Artikel från
crop 5a19fd93e7f4a2a8809de474c2f8d34e Lucrecia Martel, juryordförande på filmfestivalen i Venedig, kommer inte att vara med på galamiddagen för Polanskis film. Arkivbild. Foto: Claudio Onorati
Publicerad 28 augusti 2019 kl 17:50

Juryordförande nobbar Polanskis galamiddag

Juryordföranden Lucrecia Martel kommer inte att delta i galamiddagen efter visningen av Roman Polanskis film ”J'accuse” på filmfestivalen i Venedig. Beslutet är en tydlig markering från hennes sida.

– Jag gör det för att visa min solidaritet med de kvinnor som utsatts för övergrepp, säger hon, men tillägger:

– Samtidigt tycker jag att det är rätt att filmen får vara med i tävlingen.

Frågan om huruvida det är rätt att Polanski, som under sin tid i USA åtalades för att ha våldtagit en 13-årig flicka, ska få visa sin film om Dreyfusskandalen i Venedig, har debatterats flitigt de senaste veckorna.

Det har även ifrågasatts att den en gång våldtäktsanklagade skådespelaren Nate Parker får delta. Och när festivalens olika juryordförande möter pressen är det den första frågan som kommer upp.

"Är komplicerad"

Martel, som är från Argentina, konstaterar att frågan är komplex.

– Men jag kan inte skilja konstnären från mannen. Och Polanskis närvaro här är komplicerad. Så jag har studerat vad som hände, jag har talat med personer som har skrivit böcker om det, och det framgår att kvinnan som blev utsatt menar att allt är över och att Polanski har gjort vad domstolarna krävt. Jag dömer honom inte, men jag kommer inte att gå på galamiddagen där han ska äras.

Hon kallar debatten för "oerhört viktig", men menar att filmen ändå förtjänar en chans.

– Och att den visas här gör att debatten fortsätter.

Film om Dreyfusskandalen

”J'accuse” bygger på Robert Harris bok ”En gentleman och spion”, om den uppmärksammade skandalen då officeren Alfred Dreyfus blev oskyldigt anklagad för spioneri och tillbringade flera år på Djävulsön.

Många menar att just ämnet med någon som blir oskyldigt anklagad för ett grovt brott har gjort att Polanski varit intresserad av det.

– Det är komplext. Jag menar att vi måste skilja mellan konstnären och mannen. Historien är full av konstnärer som begått fasansfulla brott men vars verk ändå beundras. Skulle vi behöva vänta i 200 år innan vi kan bedöma Polanskis film? säger festivalchefen Alberto Barbera.

"J' accuse” visas i Venedig nu på fredag. Roman Polanski själv kommer inte till festivalen, men det sägs att han eventuellt kommer att medverka via Skype. Däremot kommer flera av skådespelarna, bland annat Jean Dujardin och Polanskis hustru Emmanuelle Seigner.

"Kvalitet ska avgöra"

På presskonferensen ställs också frågan om varför det är så få kvinnor med i tävlingen.

– Jag tror inte på kvotering. Det är filmens kvalitet som ska avgöra. Om vi hade sett många fler bra filmer av kvinnliga regissörer så hade de varit inkluderade. Kvotering ska ske på andra ställen, så att fler kvinnor kommer in på filmskolor, svarar Alberto Barbera.

Inte heller Martel tror på kvotering.

– Då kan vi också börja diskutera varför det inte är fler filmer av svarta regissörer eller av regissörer från överklassen, säger hon.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar