california bay area grateful good vibes summer nights pacific ocean beach life is good

Besök av hjärnforskare och elektriska ingenjörer

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 29.03.2018 | 1 Kommentarer

Under kapitlet evolution som tillhör vetenskapsklassen (12-13 åringar) som vår son går i fick de nyligen besök av tre hjärnforskare från Stanford universitet. Klassen fick lära sig fakta som att hjärnan är mer aktiv när du sover och att ryggraden är ansluten till den lägre delen av hjärnan. Hjärnforskarna hade med sig två människohjärnor och tiotals hjärnor från olika djur. Eleverna fick hålla i en av människohjärnorna och studera den närmare. Hjärnforskarna berättade om sina forskningar, varav en har fokuserat på hur hjärnan löser matematiska problem, den andra har fokuserat på möss och råttors hjärnor, och den tredje har fokuserat på hur hjärnan fungerar på kvällen. Alla tre har doktorerat och en jobbar nu på sin andra doktorand.

Två elektriska ingenjörer från UC Berkeley universitetet besökte också deras vetenskapsklass för någon vecka sen. Då handlade det om hur energi skapas. Ingenjörerna berättade bl.a. om hur energi kan skapas med hjälp av vatten och vind. Utöver det så hade de berättat lite om sin utbildning och sitt dagliga jobb, och de uppmanade eleverna att besöka Lawrence Hall of Science på UC Berkeley för att lära sig mer.

Dessa samarbeten mellan skola och arbetsliv är så viktiga och kan sätta riktlinjer för elever inför framtida studier och jobb. Skillnaden mellan att läsa en text i en bok jämfört med att få kunskap direkt från en person är otroligt olika. Det är enormt lärorikt att få chansen till att träffa de som forskar och jobbar inom olika områden där praktikplatser kanske inte är tillgängliga och där elevens kunskap kanske inte är så stor. Att få en insikt i vilka studier någon valde och vad deras dagliga jobb kan bestå av inom olika nischer är något som jag hoppas på att fler skolor erbjuder sina elever. Barn i denna ålder har en hjärna vars aptit suger i sig ny information som en svamp och drömmar inför framtiden skapas.

Kommentarer

  • Johanna 30/03/2018 11:42am (4 år sen)

    Även om den finska utbildningen hyllas i världen så måste jag nog säga att här ligger man nog före i tiden i USA! Tänk hur man själv var omedveten vilka karriärmöjligheter det finns att välja mellan, att lite få tankar vidgade!..

    • Petra Lillandt Durosinmi 30/03/2018 7:09pm (4 år sen)

      Tror att det är väldigt olika beroende på vilken skola ens barn går på. Tänker dock som du om möjligheten till information om olika karriärmöjligheter!

Skriv en kommentar