strombergellen kevinakerlund
Publicerad 28 maj 2020 kl 15:29

Sommarens boktips med Ellen Strömberg

Ellen Strömberg har under sin författarkarriär gett ut två romaner och är nu aktuell med sin barnboksdebut "Maggan året runt" som utkommer hösten 2020. Här ger hon sina bästa boktips åt dig som vill läsa mera i sommar! 

1. En bok alla borde läsa i sommar

–Vuxna människor av Marie Aubert. En otrolig bok som är lättläst och inte allt för tung, men lyckas innehålla pricksäkra scener och betraktelser kring familjerelationer och barnlängtan. Hela boken utspelar sig också under ett par dygn på sommarstugan, så den passar bra på semestern. 

vuxna manniskor

Ida är arkitekt, barnlös och i sin bästa ålder men sista tiden har den biologiska klockan börjat ticka. Ida tar bussen till sin barndoms paradis för att fira sin mammas 65-års dag. Vid stugan väntar också Idas lillasyster Marthe med sambo och bonusdotter. Allt är som uppbyggt för några härliga dagar med familjen om det inte vore för Marthes strålande nyhet. "Vuxna människor" är en roman om luggslitna familjeband, avundsjuka och skammen över en oälskad tillvaro.

   

2. En bok för någon som inte läser ofta

– Ta dig an en samling noveller! Just nu finns det massor av bra novellsamlingar, Axel Åhmans Klein till exempel eller Annika Norlins Jag ser allt du gör. Annars kanske en serieroman? Moa Romanovas Alltid fucka upp är skitrolig och lite hemsk på samma gång. 

Skarmavbild 2020 05 28 kl. 09.04.03

Klein 

Den här komber do att behöv, sa pappa och räckte över en silverfärgad verktygsback.  Hans ögon sa inget om hur väl han trodde att jag skulle använda den, eller till vad. Men värmen i blicken sa att han litade på att jag skulle lista ut det när jag var tvungen.

Jag ser allt du gör

På vägen mellan Jokkmokk och Kåbdalis, i skuggan av den största sorgen man kan bära, börjar en sång växa fram. Inget märkvärdigt, fem strofer bara, men kvinnan som sjunger dem känner hur stegen går lättare för varje rad. Hon går söderut.

Alltid fucka upp

Moa är i sitt livs värsta kris. Hon har blivit utkastad av sin kille, är sjukskriven och bor med massa papperslösa gubbar ovanpå ett gammalt fryshus. Moa söker räddning. Hon vill hitta Händelsen, den som ska förändra hennes liv. 

 

3. En bok av en finlandssvensk författare

– Nu till sommaren tycker jag Sommardrömmen av Maria Grundvall är passande. Lättsam, underhållande och ett persongalleri man trivs i. Den bok jag har näst i min finlandssvenska läshög är Johannes Ekholms Planet Fun Fun. Den tror jag hårt på! 

Skarmavbild 2020 05 28 kl. 08.53.26

Sommardrömmen

Annas dröm ska bli verklighet. Den slitna trävillan i Kaskö ska renoveras och återuppstå som småstadens klarast lysande pärla: Bed & breakfast Sommardrömmen. Det finns förstås små problem som måste lösas, som att tiden är knapp och budgeten ännu knappare. Och att elektrikern är alldeles för snygg.

Planet Fun Fun

Ett nygrundat fotograficentrum som drivs av energidrycksföretaget Zalgo hamnar i mediernas blickfång när ett miljökonstverk på centrets parkeringsplats en natt förstörs och gärningsmannen lyckas fly. En frilansjournalist försöker reda ut ett oklart dödsfall. På något vis har en Finlandiaprisbelönad roman med enbart tomma sidor med saken att göra. 

 

4. En barnbok

–Den falska rosen av Jakobs Wegelius har jag inte själv läst men jag har fått det som tips av en sjuåring jag känner! Det är en äventyrsbok med mycket mördare har jag fått höra och av tio möjliga stjärnor fick den tusen miljarder. Hett tips alltså!

9789178034239

"Den Falska Rosen" handlar om fartyget Hudson Queens gåtfulla historia. Sökandet efter sanningen leder skutans besättning - maskinisten Sally Jones och skepparen Henry Koskela - till Skottland och staden Glasgows undre värld. Där tar deras resa en ödesdiger vändning. För Sally Jones står till slut själva livet på spel.

 

5. En bok för lugna sommardagar

- I sommar blir det nog bättre av Sisko Savonlahti – eller Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu som den heter på finska. En lite sorglig men också rolig bok om att komma över ett break-up och om vikten av rätt vitlöksdipp till rätt chips. Den boken gör sig bra en stillastående varm sommardag. För övrigt tycker jag sommaren är en bra tid för en klassiker. Känns det övermäktigt tycker jag man ska komma ihåg ljudboksalternativet! Vem vet – detta kanske blir sommaren du lyssnar på hela Brott och straff när du rensar grönsakslandet?mainImage 1114c4e6 6ddf 49d7 84d0 51d70db8bd68 4000x3x.progressive

På en balkong i Helsingfors ligger en kvinna i trettioårsåldern. Hon måste komma över sitt ex, skaffa ett jobb, sätta igång den där spiralen av positivt tänkande. Utan egen familj har hon inte mycket att erbjuda familjesidorna, hon är inte längre strax över tjugo och förstår sig inte på unga. Hon har dessutom redan använt sitt "äldre som ger råd till yngre"-kort. Råd som hon själv borde ta till sig av.

  

Pressbild: Kevin Åkerlund/Schildts & Söderströms

Kommentarer

 • Annika 29/05/2020 8:41am (38 dagar sen)

  Kul med boktips! :) Vuxna människor ska jag lägga på min lista. Tycker jag har fått så många bra tips under våren på böcker att läsa så listan börjar bli lång :D

  • Julia Holmqvist 29/05/2020 1:32pm (38 dagar sen)

   Vad roligt att det uppskattas! Boktips är alltid bra, som tur kan du spara dem till mörka höstkvällar också!
   / Julia, innehållsansvarig

 • Felicia 29/05/2020 9:46am (38 dagar sen)

  Härligt! Många bra tips! :D

  • Julia Holmqvist 29/05/2020 1:31pm (38 dagar sen)

   Så trevligt, ha en skön lässtund!

   / Julia Holqvist, Innehållsansvarig

 • Ann 29/05/2020 8:26pm (37 dagar sen)

  Hade en Anne på Grönkulla liggande som jag läst igen. Funderar på att läsa alla Anne på Grönkulla. Klassiker man kan läsa även som vuxen. Någon annan som läst Lottaböckerna av Merri Vik? Läser dem också igen som tröst nu när världen känns helt upp och ner.

  • Julia Holmqvist 29/05/2020 10:38pm (37 dagar sen)

   Vilka bra bokidéer! Anne på Grönkulle hör nästan sommaren till. Tack för dina tips!

   / Julia Holmqvist, innehållsansvarig

Skriv en kommentar