Mustig öl för mustig mat

sbPxoxEhGUXJ

Till sensommarens och höstens mustiga grytor och vilträtter bör det vara minst lika fylliga öl för att lyckas riktigt bra.

BHDFjXoqyldo

Bosteels – Tripel Karmeliet (8,4%), Belgien

Belgiska öl brukar vara lite av en åsiktsdelare. För många är det favoriten medan andra inte tål jästen. Denna öl är bryggd med tre sädeslag och är förhållandevis mild i jästen gentemot tungviktarna. På så vis kan det bli en bra öl att vänja sig med, jag vill tro att de flesta uppskattar denna.

Färgen är genomgående gul och aningen grumlig. Doften är milt jästig och fruktig utav russin och karamell. 

Denna trippel har en överraskande vass kolsyra som är väl inbakad i smakbilden. Det här skapar mycket fräscha klunkar som sen övergår i en fyllig maltsmak som ger dig allt från veteölskaraktär till karamelliserat korn.

Karamelliseringen ger också en liten sötma till ölet som mynnar ut i eftersmaken tillsammans med jästkaraktären. Jästen har minimala drag av banan som man kan känna igen från klassiska veteöl, men i denna är jästen mycket mer sofistikerad och har även andra drag. Den känns nästan nötig eller svampig till och med.

Dessa smaker ger en utmärkt balans till allt från fruktiga skördegrytor till mer pepprade skapelser. Den kan också höja en rätt gjord på kantareller!

***

xD3dnhilAfMT

Kvarken Brewery – Fisherman's Smoked Beer (6,2%), Finland

En mycket god rökt öl från det lokala Kvarken! Detta öl är mörkt i färgen med en liten transparens. Doften är genuint rostad – det finns både rökta drag och mer brända inslag. På så vis känns den som en brown ale med en balanserad rökkaraktär. 

Kroppen är fyllig och mjuk, en riktigt behaglig öl att dricka. Du känner genast den brända malten som bjuder mörka, aningen karamelliga toner. Brändheten skapar även en liten syra med en rågig surdegskaraktär i malten. Till detta kommer en härligt bitter rökarom som skapar en mycket fin helhet. Lite tjärig och torvig är den också.

Det är mycket smak men ölet är ändå lättdrucket. En del starkare rökta öl kan få karaktären av rökt skinka och kännas rätt bastanta. Denna upplever jag som lättare även om den är genuint rökig ändå. Därför går den lika bra att dricka som sådan som till mat.

I matväg tycker jag att dessa rökta öl passar utmärkt till älg eller annat vilt. Samtidigt kan de ge en viss mysfaktor nu när kvällarna börjar bli mörkare – de ger liksom lite känslan av att sitta i en rökig grillkåta eller motsvarande. En alkoholnivå på 6,2% hjälper också till med värmen!