california bay area grateful good vibes summer nights pacific ocean beach life is good

Matköp online

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 02.02.2020 | 1 Kommentarer

Taggar:

Grocery Delivery Amazon Whole Foods By Miss P

När jag var liten brukade min mormor och morfar ibland få maten levererad hem från mataffären. Kommer ihåg hur jag tyckte att det kändes extra lyxigt, för hemma gick vi själv och handlade maten i affären. Då var tid orsak till att maten levererades, vilket är säkert mångas anledning idag också.

I USA görs 6.3% av matinköpen online med leverans enligt en rapport som publicerades av Digital Commerce 360 i december 2019. Online handeln för mat med leverans har ökat med 15% per år de senaste åren. I september 2019 kunde 90% av hushållen i USA beställa mat online med endera leverans eller upphämtning.

Walmart and Amazon är de två största företagen i USA som tävlar om kunder som köper mat online. Båda företagen erbjuder gratis leverans eller upphämtning av maten du beställer online om du endera har deras månatliga eller årliga medlemskap. Företagens medlemskap ligger runt $10/månad om du har ett årligt medlemskap. Amazon har en minimum summa på $35 för gratis leverans. Känner ej till om Walmart har en liknande. Du uppmanas dock som kund att ge tip på $10/hemkörning.

Groceries Fruits Vegetables Whole Foods By Miss P

Visst är det händigt att få maten hem levererad. Men det är sällan jag använder mig av servicen. Grönsaker och frukter kommer plockade precis som jag själv skulle välja dem. Den kalla maten är satt tillsammans och torra maten är satt tillsammans, precis som jag själv brukar göra. Vid online beställningen är det enkelt att använda mig av föregående beställning och att lägga till ytterligare matvaror eller att ta bort. Maten kommer levererad inom 2h efter att jag har beställt den, om det är valet jag väljer. Uppdateringar om när maten plockas ihop och när den har blivit levererad till min framdörr kommer med textmeddelande och/eller email. Dessutom slipper jag spendera tid till att åka till affären och att stå i kö till kassan. Allt går så enkelt.

Men, vilken är baksidan av denna service? Det jag personligen har svårast med är alla papperspåsar, papper och påsar som används vid leveransen. Vid senaste leverans användes 10 papperspåsar att sätta maten i, varav 8 påsar hade ytterligare en papperspåse i sig för att göra botten mer hållbar. Varje grönsak och varje frukt kommer i enskilda påsar, liksom fryst mat och färsk mat från fiskdisken. Mat som säljs i glasburk paketeras med extra papper för att det inte skall gå sönder. Jag vet att det inte finns ett enkelt svar på detta annat än att jag går själv och handlar min mat. Därför gör jag oftast det. Åker till mataffären med mina matpåsar av återvunnet material och tygpåsar för grönsaker och frukter. Även om jag hellre skulle använda tiden till något annat.

 

Brukar du beställa mat online för att hämta upp eller för att få den levererad?

 

Du kanske också gillar:

Kommentarer

 • Anna 03/02/2020 12:32pm (24 månader sen)

  Här på Åland har en av dom större matbutikerna alldeles nyligen lanserat matinköp online, vilket enligt media har varit väldigt eftertraktat. Matinköpen levereras hem för en summa på 10 euro, men detta gäller för tillfället endast Mariehamn och närområden.
  Så dom som bor på åländska landsbygden kan inte ännu få maten levererad hem, kanske det förbättras i framtiden. För en summa på 5 euro kan man även hämta upp matkassen från butiken, var den är färdigt packad, vilket också sparar mycket tid, du behöver endast hämta och åka hem sen.
  Personligen har jag inte använt mig av den här servicen ännu, jag har tänkt att prova på i alla fall nån gång. Jag bor i stan och har nära till matbutiken, så känner inget större behov just nu att få maten hem, tycker också att matinköpen går relativt snabbt. Här i Mariehamn bor många äldre personer, så jag kan tänka mig att det skulle vara smidigt för dom att få maten hemlevererad.

  Men intressant att se hur olika trender är väldigt lika i USA och på Åland, jag antar att man behöver vara hemma när man får sin mat levererad hos er, kan man välja olika klockslag eller hur funkar det?

  Tack för en fin blogg :)

  • Petra Lillandt Durosinmi 04/02/2020 8:29am (24 månader sen)

   Hej Anna!
   Trevligt att höra att en matbutik på Åland erbjuder sina kunder i Mariehamn med närområden möjlighet till att köpa mat online! Hoppas att det går bra så att landsbygden på Åland kan få tillgång till det också. Du får berätta sen vad din erfarenhet är efter att du har prövat på att köpa mat online.
   Vet att hemtjänsten i Österbotten levererar mat till äldre för en summa, vilket är bra med tanke på att de kan ha svårt att ta sig till affären.
   Jag kan få maten levererad 2h efter att jag har beställt den. Beställer jag efter kl. 21 så levereras den nästa dag vid 9 på morgonen. Den servicen vi har leverera till trappan, så jag behöver ej vara hemma. Men jag är det eftersom det finns mat som annars skulle bli dålig. Det finns en annan service där de kan komma in i ditt hem och plocka upp maten och ställa den i kylskåpet och frysen, men den använder inte vi. Jag vill inte ha folk i huset som jag inte känner.
   Tack snälla! Alltid kul att höra att något gillar det jag skriver. :)

Skriv en kommentar