california bay area grateful good vibes summer nights pacific ocean beach life is good

Verktyg för Personlig Utveckling

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 31.10.2019 | 2 Kommentarer

Above the Clouds Carmel Pacific Ocean CA USA Hike We did it By Miss P

Tack för feedbacken till tidigare inlägg om personlig utveckling! Tycker att ämnet är väldigt intressant och det är roligt att det engagerade er!

Personlig utveckling är väldigt individuellt och för att nå sitt mål bör du hitta den väg som passar dig. Alla områden i ens liv behöver personlig utveckling vid något skede för att du skall vara balanserad, må bra och nå dina mål. Personligen, har vissa områden behövt mera utveckling än andra, och ibland har jag valt att aktivt utveckla vissa områden mer än andra.

I år har mitt mål varit att dedikera 5h per vecka till personlig utveckling. Tre timmar till att förbättra min kompetens relaterat till min karriär, en timme till allmänbildning, samt en timme till fysisk och mental utveckling. Nedanför kan du läsa om de verktyg som jag har använt mig av.

Karriärrelaterat

 • Mentor: En mentor (eller flera) är något jag rekommenderar alla att ha! Det är svårt att hitta en mentor (förutom om du tillhör en organisation/arbetsgivare som matchar mentorer och mentees). Min erfarenhet är att relationen med de bästa mentorer har vuxit fram naturligt. Jag uppmanar alla som kan vara en mentor att ge tillbaka till samhället genom att ställa upp som en mentor till någon som kan få stor hjälp av det!

 • Webinars: Jag gillar webinars för de erbjuder oftast en fördjupning och vidareutbildning i ett ämne. De inbjuder oftast till interaktion mellan deltagarna och det är lätt att få svar på något som jag kanske undrar över. Många webinars spelas in och sänds till deltagaren efteråt ifall om det är något som jag vill gå tillbaka och lyssna på igen.

 • Podcasts: När jag går ut på kvällspromenad lyssnar jag oftast på en eller annan pod. Perfekt att fördjupa mig i ett ämne under tiden jag får frisk luft och är fysisk aktiv.

 • YouTube och Facebook grupper: För rekryterare finns det mycket tips på YouTube och i stängda FB grupper där flera inom branschen delar med sig av sin kunskap, deltar i diskussioner och får/ger direkt feedback om så önskas. Innehållet uppdateras konstant och det gäller att hänga med.

 • Artiklar: Rekrytering och HR (Human Resources) har många bra websidor som uppdateras dagligen med olika artiklar. Rekryteringsbranschen ändras konstant och dessa artiklar håller mig uppdaterad om vad som är på kommande.

 • Nätverks event: Nätverks event är viktiga att gå på för att nätverka med de som jobbar inom samma bransch. Oftast tillägnas en viss tid av eventet till ett aktuellt ämne som diskuteras av en panel och ibland i mindre grupper.

 

Allmänbildning

 • Volontära: När min son hade ett stor projekt för skolan där han valde att restaurera en cykel och att volontära på Silicon Valley Bike Exchange så behövde en vuxen närvara för de som är under 18 år (det kravet lyfte de efter att han hade volontärat i någon månad). Detta gav mig möjlighet till att lära mig om cykel restaurering som jag knappast annars skulle ha tagit mig tid till att lära.

 • Konversationer med människor: Min mormor och min son lär mig massor. Min mormor berättar bl.a. om hur samhället fungerade förr i tiden. Min son är intresserad av neuroscience och han lär mig en hel del om hjärnan, ryggraden och celler.

 • Resa: Har jag möjlighet att uppleva saker fram om materiella ting, så kommer jag alltid att välja upplevelser. Att resa, oavsett om det är långt eller kort, kan lära oss mycket om bl.a. det sociala, ekonomiska, historiska och kulturella sammanhang på den plats vi besöker.

 • Böcker: Det finns många böcker som jag önskar att jag hann läsa. Målet är att läsa minst 6 böcker per år som är non-fiction och kan ge mig ny insikt.

 • Podcasts: Lyssnar gärna på The Daily, Hidden Brain, How I Built This och Ted Talk under någon promenad.

 • Event där gäster bjuds in till diskussion/föreläsningar/paneldiskussioner: Universitet, arbetsplatser och olika organisationer arrangerar ofta dessa event. Kan tipsa om Commonwealth Club i SF som delar med sig av sina tidigare event, vilket du kan lyssna på här: https://www.commonwealthclub.org/watch-listen.

 

Hälsa

 • Hikar: Ett av mina mål i år var att hika på ett nytt ställe per månad. Både för att utöka de trails som jag går på eftersom Bay Area har massor med trails och ofta går jag på de samma, men också för att förbättra min kondition. Jag går nästan dagligen på en 4 km promenad och några gånger i veckan går jag på en hike som kan vara runt 13 km. Men efter ett tag behövs det mer utmaning än det, vilket elevation kan ge. I september gick jag en hike som steg 550 meter på 4.4 km. Den kändes bra fysiskt och jag kände det i höften (!!?) dagen efter.

 • Massage: Holistic massage är något som gör min kropp och knopp gott. Efter timmar framför datorn är det viktigt att ta hand om kroppen som ofta sitter/står i samma ställning. Jag har haft samma massös sen 2011 när jag fick riktigt ont i ryggen, vilket jag lyckades få bort ett halvt år senare. Min massös jobbar holistic och ger mig rekommendationer på vilka områden i kroppen som jag bör stretcha, stärka eller tänka extra mycket på för att undvika skador. 

 • Familj och Vänner: Det sägs att du blir ett medeltal av de fem personer som du umgås med mest. Välj dem väl! Mentala hälsan utvecklas åt alla håll genom att diskutera med familj och vänner. Medan den ena har erfarenhet av terapi och kan dela med sig av sina insikter, så har en annan erfarenhet från en livscoach och delar med sig av sin nyfunna kunskap, och en tredje kan dela med sig av sin erfarenhet från olika typer av relationer, utmaningar, mentalhälsa o.s.v. De du har runt omkring dig kan vara riktigt guldgruvor att hjälpa dig framåt!

 • Böcker: Har inget bestämt antal böcker som mål att läsa detta år, utan plockar upp en då jag blir tipsad, ser eller hör om en bra bok.

 • Podcasts: Lyssnar gärna på Oprah's Super Soul Conversations och urvalda Goop, Närvaropodden och Hjärnpodden avsnitt.

 

Vilka verktyg använder du i din personliga utveckling?

 

Kommentarer

 • Julia Holmqvist 31/10/2019 3:52pm (2 år sen)

  Vilka otroligt bra tips! Ska skriva ner de olika podcasterna och lyssna på dem. I min morgonrutin lyssnar jag alltid på Cheddar's Need2Know podcast som ger dagens nyheter och största händelser på ca 5-10 minuter. Perfekt att lyssna på när man kokar kaffe, klär på sig eller något annat som man alltid gör :)
  Blev också väldigt peppas på att boka in en massage, fuskar ofta med just den delan av hälsan: att förutom träning också ge sig själv förberedande och förebyggande vård!

  • Petra Lillandt Durosinmi 31/10/2019 8:46pm (2 år sen)

   Julia,
   Jag lyssnar också på Cheddar's Need2Know! 😊Perfekt med en uppdatering på vad som händer under relativt kort tid. Tid är oftast en bristvara. Eller så blir skönhetsömnen lidande. 😉
   Massage använder jag mig av som förebyggande. Deep tissue är den jag föredrar. Men en holistic massös är det bästa kombinationen. 😊

 • Anki 02/11/2019 12:08pm (2 år sen)

  Tack för fina tips. Ska absolut fundera på det där med poddar, hittills har jag inte riktigt hittat dem.

  Jag gör regelbundet nätutbildningar (t.ex. duodecim.fi). Jag läser också ganska mycket facklitteratur. Riktigt bra tips på ny facklitteratur får jag ofta av universitetsstuderande som kan göra sin studiepraktikperiod hos oss. Liksom er andra, så går jag också på massage regelbundet, jag försöker att få min nacke i skick, så massage varvat med rygg-nack träning är det som gäller nu. Tycker också om att gå på olika föreläsningar, men här ställer tyvärr min egen brist på tid till det ibland. Då får man lov att prioritera om.

  • Petra Lillandt Durosinmi 03/11/2019 6:11am (2 år sen)

   Hej Anki,
   Bra om några tips kan var till användning. Jag känner ej till duodecim.fi, så tack för det tipset! Skall kolla upp vad det är. 😊
   Det tog ett tag innan jag hittade poddar som innehöll det jag letade efter. Ibland kollar jag upp poddar som andra tipsar om på Instagram/FB/F2F för att se om det är någon jag gillar. För fackböcker surfar jag ofta omkring på Amazon och kollar vilka böcker de föreslår baserat på de böcker som jag har beställt/varit intresserad av att beställa. Går ibland till lokala bokaffärer och de har massor med facklitteratur så det finns att välja mellan. Brukar även kolla t.e.x. New York Times best seller non fiction lista för böcker.
   Universitetsstuderande är en rik källa med kunskap! Fantastiskt att du ibland får dela vardagen med praktikanter! Jag spenderar en del tid också med universitetsstuderanden och de vet alltid vad det senaste är inom diverse områden. Väldigt lärorikt!

Skriv en kommentar