Artikel från
VLBLOT 684965 Det är inte sant att sträng kyla ger urinvägsinfektion. Foto: Arkiv/Aku Häyrynen
Publicerad 11 november 2020 kl 10:21

Kyla ger ingen urinvägsinfektion

Nu har vintern kommit och sträng kyla kan medföra vissa hälsorisker. Att drabbas av urinvägsinfektion efter att ha blivit kall om rumpan är dock inte en av dem – tvärt emot vad många tror.

"Sitt inte kallt, då kan du få urinvägsinfektion". Det är en uppmaning som de flesta, speciellt om man är kvinna, fått höra både en och två gånger. Men helt sant är det inte.

– Särskilt hos kvinnor så är det så att en del drabbas aldrig och en del väldigt ofta. Alla kroppar är olika och finns det vissa situationer som gör att man får besvär ska man undvika dem. Men det finns inga vetenskapliga bevis för att man får urinvägsinfektion för att man sitter kallt, säger Anna Nergårdh, chefsläkare vid Stockholms läns landsting.

Däremot ger kylan anledning att tänka på att klä sig varmt och undvika köldskador, säger hon. Speciellt när det gäller dem som inte rör sig så mycket, till exempel små barn, ska man vara uppmärksam. Halka kan vara en annan fiende.

– Den ska man vara rädd för på riktigt för den drabbar många, inte bara äldre. Broddar är en god idé och man ska inte springa till bussen och kolla på mobilen samtidigt.

– Och blir det kallt ute kanske vi tränger ihop oss på en mindre yta inomhus. Och vi är ändå mitt i influensa- och förkylningssäsongen. Så tvätta händerna innan du stoppar någonting i munnen.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar