Slurk Header

Visa alla inlägg skrivna juli 2018

Knickerbocker

Skrivet av Jakob Nylund 24.07.2018

Kategorier:
Taggar:

En vacker romklassiker från USA som är lika gammal som det amerikanska inbördeskriget, bara betydligt trevligare. Denna dokumenterades för första gången år 1862 men kommer att smaka lika bra ifall du gör den ikväll sisådär 160 år senare.

Knickerbocker 01

Termen Knickerbocker syftade ursprungligen på kortbyxor, därav engelskans knickers, men det är också en gammal term för en äkta New York-bo. Basketlaget New York Knicks heter egentligen också New York Knickerbockers men eftersom det låter lite löjligt har man kortat av det. Fascinerande och delvis sanningsenligt. Men nu gör vi en drink istället.

Ingredienser

60 ml rom (om du har, testa med 40 ml ljus och 20 ml mörk rom för lite mer komplexitet)
15 ml hallonsockerlag
15 ml färsk limejuice
5 ml triple sec (Cointreau, curaçao eller dylikt)

Garnering

Limeskiva
Hallon eller andra bär i säsong (skippa ifall du som jag bara råkar ha frysta utländska bär hemma)

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Is
Krossad is eller små isbitar till servering
Tumbler eller ett litet och näpet glas

Gör såhär

 1. Häll alla ingredienser i shakern och fyll med is. Skaka i 10 sekunder.
 2. Fyll glaset  med krossad is eller små isbitar och sila innehållet i shakern i glaset.
 3. Dekorera med säsongens bär, gärna hallon, eller en limeskiva.

Barutrustning: vad du behöver och inte behöver

Skrivet av Jakob Nylund 21.07.2018

Att blanda drinkar är i grunden inte speciellt svårt och kräver inte någon dyr utrustning. Här får du lära dig mer om den utrustning du behöver plus några saker som kan vara bra att ha.

Nödvändigt Utrustning Shaker

Shakerset
Det finns lite olika modeller av dessa; vissa har inbyggd sil, vissa i glas och vissa i rostfritt stål. Alla fungerar. Ifall du inte äger en shaker, satsa helst på en såkallad Bostonshaker som består av en större och en mindre shaker i rostfritt stål. De har vanligtvis störst volym vilket gör det enklare att blanda, de är hållbara och enkla att rengöra.

Utrustning Cocktailsil

Cocktailsil (hawthorne strainer)
Används för att sila is och andra ingredienser som du inte vill ska hamna i ditt glas. Proffsen använder vanligtvis tre olika silar: en cocktailsil, en julepsil och en tesil. Du kommer klara dig bra med bara en cocktailsil.

Utrustning Jiggers

Jigger
I en knipa kan du alltid ta fram ditt fempack med plastmått från kökslådan men en eller flera jiggers gör saker enklare. Och lite mer propert. Dessa finns i massor av olika storlekar, en dubbeljigger med måtten 20 och 40 ml borde räcka bra.

Utrustning Diverse

Muddler
Används för att pressa bl.a. lime och mynta på värdefull information. Och saft, aromer och dylikt. En muddler kan vara antingen i trä, plast eller stål. I nödfall kan man alltid använda skaftet på en träslev eller något annat robust redskap. Men skaffa en muddler ifall du inte känner dig säker på vad den där träsleven kan haft för sig i kökslådan.

Barsked
Används för att röra drinkar, fiska upp saker som inte borde vara i din drink och för att mäta ingredienser du bara behöver lite grann av. På gränsfall till nödvändig eftersom det går att använda en vanlig sked eller annat tillhygge men rekommenderar ändå att du skaffar en riktig barsked eftersom det kommer att göra ditt barliv mycket lättare. Och lite mer elegant.

Inte nödvändigt men bra att ha

Citruspress
Grattis om du redan äger en citruspress, du verkar vara en klok människa. Det går förstås alldeles utmärkt att pressa citrusfrukter för hand men när du väl skaffar en riktig citruspress kommer du inse 1) hur dumdristig du varit 2) hur mycket saft det faktiskt finns i en lime

Ifall du vill gå all in så skulle jag rekommendera att du skaffar två olika pressar, och dessa kan förstås används till så mycket mer än bara drinkar. Forskning har visat att citruspressar mår bra av att användas till mer än bara drinkar, så använd dem till allt möjligt med gott samvete.

Den första och mest användbara är bordsvarianten, den som passar till allt från citron till grapefrukt. Den andra varianten du borde skaffa på är en handhållen press för lime och citron. Den lämnar bara ett sorgligt platt skal efter sig och du får en herrans massa juice utan något spill. Speciellt ifall du ska pressa massor med lime så är denna ovärderlig.

Utrustning Rorglas

Rörglas (mixing glass)
Håll i hatten nu men ett rörglas är alltså ett glas som används för att röra drinkar. Det har vanligtvis en stor volym och platt bottom som gör att mycket is får plats och att det blir enkelt att röra utan att skeden fastnar. Rörglasen har oftast en pip som gör det smidigt att hälla upp drinken utan att man spiller värdefull alkohol. Har du inget rörglas och ska röra en drink? Använd din stora shaker eller ett stort glas.

Isbitsformar av silikon
Is är viktigt och is är också ett rent helvete. Den där hårdplastformen som kom med frysen är ju mer tänkt som en permanent förvaring av is och att stå och ploppa ut såna där små isbitar ur plastpåsar tar alldeles för lång tid. Skaffa istället lite större isformar av silikon som ger isbitar som är ungefär 3-4 cm stora. Vill du bunkra upp så är det bara att ta ut alla bitar ur formen och förvara dem i frysen i en återförslutningsbar fryspåse.

Utrustning Silar

Julepsil och tesil (julep strainer, fine mesh strainer)
De två andra typerna av silar som vi nämnde tidigare. Julepsilen är en lite enklare sil som vanligtvis används för rörda drinkar tillsammans med ett rörglas. Tesilen används vanligtvis i kombination med cocktailsilen för att fånga upp små bitar is eller annat som kan slinka igenom.

Barmatta
Lite spill blir det alltid när man blandar drinkar. En barmatta kan vara ett praktiskt underlag för att samla upp allt småspill och fungerar samtidigt som ett stabil grund för alla dina verktyg. Bara att skölja av och lägga undan när du är klar.

Vad mera då?

För en del recept kommer du behöva lite annan köksutrustning som du antagligen redan har hemma men som kan vara bra att tänka på, speciellt ifall du ska blanda drinkar någon annanstans än hemma. En fruktkniv, skärbräda, korköppnare och en skalare.

Den här listan kunde säkerligen fyllas på i all oändlighet med zestjärn, ismaskiner, absintskedar, droppkorkar och så vidare. Men detta borde räcka för att du ska komma igång. Har du några frågor, lämna gärna en kommentar!


Gordon's Cup

Skrivet av Jakob Nylund 19.07.2018

Kategorier:

Gordons Cup 01Receptet på denna gindrink kommer från Sasha Petraske som skapat flera av 2000-talets mest berömda cocktails. Att salta och peppra en drink kanske du tycker låter som världens sämsta idé men det tar drinken till en helt annan nivå. Originalreceptet innehåller lite mer sockerlag, personligen tycker jag lite socker räcker långt men justera efter behov.

Ingredienser

60 ml gin
15 ml sockerlag
3 skivor gurka
Halv lime

Garnering

Salt
Peppar
3 skivor gurka

Utrustning

Shaker
Jigger
Citruspress
Krossad is eller små isbitar
Tumbler

Gör såhär

 1. Dela den halva limen i 4-6 bitar och lägg den plus gurkan och sockerlagen i shakern och muddla lätt tills du fått ut saften och dina aggressioner. Häll i gin och is och skaka i 10 sekunder.
 2. Häll allt innehåll från shakern i glaset.
 3. Garnera med gurka och toppa med en nypa salt och peppar

 


Lagar och förordningar

Skrivet av Jakob Nylund 19.07.2018

Kategorier:

Lagar 01

Många taffliga drinkrecept innehåller ofta vanligt strösocker. Något man som nyfrälst drinkpretto rynkar på nästan åt. Istället för vanligt socker borde du göra en sockerlag. Anledningen til detta är att lagen helt enkelt blandar sig bättre (vilket gör att du inte drabbas av mini-diabetes när du tar din sista slurk™) och så blir även smaken lite mer balanserad.

Sockerlag

Att göra en sockerlag är busenkelt. Du behöver bara:
1 dl vatten
1 dl strösocker

Ifall du har en blender, häll vattnet och sockret i den och mixa tills sockret löst upp sig. Har du ingen blender kan du också koka upp vattnet och sedan hälla i sockret och röra om tills det löst upp sig. Nackdelen är att du behöver vänta tills allt svalnat men slutresultatet blir det samma. Och mängden kan du förstås anpassa efter ditt sockerlagsbehov.

Förvara i kylen i en tät glasflaska, det borde stå sig omkring en månad. Men så länge du inte ser några suspekta saker simma runt i lagen eller om den luktar OK så borde det vara lugnt. Du kan också blanda i en tesked vodka för att förlänga hållbarheten.

Sockerlagstips för den vetgirige! Om du googlar recept på engelska så är sockerlag alltså samma som ”simple syrup”. Om ett recept innehåller en rich simple syrup eller rock candy syrup så innebär det att mängden socker är dubbelt större än mängden vatten.

Råsockerlag (Demerara Syrup)

1 dl vatten
1 dl råsocker

Följ instruktionerna ovan.

Honungslag (Honey Syrup)

0,5 dl vatten
1 dl honung

Blanda vatten och honung i en tät glasflaska och skaka om tills allt blandat sig. Förvara minst en månad i kylen.

Hallonsockerlag (Raspberry Syrup)

Hallonsockerlag eller hallonsirap går att använda till mycket mer än drinkar. 

1 dl hallon
1 dl vatten
2 dl socker

Lägg alla ingredienser i en liten kastrull och koka på låg värme i ca 10 minuter. Hjälp lagen på traven genom att mosa hallonen lite grann. Konsistensen får gärna vara ganska rinnig så att den är enkel att använda. När lagen svalnat, sila den för att bli av med större bitar och kärnor. Det gör inget ifall det kommer med några kärnor, det kan man alltid sila bort senare. Plus att det bara ser lite finare ut. Förvara i en tät glasflaska. Håller en till två månader i kylen. 

Basilikalag (Basil Syrup)

1 dl vatten
1 dl socker
1 dl färska basilikablad

Lägg vattnet och sockret i en kastrull och koka upp några minuter tills sockret har löst upp sig. Ta kastrullen från värmen och lägg i basilikan. Låt stå i femton minuter. När lagen svalnat, sila den och förvara i en tät glasflaska. Står några veckor i kylen.


Paloma

Skrivet av Jakob Nylund 19.07.2018

Paloma 01

För dig som gillar att ”glädja” din omgivning med lagom ointressanta fakta, servera en Paloma och meddela sagda omgivning att denna drink tydligen ska vara den mest populära tequiladrinken i Mexiko. Inte margaritan som din omgivning kanske gått runt och trott i all sin enfald.

Några ord för dig som hatar tequila

Det är ganska stor skillnad på tequila och tequila. Har du bara shottat tequila som smakar rävgift så är det risk att du redan slutat läsa. Men vad ska man då tänka på ifall man vill dricka tequila utan att ge sin kropp sju svåra år?

För det första: köp inget med en jävla sombrerokork. Precis som du inte skulle köpa en finsk vodka ifall det kom med en liten puukko med flaskan. För det andra: ifall du bara tänkt blanda drinkar med din tequila, satsa på den billigaste du hittar som är gjord av 100% agave. Då kan det inte gå fel.

Ingredienser

60 ml tequila
60 ml färsk grapefruktjuice
20 ml färsk limejuice
20 ml sockerlag
Mineralvatten

Garnering

Salt
Grapefruktskiva

Utrustning

Shaker
Jigger
Citruspress
Is (gärna stora kuber så att de inte smälter innan du hunnit berätta intressant mexikansk cocktailstatistik för din omgivning)
Highball/collinsglas (eller bara något med lite volym alltså)

Gör såhär

 1. Doppa utsidan av halva glaset i limejuice och rimma utsidan med ett tunt lager salt. Det gör att du välja mellan att dricka med eller utan salt.
 2. Häll alla ingredienser förutom mineralvattnet i en shaker utan is. Skaka i 5 sekunder.
 3. Fyll glaset nästan helt med is och häll allt innehåll i shakern i glaset.
 4. Toppa med lite mineralvatten och garnera med en skiva grapefrukt. Eller gör som jag och pressa sönder din sista grapefrukt innan du inser att du borde ha sparat en skiva.

Limetips #2 för den vetgirige! Limejuice lär ha en dålig vana att färga av sig på huden i starkt solljus, så pressa din lime inomhus. Jag har inga uppgifter på hur grapefrukt beter sig i solljus men antagligen är det enklare om du pressar alla dina citrusfrukter på ett och samma ställe. Men det är inget jag tänker lägga mig i.

Du kan också informera din omgivning om att Paloma faktiskt är spanska för ”duva”. Vid det laget kommer din omgivning börja skruva på sig och säga att ”det nog är dags att börja tänka på refrängen”.


Dr. Funk

Skrivet av Jakob Nylund 18.07.2018

Denna romdrink har alla förutsättningar att bli din favorit denna sommar. Blandningen av grenadin och absint ger lite vibbar av döskallar (godisvarianten då) eller hallon-lakritsglass.

Dr Funk 01

Du kan använda antingen ljus eller mörk rom, själv tycker jag ljus rom ger en finare färg samtidigt som det gör att de övriga ingredienserna kommer fram lite tydligare. Grenadin, som alltså är sockerlag med granatäpple, finns i Alkos standardsortiment men det går även att göra egen. Det kommer vi återkomma till vid ett senare tillfälle.

Ingredienser

45 ml rom
5 ml absint
15 ml grenadin
20 ml färskpressad limejuice
Mineralvatten

Garnering

Limeskiva

Utrustning

Shaker
Jigger
Citruspress
Krossad is eller små isbitar
Knasglas (fackmannaterm för ett fulsnyggt glas, exempelvis en tikimugg eller nåt otyg du fick i present när du fyllde 7 och inte vågat slänga)
Sugrör

Gör såhär

 1. Häll alla ingredienser förutom mineralvattnet i en shaker med små isbitar eller krossad is. Skaka i 5-10 sekunder.
 2. Häll allt innehåll i shakern inklusive isen i ett knasglas.
 3. Toppa med mer is om det behövs samt med lite mineralvatten. Rör om med ett sugrör och garnera med en limeskiva.

Limetips för den vetgirige! Dela limen på mitten och skär sedan bort en tunn skiva från en av delarna. Då behöver du inte slösa en extra lime bara för garneringen. En stor lime borde räcka till två drinkar. Då har du säkert redan listat ut att du kan skära bort två tunna skivor för att din kompis inte ska bli utan garnering.


En första slurk

Skrivet av Jakob Nylund 16.07.2018

Kul att ha dig här! Du kom knappast hit för någon lång introduktion så vi går rakt på sak. Den här bloggen kommer att bestå av en himla massa drinkar. Okända sådana, några bekanta klassiker och eventuellt några helt egna recept sedan när ni litar på mig så pass mycket.

Förhoppningen är att få dig att inse att du varken behöver vara någon expert eller spendera löjligt mycket pengar för att kunna blanda drinkar som smakar löjligt bra. Du kommer även att få lära dig mera om vilken utrustning som är bra att ha och vilka grejer du kan leva utan. 

Under de kommande månaderna kommer det även att bli en hel del videoinnehåll så att du har ännu en anledning att komma tillbaka. Välkommen!