Artikel från
9fNYSYgF1khZ Fanny Hästbacka skulle gärna se att flera unga engagerade sig i politiken i Vörå. Foto: Jonny Huggare Smeds
Publicerad 26 maj 2020 kl 20:10

Fanny Hästbacka vill se fler engagerade ungdomar

Vem som helst kan engagera sig politiskt, säger Fanny Hästbacka i Vörå. Man behöver inte kunna allt direkt, kunskapen bygger man med tiden.

För en utomstående person kan det vara svårt att hänga med i politiken, vare sig det gäller internationell, riks- eller lokalpolitik. Kommunbladet publicerar en återkommande artikelserie där tidningen lyfter fram kommunens beslutsfattare från olika nämnder: vem är de? hur påverkar de din vardag? hur hanterar man svåra beslut? och hur gör man om man själv vill aktivera sig i politiken?

I förra numret fick vi bekanta oss med Kjell Engström och Anna Lena Krooks. Den här gången är det Fanny Hästbackas, 22 år, tur att dela med sig av sina tankar om hur det är att vara en ung person i lokalpolitiken.


Vöråbon Hästbacka hade egentligen inga planer på att engagerade sig i politiken. Hon brinner för Vörå UF där hon sitter i styrelsen. Men när hon fick förfrågan om att komma med i kommunens tekniska nämnd så svarade hon ja. 

– Jag hade inte egentligen kommit i kontakt med det kommunala tidigare. Men jag är en person som gillar utmaningar. Jag tycker jag kommit bra in i nämnden även om jag var lite orolig hur det skulle gå i och med att jag är en ung kvinna, men jag har blivit väl mottagen, säger Hästbacka. 


Det finns fördomar om att man måste veta hur en kommun fungerar in och ut innan man engagerar sig. Hästbacka hade inte all information. Tack vare Vörå UF visste hon hur ett möte med föredragningslista och protokoll går till, men det kommunala har hon lärt sig längs vägen. 

– Jag hoppas att flera unga skulle våga engagera sig. Det behövs också representater för unga personer i kommunen.

Tar det mycket tid att sitta med i en nämnd?

– Det skulle jag inte säga. Vi träffas en gång i månaden. Hur mycket tid det tar beror ju lite på vad som behandlas och hur länge det tar att sätta sig in i ett ärende. 

Vem tycker du ska kunna engagera sig i politiken?

– Vem som helst kan ställa upp. Man behöver inte ha all kunskap, den bygger man med tiden. Det går att läsa in sig på ärenden. Det viktiga är att man kan säga vad man tycker och att man står för sina åsikter. 


I framtiden hoppas Hästbacka på en plats i nämnden för utbildning och småbarnspedagogik. Det skulle passa henne bra i och med att hon studerar till lärare inom småbarnspedagogik och ska börja jobba på ett daghem i höst.


Artikeln publicerades i Kommunbladet 14 maj. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media. 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar