california bay area grateful good vibes summer nights pacific ocean beach life is good

Kalifornien brinner!

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 20.08.2020 | 1 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

California Wildfires Kalifornien skogsbrander August 2020 August 2020 Red Sun Fire Sun Rod Sol By Miss P

När solen är röd som på kortet ovan betyder det att luften är fylld med rök från bränder. Jag tog kortet igår på eftermiddagen när luften i Palo Alto var så dålig att den gick under hazardous på skalan för luftkvaliteten. Röklukten trängde sig in hemma hos oss trots att fönster och dörrar var stängda.

Från åskvädret på söndag morgon började totalt 94 bränder, varav 21 bränder började inom 1h. Just nu har Kalifornien 24 större bränder och över 350 mindre bränder. Många av de större bränderna är inte under kontroll och tusentals invånare har tvingats evakuera.

California Wildfires Kalifornien skogsbrander August 2020 August 2020 AirNow By Miss P

I Bay Area pågår bränder i 8 av 9 counties med 7.8 miljoner invånare. San Francisco county är det enda utan en brand. På kortet ovan har jag ringat in alla de bränder som pågar inom en radie på 2h eller mindre från oss (när det inte är rusningstrafik). Palo Alto är den blå punkten. Varje symbol för en flamma på kartan kan motsvara en stor brand eller fler mindre bränder.

California Wildfires Kalifornien skogsbrander August 2020 August 2020 Ash Ash on car By Miss P

Igår flög aska runt i luften och min bil täcktes av aska. På grund av den dåliga luften har vi Spare the Air dagar, vilket betyder att ingen får ha en öppen eld i en eldstad varken inne eller utomhus och alla uppmanas att minimera körandet med sina bilar och helst ta cykeln.

Eftersom vi har haft en extrem heatwave med dagstemperaturer runt 40 C har mer elektricitet än vanligt använts för bl.a. luftkonditionering. Alla har uppmanats att använda mindre elektricitet för att undvika växelvis avstängning i olika område för att några stora kraftverk inte fungerade som de ska.

 

Du kanske är intresserad att läsa:

Kommentarer

 • Christin Flood 31/08/2020 1:50am (15 månader sen)

  Hej Petra,
  Jag gick ut på nätet för att kolla var det brinner i Californien och fick se att det brinner runt omkring San José, där jag bodde för 55 år sedan. Jag gick sista året i Campbell High School och graduated 1966. På den tiden var det lagom värme, visserligen ganska torrt men jag minns inte att det brann någonstans i Californien. Så katastrofalt det har blivit med klimatet! Man tror inte det är sant. Alla orter som du har beskrivit med eldar på kartan känner jag igen. Jag åkte mycket till Kust Red Wood area och Santa Cruz och besökte i stort sett alla orter i Bay Area. Jag förstår att du bor i Palo Alto. I Santa Clara Valley där jag bodde var det i stort sett villor och fruktodlingar. Fridfullt, fastän San Jose växte ju och blev storstad med flygplats osv. Jag har hört talas om att dalen numera heter Silicon Valley och att det är bara "glaspalats". Jag har haft kontakt med min Mom over there i drygt 50 år men hon dog 2018 och var då 100 år gammal. Numera endast sporadisk kontakt med min "syster" i familjen. Nu är jag 72 år, jobbade tills jag var 69 för att kunna leva på min pension. I flera år har jag funderat på att återse mitt kära Californien och där jag bodde, men resan har aldrig blivit av. Och nu är det Corona-tider och man kan inte åka dit man vill. Ni har väl också en massa restriktioner. - Jag hoppas i alla fall att regnet kommer och släcker bränderna och sköljer bort all aska. Ha det så gott! Hälsningar Christin Sandström Flood

  • Petra Lillandt Durosinmi 01/09/2020 8:47am (15 månader sen)

   Hej Christin,
   Så roligt att du har bott här in the valley så du känner till områden jag skriver om på bloggen! :) Du bör verkligen komma på besök när Covid är under kontroll och folk kan resa igen. Så trevligt att du har kunnat ha kontakt med din "mom" här och sen sporadiskt med din "syster." Intressant att du skriver om fruktodlingarna eftersom de ar sällsynta i detta område idag, men har hört av en vän att när deras familj flyttade till området på 60-talet så köpte de upp många fruktodlingar. Idag ar det mycket hus och motorväg. Men det finns också grönområden på sina ställen.
   Hörde ikväll på nyheterna att de 3 stora bränderna i Bay Area är mellan 37% - 58% under kontroll. Det är stora framsteg jämfört med för en vecka sen, vilket är jätte bra. Vi får hoppas på att vi inte får många fler bränder denna brandsäsong och att regnet kommer tidigare än vanligt.
   Ha det fint! Vi hörs säkert igen! :)

Skriv en kommentar