Artikel från
632a0c507ba25801c3af33898dda9692 Prematur födsel ökar sannolikheten för att ett barn omhändertas. Foto: Catariina Salo/SPT
Publicerad 27 december 2019 kl 18:17

Undersökning: Prematurer löper större risk att omhändertas

Prematur födsel är en riskfaktor som ökar sannolikheten för att små barn placeras utanför hemmet.

Prematurer, alltså barn som föds innan den 37:e graviditetsveckan, omhändertas i högre grad än andra barn, enligt en rapport av Institutet för hälsa och välfärd (THL). Ju tidigare födsel desto större är sannolikheten att barnet placeras utanför hemmet, skriver THL i ett pressmeddelande.

Vissa faktorer, till exempel socioekonomisk ställning, föräldrarnas ålder eller antal syskon kan öka risken för prematurer. Dessa förklarar ändå inte den ökade sannolikheten att barn omhändertas.

– Utifrån den här rapporten verkar uttryckligen prematur födsel vara en riskfaktor, säger professor Eero Kajantie i pressmeddelandet.

I rapporten framgår inte varför prematur födsel ökar risken för att barnet omhändertas. Forskaren Suvi Alenius tror att vården av prematurer tär på föräldrarnas krafter.

– Föräldrarna kan uppleva att deras förhoppningar och förväntningar inte motsvarar lasten av att ta hand om ett barn som föds för tidigt, säger Alenius i pressmeddelandet.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar