Artikel från
0a808267ff7e0c1d6686989e8874d33d Det ryktades länge att Roman Polanski skulle delta via Skype på presskonferensen för hans film J´accuse” i Venedig, men så blev det inte. Arkivbild. Foto: Francois Mori/AP/TT
Publicerad 30 augusti 2019 kl 18:44

Polanski uteblev från presskonferens

Nej, det blev inget Skype-deltagande med Roman Polanski på presskonferensen om hans film ”J´accuse”. Inte heller blev det tillfälle till några frågor om kontroverserna kring filmens deltagande i Venedig.

– Det som skett, det har skett. Nu koncentrerar vi oss på nutiden. Filmen måste få en möjlighet att tala för sig själv. Konsten måste få vara fri, säger producenten Luca Barbareschi.

Den kraftfulla och mycket sevärda ”J´accuse”, som bygger på Robert Harris bok ”En officer och spion”, handlar om det sena 1800-talets Dreyfusaffär. Efter rykten om att det inom franska armén fanns en tysk spion, föll misstankarna på Alfred Dreyfus som var jude och därför ett lämpligt offer. Han fälldes och förvisades till Djävulsön. Medan han satt där började en officer misstänka att Dreyfus blivit oskyldigt dömd. Ständigt motarbetad av arméledningen, som inte ville erkänna att ett misstag begåtts, lyckades han till sist få en ny rättegång till stånd.

40-årig skandal

Att filmen visas i Venedig har kritiserats av många på grund av en 40 år gammal skandal. Polanski greps i USA 1977, anklagad för att ha drogat och våldtagit en 13-årig flicka. Han erkände våldtäkten men flydde landet innan straffet hade förkunnats.

Italien har ett utlämningsavtal med USA, och Polanski kunde därför inte komma till Venedig. Det ryktades länge att han skulle delta via Skype från Paris, men så blev det inte.

Det var dessutom nära att filmens producenter drog tillbaka den från festivalen, sedan juryordföranden Lucrecia Martel häromdagen sade att hon inte tänkte gå på middagen efter galavisningen. Detta fick italienska tidningar att skriva att hon inte ens tänkte se filmen – när hon klargjort att detta var en missuppfattning fick filmen vara kvar.

Skådespelarna Louis Garrel och Jean Dujardin spelar i Roman Polanskis senaste film J´accuse”. Foto: Ettore Ferrari/AP/TTAntisemitism

Så på presskonferensen handlade det istället om hur skådespelarna tyckte det var att arbeta med Polanski och vilken kunskap de hade om Dreyfusaffären innan de gjorde filmen.

– Jag trodde jag visste mycket om vad som hände, men egentligen gjorde jag inte det. Jag kände inte till detaljerna, sade Louis Garrel, som spelar Dreyfus.

Dessutom avhandlades den växande antisemitismen i Frankrike och vad som kan göras åt den. En av huvudorsakerna till att Dreyfus blev ett offer var att han var jude.

– Film är ett utmärkt redskap när det gäller att tala om saker. Vi ville göra en film som kändes viktig och som kan visa kommande generationer hur viktig kampen mot rasism och antisemitism är. Film är ett utmärkt sätt att bekämpa rasism, sade producenten Luca Barbareschi.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar