shutterstock 190940576
Publicerad 1 maj 2020 kl 13:16

Bra att veta om fästingar

Sommaren är här och det är också fästingarna. I kustområden är de speciellt vanliga och det finns saker som kan vara bra att veta. Hur ser en fästing ut och hur kan man skydda sig mot dem?

Vad kan fästingar bära på för sjukdomar?

TBE: TBE Är en infektionssjukdom. Symptomen som kan uppkomma är huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Vaccin finns mot TBE, men inget botemedel. Kroppen måste läka infektionen av sig själv. Det tar ungefär en vecka innan man blir frisk, men man kan också bli sjuk igen efter någon vecka med ännu starkare symptom. För en del kan viruset sprida sig till hjärnan. Blir sjukdomen riktigt besvärlig behöver man läkarvård. Ett par procent av alla fästingar bär på TBE-viruset och när man en gång haft TBE är man immun mot det.

Borrelia: Mot borreliabakterien finns det inget vaccin, men man botar borrelia med hjälp av antibiotika. Symptom är att man kan känna sig allmänt sjuk, få huvudvärk och ont i muskler och leder. Enligt en undersökning vid Åbo Universitet bär upp till var fjärde vuxen fästing på en borreliabakterie. Men även om en fästing skulle bära på bakterier så behöver man inte bli smittad bara man tar ut den i tid. Borrelia kan man få flera gånger.

 
Hur ser en fästing ut?

fasting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fästingen är ett litet leddjur. En fullvuxen fästing blir 3-4 mm.


Hur vet man att en fästing bitit sig fast? Det kan ta länge tills man upptäcker en fästing. Därför är det viktigt att alltid kolla efter fästingar på kroppen när man vistats på fästingrika platser. Där fästingen bitit sig fast brukar det bli rött som en reaktion på bettet och det kan också klia. Det försvinner efter några dagar, men om det inte gör det ska man alltid visa upp det för en läkare.


Hur tar man bort en fästing? Använd en pincett eller fästingborttagare. Lägg ingen salva eller liknande på huden där fästingen ligger utan dra bara försiktigt ut den. Försök att få med hela fästingen. Om huvudet lämnar kvar kan man vänta några dagar med att ta ut resterna.


På vilka sätt kan man skydda sig mot fästingar? Försök täcka så mycket som möjligt av huden om du vistas i skog eller högt gräs. Ha på dig långärmad tröja, långbyxor och stövlar. Fästingarna dras inte lika lätt till mörka kläder som till ljusa. Undvik att vistas i högt gräs eller skog i onödan. Var också försiktig med husdjur eftersom fästingarna kan färdas från dem till människor. Fästingar tycker inte om vitlök.


Viktigt att komma ihåg:
- Alla fästingar bär inte på en smitta, men ta det säkra före det osäkra.
- Även om en fästing bär på en smitta betyder det inte automatiskt att du blir sjuk.
- Risken för att smittas av borrelia är mycket mindre om du tar bort fästingen så fort som möjligt (inom 24 timmar). TBE smittar däremot fort.
- Fästingar kan också finnas i husdjurens päls.
- Uppsök läkare om du får symptom och misstänker att du blivit smittad.


Källor/här kan du läsa mer om fästingar:
http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Fastingbett/
http://fasting.nu/tbe-och-borrelia/

 

Text: Tintin Råholm

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar