pexels photo 134877
Publicerad 12 maj 2017 kl 17:36

Hur blir man en vardagsvegan?

"Jag är vegan". Det är få meningar som väcker mera känslor än denna. Men måste det vara så? Att äta veganskt är inte så mystiskt, jobbigt eller svårt som det ofta framställs som.

"Jag är vegan"


Det är få meningar som väcker mera känslor än denna. Vi är inte veganer — jag skulle väldigt gärna vara det, och vi strävar hela tiden mera och mera mot det, men kan inte idag klassa oss som det — dock respekterar och ser jag upp till veganer väldigt mycket. Vi försöker äta veganskt största delen av tiden, främst genom att äta veganskt hemma i vardagen. När jag har kontroll över vad jag stoppar i mig är jag alltid lika överraskad över hur otroligt enkelt det är att leva veganskt. Jag tycker att människor som motsätter sig ett veganskt liv har krånglat till det lite för mycket och därför vill jag slå ett slag för vardagsveganism, vilket är det jag skall tala om idag.

pexels photo 66454

Före vi blev vegetarianer ett par år sedan så var vi så kallade vardagsvegetarianer i ett par månader. Jag vet inte om detta är ett uttryck människor använder men själv tycker jag det är det mest beskrivande ordet för det. Det går helt enkelt ut på att man äter vegetariskt i vardagen och på helger eller fester kör till med kött eller mjölkprodukter. Det fungerade otroligt bra för oss som en mjuklandning in i en vegetarisk livsstil och jag rekommenderar det varmt för alla som vill testa på en ny vardagsmat.

Men tillbaka till ämnet. För att äta veganskt måste du alltså utesluta alla animaliska produkter från din meny. Men varför tänker du kanske? Jag kan bara svara för min egen skull och det är för att vi i dagens läge inte kan kontrollera hur djuren behandlas då de blir mjölkade, hurdant liv de lever i hagen eller hur utnyttjade hönorna blir för våra frukostägg. Jag, och alla vetenskapliga skrifter jag läst, anser att det inte finns en urskiljbar skillnad varken känslomässigt eller intelligensmässigt mellan t.ex. en gris och en hund, men vi har som samhälle valt att gosa med hundar men utnyttja, slakta och äta grisen.

Om man kan garantera att djuret har haft ett bra liv så dricker jag gärna deras mjölk eller liknande, men så är inte fallet idag. Så, vi vill inte stöda den industrin.

Det är otroligt enkelt att vara vegan idag, det finns fejk kött, mjölk, ost, ägg — ja allt man kan tänka sig. Så om orsaken till att man inte kan eller vill lämna köttet för att det smakar gott så kan man ersätta den enkelt med icke-animaliska produkter som smakar och har så gott som samma konsistens. Jag gillar t.ex. att ibland köpa vegansk pulled pork, det smakar otroligt gott och man kan äta det med gott samvete. Men om du inte vill byta ut kött och mjölkprodukter mot fejk mjölkprodukter så finns det också väldigt många bra alternativ, här är några exempel på just såna: 

På smörgåsen — Avocado, rödbets spread, bönsås, jordnötssmör, baba ghanoush, olika röror gjorda på sojabönor, hemgjord pesto, oliv-tapenade eller hemlagad sylt.

Istället för mjölk och grädde — Här rekommenderar jag varmt Oatly's olika produkter som havremjölk och havregurt, eller kokosmjölk och kokosgrädde. Det finns också många varianter av sojamjölk, mandelmjölk eller dyl., så det är bara att smaka sig fram och hitta sin favorit!

Istället för ägg i bakning — Chiafrön, spadet från en burk kikärter (magiskt!), eller äggersättning som börjar finnas i fler och fler butiker nuförtiden.

Istället för kött — Här finns det otroligt många olika produkter att välja mellan, så igen, testa och smaka tills du hittar någon du gillar, för det gör du garanterat! Det finns köttliknande produkter gjorda på bl.a soja, tempeh, seitan, och havre.

Nuförtiden finns det så otroligt mycket gott man kan välja istället för en animalisk produkt så man har inga ursäkter längre — testa med en sorbet eller en bananglass i stället för gräddglass, havre eller soyamjölk istället för vanlig mjölk, kokosgrädde istället för vanlig grädde, köp gelatinfri godis och bakverk och så vidare. Det kräver väldigt lite av dig, är bättre för miljön och samvete, och produkten håller dessutom ofta längre då den inte består av animaliska produkter som blir gamla snabbt — vi lider t.ex. aldrig mera av gammal mjölk i morgonkaffet! Och är det inte redan tillräckligt av en orsak att skära ner på animaliska produkter?


Text: Charlotta Munsterhjelm

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar