honom.
Bilder från vår utflykt till Nådendal under slutet av sommaren.
Förutom distansarbete har det här året präglats av distansstudier. I höstas började jag studera biämnet Medier och kommunikation. Vi har bland annat skrivit artiklar till Vasabladet, gjort radioinslag till Yle Vega och fått ta del av presskonferenser via Zoom. Till följd av restriktionerna har allt gått på distans hittills, men jag upplever att jag har utvecklats, fått lära mig mycket nytt och göra många nya saker. Biämnesstudierna har också gett mig nya studiekompisar, som jag önskar att jag hade fått träffa oftare. Under den kommande terminen kommer vi att ha åtminstone en del närstudier, så jag ser framemot att få träffa dem då.
Under det här året har jag varit en del av ämnesföreningen Politivas styrelse som pr- och infoansvarig. Det här verksamhetsåret blev långt i från vad vi hade tänkt oss, men trots att många studieevenemang har behövt ställas in under det här gångna året, tycker jag att vi och många andra föreningar med oss, har varit duktiga på att anpassa oss och hitta nya lösningar. Exempelvis ordnade vi några av våra traditionsenliga evenemang på distans under hösten och trots pandemin har vi också kunnat ordna nya evenemang, exempelvis CribQuiz, ett pubquiz helt på distans via Zoom. Vårt samarbete inom styrelsen har fungerat mycket bra trots att året har fört med sig en del utmaningar. Därför är jag tacksam över att ha fått dela styrelsearbetet tillsammans med just dessa människor!
Under ett år som detta har jag varit extra tacksam över att jag och mina närmaste har fått vara friska! Jag är också tacksam över att ni är många som har följt bloggen och tagit del av mina recept och andra inlägg här under detta år. Gott nytt år till er alla!
Glutenfria Kourabiedes – Grekiska julkakor med mandel
Kourabiedes (Κουραμπιέδες) är smörkakor med mandel som äts under julen i Grekland. Nu inför jul valde jag att experimentera fram en glutenfri variant. De påminner kanske en aning om klassikern Tant Hannas kakor som min farmor alltid brukade baka när jag var liten, men mandeln och konjaken ger kourabiedes en annorlunda, spännande smak.
Kourabiedes
ca 20-35 st beroende på storlek
1.5 dl florsocker
250 gram rumsvarmt smör
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk muskot
1/4 dl konjak (exempelvis Metaxa)
1/2 tsk bikarbonat
100 gram grovhackad mandel
5 dl rismjöl
3 dl mandelmjöl
Mycket florsocker att pudra kakorna med
Värm ugnen till 175 grader.
Vispa det rumsvarma smöret med florsocker med elvisp i cirka 10 minuter tills blandningen är fluffig.
Separera äggulan från äggvitan och blanda ner äggulan i smeten.
Tillsätt muskot, vaniljsocker, bikarbonat, den grovhackad mandeln och konjak och blanda.
Sikta mjölet och rör sedan ner lite i taget i blandningen. Degen ska vara mjuk och lättarbetad.
Forma bollar eller halvmånar av degen och lägg på bakplåtstäckta plåtar.
Platta ut kakorna lite innan gräddning.
Sätt in i ugnen i i ca 20-25 minuter tills de fått fin färg. Låt de sedan kallna i 5 minuter.
Sikta florsockret som ska pudras över kakorna och pudra sedan kakorna ordentligt med florsocker medan de fortfarande är en aning varma.
Lägg kakorna i en burk där botten är täckt med florsocker.
Glutenfritt julbröd
Tidigare brukade mamma alltid baka Ernst goda julbröd till varje jul. Sedan var flera familjemedlemmar tvungna att övergå till glutenfri kost och under några år saknade vi förstås Ernst julbröd tills vi hittade detta recept.
Smör är det enda som krävs som pålägg på det här julbrödet, som också går utmärkt att frysa ner. Ät och njut!
God jul till alla som firar! Hoppas att ni får en fin helg.
Glutenfritt julbröd
1 limpa
3 dl bovetemjöl
2 dl rismjöl
1 dl havregryn
0.5 dl linfrön
1 dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat (matsoda)
2 tsk salt
1 dl torkade aprikoser
1 dl grovt hackade hasselnötter
0.5 dl honung
2 msk fiberhusk
4.5 dl vaniljyoghurt (man kan också använda naturell yoghurt)
2.5 dl mjölk
Värm ugnen till 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Skär aprikoserna i små bitar.
Klyv hasselnötterna i halvor eller fjärdedelar.
Rör ner honung, yoghurt, mjölk, aprikoser och hasselnötter.
Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper.
Grädda längst nere i ugnen i cirka 70 minuter.
Ta ut brödet, stjälp upp det på ett galler och låt svalna.
Glutenfria knäckbars med chokladöverdrag
Julen närmar sig med stormsteg och vad passar då bättre än att baka lite julgodis? I år lät jag mig inspireras lite av Twix, en av de chokladsorter jag gillar mest och experimenterade fram dessa bars. Det här godiset har en mjuk kakbotten och en lite knäckaktig fyllning. Ha gärna godiset framme en stund innan du äter det, för likt vanlig knäck blir godiset ganska segt och svårtuggat när det stått länge i kylen. Och självklart behöver du inte skära det i bars/stänger om du inte vill. Rutor eller små bitar funkar ju givetvis också.
Glutenfria knäckbars med chokladöverdrag
Botten:
20 gram smör
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosflingor
2 msk ljus sirap
Kolafyllning:
1 ½ dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
0.5 dl socker
50 gram smör
Chokladöverdrag:
150 gram choklad
Lite havssalt till dekoration
Kakbotten: Värm ugnen till 175 grader.
Koka upp sirap och smör
Blanda försiktigt ner resterande ingredienserna.
Klä en liten brödform, ca 8 x 30 cm, med aluminiumfolie och tryck ut degen i botten.
Grädda mitt i ugnen tills kakan tar färg, ca 15 minuter.
Kolafyllning: Sjud grädde, sirap, smör och socker i en kastrull tills konsistensen tjocknat i cirka 35-40 minuter.
Fördela detta på den färdiggräddade bottnen.
Låt stelna i kylen
Chokladöverdrag: Smält chokladen till chokladöverdraget försiktigt i vattenbad.
Bred ut den smälta chokladen ovanpå kolafyllningen och strö över små bitar med havssalt.
Låt stelna helt och skär därefter i bitar av önskad storlek.
Förvara godiset i kylen.
Julklappstips: Julig granola med apelsin, kardemumma och kanel
Har ni köpt alla julklappar än? Jag har några stycken kvar som jag tror att jag kommer att skaffa i helgen! Ett julklappstips som jag kan dela med mig av är att ge bort lite hemmagjord granola i en fin glasburk. Att ge bort någonting hemmagjort visar enligt mig att man lagt ner extra tid och energi på julklappen och blir därför extra personligt. Hemmagjorda julklappar lär ju också vara aningen mer miljövänliga jämfört med att köpa någonting helt nytt.
Här kommer ett recept på julig granola. Vill man inte laga och ge bort den går det ju självklart också fint att laga den som julklapp åt sig själv!
Julig granola med apelsin, kardemumma och kanel
1 dl mandel
5 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 dl äppeljuice
1 apelsin
0.75 dl flytande honung
1 msk malen kanel
1.5 tsk malen kardemumma
2 krm salt
2 dl russin
Värm ugnen till 175 grader.
Hacka nötterna grovt.
Tvätta apelsinen noga och riv det yttersta skalet med rivjärn.
Blanda havregryn, kokos, de hackade mandlarna och det rivna apelsinskalet i en bunke med honung och äppeljuice.
Pressa saften ur apelsinen och tillsätt det.
Tillsätt sedan kanel, kardemumma och salt.
Strö blandningen på en papprad plåt.
Rosta i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Rör om några gånger under tiden.
Låt svalna och blanda sedan med russin.
Förvara granolan i en lufttät burk.
Glutenfria mockarutor med pepparkakssmak
Häromdagen hittade jag Camilla Hamids recept på pepparkaksmums, alltså mockarutor med pepparkakssmak. Eftersom min pojkvän brukar gilla kombinationen choklad och pepparkaka väldigt mycket kändes det nästan som en självklarhet att baka en egen variant på den här kakan. Den blev så otroligt god så jag var bara tvungen att dela receptet här också!
Jag gjorde om receptet till glutenfritt och tog mig friheten att ändra lite andra småsaker i det, men jag utgick alltså från Camilla Hamids recept. Glasyren blev ganska lös med mitt receptet, så se till att äta kakan med sked. Alternativt, lägg i mer florsocker eller minska mängden smör eller kaffe om ni vill ha en tjockare glasyr.
På tal om kombinationen choklad och pepparkaka? Har ni smakat Fazers choklad med pepparkakssmak? Den kan jag varmt rekommendera!
Mockarutor med pepparkakssmak
200 g smör
2 msk kanel
1 msk mald nejlika
2 msk mald kardemumma
1 msk mald ingefära
4 ägg
4 dl strösocker
3 dl rismjöl
2 dl mandelmjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 kryddmått salt
2 dl mjölk
Glasyr
150 g smör
1 dl starkt kaffe
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
4 dl florsocker
kokosflingor till garnering
Värm ugnen till 175 grader och täck en ugnsform (ca 20 x 30 cm( med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner alla kryddor. Ställ åt sidan.
Vispa ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt.
Tillsätt mjölken smörblandningen i bunken. Rör försiktigt ihop till en jämn smet.
Häll över smeten i ugnsformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad.
Låt kakan svalna i rumstemperatur.
Glasyr:
Smält smöret till glasyren i en kastrull.
Tillsätt resten av ingredienserna (förutom kokosflingorna) och rör ihop till en jämn glasyr.
Häll ut glasyren på kakan när den svalnat ordentligt.
Garnera med kokos och låt svalna och stelna i kylen innan servering.
Till helgen: Glutenfria pepparkakssnittar och eget julkaffe
Hej vänner! Här kommer ett blogginlägg eftersom jag inte bloggade i söndags. Jag har nämligen satt upp som mål för mig själv att blogga två gånger i veckan, söndagar och onsdagar, kanske med undantag ibland. Vi får se hur det går, men för tillfället känner jag mig faktiskt mer inspirerad till att blogga än vad jag har gjort på länge.
Fredagen till ära tycker jag att vi tar och fortsätter på pepparkakstemat. Ni är många som verkar ha gillat mitt recept på mjuk pepparkaka med glasyr, vilket jag är otroligt glad för. Tack!
Idag tänkte jag bjuda på glutenfria pepparkakssnittar som passar perfekt när man inte hinner baka vanliga pepparkakor. De här kakorna tog nämligen bara en dryg halvtimme att baka. Kryddorna i degen gör att de påminner om vanliga pepparkakor till smaken, men till skillnad från vanliga pepparkakor blev de här kakorna härligt sega, lite som kolasnittar.
Pepparkakssnittar
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
2 dl rismjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 ägg
Pärlsocker och 1 uppvispat ägg till pensling
Värm ugnen till 200 grader.
Vispa ihop smör, socker och sirap.
Tillsätt resterande ingredienser och knåda ihop till en deg.
Dela degen i två delar och rulla ut till längder på en ugnsplåt som är täckt med bakplåtspapper.
Platta till längderna och pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills kakorna fått en gyllenbrun färg.
Skär längderna i snittar innan de svalnat helt.
På tal om julkryddor! Här kommer en annan grej som jag vill tipsa er om, nämligen att göra eget julkaffe. Det här julkaffet blev riktigt smakrikt och extra uppiggande under mörka decembermorgnar. Hemmagjort julkaffe passar också fint som gå bort-present. Kanske tillsammans med en burk pepparkakssnittar?
Julkaffe
1 paket bryggkaffe (vi använde Zoega Mezzo mellanrost, 450 gram)
3,5 msk kanel (en liten kryddpåse)
3,5 msk kardemumma (en liten kryddpåse)
3 msk mald ingefära
3 msk mald kryddnejlika
Häll över kaffet i en stor bunke. Häll sedan i kryddorna och rör om noggrant. Förvara kaffet i en burk med tätslutande lock.
Veckans vegetariska: Krämig mozzarellapasta med grönkål och spenat
Här kommer ett recept på en härligt god pastarätt som mamma och jag ätit till lunch nu i veckan. Den går riktigt snabbt att bara svänga ihop och är faktiskt betydligt godare än den ser ut på bilderna. Den här rätten innehåller bland annat tomat, mozzarella, spenat från trädgården som vi fryste in tidigare i år och grönkål som man fortfarande kan hitta här hemma i trädgårdslandet.
Krämig mozzarellapasta med grönkål och spenat
Ungefär fyra portioner
½ gul lök
3 klyftor vitlök
ca 200 gram körsbärstomater
200 gram (en burk) Cuisine Crème Fraiche (till exempel Crème Bonjour) med vitlökssmak
1 msk pesto
ca 150 gram spenat
ca 150 gram grönkål
ca 420 gram Mozzarella (två Mozzarellabollar)
lite vatten
Hacka lök och vitlök och skär tomaterna i halvor. Stek löken och vitlöken tills den fått lite färg.
Tillsätt sedan tomaterna och låt steka någon minut.
Häll i Cuisine Crème Fraiche, en rejäl matsked pesto och lite vatten.
Lägg sedan i spenaten och grönkålen och låt pastasåsen koka upp. Sänk värmen lite och smula ner mozzarellan i såsen.
Tillsätt sedan kokt pasta när mozzarellan smält och låt koka 1-2 minuter till. Salta och peppra.
Riv över lite parmesan innan severing
Baka till helgen: Glutenfri mjuk pepparkaka med glasyr
Här kommer äntligen årets första julrecept – en härligt mjuk och kryddig pepparkaka med glasyr gjord på Philadelphiaost. Den här kakan passar perfekt till adventsfikat. Jag gräddade kakan i 175 grader i 20–25 minuter, men kom ihåg att gräddningsanvisningar i mina recept ofta bara är riktgivande. Olika ugnar är olika varma och fungerar lite olika, så håll noggrann koll på kakan när den gräddas. För att kontrollera om den är genomgräddad kan man sticka en tandpetare i mitten av kakan. Om tandpetaren torr efteråt är kakan klar.
Efter en stunds övervägande har jag bestämt mig för att enbart blogga på svenska i fortsättningen. Tyvärr tar de engelskspråkiga sammanfattningarna väldigt lång tid att skriva och jag känner att steget att sätta mig ner och blogga blir mycket större om jag behöver skriva blogginlägget två gånger, på två olika språk. Jag känner också att jag kan uttrycka mig mera fritt om jag enbart skriver på svenska. Och dessutom är den största delen av mina bloggläsare svenskspråkiga. Jag hoppas att ni förstår detta! Om någon vill översätta inläggen finns ju också översättningsprogram på datorn som översätter inläggen direkt.
Glutenfri mjuk pepparkaka
200 g smör
2 msk malen kanel
1 msk malen kryddnejlika
2 msk malen kardemumma
1 msk malen ingefära
4 ägg
4 dl strösocker
2,5 dl mandelmjöl
2 dl Semper FinMix
2 dl Jyttemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl mjölk
Glasyr:
200 g Philadelphiaost
2 dl vispgrädde
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Värm ugnen till 175 grader. Täck en ugnsform med bakplåtspapper. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner alla kryddor.
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt.
Rör ner mjölken i det avsvalnade smöret och häll ner blandningen tillsammans med resten av smeten. Rör försiktigt ihop till en jämn smet.
Häll upp smeten i en ugnsform (ca 20 x 30 cm). Bred ut smeten så att du får en jämn kaka. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter i 175 grader.
Glasyr: Låt kakan svalna i rumstemperatur under tiden som du gör frostingen. Vispa grädden och rör sedan ner osten. Sikta i florsoker och vaniljsocker i bunken. Rör försiktigt ihop till en jämna glasyr.
Bred ut glasyren å kakan när den svalnat ordentligt.
Andra julrecept