132192141 l
Publicerad 13 april 2020 kl 10:00

Guide: Bygg upp ditt varumärke på sociala medier

Marknadsföring i sociala medier handlar om att nå ut till din målgrupp där de befinner sig. Men vilken plattform ska man välja? Här går vi igenom de viktigaste du behöver veta, när ditt företag eller du som privatperson vill satsa på sociala medier.

Sociala medier är ett fantastiskt verktyg som både du kan ha stor nytta av. Att vara närvarande och prata med dina följare på sociala medier, är lika viktigt som att vara närvarande med kunder i verkliga livet. 
   Marknadsföring på olika plattformar betyder helt enkelt att skapa innehåll som till exempel bild och video, för att marknadsföra ditt företag eller dig själv. Ditt innehåll måste skräddarsys efter den specifika mediet som du använder, för att öka konverteringarna och öka varumärkesmedvetenheten. Marknadsföring i sociala medier handlar om att nå ut till din målgrupp där de befinner sig! Men vilken plattform ska man välja? Var rör sig vissa målgrupper och vilken typ av innehåll är bra att publicera var?

Black White Chic Edgy Minimalist Price List

 Källor: Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Youtube, Snapchat, Pinterest, Tiktok

Det finns många orsaker till varför ditt företag ska använda marknadsföring på sociala medier. En viktig orsak är att du snabbt kan öka varumärkesmedvetenheten. Tack vare att så många människor i världen rör sig på sociala medier, är det också betydelsefullt att du delar innehåll som är relaterat till ditt företag. Det kan vara information om hur man använder en viss produkt, allmän information om företaget eller inspiration. Sociala medier har visat sig öka varumärkesmedvetenheten genom att driva upp engagemanget, alltså att folk kommenterar, gillar, delar och återanvänder ditt material. Du kan också rikta trafik direkt till din webbplats genom att inkludera länkar i dina inlägg och i din profil. 

Vill du förbättra konverteringarna och öka försäljningen via dina kanaler? Här kommer några exempel på hur du kan använda en plattform till att leda till mera försäljning.

Öka försäljningen på sociala medier:

1. Skapa tävlingar

 Rikta tävlingen till dina besökare och följare. Få dem att gilla din profil, följa dig och viktigast av allt: tagga en vän.

2. Länka, länka, länka

Inkludera länkar till din webbplats och erbjudanden i din profil. Länka till produkter via storyn, under livesändningar och alltid i beskrivningen.

3. Live sändningar

Våga göra live-videor för att där du presenterar produkter, ger uppdateringar eller detaljer om spännande nyheter hos ditt företag.

4. Betalda kampanjer

Implementera en kampanj för sociala medier på en av dina kanaler.

5. Implementera en köpfunktion

Sälj dina produkter genom dina sociala medier. Till exempel kan du aktivera Facebooks Shop-sektion eller Instagrams Shopping-funktion. Med dom här funktionerna kan dina besökare och följare klicka på produkter du har delat i inlägg för att se information som till exempel pris, material och storlek. Sedan kan besökaren enkelt gå vidare till kassan genom plattformen och köpa produkten direkt från dig.

En annan stor fördel med att vara aktiv i medievärlden, är att du kan bygger relationer med kunder. Det här är ett bra tillfälle att skapa en gemenskap och bygga upp ett förtroende mellan dem och ditt företag. Kom ihåg att alltid interagera med följarna i dina inlägg, svara på deras frågor och kommentarer. Du kan också ställa dina följare frågor och lyssna på deras åsikter och feedback. Visa att du värderas deras input!

 

Bestäm en eller två plattformar och fokusera på dem

Inse också att ett företag omöjligt hinner vara aktiv på alla åtta sociala medium vi tidigare nämnt. Det är viktigt att bestämma vilka plattformar du delar innehåll på, och fokusera på dem. Ta en titt på var din målgrupp befinner sig och vilken målgrupp du vill nå ut till i framtiden. Instagram fungerar utmärkt om du vill nå ut till milennials (som idag är 25-39 år gamla) eftersom de är mest aktiva på den plattformen. Studera vilket socialt medium som passar bäst för ditt företag och var inte rädd att be om extern hjälp på vägen. Många företag kämpar med att både ha kunskap och den tid det tar att konsekvent uppdatera alla kanaler. Kom också ihåg att olika typer av medium kräver olika typer av innehåll: du kan inte använda exakt samma material till Facebook som till Pinterest, utan behöver ändra format och struktur.

 

Planera ditt innehåll

När du har bestämt dig för en eller två sociala medium att jobba med, är det dags att planera innehållet. Du kommer alltid hitta konkurrenter vars följare du vill ha. Avsätt tid för att klicka runt och undersök vad dina konkurrenter gör som verkar lyckas. Hur är deras bilder editerade? Vad gör de för att skapa engagemang bland följarna? Vilka typer av format använder de? I

Inspireras men kopiera inte, ett unikt konto är vad som alltid håller i längden. 

social media templates 3Så här kan en sociala medier-planerare se ut. Exempel från Hootsuite.

För att skapa kreativt innehåll, måste du ha en plan för dina sociala medier. Det finns otroligt många gratisverktyg som till exempel Hubspot, Sprout Social eller Hootsuite. Utnyttja också funktionerna som erbjuds av plattformen du använder. Till exempel kan du skapa en livesändning på Facebook, göra en frågesport på Instagram eller varför inte en utlottning på Youtube. Våga prova på nya saker och var inte rädd att misslyckas! Använd också dina nuvarande kunder för att hjälpa dig att generera innehåll. Du kan göra detta genom att publicera innehållet igen eller uppmuntra dem att använda en hashtag för att dela sina egna upplevelser och bilder. Sevendays använder alltid hashtagen #sevendaysfi och en unik hashtag vid alla event, så att de inbjudna gästerna lätt kan dela med sig av innehållet.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar