112689924 l
Publicerad 19 april 2020 kl 18:51

10 metoder att mäta sociala medier kampanjer på

Du har gjort en kampanj på sociala medier, men hur vet du egentligen om den blev lyckad eller inte? Här kommer tio mätvärden du ska ta i beaktande när du analyserar en kampanj eller ett samarbete.

Att marknadsföra sig på sociala medier är idag mera regel än undantag. Vare sig du är en influencer som publicerar ett samarbete, eller ett företag som gör en egen kampanj, är det viktigt att kunna analysera resultatet. Beroende på vilket mål du har satt för en kampanj, är vissa mätvärden viktiga än andra. Är ditt mål till exempel att få kunder att klicka sig in till en viss webbplats, kan antal profilbesök vara ett viktigt värde. Är målet däremot att öka synlighet för en ny produkt, är det exponeringar och räckvidd du vill komma åt. För att få fram statistik och data från ett konto på sociala medier behöver kontot oftast vara registrerat som ett företagskonto. 

Här är 10 viktiga mätvärden för dig att hålla koll på:

1. Engagemang

Engagemang betyder klick, kommentarer, gillningar och svar på dina inlägg på sociala medier. Beroende på vilken plattform du använder, finns det specifika sätt att mäta engagemanget.

Engagemangsgraden (ER%) är ett bra instrument att använda sig av och ju högre engagemangsgrad, desto bättre. Vill du till exempel veta var din engagemangsgrad är för en specifik bild på Instagram? Dividera antalet gillningar bilden har med antalet följare kontot har.

Student Council Poster

Har du till exempel 2000 följare och 140 personer har gillat bilden, är det 7 % av följarna som varit engagerade. På Instagram ligger en normal engagemangsgrad mellan 3% - 6%, vilket betyder att bilden i exemplet har högre engagemang än medeltalet. 

2. Räckvidd 

Antalet personer som har sett något innehåll som är kopplat till din sida eller profil är din räckvidd. Det här är ett bra mätvärde om du vill nå ut till unika konton och få så stor synlighet som möjligt. På Instagram kan du också se hur många procent av räckvidden som inte är dina följare, dvs hur många procent som är potentiella nya följare. 

 

3. Interaktioner 

Interaktioner mäter åtgärder som andra har gjort när de interagerar med ditt konto. Det kan vara till exempel profilbesök eller klick till webbplats. Fokusera på interaktioner om ditt mål är att engagera följarna och få den att utföra en viss åtgärd! 


200

4. Exponeringar 

Exponeringar är ett annat bra mätvärde när du vill få så stor synlighet och spridning på ett inlägg som möjligt. Antal exponeringar betyder så många gånger ett inlägg från din profil eller sida visas, oavsett om personerna klickar på den eller inte. Det är ofta vad som händer när någon bläddrar igenom nyhetsflödet, men inte klickar på någonting. 

 

5. Visningar på video

Rörligt material får folk engagerade och intresserade av ditt innehåll på ett annat sätt. Om du kan förmedla tusen ord med en bild, kan en video uttrycka oändligt med information. Du kan använda dig av video på i princip alla sociala medium idag, men populärast är det på Instagram, Facebook, Youtube, TikTok och Snapchat. Hut många visningar en video har berättar hur många gånger videon har setts, inte hur många unika visningar den har.

93289190 1589303637910718 5058405742978007040 n

93721328 259914628381050 5401587094650880 n

 

6. Nya följare

Gör du en kampanj via ett företagskonto på Instagram kan du se hur många nya följare kontot fått, tack vare en specifik kampanj. Det här är ett viktig mätvärde när du till exempel anordnar en tävling där man måste följa ditt konto för att delta. 

 

7. Klick till webbplats 

Är ditt mål med en kampanj att få personer att klicka sig in till en viss webbplats? Jättebra, på de flesta sociala medium kan du se hur många personer som klickat sig till din målsida. Du kan skräddarsy en landningssida för kampanjen både på Instagram och Facebook.

Skarmavbild 2020 04 14 kl. 16.42.00


8. Omnämningar och taggar

Ett mätvärde som lätt glöms bort men som är väldigt viktigt är den externa synligheten. Omnämningar är alltså när personer skriver namnet på din företagsprofil eller använder din hashtagg i ett annat inlägg. Du får mer synlighet för potentiella kunder! Håll också utkik efter när folk publicerar ditt material på nytt, så kallad "reposting".

 

9. Sparade bilder 

En funktion som finns på Instagram är att du kan se hur många gånger en bild blivit sparad av andra användare. Ju fler gånger sparad, desto större spridning får din bild i enlighet med appens algoritm. Jobbar du till exempel med recept, produktplaceringar eller intruktionsvideon är mätvärdet viktigt. 

92694149 l 

10. Delningar 

Har folk skickat vidare din bild på Instagram? Delade folk din kampanj på Facebook? Hur många gånger har videon på TikTok skickats vidare?  Håll koll på hur dina kampanjer delas vidare och följ upp vilka reaktioner de får på andra ställen än på det ursprungliga konto. Många delningar = mera exponering. 

 

Vill du läsa mera om sociala meder? Då kanske detta intresserar:

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar