california bay area grateful good vibes summer nights pacific ocean beach life is good

Kaliforniens största pumpa!

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 26.10.2019 | 1 kommentar(er)

Main Street Half Moon Bay Art Pumpkin Festival By Miss P

Under sommaren när jag var i Österbotten hörde jag att Vasabladet hade en tävling för pumpaodlare. Tävlingen gick ut på att se vem som kunde odla den största pumpan. I söndags åkte Nicole och jag till Half Moon Bay som också kallas World Pumpkin Capital för att se hur de största pumporna i USA ser ut!

Main Street Half Moon Bay Art Pumpkin Festival Blue Sky By Miss P

Jag har hört om den årliga Art & Pumpkin Festival i Half Moon Bay där man korar bland de största pumporna i USA, men jag har aldrig besökt den. Jag hade förväntat mig lite mer av en Pumpkin Patch känsla. Men istället var det vi och 50.000 andra människor under söndagen som besökte marknaden.

Main Street Half Moon Bay Art Pumpkin Festival Safeway Sponsor By Miss P

Half Moon Bay är en liten tätort på landet precis vid Stilla Havet. Här odlas bl.a. växter, bär, grönsaker och julträd. Vid hamnen finns fiskebåtar som kommer in tidigt på morgonen med färsk fisk som du kan köpa direkt av dem. Utöver det finns det mycket åkrar, långa sandstränder, kända surfställen som Maverick och många restauranger som serverar utmärkt mat.

Main Street Half Moon Bay US Art Pumpkin Festival By Miss P

Det fanns gott om konst till försäljning på marknaden, allt från metallfigurer till glasblåsnings kreationer. Live musik fanns på flera ställen, bl.a. ett band som spelade funk och en man som spelade didgeridoo. Du kunde också vara kreativ och delta i pumpa carving,

Main Street Half Moon Bay Art Pumpkin Festival Giant Pumpkins By Miss P

Mitt på marknaden såg vi dessa tre enorma pumpor! Med tanke på storleken och att de visades får mig att tänka att de var de näst största pumporna som hade deltagit i tävlingen, men att de hade varit för lätta för att vinna. Pumpodlare kör från olika delar av US med sina pumpor för att delta i tävlingen.

Main Street Half Moon Bay CA US Art Pumpkin Festival Biggest Pumpkin in the US By Miss P

Strax innan vi skulle gå till bilen för att åka hem kom vi på att vi fortfarande inte hade sett den största pumpan som hade vunnit tävlingen. Det var därför vi hade åkte till Half Moon Bay och frivilligt suttit i bilkön i 1.5h (vanligtvis tar det 30 min). Efter lite sökande såg vi skylten där det stod vart vi skulle gå för att se vinnaren. På kortet ovan ser du den största pumpan i tävlingen som vägde hela 986 kilo och 56 gram!! Den odlades av Leonardo Urena i Napa som är i norra Bay Area. Den är den största uppmätta pumpan som har växt i Kalifornien genom tiderna!

Har du odlat pumpa?

 

 Du kanske också gillar:


Helgens överraskning

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 18.06.2019 | 1 kommentar(er)

 Felt Lake By Miss P

I lördags morse började jag helgen med att gå på en hike med en ny vän från Finland. Det är skönt att sträcka på benen samtidigt som vi diskuterar allt mellan himmel och jord. Mot slutet av vår hike gick vi förbi Felt Lake. Denna tid på året har kullarna fått sin California Gold färg. Kommer ihåg min första tid i Kalifornien då tyckte jag mest att denna färg på kullarna påminde mig om torka och öknen. Men vartefter tiden har gått så har också färgen vuxit på mig och nu tycker jag att den är vacker.

Surprise Potatoes By Miss P

Efter hiken rensade jag ogräset som har växt runt våra tomatplantor. Tyckte att något såg ut som en potatisplanta, vilket visade sig vara korrekt. Helgens överraskning var att jag hittade flera potatisar i jorden! Färskpotatis till midsommar! Vi använder vår egen kompostjord där vi har tomatplantorna, så jag antar att potatisplantan har börjat växa från potatisskal eller eventuellt en bortskärd del av en potatis. Detta hände för något år sen också. Kanske jag skall satsa på potatis made in Silicon Valley?

Poke By Miss P

Till lunch hämtade min man upp Poke för oss. Så gott! Portionerna är oftast rätt stora. Det räcker och blir över till en annan måltid. Generellt är matportionerna i USA väldigt stora. 

Strawberries and Grapes By Miss P

Ett lättgjort och gott mellanmål är jordgubbar och vindruvor. Under tiden de är i säsong äter jag många portioner av den blandningen.

Luggage By Miss P

På söndag var det farsdag här. Vi åt brunch och sen blev det en del körande för att lämna och hämta upp vår son på en skatepark som ligger i San Jose, vilket är runt 40 km hemifrån. Passar på att lyssna till podcasts under tiden jag kör. Kan rekommendera The Cut och The Daily. Uträttade ärenden som att köpa en ny väska för sommarens resor. Det känns som att jag har köpt en del väskor genom åren. Endera går de sönder, eller så ändras måtten på vad som är tillåtet att resa med, eller så ändras max tillåtna vikt.

Palo Alto World Day Music By Miss P

Helgen avslutades med att gå till downtown Palo Alto för den årliga Palo Alto World Music Day. Under några timmar på eftermiddagen och tidig kväll är downtown avstängd från biltrafik för att ge plats för olika körer och band som uppträder med sin musik. Några familjevänners söner och Phelas vänner uppträdde med covers. Vi fick höra allt från Bob Marley till Grateful Dead. De flesta av dessa killar påbörjar sina universitetsstudier i höst och flyttar från orten. Därmed blev det en av de sista gångerna många av oss möttes upp innan de flesta åker iväg på sommarens resor. Fina minnen.

 

Du kanske också gillar:


Tulpansäsongen är här!

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 17.03.2018

Vad är mer avslappnande och terapeutiskt efter en vecka som har gått alldeles för fort än att kolla på vad som växer ute?

Tulpansäsongen är definitivt här i all sin prakt!

Pink Tulip By Miss P

 

Yellow and Pink Tulip By Miss P

 

White Tulip By Miss P

 

Orange and Pink Tulip By Miss P

 

White and Champagne Tulip By Miss P

 

Yellow Tulip By Miss P

 

White and Pink Tulip By Miss P

 

Pink and Red Tulip By Miss P


En helg med brunch, långpromenader och vänner

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 12.03.2018

Stanford Dish Hike By Miss P

En ideal helg för mig består av många timmar utomhus, motion, vänner och god mat. Denna helg bjöd på alla tre. Stanford Dish. En närliggande hike som jag går ofta. Den ger mig minst en 6 km promenad (beroende på val av rutt), frisk luft och ofta bra utsikt. Allt från kossor, rävar, kalkoner till San Francisco och Oakland kan man se under promenaden.

Tree By Miss P

Mustard Seed Flower By Miss P

En annan hike som ligger på baksidan av Stanford Dish bjuder också på fin natur. Älskar trädet med alla dess grenar och rötter. Trädets symbol är fin.

Brunch By Miss P

Under helgen träffar jag gärna vänner för att äta brunch. Vad är bättre än att avnjuta mat under tiden vi skålar med mimosa, samtalar och skrattar så det gör ont i magen? I lördags träffades vi på Bill's i Palo Alto. En frukost och brunch restaurang med typiskt amerikanskt urval på menyn. Helt okej men inte mitt förstahandsval för att det är inte riktigt min typ av mat och att mycket av det som serveras får jag ont i magen av (inga laktosfria plättar eller våfflor serveras). Jag valde lax Benedict med hash browns. 

Tulips By Miss P

Tulpan säsongen är här liksom påskliljornas.

Daffodils By Miss P

Rhubarb By Miss P

 Glädjen var stor när vår rabarber för första gången har övervintrat och nya stjälkar har kommit upp! :)


Maträtter och egen ekologisk odling

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 24.01.2018

Kategorier:

Poke Bowl By Miss PPoke bowl - rå fisksallad som är kall. Perfekt lunch.

Jag fick frågan om vilka maträtter som är typiska i vårt område och vad vi äter. Här finns ett rikt utbud på restauranger från världens alla hörn och mataffärer som säljer importerad mat, så man kan äta den mat man föredrar. Eftersom vi ligger vid Stilla Havet så finns det tillgång till färsk fisk dagligen. Vi älskar fisk, så det blir mycket fisk bl.a. hummer, krabba, lax, ahi, scallops, ostron, räkor, mahi-mahi, flundra och sill.

Oyster By Miss POstron på Leo's Oyster Bar i San Francisco.

Vi som familj försöker att äta så hälsosamt och gott som möjligt. Det betyder att vi försöker att koka en stor del av maten själv, köpa ekologiskt om det alternativet finns, och undvika processad mat. Mitt motto är att jag sätter hellre pengar på hälsosammare mat om det hjälper mig undvika sjukhusvistelser och mediciner i framtiden. Vi odlar själv en liten del ekologiska grönsaker under halva tiden av året. Vi använder delvis kompost jord för vår egen odling, men gissa om vi blev förvånade när vi en dag hittade en potatis bland jordgubbarna! Vi skrattade gott och sa att kanske vi borde börja med potatisodling i Silicon Valley. Vi som knappt äter potatis.

Organic Tomatoes and Kale By Miss PHemodlade ekologiska tomater och grönkål.

Vi har några mindre restriktioner när det gäller matprodukter, så vi kokar oftast 2 och ibland 3 olika alternativ av samma maträtt. Äter vi ute så väljer vi ett ställe som har något att erbjuda oss alla, vilket det finns gott om. Ni som kollar mitt instagramkonto ser alltid nu som då bilder på mat som vi endera odlar eller tillräder själva, eller som jag äter ute. 

Turkey Veggie Bolognese By Miss PFoto från min takeover på SevenDays Instagramkonto från igår.


Kamelian är i full blomning!

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 19.01.2018

Kategorier:

Januari är oftast en kallare tid på året som kan bjuda på mer regn än de andra månaderna, men det är månaden som påminner oss om att våren är snart på väg. Jag har inte största kunskapen om blommor och allt som växer (som andra familjemedlemmar) men jag tycker att många ting som växer är väldigt fint att titta på. Att fixa i vår trädgård, att åka till olika plantskolor, och att gå i allmänna trädgårdar som är välskötta är väldigt avslappnande och terapeutiskt på sitt sätt.


Igår gick jag till en privat trädgård som är öppen för allmänheten som ligger på gångavstånd hemifrån. Jämfört med andra tider på året så kändes det rätt så tomt i trädgården även om flertalet Kamelia träd blommar. Här kommer ett urval bilder som du får njuta av tills andra växter börjar blomma!

 

Camellia Japonica Alba Plena By Miss P

 

 

Camellia Japonica Kramers Supreme By Miss P

 

 

Camellia Japonica Chie Tarumoto By Miss P

 

 

Camellia Reticualta Francie L. By Miss P

 

 

Camellia Japonica Prima Ballerina By Miss P