25694955 l
Publicerad 16 april 2020 kl 22:00

Facebook: 16 år senare

Kommer du igår när du loggade in på Facebook för första gången? Minns du hur designen såg ut och hur otroligt irriterande det var med uppdateringar? Vi har tagit en djupdykning i historien och visar hur Facebook såg ut från 2004 tills idag!

Facebook är ett socialt medium som grundades i februari 2004 och drivs och ägs av Facebook Inc. Idag har plattformen över 2.5 miljarder aktiva användare varje månad, men så har det inte alltid varit. Facebook startade som en webbplats för endast Harvardstudenter och utökades senare till några andra universitet, för att sedan successivt öppnas för resten av världen. År 2007 fick användare i Finland registrera sig och idag är majoriteten av alla Finländare medlemmar.

16 år senare har mycket hänt på plattformen. Från att ha varit en webbsida där studenter kunde prata med varandra, är det idag en av de mest framgångsrika företagen i historien. Minns du när du själv gick med i Facebook? Kommer du ihåg hur man rev sig i håret av frustration när designer och funktioner uppdaterades? Här kommer en titt på Facebooks tidslinje:

 

2004 - Facebook lanseras 

facebook 2004Bild: Facebook

Om du har sett filmen The Social Network, vet du hur Facebook började. Så här så inloggningssidan ut då. Lägg märke till hur "Harvard University" står i fetstil, det var väldigt prestigefyllt att under den här tiden kunna logga in på vad som i början kallades Thefacebook.


2007 - öppen för alla

 

rs 560x415 160203165526 560 Facebook layout 2008.jm.20316Bild: Facebook

Spola framåt tre år. Nu har Facebook både introducerat funktionen att ladda upp en profilbild och dessutom finns en "mini feed" på din egen profil. År 2007 kan alla som är 13 år och äldre med en e-postadress komma åt Facebook. Det är också nu som nyhetsflödet lanseras, vilket innebär att du kan se vad alla dina vänner har gjort sedan förra gången du loggade in. Minns du puffen eller "poken" man kunde ge åt någon man flirtade med? Varsågod att puffa loss! 

 

2009 - ett fiasko till nyhetsflöde

rs 1024x617 160203161154 1024 facebook evolution 4Bild: GABRIEL BOUYS/AFP/Getty Images

År 2009 introduceras "gilla"-funktionen och du kan nu gilla och kommentera statusar och bilder. Dessutom finns Facebook till mobilen och ett nyhetsflöde i realtid. Folk hatar nyhetsflödet och säger att det påminner för mycket om Twitter, med ständiga uppdateringar i realtid.

2011 - en helt ny design

rs 1024x733 160203160947 1024 facebook evolution 2Bild: Justin Sullivan/Getty Images 

2011 lanserar Facebook en helt ny design! Du kan bland annat lägga till ett omslagsfoto på din profil för att visa mera av din personlighet. Den största förändringen hittills uppstår också: tidslinjen. Nu handlar profiler mer om att visa vad du delar och publicerar och mindre om din information, som till exempel relationsstatus, kön och ålder.
 

2013 - många, små uppdateringar

facebook 2012 sponsored adsScreenshot: Facebook

Två år senare kan du som företag annonsera på Facebook. Annonserna är vanligtvis för sidor som ens Facebook-vänner har engagerat sig i. Facebook Graph Search lanseras, en ny tidslinje lanserar klistermärken, du kan bli en verifierad användare, mer funktionalitet läggs till och hashtags utvidgas till mobilwebbplatsen. 


2016 - Facebook Live

faceobookBild: https://postfity.com

Spolar vi framåt tre år, har Facebook både introducerat 'säkerhetskontrollen' till följd av Japans jordbävning och flera andra naturkatastrofer. Vi har fått Messenger för webben, Facebook Live och kan dessutom reagera på olika statusar. Facebook Live gör så att videon blir den hetaste trenden på sociala medier under många år framöver.

 

2018 - Messenger får ett ansiktslyft

Skarmavbild 2020 04 08 kl. 12.51.30

Inget allt för nytt på designfronten händer 2018, förutom att Messenger-appen får ett lyft. Nu kan du också (precis som på Instagram, som Facebook nu äger) publicera storys som försvinner efter 24 timmar! Det här är en uppdatering som görs för att få folk mera engagerade. 

2020 - rent, simpelt, organiserat

News FeedBild: Facebook

Den senaste uppdateringen kallas "The New Facebook" och är en renare, enklare design med generösa mängder vitt utrymme. Designen inehåller större teckensnitt och snyggare ikoner, ett mörkt läge och en förenklad layout med färre kolumner med information att titta på. Det nya gränssnittet har en mindre rörig bakgrund och ljusare färger. Den viktigaste förändringen i designen är den nya fliken "Grupper" som finns på det omdesignade menyfältet. Om du klickar på fliken kommer du till ett personligt flöde av uppdateringar från grupper du är medlem i samtidigt som du föreslår grupper för dig att gå med baserat på dina intressen!

Vilken är din favoritdesign genom tiderna?

 

 

 

Källor:
theultralinx.com
adespresso.com
eonline.com
facebook.com
shareaholic.com 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar