california bay area grateful good vibes summer nights pacific ocean beach life is good

Giving Tree - en fin tradition

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 21.12.2018 | 1 Kommentarer

Believe By Miss P

Giving Tree är en fin tradition som har återkommit på de flesta företag där jag har jobbat i Silicon Valley. Giving Tree går ut på att en julgran på företaget är dekorerad med julgransprydnader som alla har en önskan om en gåva. Företagets HR (Human Resources) avdelning samarbetar med olika organisationer som direkt jobbar med människor i samhället som inte har råd att köpa en julgåva eller det de behöver. Det kan vara hemlösa familjer som bor på shelters, ensamstående som har varit hemlösa och bor i ett transition hem under tiden de väntar på att kunna flytta till något mer stabilt, eller någon som jobbar men vars lön endast räcker till de grundläggande utgifterna. Organisationerna samlar upp 1-3 önskemål per person och vidarebefodrar önskningarna till HR.

The Giving Tree påbörjas oftast veckan innan första advent och ger därmed de anställda några veckor på sig att inhandla gåvan. Den som vill uppfylla någons önskning kan ta en prydnad eller fler ur trädet. Målet är att alla prydnader plockas av trädet. Önskningarna har oftast en rekommenderad summa t.e.x. $30 och om du vill köpa något som är dyrare så är det upp till dig. Populära önskningar är kläder och skor för barn, barnleksaker, toalettartiklar, förbetalda bensinkort, förbetalda telefonkort, täcken och köksartiklar.

När du har köpt gåvan tar du med den oinslagen till jobbet tillsammans med julgransprydnaden där önskan står, så att gåvan kan paras ihop med rätt mottagare vid senare tillfälle. Finns det några gåvor kvar på trädet som ej har blivit plockade så brukar det alltid finnas frivilliga på jobbet som köper en gåva till så att alla önskningar skall bli uppfyllda. Vanligtvis åker någon från HR tillsammans med några anställda till organisationerna de samarbetar med för att lämna av gåvorna en till två veckor innan jul. Beroende på företagets storlek så kan det bli allt från några tiotal upp till över tusen gåvor. Många bäckar små. 

Du kanske också gillar:

Kommentarer

  • Linda 21/12/2018 8:47am (3 år sen)

    Ett liknande koncept har vi på mitt jobb (i Tyskland): Varje år kring första advent dyker en white board med julklappsönskningar från barn, var föräldrar inte har råd med julklappar, upp i cafeterian. Alla som vill kan plocka ner en lapp, köpa gåvan och överlämna den till personalavdelningen. Helt anonymt, och barnen går omedvetna om vem som köpt klappen. Konceptet har fått jättebra respons på jobbet, och ofta får man var ute i tid om man vill ge en julklapp, för önskningslapparna är borta rätt snabbt. :)

    • Petra Lillandt Durosinmi 23/12/2018 12:30am (3 år sen)

      Tack för att du delar med dig av hur det är i Tyskland! Det är också ett fint koncept! ❤️ Bra när vi kan dela på att ge så många fler kan få. :) Kanske de kan öka på önskningarna om de försvinner snabbt. ;)

Skriv en kommentar